Skocz do zawartości
IGNORED

JPLAY+DAC=Taśma matka?

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

To chyba oczywiste ze jesli plik jest spakowany to rozpakowywanie go w locie zwiekszy ilosc szumow cyfrowych generowanych przez maszyne ;) Ale tu jeszcze dochodza zjawiska rozmieszczenia danych na dysku i multiplikacji bledow czasowych.

Stasiop, proszę Cię odpowiedz na pytania, które zadałem na stronie poprzedniej, gdzie nawoływałeś do merytorycznej dyskusji. Szczególnie że pasują one idealnie do tego co wyżej piszesz.

Jeśli ktoś używa dysku z kontrolerem SandForce, to jak ,chcesz wpłynąć na zjawisko kompresji i dekompresji w locie danych na poziomie kontrolera, a które to są wykonywane zawsze i wszędzie, przez ten kontroler, w celu wirtualnego podniesienia mierzalnej wydajności interfejsu dysku?
Szczególnie że zjawisku temu najbardziej poddają się dane łatwo kompresowalne, między innymi dane audio.

Drugie pytanie, jak chcesz ręcznie wpłynąć na rozmieszczanie danych na takim dysku, a który korzysta z mechanizmów Garbage Collection i mechanizmów ochrony komórek pamięci, w celu ich równomiernego starzenia się?

To są wysoce merytoryczne i kompetentne rozważania. Tylko bardzo Cię proszę, nie wklejaj w odpowiedzi artykułu o zegarach i tekstów, że jestem niedouczony i nie mam pojęcia. Te opcje już przerabialiśmy w innym wątku. Odpowiedz, jak Jplay wpłynie na te cechy jak wyżej. I jak one się mają do tego co zacytowałem wyżej.

Mówiąc krótko, słuchasz dźwięków a nie samej muzyki

Typowe wyciąganie wniosków - a ty słuchasz muzyki? To po co ci ten cały sprzęt? Sprzedaj .. Muzyki możesz słuchać z byle czego. Harmonie usłyszysz na byle głośniczkach komputerowych z byle mp3.

Nowatorskimi metodami programowymi zmniejsza ilosc cyfrowych szumow na wyjsciach cyfrowych i transmisyjnych.

A dokladnie jak to dziala trzeba pytac autorow/autora programu.

Czyli zastosowano "nowatorski" filtr cyfrowy w postaci programowej? Bo sorry co masz na myśli pisząc szum na wyjściach cyfrowych? Masz na myśli szum kwantyzacji?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Typowe wyciąganie wniosków - a ty słuchasz muzyki? To po co ci ten cały sprzęt? Sprzedaj .. Muzyki możesz słuchać z byle czego. Harmonie usłyszysz na byle głośniczkach komputerowych z byle mp3.

(Edytowane) Nie warto nawet na coś takiego odpowiadać.

Proszę o zamieszczenie pomiarów tego co słychać z głośników z użyciem jplay i bez używania jplay.

Juz pisalem, pomiarow nie bedzie na forum.

Czyli zastosowano "nowatorski" filtr cyfrowy w postaci programowej? Bo sorry co masz na myśli pisząc szum na wyjściach cyfrowych? Masz na myśli szum kwantyzacji?

Mam na mysli zakłócenia pochodzace z przelaczania bramek cyfrowych

Odpowiedz, jak Jplay wpłynie na te cechy jak wyżej. I jak one się mają do tego co zacytowałem wyżej.

Odpowiem jak Ty odpowiesz co spowodowalo zmiane Twojego stanowiska dotyczacego slyszalnosci roznic pomiedzy napedami cyfrowymi. Przypomne Ci ze jeszcze pol roku temu to zjawisko bylo dla Ciebie voo-doo a w ostatnich tygodniach przyznales na forum ze napedy slychac. Wiec juz trzeci raz prosze Cie o wyjasnienie tego;)

Juz pisalem, pomiarow nie bedzie na forum.

