Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Podłogowe Pomoc

Michalzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i jestem trochę zielony jeśli chodzi o DiY.

Ale do rzeczy.

Otrzymałem propozycję wykonania paczek do kolumn z drewna. Na forum nie znalazłem żadnych projektów, które by mnie zainteresowały. Myślałem o takich kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje pytanie brzmi czy wiecie gdzie można znaleźć jakieś informacje o tych kolumnach, typu:

-wymiary wewnętrzne,

-czy konieczna zwrotnica,

-jakie głośniki zamiast oryginalnych (najlepiej tańsze)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99455-kolumny-pod%C5%82ogowe-pomoc/

-wymiary wewnętrzne

Skoro chcesz wstawić jakie bądż głośniki wymiary oryginałów nie mają znaczenia, bo pojemność musisz dostosować do głośników.

-Czy konieczna zwrotnica

Tak

- Jakie głośniki zamiast oryginalnych

Na tym i innych forach jest cała masa projektów. Znajdź coś na swoją kieszeń, a design obudowy zawsze możesz sobie podpasować.

Na forum nie znalazłem żadnych projektów, które by mnie zainteresowały. Myślałem o takich kolumnach

Ukryta Zawartość

Jak to mówią "dobra ściema - pół sukcesu" ;] Jest zarówno tutaj na forum jak i na innych stronach masa niemalże identycznych projektów.

-czy konieczna zwrotnica,

Skoro zadajesz takie pytania to moim zdaniem powinieneś darować sobie DIY albo przynajmniej poczytać troszkę o tym. Nie mając pojęcia o projektowaniu kolumn nie zabierałbym się na twoim miejscu za całkowicie nowy projekt a raczej zrobił coś sprawdzonego, dobrze pomierzonego i dokładnie opisanego. Unikniesz tym sposobem wielu nerwów i dodatkowych kosztów.

Ukryta Zawartość

antrofilus przeczytałem już całą masę tematów. Pytanie o zwrotnice - w obecnych kolumnach mam połączenie:

głośnik niskotonowy - kondensator - średniotonowy - kodensator - wysokotonowy

Co do projektów nie znalazłem nic ciekawego. Na głośniki mogę wydać max 500zł obudowy drewniane będę miał za darmo.

Tylko jest problem z odpowiednim projektem.

Davis znany jest z drogich kitów dla DIY. A to ze zdjęcia wygląda jak jakaś popierdołka na chińskich głośnikach, którym racze żadne połączenie nie przeszkadza ;-)

Proponuję dwa GDN20/100/3 w szereg i GDWT12-19/150

Tylko zanim zestroisz zwrotnicę to Ci broda urośnie i dzieci będą wołać na Ciebie Mikołaj ;-)

Ale chciałeś porady no to masz :-)

Jak znajdę chwilkę to wrzucę jakieś pomiary tego 20/100/3 4ohm, leży w domu więc zmierzę jego charkę, może komuś pomoże, jak ktoś ma na zbyciu GDWT 12-19/150 może mi podrzucić to zaprojektuję zwrotnice i zobaczymy jak to się ma, a gdyby miał ktoś drugiego GDN'a to była by gotowa zworka do właśnie tego projektu ...

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

GDN20/100/3 są pomiary z komory bezechowej pro-tonsil. Sa bardzo wiarygodne do tego co można zmierzyć w domu. - chodzi o wykonanie 04 czyli z wentylacją w nabiegunniku.

GDWT 12/19/150 niestety nie mam bo chętnie bym podesłał. W jego przypadku tez należy uważać bo pod tym symbolem były różne driwery. Podstawowy ma pojedynczy magnes o średnicy 83mm To całkiem spory kawałek głośnika. Jego wykresy z komory bezechowej również były dostępne.

GDWT 12-19-150

Ukryta Zawartość

post-2130-0-73944000-1356006426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam wersje 20/100/3 4ohm i nie ma wentylacji....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Bez wentylacji to jest starsza wersja - ma niższe fs i wy zsze Qts i jest do większych obudów, do subwooferów.

wykonanie 01

Ukryta Zawartość

Nowsza ma końcówkę nr kat. 04. Ma wyższe Fs i otwór w nabiegunniku. Dostępne pomiary są w sieci dla wersji nowszej. Oczywiście wykres w karcie katalogowej to taka radosna twórczość. jakaś tam średnia i do każdego wykonania dołączali taką samą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wyglądały pomiary GDN 20/100/3-4om wykonanie 04 z wentylacją przez nabiegunnik

Ukryta Zawartość

post-2130-0-62706600-1356013573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to w takim razie mam wersje o1 także nie pomogę bo i tak ich się niedostanie ...

Pozdrawiam

P.S ale pomiary i zwrotkę mogę zaprojektować jak ktoś wyśle kolumnę :)

Aktualnie posiadam 4 sztuki głośników Tonsil GDN 13/50/1. Czy można było by na nich zrobić jakąż prostą konstrukcję a'la Totem Mite-T? Oczywiście dołożyć jeszcze Z góry przepraszam, ale nie mogę znaleźć gotowych projektów więc proszę o linki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.