Skocz do zawartości
IGNORED

czy warto zmieniać

DZIKI750

Rekomendowane odpowiedzi

dzwięk jest jak dla mnie ok słuchanie daje dużo frajdy i dlatego zastanawiam sie czy warto kupic nowy gramofon w cenie do 2000 zł (chodzi o nowy gramofon) czy nic nie osiagne poprzez zmianę gramofonu

Standardowe mocowanie

Stereo Phono Cartridge

FR 20 - 20 kHz

Wyjście: 3.5mV

Balans kanału: 2 dB

Separacja kanałów> 30dB @ 1 kHz

Tracking Force: 0,75 - 1,5 gramów

Stylus: Hi Polskiego 0,3 x 0,7 Elliptical

Waga naboju: 6,3 grama

Zdolność trackingu 80μ@1.25 gramów

Stylus: D6800 HI FI

Opcjonalnie 78 igły: D6827

Waga wysyłki 0,5 Lbs

to są dane wkładki Stanton TH680EE co lepszego zamiast tej wkładki ??

A jaki masz przedwzmacniacz? Może tu można coś łatwiej poprawić.

Co do reszty zgadzam się z przedmówcą, wymiana gramofonu ma sens tylko w przypadku kupna innego, używanego modelu, w tej kwocie nic z nowych nie zagra wyraźnie lepiej, o ile w ogóle.

pzdr

tak tez myslałem ze do 500 zł nic ciekawego nie znajde , Masz racje co do tej wkładki jest muzykalna i chyba przy niej pozostane

A jaki masz przedwzmacniacz? Może tu można coś łatwiej poprawić.

Co do reszty zgadzam się z przedmówcą, wymiana gramofonu ma sens tylko w przypadku kupna innego, używanego modelu, w tej kwocie nic z nowych nie zagra wyraźnie lepiej, o ile w ogóle.

pzdr

przedwzmacniacz jest wbudowany , wzamcniacz cambridge audio topaz am10

Musisz poszukać osobnego przedwzmacniacza, ten wbudowany to jest tylko żeby można było wpisać do recenzji.

Poszukaj najlepiej z drugiej ręki:

Cambridge audio ca640p

Pro-ject phono box SE II

CS blue,ew. forumowe pre (konstrukcje DIY)

Wydasz na to 400-650zł, ale przyrost dźwięku będzie bardzo znaczący.

pzdr

A jeżeli chcesz bardzo budźetowo to możesz spróbować wylicytować to -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie miałem okazji słuchać tego pre, wielu odstrasza DJ-skie korzenie, ale ponoć sprawuje się całkiem nieźle i ma regulacje wzmocnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />tak tak wiem kolumienki, narazie tak musi byc )) <br />

Ale troszeczkę,widzę jakieś 20 cm możesz dać do przodu,no i eksperymentalnie,rzuć jakieś dwa grube koce albo kołdrę na podłogę i posłuchaj,parę minut roboty.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiedziałbym- przytachaj dwa taborety przed szafkę, parę encyklopedii by kolumny powędrowały nieco wyżej. Bo kolumny MUSZĄ mieć przestrzeń wokół siebie, by mieć szansę wytworzyć złudzenie przebywania między muzykami. Obojętnie czy BR z tyłu czy przodu, czy paczki zamknięte. Choć te ostatnie bywają mniej czułe.

W ogóle sprzęt jest zestawiony na wściekło. Jasne, "ostre" kolumny ( ta kopułka ryje mi mózg, ale może inny rajcuje), jasny wzmak to jeszcze podkreśla, kolumny umieszczone tak, że same odbicia i podbicia, na widoku zero materiałów tłumiących.

Podoba ci się taka ostra jazda?

Oddaj fartucha.

własnie juz tak próbowałem przesuwałem do przodu tylko jeszcze z tą kołdrą nie ale muszę popróbować ))

Powiedziałbym- przytachaj dwa taborety przed szafkę, parę encyklopedii by powędrowąły nieco wyżej. Kolumny MUSZĄ mieć przestrzeń wokół siebie, by wytworzyć złudzenie przebywania między muzykami. Obojętnie czy BR z tyłu czy przodu, czy paczki zamknięte. Choć te ostatnie bywają mniej czułe.

W ogóle sprzęt jest zestawiony na wściekło. Jasne, "ostre" kolumny ( ta kopułka ryje mi mózg, ale może inny rajcuje), jasny wzmak to jeszcze podkreśla, kolumny umieszczone tak, że same odbicia i podbicia, na widoku zero materiałów tłumiących.

Podoba ci się taka ostra jazda?

czasami wydaje mi sie ze jest za ostro przy niektórych płytach jest ok ale inne duzo za ostro

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wychodzi, że gramofon to najmniejsze Twoje zmartwienie ( chyba, że coś mu dolega).

Przed ewentualnym zakupem pre masz pewien problem. Pro-jecty grają jasno, analitycznie, czyli w Twoim przypadku, gdybyś chciał zostać przy reszcie sprzętu- słabo. Gorzej, że Cambridge i NAD tyż w tę mańkę.

Może jakiś Musical Fidelity używany, albo Rega byłyby cieplejsze, coś na lampeczkach. Ale czy to ma sens?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Najprawdopodobniej jak kupisz, pożyczysz, tanie pre dostaniesz ładną "analizę", dżwięk z gramofonu doszlusuje szczegółowością i temperaturą do muzyki z CD i pewnie przestaniesz lubić. Klimacik wyparuje, a trza się przy winylu narobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.