Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy magnetofon kasetowy?

stachus

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam dla mojego wujka decka. Najlepiej jesli będzie nowy. Czy takowe są jeszcze produktowane? Słyszalem dobre opinie o TEAC ale nowe nie są już dostępne. Budzet na ten sprzęt to max. 1yś. Czy ktoś może wskazać mi jakiś konkretny model w tej kwocie?

https://www.audiostereo.pl/topic/99125-nowy-magnetofon-kasetowy/

Owszem są. Onkyo się bawi w tego typu rozwiązania:

http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Hi-Fi/Magnetofony_kasetowe

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Współczesne magnetofony kasetowe to jedynie niskie, kiepskie modele. Szkoda czasu. Lepiej kupić dobry model z lat 90-tych. Szczegóły w wątku Magnetofon w zakładce Analog. Ostatnim wartym uwagi Onkyo była Integra TA-6711.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Raczej symbol nowych czasów;-)

Do założyciela wątku: do 1000 PLN kupisz:

Pioneer CT 959/979/S-910/S-920

Sony TC-K 950/970/990 ES - choć mogą nieco przekroczyć budżet

TEAC V 8000/8030 - tez może być nieco drożej

Yamaha KX 930/1200

Kenwood KX 1100 HX/9010/9050S

Nakamichi CR-7E - referencja - polecam

Sony TC-K 777 ES i ES II - referencja - polecam

Revox B-215 i podobne

Wszystkie w/w modele to decki klasy szczytowej. Nakamichi jest wybitny. Sony TC-K 777 ES II zwany był Dragon Killer ale uwaga: to model z pierwszej połowy lat 80-tych. Referencyjnych decków jest znacznie więcej.

Raczej symbol nowych czasów;-)

Do założyciela wątku: do 1000 PLN kupisz:

Pioneer CT 959/979/S-910/S-920

Sony TC-K 950/970/990 ES - choć mogą nieco przekroczyć budżet

TEAC V 8000/8030 - tez może być nieco drożej

Yamaha KX 930/1200

Kenwood KX 1100 HX/9010/9050S

Nakamichi CR-7E - referencja - polecam

Sony TC-K 777 ES i ES II - referencja - polecam

Revox B-215 i podobne

Wszystkie w/w modele to decki klasy szczytowej. Nakamichi jest wybitny. Sony TC-K 777 ES II zwany był Dragon Killer ale uwaga: to model z pierwszej połowy lat 80-tych. Referencyjnych decków jest znacznie więcej.

Dzięki za trud o to mi dokładnie chodziło.

A ja dla świętego spokoju polecę Akai GX75 i GX95:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dla świętego spokoju można też doradzić autorowi tematu który zapewne zaczyna przygodę z magnetofonem, że przy wyborze decka trzeba zwrócić uwagę na stan mechanizmu i głowic. Mechanizmy czasem tródno naprawić a zdobycie głowicy na wymiane graniczy z cudem.

.....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja dla świętego spokoju polecę Akai GX75 i GX95:-)

Skleroza nie boli;-)

Dla świętego spokoju można też doradzić autorowi tematu który zapewne zaczyna przygodę z magnetofonem, że przy wyborze decka trzeba zwrócić uwagę na stan mechanizmu i głowic. Mechanizmy czasem tródno naprawić a zdobycie głowicy na wymiane graniczy z cudem.

Dokładnie.

Mam Pioneera CT-979 w perfekcyjnym stanie technicznym i prawie takim samym wizualnym.

Zastanawiam sie nad zmiana systemu i moze bede go sprzedawał

Jestem jego pewien i mogłbym dac na niego gwarancje. Powiedzmy 3 miesiace.

Brzmieniowo na dobrej kasecie przy kopiach z NAIMa CDX gra lepiej niz podstawowe modele CD NADa czy Matantza ;)

Nakamichi Bx-300 miałem przez krotki czas zaraz po Technicsie AZ-7.

Brzmieniowo na dobrej kasecie przy kopiach z NAIMa CDX gra lepiej niz podstawowe modele CD NADa czy Matantza ;)

Tu też lekka przesada :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

czy kupowanie kaseciaka sprzed 20-30 lat to nie strzal w noge? Tiaa,mozna sie nimi palowac,Naka,Teac,Sony,HK,AIWA itd.Mechanika,elektryka,czesci dzisiaj.Czy nie lepiej kupic cos wspolczesnego jak ww Onkyo? Ja takze bede szukal jakiegos rejestratora,ktory nagra mi perkusje elektroniczna wraz z muzyka z cd.A moze Minidisc? Dat?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czy kupowanie kaseciaka sprzed 20-30 lat to nie strzal w noge? Tiaa,mozna sie nimi palowac,Naka,Teac,Sony,HK,AIWA itd.Mechanika,elektryka,czesci dzisiaj.Czy nie lepiej kupic cos wspolczesnego jak ww Onkyo? Ja takze bede szukal jakiegos rejestratora,ktory nagra mi perkusje elektroniczna wraz z muzyka z cd.A moze Minidisc? Dat?