Czyli typowe bicie piany, tylko tak dalej, podczas AS wydawało mi się, że jesteś raczej z tych normalnych, ale jednak się myliłem.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czyli typowe bicie piany, tylko tak dalej, podczas AS wydawało mi się, że jesteś raczej z tych normalnych, ale jednak się myliłem.....

A co tu ma normalnosc czy nienormalnosc do tego? Nie chce sie dzielic pomiarami ot i wszystko. Za duzo mnie kosztowalo to czasu i pieniedzy abym mial to teraz za free pubikowac. Tym bardziej ze wiem jaka bedzie reakcja 90% ludzi tu na forum albo obsmiejecie albo wykpicie. A jesli nawet nie to i tak pomiary bede pewnie naciagane i zawsze bedzie cos nie tak...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Odpowiem jak Ty odpowiesz co spowodowalo zmiane Twojego stanowiska dotyczacego slyszalnosci roznic pomiedzy napedami cyfrowymi. Przypomne Ci ze jeszcze pol roku temu to zjawisko bylo dla Ciebie voo-doo a w ostatnich tygodniach przyznales na forum ze napedy slychac. Wiec juz trzeci raz prosze Cie o wyjasnienie tego;)

Że co? A cóż to wypisujesz, bo to dla mnie jakieś nowości? Gdzie takie różne cuda wypisywałem.

Wolę zapytać, może byłem na bani i nie pamiętam :D.

A co tu ma normalnosc czy nienormalnosc do tego? Nie chce sie dzielic pomiarami ot i wszystko. Za duzo mnie kosztowalo to czasu i pieniedzy abym mial to teraz za free pubikowac. Tym bardziej ze wiem jaka bedzie reakcja 90% ludzi tu na forum albo obsmiejecie albo wykpicie. A jesli nawet nie to i tak pomiary bede pewnie naciagane i zawsze bedzie cos nie tak...

Ale to jest wysoce niefajne.

Takie coś wygląda dość niepoważnie, na zasadzie "wiem ale nie powiem". Niektórzy politycy co prawda już próbowali takich rzeczy, ale na dobre im to nie wyszło.

Tajne wyniki pomiarów? To już chyba lekka przesada. A już szczególnie, jak ktoś się tymi wynikami podpiera w dyskusji. Akurat zgodzę się że "normalność" ma w tym przypadku wiele do rzeczy.

Skoro z założenia i od początku wiedziałeś, że nie chcesz opublikować czegoś, na co się powołujesz, to nie powinieneś się na to powoływać w ogóle.

No dobrze, powiedzialem A to powiem i Z.

Pomiary poziomu zaklocen w.cz. dokonane na wyjsciu USB z komputera. Plik testowy Stereophile - sygnal mieszanka 19kHz+20kHz. Pomiar porownawczy przeprowadzony byl na Foobar 2000 oraz na programie JPlay 4.3

Nie musze chyba dodawac ze jedynym parametrem ktory sie zmienial podczas pomiarow byly tylko programy.

Pozdrawiam StasioP ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-05409400-1355915030_thumb.png

post-31719-0-76642200-1355915040_thumb.png

post-31719-0-10011100-1355915085_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby poważnie traktować te obrazki opisz przyjętą metodologię pomiaru, opisz układ pomiarowy i jakie zastosowałeś narzędzia pomiarowe.

Zakładając optymistycznie że wykonałeś to prawidłowo, na wyciąganie wniosków że to Jplay obniża szum jest jeszcze za wcześnie.

Musisz wykazać między innymi że obniżenie szumu na wyjściu USB nie jest skorelowane np. z obciążeniem komputera i jego zasilacza.

Popieram powyższą prośbę. Dodatkowo taka różnica może też wynikać z różnej częstotliwości samplowania czy ilości bitów.

Dodatkowo trzeba pamiętać że nie ma żadnej gwarancji że na innym PC-cie i innym DAC-u różnica będzie taka sama.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Juz pisalem nie bylo absolutnie innych roznic nie ma zmiany czestotliwosci samplowania obciazen zasilaczy itp itp itp...To wszystko odbywalo sie na czestotliwosci 44.1kHz/16 bitow w obu przypadkach byl 100% bitperfect.

