Skocz do zawartości
IGNORED

Logitech Z-5400 THX

MichałCK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od 2 lat jestem posiadaczem zestawu Logitech Z-5400, jestem z niego jak wiadomo bardzo zadowolony tzn byłem do dnia wczorajszego. Od razu zaznacze że mieszkam w bloku,w czym tkwi problem, zamienilem sie z bratem pokojami jak i rowniez glosniki powedrowaly z pc do mojego nowego pokoju, wszystko podlaczone cacy lecz jedno mnie boli subwoofer jak by stracil na mocy nie czuc juz tak tego uderzenia na klacie byle gdzie by sie nie stalo czy siedzialo probowalem juz wielu prob przestawienia suba w rogi pokoju itp lecz zaden efekt mnie nie satysfakcjonuje w rogach jak wiadomo traci na prezycji i wydaje mi sie taki "dudniacy" znow po lewej stronie od biurka gdzie stal wczesniej w innym pokoju nie ma tej mocy jak by prawie wcale nie czuć bassu, pod biurkiem tez nie ma szału a jeszcze zabiera miejsce na nogi pod nim ;] zmienialem kąty ustawienia bass reflexu raz to na lewo raz w strone kanapy ktora znajaduje sie na przeciwko biurka może to wina że sub jest w systemie band-pass i brak widocznego głośnika jeszcze bardziej potęguje ten efekt , Dodam że małe pojęcie o systemach 5.1 mam tzn wiem jak ustawić teoretycznie glosniki by graly jak najlepiej dziesiatki razy ogladalem instrukcje jak i tematy z rozmieszczaniem glosnikow. Wczesniej na 2 kreski glosnosci z haczykiem sub robil robote teraz nawet na polowie jest tragedia.Czuje jak by grałjak pierdziawka Manty. Głosniki są w 1000% sprawne i prosze nie pisać mi głupot czy przypadkiem sub nie jest uszkodzony bo nie jest. Wiecie moze drodzy forumowicze jak znalezc na to lekarstwo ? Pokój w ktorym obecnie mieszkam jest wiekszy od tego w ktorym mieszkalem poprzednio jest bardziej podłóżny daleko mu do szescianu ktory jak wiadomo jest najlepszy pod wzgledem akustyki, a poprzedni pokój byl blizszy sześcianowi. Miejsce odsłuchu to kanapa ustawiona idealnie po środku pokoju, Logi ustawione oczywiscie w systemie dolby 5.1 Nie jestem audiofilem ale słuch mam i nie jestem gluchy takze ten problem bassu mnie bardzo drażni :( zauwazyelm jeszcze ze od zmiany pokoju satelity jak by graja bardziej plastikowo nie ma tej glebi co wcześniej może to rownież wina suba bo jak wiadomo miedzy satelitami a subem jest pewna luka w czestowliwości lecz wczesniej nie bylo tego prawie wcale czuć. Myslę czy to wina jakiś fal stojących itp Tak samo w filmach DTS/Dolby nie czuć bassu na calym ciele tylko pykniecie jak z jakis Creative inspire z miniaturowym pierdzącym głośniczkiem ;)wcześniej np w filmie Cast Away po za światem przy zderzeniu samolotu z taflą wody był tak głeboki bass niemal jak w kinie coś niesamowitego teraz jest to głuche bezsensowne dudnienie.. Proszę również mi nie pisać że "nie ma to jak dobre stereo" jak i również kup se dobre stereo. Takie odpowiedzi są kompletnie nie na miejscu . Głośniki uzywane cały czas przez połączenie światłowodowe. Proszę o porady pozdrawiam serdecznie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/98855-logitech-z-5400-thx/

Witam!