Kaseciaki to dla niektórych świetne hobby. Wymagają stałej konserwacji, czasem trzeba je wręcz reanimować ale same w sobie są kapitalnymi pomnikami techniki audio. Dodatkowo dla ludzi z mojego pokolenia czyli tych którzy właśnie przekroczyli 40-stkę są obiektem wspomnień a w czasach Pewexu były przedmiotem westchnień;-) Najlepsze magnetofony to moim zdaniem te z lat 80-tych do mniej więcej 1992/93. Onkyo Integra TA 6711 (koniec lat 90-tych) jest dla mnie takim wyjątkiem bo brzmi znakomicie choć parametrami - mimo wszystko - ustępuje starszym modelom. Innym bardzo dobrym późnym modelem jest Sony TC-KA 6 ES nie mówiąc o KA 7 ES. Technics skończył się na RS-B 965 oraz późniejszym BX 828. Oba i tak nie dają się nijak porównać do B-905 a przede wszystkim do B-100. Pioneer w latach 90-tych miał swojego CT-95 - flagowca z chyba najwyższym pasmem przenoszenia dla decków kasetowych przy 4.76cm/s: 10Hz do 30kHz (nie wiem czy dobrze pamiętam dolne pasmo). Ale były też inne świetne modele w latach 90-tych: CT-93, CT-959 i jego następca (moim zdaniem mistrzostwo designu choć dźwiękowo ponoć nieco gorszy) CT-979, CT-S 910 i S-920S które grały może bardziej wysokimi tonami ale są tacy którzy lubią podobne brzmienie. Były znakomite Aiwy: XK-S 7000 i XK-S 9000 z transformatorami wysuniętymi za obudowę i wbudowanym przetwornikiem (na ten temat chyba cles ma więcej do powiedzenia - nigdy nie miałem Aiwy z tej serii). Kenwood najpierw wprowadził KX-1100 HX (w pierwszej wersji jeszcze około 1986 - bez HX Pro ale z układem autorskim) a potem opracował układ automatycznej kalibracji ATCS wypuszczając na rynek najpierw KX-9010 a potem KX-9050 także w wersji z Dolby S. Układy automatycznej kalibracji wcale nie były taką rzadkością. Stosował je między innymi Alpine/Luxman (AL-90, Luxman K-05), Pioneer (Auto Ble, Super Auto Ble, Auto Ble XD) i Nakamichi (bodaj CR-7E). Warto też zwrócić uwagę na inne modele Sony: TC-K 950 ES, 970 ES i 990 ES. 909 ES moim zdaniem brzmi nieco słabiej. Można byłoby jeszcze długo wymieniać. Mam nadzieję że inni koledzy dodadzą coś od siebie.

Z wymienionych przez Ciebie standardów cyfrowych najlepszy dźwiękowo jest DAT. Ułomnością tego standardu jest jednak kręcąca się taśma i dość ułomna mechanika. MD opiera się na algorytmie kompresji stratnej ATRAC i dźwięk zależy bardziej od roku produkcji niż pozycji w katalogu. Urządzenia z wersją ATRAC od 4.5 wzwyż grają już przyzwoicie (także ATRAC DSP Type R).

• Moderatorzy

Technics 626

td_technics_rsbx626.jpg

takie cudo po mnie , dostałem nówkę na 18, niekatowany, niepracował w przegrywalni ani w knajpie,

teraz stoi u kumpla nieużywany, kupiony w salonie P/Technics

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wyświetl postUżytkownik muda44 dnia 05.12.2012 - 23:35 napisał

Tu też lekka przesada :)

Ale co ?

Miałeś takiego nie kręconego i nie katowanego Pioneera z kopiami z HI ENDowego CDka i porównywałeś z podstawowym Marantzem czy NADem ?

Wątpię !

Jako ze przerabiam różny sprzęt i dość często zainteresowani bywają u mnie osobiście to często właśnie na początek puszczam im muzykę z CT-979.

KAŻDY z nich dziwi się że to kaseta. A są tacy co też kupili decka Pioneera.

Wiele osób zapomina albo nawet nie ma pojęcia o tym że większość sprzedawanych decków to kręcone trupy .