Nie mam nic wiecej juz do dodania. Zreszta domyslalem sie ze tak bedzie, ze Wam nawet wlozenie reki w rane Chrystusa nie przekona Was do mojej racji. Wiec....

A wy sobie wierzcie dalej ze bit jest rowny bitowi :D

Nie moja to sprawa kogos uswiadamiac :/

Ale macie problem bo dalej nie rozumiecie zjawisk i tu lezy pies pogrzebany. ;)

Pozdrawiam StasioP

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Poza tym, to trzeba było dokonać pomiarów w newralgicznym miejscu, tam gdzie pojawia się cyfrowy sygnał audio, czyli na wyjściu konwertera USB/Spdif/I2S. Bo i czemu akurat na wyjściu USB?

Przecież pomiary w tym miejscu, nic nam nie mówią, jaki to może mieć potencjalnie wpływ na sygnał cyfrowy wchodzący do DACa. Chyba że zakładasz, absolutny prymitywizm konwertera, że nie będzie asynchroniczny, a do tego że jedyne napięcia z jakich będzie korzystać, to będą napięcia z portu USB.

To jest tak samo jak udowadnianie, że ktoś będąc pod rozłożystym dachem, zmoknie bardziej przy deszczu, a mniej przy mżawce. Przy odpowiednim dachu, nie zmoknie w ogóle, więc wyznaczanie ilości deszczu nie ma sensu.

Pomijam już fakt, że zapewne wystarczy zmienić mysz optyczną na hubie USB, żeby te pomiary zmieniły się diametralnie.

Tym sposobem to faktycznie można udowadniać wszystko, w tym przemożny wpływ komputera na cyfrowy sygnał audio, z wyjścia konwertera. Równie dobrze, można użyć do tego pomiarów zakłóceń na modemie adslowym od Neostrady u sąsiada, pomiarów na zasilaniu dysku sata, albo na szynie napędu CD. Tyle, że za diabła nic z tego wynikać nie będzie.

Jeśli badasz co się dzieje z sygnałem wynikowym i jaki wpływ na niego może mieć coś wcześniej, to mierz miejsce, gdzie się ten sygnał pojawia, a nie jakieś losowo wybrane wcześniejsze.

Na porcie USB nie ma danych cyfrowych audio, tam są dane komputerowe, które z natury transmisji nie podlegają wpływowi takich zakłóceń, tak samo jak nie podlegają im dane dotyczące dokumentów Worda, Excela, czy też zdjęcia. Czego więc te pomiary mają dowodzić? Że w komputerze występują zakłócenia na różnych liniach sygnałowych, czasem mniejsze, czasem większe? Ano występują, tyle że nic z tego nie wynika dla prawidłowości danych.

Dane odpowiadające audio nie są jakieś hiperspecjalne, na tle innych, żeby im wszystko miało przeszkadzać.

...

...

Mówisz? Aby lustro w pobliżu masz? :)

Masz rację, za czorta nie rozumiecie zjawisk.

To może napisz jeszcze, co jest dla Ciebie transportem cyfrowym audio i jego wyjściem, w przypadku komputera, że niby port USB?

EDIT

A tak przy okazji, miałeś mi wskazać, gdzie zmieniłem zdanie odnośnie transportów cyfrowych audio.

Czekam na Wasze pomiary obalajace moja teorie ktora zmierzylem i porownywalem sluchajac rowniez na dobrym sprzecie Audio. Teraz Wam oddaje pole ;)

Jeszcze raz napisze NIE ROZUMIECIE ZJAWISK!!!

