Skocz do zawartości
IGNORED

Wytrzymałość głośników Tannoy m2

zijacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki oto problem.

Posiadam głośniczki Tannoy m2 (2 pary - ale to nie jest istotne), do tego mam amplitunerek DENON AVR1400. Amplituner ten daje po 80W na kanał (8ohm) (obsługuje zestaw 5.1, więc mam podłączone wszystkie 4 kolumny + centralny Tannoy mc, subwoofera nie mam). Tannoy m2 jak wiadomo też mają 8 ohm i preferowany wzmak 10-80W. Ale jak tak dam na full, to grają naprawdę głośno (oj głośno). Takie mam dziwne wrażenie, że zaraz wyskoczą z tych skrzynek, albo membrana popęka (choć oczywiście grają czysto). Nie jestem co prawda fanatykiem głośnego grania (lubie raczej dobrą muzykę a nie głośną), ale nie mam wpływu na to, jak będą nimi grali inni domownicy podczas mojej nieobecności. Wyobraźmy więc sobie sytuację, w której np. mój brat nastawia sobie mużę na full i zostawia to tak na kilka godzin.

Czy coś stanie się moim głośniczkom?

Jakie są wogóle niebezpieczeństwa jeśli chodzi o te kolumny?

nawet jak kilku watowy wzmacniacz przesterujesz to popalisz głośniki.

Chodzi o to iż przy przesterowaniu do głośników dostarczana jest moc ciągła o to wytrzymają one tylko

kilka sekund.

Z moich obserwacji wynika, że zwykle głosniki padają potraktowane sygnałem z podbitymi wysokimi i/lub niskimi częstotliwościami wynikającym z ustawienia regulacji barwy lub włączenia przeróżnych korektorów.

Natomiast gdzie jest granica wzmocnienia przy której głośniki wytrzymają wiele godzin - nie wiadomo. Ich wytrzymałość jeśli w ogóle jest testowana, to sygnałem testowym a nie muzycznym.

Wydaje mi się, ze dopóki nie słychać wyraźnego wzrostu zniekształceń, to mogą grać i grać. Generalnie wszystko zależy od zdrowego rozsądku słuchającego.

A czy przesterowanie ma bezpośredni związek z np. ustawieniami na korektorze. Weźmy np. Winamp'a i jego korektor. Tam jest taka linia na wykresie, która podobno zwsze powinna być ponad maksymalną wartością. Czy nie przestrzeganie tego może doprowadzić do katastrofy? Jakie jeszcze są przycyny przesterowania wzmacniacza?

Nie znam Winampa. W skrócie: Podbijasz zwykle wysokie i niskie częstotliwości, natomiast subiektywnie postrzegany poziom głośności ustawiasz względem wzmocnienia średnich tonów, których jest najwięcej w sygnale i które najlepiej słyszysz ze względu na charakterystykę słuchu. W tej sytuacji łatwo o przesterowanie wzmacniacza i/lub głośników. Wysokotonowy jest szczególnie czuły, bo jest w stanie długotrwale oddawać o wiele niższą moc niż niskośredniotonowy.

Może się też przegrzać jak zasłonisz otwory w obudowie albo gdy Ci padnie wiatrak. W akademiku na imprezach stawialiśmy na wzmacniaczu wiatraczek, pomagało.

Widziałem M2 sprzed 5 lat Made in Hungary. Wczoraj słyszałem,że Tannoy aktualnie podpiera się outsourcing'iem w stolarniach w okolicach Kłescierzyny, prawda li to ???

Co do made in Hungary to nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Dwie moim zdaniem najpopularniejsze fabryki to te w Angli i na Węgrzech. Sam mam jedne angielskie i jedne (chyba) Węgierskie - nie pamiętam a teraz nie mam jak zobaczyć :).

jak bym mial takie glosniczki to tez by mi drzalo o nie serduszko podczas odtwarzania muzyki, one sie dobrze sprawdzaja miedzy stoiskami w media-markcie towarzyszac klientom milym brzdakaniem w zakupach ,no i tam powinny zostac

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

To akurat uproszczenie. Motorheadu słuchała również moja żona i wcale nie była ani nie jest nieuprzejma. No chyba że ją wkurzę :-)

A electro słucha też Joss Stone.

Prawda jest taka, że każda muzyka łagodzi obyczaje. Dlatego po przebywaniu na forum należy koniecznie czegoś posłuchać. Mam dziś w samochodzie składankę Susan Vega. Caramel to miód na moje uszy. Reszta też niczego sobie. Miłego weekendu wszystkim życzę :-)

A ja też słucham motorheadu

także "I aint nio nice gay" z płyty march or die

i właśnie nie chciałbym aby inny fan kasował kogoś kto kupił najlepsze kolumny na jekie go stać

rzeczywiscie bylem nieuprzejmy,mea culpa,ale niektore egzystencjonalne watki na forum mnie rozwalaja

sluchac nie sluchac, glosno czy cicho, czlowieku troche jaj, glosniczek Ci padnie to kupisz sobie nowy, przeciez i tak najwazniejsza jest muzyka:)

mialem glosniki gorsze niz te tanojki, ale takich dylematow nigdy:)

pozdro, co zlego to nie ja:), niepotrzebnie od razu po robocie wszedlem na forum, widocznie jeszcze za bardzo wku rzony bylem:)

Rzeczywiście egzystencjonalny wątek :)

Ja nie pytam czy mam słuchać czy nie słuchać, i czy głośno czy cicho, bo słuchałem już na wszystkie możliwe sposoby, ale sam nie lubię głośno słuchać. Zastanawiam się czy powinienem odciąć dojście do sprzętu niepowołanym (którzy lubią słuchać głośno), bo nie boli tak bardzo jak sam coś zrypiesz (przynajmniej mozna się czegoś nauczyć), tylko jak wrócisz, a tu się okazuje, że już jest zrypane i nie wiesz dlaczego :) Przed tym chcę się uchronić - ale może nie ma to sensu.

no chyba nie ma to sensu, przeciez to sa Twojej rodziny sprawy, kto Ci tu odpowie czy mozesz zaufac bratu:),chocaz jak widac powyzej koledzy staraja sie:) zeby Ci jakos pomoc:)

:)

Może powinienem zapytać prościej (inaczej), bo widzę tu małe nieporozumienie.

Głośniki 8ohm 80W(preferowany wzmacniacz), wzmacniacz 8ohm 80W, żadnych przesterowań.

Czy istnieje sznasa, że przy kilkugodzinnym słuchaniu na fuul nie spalą się?

POWIEDZMY, ŻE WOLĘ NAJPIERW SIĘ DOWIEDZIEĆ ZANIM SAM SPRAWDZĘ

> elektro

niedługo wystawie q-15 na allegro, musze jeszcze porobić zdjatka i wymienic terminale (plastiki sie wyrobily).

sa troszke poobijane (children factor) maja SCR-y i zmienione kable. opis w opiniach.

z rock rollowym pozdro

• 4 lata później...

Ja sobie zrobiłem do pokoju kolumny HDS164 + XT25 i wiem że rodzeństwo się zesra niż puści muzykę na fula wmoich 12m ^2. Po prostu wiem co to jest puścić 100W kolumny w takim pokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.