A nawet dwa takie same modele jako nowe potrafiły brzmieć inaczej.

Mało kto też zwraca uwagę skąd kopiuje taśmy. Przecież to oczywiste ze inna kopia będzie z budżetowego odtwarzacza a inna z HI ENDowego.

Technicsa cenię za najładniejsze wskaźniki wysterowania w modelach z przełomu 80/90 ale brzmieniowo to kiepsko .

Taki Pioneer CT 777 jest o wiele lepszy niż Technics 808 a 965 nie wspomnę bo to jeszcze gorszy deck.

Dla mnie Pioneer to wzór wykonania , jakości nagrań i jakosci pracy. Ten kto miał tłukącego Technicsa i Pioneera z mechaniką Reference wie o czym piszę. A części ?

Dawcę z mechanizmem Reference kupi się poniżej 150zł

Jak wyżej.

Ale licz się ze dobrej klasy kaseta kosztuje powyżej 40zł.

Ze swojej strony mogę jeszcze polecić coś takiego jak Pioneer PDR-05 ale i tak musisz czymś zmiksować te sygnały

dlatego nie chce reanimowanego umarlaka.mialem kilka topowych kaseciakow/szpulowcow z ok.polowy lat 80tych,ale to BYLO 30 lat temu! Re-miksowanie,oczywista oczywistosc

Przecież wyżej napisałem że mam CT-979 w stanie perfekcyjnym i być może będzie do sprzedania :)

Miałem 9 Pioneerów z czego 5 sztuk CT-979 . Każdy kupowany z opisem IDEALNY :)

Za tego gwarantuję tak jak i to że lepiej gra od budżetowych CDków co dla niektórych może być niepojęte :)

Kwestia czy zdecyduję się na ogromną ( gabarytami ) końcówkę mocy a ta zajmie mi tyle miejsca ze będę musiał uszczuplić ilość klocków :/

Ten wygląd i regulator biasu który kręci się sam;-)

No , ten bajer to zwala z nóg :)

Popatrzcie na tą małą kręcącą się gałeczkę w trakcie auto kalibracji. Na żywo wygląda to jeszcze ciekawiej.

Co ważne ma też możliwość odłączenia HX PRO i tak też nagrywam.

moja aiwa 770 czy cus z 1szym na rynku hx pro ze zmieniona glowica hula u kumpla 28 lat! Jak kupowalem mieli ja Macca i Collins(tak czytalem w 83r w grubasnym dodatku nt kaseciakow do HFN czy HiFi Answers).Podzialalo,hi,hi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

moja aiwa 770 czy cus z 1szym na rynku hx pro ze zmieniona glowica hula u kumpla 28 lat! Jak kupowalem mieli ja Macca i Collins(tak czytalem w 83r w grubasnym dodatku nt kaseciakow do HFN czy HiFi Answers).Podzialalo,hi,hi

Jeszcze była 990;-)aiwa29.jpgaiwa28.jpgaiwa63.jpg

tak,ale to 770 byla best buy.w 990 wykryto ponadto jajas usterke w systemie auto eq/auto bias.juz go

mialem w hotelu i oddalem za jednak 770.wtedy tez kupilem piec Sansui,bo kumple mowili,ze to dobry piec-wtedy ponadto kupowalo sie parametry z listy takich, jaka powyzej zalaczasz.po powrocie do Polski Nad 3020b rozjechal go jak CZOLG.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tak,ale to 770 byla best buy.w 990 wykryto ponadto jajas usterke w systemie auto eq/auto bias.juz go

mialem w hotelu i oddalem za jednak 770.wtedy tez kupilem piec Sansui,bo kumple mowili,ze to dobry piec-wtedy ponadto kupowalo sie parametry z listy takich, jaka powyzej zalaczasz.po powrocie do Polski Nad 3020b rozjechal go jak CZOLG.

To musiał być niski model Sansui a niskie modele nie grały. AU-G 99x czyli topowy z lat 1983-85 nie dawał szans świetnemu budżetowemu NADowi 3020. Tylko że był sporo droższy.

kupowalem w '84.numer modelu byl jakas mniejsza 2cyfrowa liczba.w srodku pamietam male trafo-zagladalem,bo musialem w kraju przelaczyc ze 110v.kupilem Infinity z EMIT tweeter-najtansze 3drozne,ktore do dzis ma inny kumpel tez z 3020b.a wtedy nie rozumialem artykulow w gazecie U$ o cienkiej wydolnosci japonczykow ponizej 8ohm... Ps byl jeszcze dd Technics z dobrym Shurem.kompakty jakich sluchalem nawet w pol 90tych z lekkopolsredniej polki mialy z nim problem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.