Schemat ustawienia głośników, dodam że w obydwoch pokojach jest wykładzina identyczna jak i w obydwóch pokojach na ścianach jest tapeta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda na to, że w poprzednim pokoju subwoofer był ustawiony bliżej rogu pokoju. W drugiej opcji pokój jest większy. Szukałbym jednak w dalszym ciągu innego miejsca ustawienia suba, może się w końcu odezwie, tak jak przedtem.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Próbowałem dzisiaj z tym ustawieniem suba bardziej z lewej strony jak i zmieniałem ustawienie wylotu bass reflexu na rózne strony pokoju nawet w strone ściany, efektem tego było rozchodzenie sie niskich czestotliwości bardziej w stronę drzwi, i przedpokoju co jest oczywiście efektem niepożądanym. Również ustawiałem skrzynke w w prawym rogu pokoju, bass troche sie pojawil lecz tylko minimalnie i był wyczuwalny lekko od strony okna ale przecież nie o to chodzi bo jak wiemy ma być wyczuwalny najbardziej w okolicach kanapy. Myślę również o zmianie lekkim przemeblowaniu tzn kanapę usmiescic na scianie działowej tam gdzie obecznie znajduje sie biurko inaczej zamienic stronami kanape z biurkiem, kilka lat temu na tamtej scianie(ściana nośna) byl kiedys komputer w rogu od strony kaloryfera przy ktorym grały Creative Inspire T5900 przy czym bass wtedy był dużo lepszy niż obecnie w tym pechowym miejscu na Logitechach.

Rysunki mówią wszystko ! Miałeś w zasadzie kopię moich ustawień. Zawsze namawiam fanów audio do zestawiania systemów na krótkiej osi ! Wracaj do symetrii audio w pomieszczeniu. Położenie suba nie ma znaczenia ! Oś nowego ustawienia jest zbyt bliska ściany. Asymetria to źródło utraty komfortu odsłuchu. Napisz bo to bardzo ciekawy przypadek !

Rysunki mówią wszystko ! Miałeś w zasadzie kopię moich ustawień. Zawsze namawiam fanów audio do zestawiania systemów na krótkiej osi ! Wracaj do symetrii audio w pomieszczeniu. Położenie suba nie ma znaczenia ! Oś nowego ustawienia jest zbyt bliska ściany. Asymetria to źródło utraty komfortu odsłuchu. Napisz bo to bardzo ciekawy przypadek !

Wybacz, ale średnio rozumiem o co chodzi :) można troszeczke jaśniej opisać? wracać do symetrii tzn caly system ustawić równo co do proporcji pokoju tj . kanapa po środku ściany ? oś ustawienia zbyt bliska ściany od strony okna ?A może lepszym wyborem będzie przemeblowanie tak jak pisałem wcześniej? Szczerze to wolałbym pozostac mniej więcej przy takim ustawieniu bez przenoszenia kanapy na ściane nap rzeciwko :) chyba że bedzie trzeba to jestem otwarty na wszelkie przestawiania mebli itp. Pozdrawiam

takie grube i oczytane forum a nawet nie ma z kim kontynuować wątku jak i prosić o pomoc...

prosze nie pisać mi głupot czy przypadkiem sub nie jest uszkodzony bo nie jest. .....Nie jestem audiofilem ale słuch mam i nie jestem gluchy takze ten problem bassu mnie bardzo drażni ....Proszę również mi nie pisać że "nie ma to jak dobre stereo" jak i również kup se dobre stereo. Takie odpowiedzi są kompletnie nie na miejscu

Po tym w jaki sposób odpisujesz i jak bardzo jesteś przemądrzały dziwię się, że w ogóle ktoś tu odpisuje .....

Poza tym przy tej całej twojej wrodzonej mądrości i uszczypliwości nie zorientowałeś się, że w przypadku małego komputerowego zestawiku zwiększona powierzchnia pokoju może być zabójcza? Więc nie czepiaj się innych, nie kombinuj i żadaj złotej porady tylko wracaj do starego pokoiku albo wymień zestaw na mocniejszy. Po co bić pianę?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Po tym w jaki sposób odpisujesz i jak bardzo jesteś przemądrzały dziwię się, że w ogóle ktoś tu odpisuje .....

