Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy magnetofon kasetowy?

stachus

Rekomendowane odpowiedzi

pioneer...30 khz przy 4,76? a wolno spytac jaka tam siedzi glowica rec/pb?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

^nawet celujac w decki z przedzialu 400-500 pln wydasz kilka tysiecy zanim trafisz taki, ktory otrze sie o dziewicze parametry..

szukaj pod kątem stanu - a jesli trafisz wysoki model traktuj to jako bonus.

Ukryta Zawartość

^nawet celujac w decki z przedzialu 400-500 pln wydasz kilka tysiecy zanim trafisz taki, ktory otrze sie o dziewicze parametry..

szukaj pod kątem stanu - a jesli trafisz wysoki model traktuj to jako bonus.

Stronę wcześniej o tym pisałem :)

Na 5 igiełek CT-979 4 były w średnim lub fatalnym stanie :/

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pioneer...30 khz przy 4,76? a wolno spytac jaka tam siedzi glowica rec/pb?

Pioneer CT-95

Specifications:

Wide range technology:Fine-Tuned Azimuth Head and high bias frequency (210khz) for frequency responce up to 30khz assuring rich musicality

through the upper ranges.While reducing the azimuth loss in a high region sharply by this head.

3 head design with auto monitor:PCC-OCC WIRE provides the highest purity,

Pioneer referance master mechanism for truly studio standard recording & playback.

Slanted mechanism:10degree tilt for superb tape stability

SUPER AUTO BLE WITH TACTILE BIAS CONTROL.

HIGH FIDELITY POWER SUPPLY.

CLASS-A FET buffer amp for record output:Reduced output impedance ensures constant performce of record head.

MOS FET interface provides pure signal path.

Fine grain capstan bearings ensuresmooth tape run.

Dolby hx-pro

DOLBY B & C

DOLBY 'S' just about eliminates noise across the entire audible range offering a maximum of 10dB low frequency noise reduction to 24dB high frequency noise reduction.

Anti-resonance & anti-vibration design:Rigid copper plated honeycomb chassis,Cassette stabilizer.

Line straight

motorized tape loading & cassette back lighting

Champagne finish

Fast tape winding c-60 tape in 75 seconds!

4 track two-channel stereo

WOW and FLUTTER WRMS 0.022%

DIN 0.052%

* FREQUENCY RESPONSE : (-20 dB)

-* TYPE IV (METAL) TAPE - 10-30,000Hz

-* TYPE II (HIGH/CHROME) TAPE - 10-21,000Hz

-* TYPE I (NORMAL) TAPE - 10-21,000Hz

(These figures are for standard type IV metal tapes only)

NR off : 64dB or more

Dolby B NR: 73dB or more

Dolby C NR: 80dB or more

Dolby S NR: 86dB or more

weight 8.6kg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pioneerct95.jpg

pioneerct953.jpg

pioneerct952.jpg

pioneerct954.jpg

Aktualnie do kupienia sami wiecie gdzie hehe, za bardzo godna okrągłą sumkę u wiadomo kogo :-). Trzeba przyznać , że ładne cacko :-)

Pzdr

Nadal jesteś chętny na odsłuch magnetofonowy w Krakowie? Napisz mi na PW jakimi deckami dysponujesz poza moim byłym CT-S 710. Pozdrawiam. R

Pioneer CT-95weight 8.6kg

Czegoś w środku (CT 95) musi być mniej w stosunku do CT 93 (ja go mam), bo CT 93 waży 10,8 kg. Co prawda CT 93 ma drewniane boczki ( przekrój boczku z tyłu magnetofonu jest goły i pokazuje, że to płyta wiórowa), ale chyba oba boczki nie ważą 2,2 kg (różnica wagi między tymi deckami)?

nadal ani słowa o głowicy - a pytam bo najwezsze szczeliny miały glowice nak'a - i tylko glowice nak'a pozwalaly naginać standard philips/basf aka IEC..

wiec jakim cudem pioneer nie tylko nagrywał 30khz , ale robil to ;przy zachowaniu plaskiej charakterystyki?

hokus-pokus?

nawet gdyby tam było 23 khz milbym powazne watpliwosci - tymbardziej ze ziarno CrO2 jest praktycznie tego samego rozmiaru co kobaltowy proszek IV,a mimo to dla I i II zakres jest taki sam?

kolejna sprawa - odstep sygnał szum - przy 4,76 cm/s - wartosci przekraczajace 72dB dla dolby B i podchodzace pod 90 (! ;) dla S to niestety stara sztuczka TDK - te dane dotyczą jednej wybranej Hz gdzie odstep s/n jest najwiekszy.

moim zdaniem to jest produkt działu handlowego - nie mógł wyjść w tej postaci z laboratorium.

ale jesli tam siedzi glowica Nak'a to szanse na ponadprzecietne osiagi w zapisie wysokich są spore.