Pozdrawiam StasioP

Bynajmniej, jeśli o mnie chodzi rozumiem te zjawiska dość dobrze i zasadę działanie JPLAY. Zawodowo jestem związany z branżą produkcji software. Ale trzeba jasno powiedzieć że nie każdy DAC będzie tak samo reagował. Właśnie zainstalowałem nową wersję JPLAY na laptopie i zrobiłem porównanie w trybie Xtreme. Wbudowana karta dźwiękowa z JPLAY grała sporo lepiej niż z Foobar'em. Ale już niedrogi DAC USB na Sabre ES9023 i Tenor TE7022 pokazywał znacznie mniejsze różnice w brzmieniu. Dlatego mówię że JPLAY nie jest rozwiązaniem uniwersalnym - czasem będzie dużo pomagał, czasem minimalnie lub wcale.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Równie dobrze, można użyć do tego pomiarów zakłóceń na modemie adslowym od Neostrady u sąsiada, pomiarów na zasilaniu dysku sata, albo na szynie napędu CD. Tyle, że za diabła nic z tego wynikać nie będzie.

No i znowu sie mylisz te zmiany sa BARDZO BARDZO istotne z punku widzenia High-End

. Ale już niedrogi DAC USB na Sabre ES9023 i Tenor TE7022 pokazywał znacznie mniejsze różnice w brzmieniu. Dlatego mówię że JPLAY nie jest rozwiązaniem uniwersalnym - czasem będzie dużo pomagał, czasem minimalnie lub wcale.

Ponoc na super ekstremalnie drogich i dobrych klockach roznice sa kolosalnie duze, wieksze niz na tanich sprzetach. Ale i na glosniczkach komputerowych tez to bardzo slychac sam sprawdzalem roznice sa spore!

Ech, z tego wynika że nie rozumiesz o czym mówię.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Bynajmniej, jeśli o mnie chodzi rozumiem te zjawiska dość dobrze i zasadę działanie JPLAY. Zawodowo jestem związany z branżą produkcji software. Ale trzeba jasno powiedzieć że nie każdy DAC będzie tak samo reagował. Właśnie zainstalowałem nową wersję JPLAY na laptopie i zrobiłem porównanie w trybie Xtreme. Wbudowana karta dźwiękowa z JPLAY grała sporo lepiej niż z Foobar'em. Ale już niedrogi DAC USB na Sabre ES9023 i Tenor TE7022 pokazywał znacznie mniejsze różnice w brzmieniu. Dlatego mówię że JPLAY nie jest rozwiązaniem uniwersalnym - czasem będzie dużo pomagał, czasem minimalnie lub wcale.

Nie martw się, zaraz się dowiesz, że nie rozumiesz zjawisk i tyle.

Na przykład fundamentalnego "zjawiska" na którym opiera się Kolega Stasiop, że drżenie ramki dowolnego zegara w komputerze, zegara szyny PIC-E, zegara interfejsu sata i zegara ramki USB, przeniesie się na drżenie ramki zegara cyfrowego sygnału audio, który pojawia się w konwerterze USB/Spdif. I tym samym jitter z jednej domeny, przeniesie się na inną.

Czy tak nie jest Kolego Stasiop?

Tyle, że Kolega nie przyjmuje do wiadomości, że w przypadku porządnego konwertera asynchronicznego, są to całkowicie niezależne i rozdzielone domeny czasowe. Ale kto by się takim detalem przejmował.

I dlatego pomiary zakłóceń cyfrowych z jednej domeny, nagle tłumaczą "poprawę" zakłóceń w innej domenie. Ech, nie rozumiemy zjawisk i tyle. I Ty też nie rozumiesz, więc taka oczywista rzecz, która napisałeś, a która dla większości z nas jest oczywista, nie może mieć miejsca, bo "nie rozumiecie zjawisk".

JPLAY nie robi nic więcej niż wyrównanie stabliności czasowej transmisji danych do przetwornika. Jeśli DAC ma już zaimplementowane takie mechanizmy (tak jak np. Sabre który robi wewnętrzny reclocking) - JPLAY nie wniesie nic lub niewiele.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No i znowu sie mylisz te zmiany sa BARDZO BARDZO istotne z punku widzenia High-End

Ale my pytamy jaki wpływ zakłócenia na USB, mają na jakość sygnału cyfrowego audio, na wyjściu konwertera, będącego napędem cyfrowym z punktu widzenia DACa. A nie jaki wpływ mają na teorię "High-End" :).