Poza tym przy tej całej twojej wrodzonej mądrości i uszczypliwości nie zorientowałeś się, że w przypadku małego komputerowego zestawiku zwiększona powierzchnia pokoju może być zabójcza? Więc nie czepiaj się innych, nie kombinuj i żadaj złotej porady tylko wracaj do starego pokoiku albo wymień zestaw na mocniejszy. Po co bić pianę?

Przemądrzały nie jestem tylko stwierdzam fakty, nie rozumiem brania w cytatu moich tekstów , subwoofer jak i caly zestaw oczywiscie ze nie jest uszkodzony czy zajechany ponieważ cały czas jest zadbany i nigdy nie był słuchany na bardzo dużej skali głośności bo nie o to chodzi., chodzi głównie o akustyke pokoju z którą ciężko sobie poradzić. Po za tym stereo jak i również inne zestawy mnie nie interesują ponieważ temat jest założony odnośnie tego zestawu a nie jakiś innych i dlatego nie życzę sobie takego typu odpowiedzi że "nie ma to jak dobre stereo" więc proszę nie pisać że jestem jakiś przemądrzały tylko po prostu wiem co piszę.

Wrodzoną mądrośc to chyba ty masz pisząc w taki sposób, doskonale wiem że powierzchnia pokoju ma bardzo duże znaczenie, ale nie aż takie by przy 2-4m2 było czuć diametralną różnicę co do jakości dźwięku jak i rozchodzeniu się niskich tonów. Ten zestawik tak naprawdę nie jest taki zły w porówniainu do nie jednego plastikowego kina domowego z media markt do ceny 1000zł, nie mówię tutaj o głośnikach z drewnianymi obudowami satelit tylko o zestawach z pojedyńczym przetwornikiem. O wiele gorszy "ZESTAWIK" bo Creative Inspire za niewiele ponad 200zł z o wiele gorszym głośnikiem niskotonowym grał dawno temu w tym samym pomieszczeniu i jakoś radził sobię bardzo dobrzę tyle że subwoofer stał w rogu pokoju przy kaloryferze bo tam stało kiedyś biurko co teraz jest niemożliwe ze względu na źle nastawienie sąsiadki. Gdybym miał wrócić do starego pokoju zrobił bym to dawno ale rzecz w tym po co był założony wogóle ten temat? by rozwiązać problem na danym pomieszczeniu a nie wracać do starego pokoju.

[1] Sub był ustawiony w pierwszej wersji zbyt blisko narożnika. Takie ustawienie wzmacnia skuteczność reprodukcji tonów niskich. Ale to sztuczny zabieg. Teraz sub ma prawidłową pozycję. [2] Sprawdź ustawienie na krótszej osi symetrii pomieszczenia, bo obecnie oś jest zbyt blisko okna. Możesz ustawić sub w narożniku. Będzie głośniejszy, ale sztucznie. Co oznacza, że będzie wspierał tylko niektóre fragmenty pasma. Powstaną tgz. formanty. To zależy od specyficznych walorów akustycznych pomieszczenia.

Już wszystko rozumiem :) przestawiłem kanapę wraz z głosnikami i biurkiem na ścianę na przeciwko. Dźwięk na szczescie powrocił w miarę do normy może nie jest tak wspaniale jak w mniejszym pokoju ale jest fajnie i znośnie, Obecnie sub stoi z prawej strony biurka i oddycha w stronę kanapy(środka pokoju) bass jest wyczuwalny lecz subwoofer musi być ustawiony troszeczke głośniej jak jesteś zainteresowany wstawię schemat obecnego ustawienia i może zrobi się jeszcze małe korekty. Ten pokoik charakteryzuje sie niestety specyficzna akustyką.

ps. wcześniej nie mogłem zrozumieć Twojego fachowego słownictwa gdyż jestem bardziej laikiem w strefie audio, i nie rozumiem zbytnio tak fachowego słownictwa jak napisałeś w poprzednim poście. Tak że dzięki za radę :) Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.