Pionki są bardzo przyjemne , ciche w działaniu i miłe dla oka;)

Ostatnio testuje Arcam Delta 100 bardzo dobry magnetofon , w pewnych kwestiach wybitny.

Pierwszy i ostatni Europejczyk z prawdziwym Dolby.

W przyszłym roku planuję coś większego z magnetofonami , mam nadzieję że wypali.

nadal ani słowa o głowicy - a pytam bo najwezsze szczeliny miały glowice nak'a - i tylko glowice nak'a pozwalaly naginać standard philips/basf aka IEC..

wiec jakim cudem pioneer nie tylko nagrywał 30khz , ale robil to ;przy zachowaniu plaskiej charakterystyki?

hokus-pokus?

nawet gdyby tam było 23 khz milbym powazne watpliwosci - tymbardziej ze ziarno CrO2 jest praktycznie tego samego rozmiaru co kobaltowy proszek IV,a mimo to dla I i II zakres jest taki sam?

kolejna sprawa - odstep sygnał szum - przy 4,76 cm/s - wartosci przekraczajace 72dB dla dolby B i podchodzace pod 90 (! ;) dla S to niestety stara sztuczka TDK - te dane dotyczą jednej wybranej Hz gdzie odstep s/n jest najwiekszy.

moim zdaniem to jest produkt działu handlowego - nie mógł wyjść w tej postaci z laboratorium.

ale jesli tam siedzi glowica Nak'a to szanse na ponadprzecietne osiagi w zapisie wysokich są spore.

Pioneer nie używał nigdy głowic Nakamichi.

Miał swoje .

Poza tym nie wszystkie głowice tak zwane super twarde z kosmiczna technologia były dla dźwięku przyjazne;)

audiomagia.blogspot.com

no i dostałem zjebke ze zawaracam gitarę nie czytajac dokladnie specyfikacji - tam jest ponoć +/- 6dB wiec korytarz faktyczny to 12 dB - wtedy mozna sobie pisac o 30kHz nie kijając sie az tak bardzo z prawdą ;)

az dziwne ze dla II podali "tylko" 21 khz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no i dostałem zjebke ze zawaracam gitarę nie czytajac dokladnie specyfikacji - tam jest ponoć +/- 6dB wiec korytarz faktyczny to 12 dB - wtedy mozna sobie pisac o 30kHz nie kijając sie az tak bardzo z prawdą ;)

az dziwne ze dla II podali "tylko" 21 khz.

Dokładnie;-) Ale pasmo te głowice trzymają. Przy 0dB na metalu CT-S 710 miał 16kHz. To bardzo dobry wynik.

Jeśli kiedyś recenzenci pisali o czymś hi-fi a dzisiaj chcą wracać do tego i opisywać magnetofony w swoich felietonach (bo chińszczyzna się nie sprzedaje to można by coś o vintage napisać) znak że biegamy w kółko;)

Ostatnio zrobiliśmy doświadczenie na tak zwanym party, grało się z czarnej i CD a na koniec z kaseciaka i co?

Ludziska nic nie zauważyli hehe;)

Nie były to bynajmniej same dziadki ale średnia raczej 25-35 więc i nie głusi.

Nic żadnej reakcji czy źle czy dobrze ehh:)

CT-95

Z netu

Ukryta Zawartość

post-4738-0-29845300-1354893557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

nie to zebym negował ladne rzeczy ;)

ale lubie kiedy cos jest brzydkie...a mimo to tak dobre, ze "zaczyna mi sie podobac" ;)

nie trzeba daleko szukac - kasety: ta ktora uwazam za "najlepsza" (do tego co robie) wyglada głupkowato, co nie wynika z pomyslowosci grafikow, a z pomiarów i testów.

CT 95 mia kieszeń grubości hamburgera, dobra maszynka (pamiętam moje wrażenie jak w latach 90-tych kumpel sprowadził sobie te cacko z Niemiec)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeśli kiedyś recenzenci pisali o czymś hi-fi a dzisiaj chcą wracać do tego i opisywać magnetofony w swoich felietonach (bo chińszczyzna się nie sprzedaje to można by coś o vintage napisać) znak że biegamy w kółko;)

Ostatnio zrobiliśmy doświadczenie na tak zwanym party, grało się z czarnej i CD a na koniec z kaseciaka i co?