Ponoc na super ekstremalnie drogich i dobrych klockach roznice sa kolosalnie duze, wieksze niz na tanich sprzetach. Ale i na glosniczkach komputerowych tez to bardzo slychac sam sprawdzalem roznice sa spore!

... --- ...

JPLAY nie robi nic więcej niż wyrównanie stabliności czasowej transmisji danych do przetwornika. Jeśli DAC ma już zaimplementowane takie mechanizmy (tak jak np. Sabre który robi wewnętrzny reclocking) - JPLAY nie wniesie nic lub niewiele.

Nie rozumiesz jednak jak dziala Jplay ;)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

MLB, a nie mówiłem? To jest świetna retoryka, na pewno skuteczna, nie rozumiecie pajace i tyle.

To nam kurcze wytłumacz, skoro tak to wszystko rozumiesz, wytłumacz maluczkim :)

O takie konkretne rzeczy Cię pytałem, o Garbage Collection, kontroler Sand Force, a Ty w odpowiedzi "nie rozumiecie", albo zmieniliście zdanie.

Stasiop, proszę odpowiedz chociaż na pytanie które zadałem, co stanowi napęd cyfrowego sygnału audio z punktu widzenia DACa, w systemie komputerowym?

Na to że wskażesz mi gdzie zmieniłem zdanie na temat cyfrowych napędów, to już straciłem nadzieję. Ale chociaż to wyżej.

O takie

W takim razie proszę o wytłumaczenie gdzie się mylę.

Jak dotąd Twój wątek o JPLAY jako żywo przypomina ukrytą reklamę produktu komercyjnego, nota bene współtworzonego przez dwóch innych forumowiczów. I coraz bardziej kwalifikuje się do zamknięcia lub płatnego wątku sponsorowanego.

No tak i jeszcze prowadze ukryta reklame Jplay-a :D

A nie uwazacie ze temat cyfrowego audio jest tak ciekawy i skomplikowany i przyszlosciowy ze warto chyba poswiecac mu miejsce.......................? ;)

A jak Pan moderator chce zamykac to prosze bardzo :D

Ciekawe co inni zainteresowani sprawa powiedza w takim wypadku? ;)

p.s. Wiem wiem jedynie sluszne jest sluchanie przez klocki za parenascie kilo zlotych firm zachodnich wtedy to juz ukryta reklama niewystepuje bo zgodne jest to z wola partii ;)

Pozdrawiam StasioP

A nie uwazacie ze temat cyfrowego audio jest tak ciekawy i skomplikowany i przyszlosciowy ze warto chyba poswiecac mu miejsce.......................? ;)

A jak Pan moderator chce zamykac to prosze bardzo :D

Nie chcę zamykać - dopóki toczy się interesująca dyskusja. Ale z tego co widzę - w tej dyskusji jesteś jedyną osobą która z jednej strony twierdzi że wie jak i dlaczego działa JPLAY, ale tej wiedzy nie chcesz ujawniać. Chcesz tą wiedzę sprzedawać czy co? Jeśli tak - patrz mój wcześniejszy wpis.

Wcześniej wspomniałeś podobieństwo do kodeka K2 z XRCD - więc jeśli tak jest, byłoby to jakieś wytłumaczenie. Z drugiej strony - jak się ma do tego twierdzenie że JPLAY jest bit-perfect?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No tak i jeszcze prowadze ukryta reklame Jplay-a :D

....

Pisać o czymś konkretnie i merytorycznie i owszem. Samo "poświęcać miejsce" to absolutnie nie warto. To miejsce, jest już wystarczająco "poświęcone" i "namaszczone" bez dalszego poświęcania :))))

EDIT

Odpowiesz merytorycznie na merytoryczne pytania? Bardzo Cię proszę o odpowiedź. Czy znowu uniczek?

No chyba że jedyne co chcesz robić, to "poświęcać miejsce" na twierdzenie

...jak wy dzieci nic nie rozumiecie...

Dzieci więc proszą o merytoryczną naukę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.