Ludziska nic nie zauważyli hehe;)

Nie były to bynajmniej same dziadki ale średnia raczej 25-35 więc i nie głusi.

Nic żadnej reakcji czy źle czy dobrze ehh:)

CT-95

Z netu

Cwaniak;-) Jak się ma Tandberga i inne cacka to wiadomo że różnicy nie słychać;-) Co ja z tym moim biednym KX-9010 mogę?;-)

ale lubie kiedy cos jest brzydkie...a mimo to tak dobre, ze "zaczyna mi sie podobac" ;)

Ja też ale Tandberga nie ma gdzie kupić :-(

He he...

Tak jak mój NAIM CDX . Nie znam brzydszego odtwarzacza CD ale jak się go włączy ...

540x405_blok-z-glowicami-do-pioneer-ct-9360381.jpg

^nie wyglada mi to na re-brand naka, ale poczekam z opinia na odpowiedź fachowca ;)

Producentem tych głowic był Canon, nie tylko Pioneer ale też np.: Technics, Sony, Teac czy Aiwa w konstrukcjach z końca lat 80tych i w latach 90tych korzystali z głowic Canona. Różnice mogły polegać na specjalnym mocowaniu tak jak np w Pionierze czy Sony gdzie mocowanie jest z trzypunktową regulacją, czy w wariantach użytych materiałów do produkcji poszczególnych głowic (np: głowica odtwarzająca i nagrywająca amorficzna lub odtwarzająca amorficzna a nagrywająca hard permaloy itp.) Wspomniany CT95 też korzystał z głowic Canona, być może specjalnie zmodyfikowane były na potrzeby Pioneera tak aby uzyskać tak duże pasmo przenoszenia. Spotykałem się z głowicami "oryginalnymi" Technicsa i Sony, które były zamawiane w autoryzowanych serwisach i każda z nich miała plastikowe zabezpieczenie z napisem Canon, takie same jak w przypadku głowic Canona, które można jeszcze nieraz trafić w sklepach elektronicznych lub na ebayu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Producentem tych głowic był Canon, nie tylko Pioneer ale też np.: Technics, Sony, Teac czy Aiwa w konstrukcjach z końca lat 80tych i w latach 90tych korzystali z głowic Canona. Różnice mogły polegać na specjalnym mocowaniu tak jak np w Pionierze czy Sony gdzie mocowanie jest z trzypunktową regulacją, czy w wariantach użytych materiałów do produkcji poszczególnych głowic (np: głowica odtwarzająca i nagrywająca amorficzna lub odtwarzająca amorficzna a nagrywająca hard permaloy itp.) Wspomniany CT95 też korzystał z głowic Canona, być może specjalnie zmodyfikowane były na potrzeby Pioneera tak aby uzyskać tak duże pasmo przenoszenia. Spotykałem się z głowicami "oryginalnymi" Technicsa i Sony, które były zamawiane w autoryzowanych serwisach i każda z nich miała plastikowe zabezpieczenie z napisem Canon, takie same jak w przypadku głowic Canona, które można jeszcze nieraz trafić w sklepach elektronicznych lub na ebayu.

Pioneer produkował własne lasery, napędy i własne przetworniki tak więc nie wierzę że Canon robił dla nich głowice tym bardziej że parametry Pioneerów różniły się od innych decków.

PS U mnie gra Enigma - Le Roi est mort! Vive le Roi! z dość nietypowej taśmy: Fuji GT II 46.

Pioneer produkował własne lasery, napędy i własne przetworniki tak więc nie wierzę że Canon robił dla nich głowice tym bardziej że parametry Pioneerów różniły się od innych decków.

PS U mnie gra Enigma - Le Roi est mort! Vive le Roi! z dość nietypowej taśmy: Fuji GT II 46.

Być może było tak jak pisałem ze głowice produkowane były dla Pioneera wg. specyfikacji którą Pioneer zlecił Canonowi tak żeby uzyskać lepsze parametry. Wklejam fotki głowic, jedna pochodzi z mojego K990ES a druga została kupiona w sklepie elektronicznym, poza mocowaniem i w przypadku Sony niebieskimi nakładkami PPR wyglądają tak samo, ta wklejona Pioneera też tak wygląda nie licząc mocowania.

Ukryta Zawartość

post-19267-0-76279800-1354905554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze głowica AX Technicsa, fotka znaleziona w sieci. Nawet Nakamichi w prostych dwugłowicowych magnetofonach jak Cassette Deck 2 stosował uniwersalne głowice Canona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.