Skocz do zawartości
IGNORED

Salon - prosba o porady "akustyczne"

azis_light

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem po przeprowadzce i wymianie sprzetu. Chciałbym zająć się teraz akustyką pomieszczenia.

Zbyt radykalnych zmian nie mogę dokonać ze względu na żonę i estetykę, ale pewne ustroje akustyczne wchodzą w grę, ewentualnie jakaś inna aranżacja pomieszczenia jesli chodzi o meble, kwiatki regały zasłony itp.

We wszystkich pomieszczeniach mam na podłodze płytki ze względu na ogrzewanie podłogowe

niestety jest oczywiście przez to pogłos,

Gdzieś również bas trochę ucieka.

W zawiązku z powyższym proszę doświadczonych kolegów o cenne rady.

Od czego zacząć ?

Czy bez pomiarów nie ma szans na powodzenie ?

Czy oddzielenie aneksu kuchennego/jadalni jakimiś grubymi drzwiami znacząco poprawi walory "dźwiękowe" ?

Proszę o porady i z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99457-salon-prosba-o-porady-akustyczne/
Od czego zacząć?
Standardowa odpowiedź forum audiostereo, działu Akustyka: Zacząć od zakupu 3 paczek PT80.

Napisz na co żona się zgodzi. Jaki masz sufit. Czy za sprzętem jest TV?

Aneks ma 19mkw i ciągnie się w dół, a korytarz jaką ma powierzchnię i z czym jest połączony?

Jeśli ma podobną lub większą powierzchnię, ciągnie się na klatkę schodową i korytarz na innej kondygnacji to mało da odizolowanie się do aneksu co ma 19mkw pozostawiając dziurę w pokoju na korytarz i resztę co może mieć 40mkw.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Standardowa odpowiedź forum audiostereo, działu Akustyka: Zacząć od zakupu 3 paczek PT80.

Napisz na co żona się zgodzi. Jaki masz sufit. Czy za sprzętem jest TV?

Aneks ma 19mkw i ciągnie się w dół, a korytarz jaką ma powierzchnię i z czym jest połączony?

Jeśli ma podobną lub większą powierzchnię, ciągnie się na klatkę schodową i korytarz na innej kondygnacji to mało da odizolowanie się do aneksu co ma 19mkw pozostawiając dziurę w pokoju na korytarz i resztę co może mieć 40mkw.

Myślę że z żonką trochę wynegocjuję

Za sprzętem jest tv na ścianie.

Z aneksu/jadalni jest połączenie z korytarzem tym samym z którego jest wejście do salonu - także bez drzwi

Korytarz ma 8 m2 ale z niego są schody na piętro.

Gdzie próbować wstawiać panele z wełny ? gdzie dyfuzory ? co w narożnikach pokoju ?

Co ewentualnie (jak połówka to przełknie :) ) na sufit ?

Czy stolik ze sprzetem lepiej bliżej sciany czy lepiej pomiędzy kolumnami odsuniety od ściany ?

Myślałem o dyfuzorach z kątówki drewnianej za kolumnami, ale jakie to nie wiem, jakie rozmiary czy nad kolumny powinny wystawać ?

Czy to ma sens jeśli na środku ściany i tak będzie wisiał TV ?

czy nad kolumny powinny wystawać ?

Zdecydowanie tak, przynajmniej 25cm.

Na większość pytań znajdziesz odpowiedzi w istniejących wątkach. Jak możesz to wrzuć zdjęcia pomieszczenia.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Co ewentualnie (jak połówka to przełknie :) ) na sufit ?

Może to nie jest sufit doskonały :), ale u mnie się sprawdza, pełni trzy funkcje, akustyczną - tłumi i rozprasza, oświetleniową i optyczną - pokój zrobił się optycznie szerszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załączam fotki salonu

Ukryta Zawartość

post-22889-0-33056100-1355733314_thumb.jpg

post-22889-0-80153600-1355733322_thumb.jpg

post-22889-0-06028500-1355733335_thumb.jpg

post-22889-0-57900700-1355733345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jest tak źle. Najgorsze są chyba te 2 okna. Musisz "wydębić" grube zasłony. Ten kamień to chyba gips? Jeśli tak to też nie ma katastrofy. Ja dodałbym obowiązkowo duże kwiaty. Przede wszystkim za kolumnami. No chyba że panele z wełny będziesz robił.

A co to za niedźwiedzie śpią za kolumnami.

A właściwie to dźwięk jest teraz jaki? Pogłos? Dudnienie? Brak sceny?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Nie jest tak źle. Najgorsze są chyba te 2 okna. Musisz "wydębić" grube zasłony. Ten kamień to chyba gips? Jeśli tak to też nie ma katastrofy. Ja dodałbym obowiązkowo duże kwiaty. Przede wszystkim za kolumnami. No chyba że panele z wełny będziesz robił.

Najgorszy jest pogłos , bo leci do jadalni -a ona łączy się z korytarzem na piętro gdzie też są płytki i na korytarzu i na schodach, dudnienie lekkie bywa w niektórych kawałkach ale nie za mocne - bas mógłby byc jeszcze czystszy i mocniejszy - troche chyba "ucieka" do jadalni, nie jest z tym tak żle, scena nie najgorsza choć napewno można lepiej

A co z tymi wejściami na korytarz i do jadalni ? najlepiej "zamurować" :) czy jak ?

Za kolumnami lepiej dyfuzor czy panele z wełną ?

Z tyłu za miejscem odsłuchu trzeba zmiekczyć jakimś "dywanem" na ścianie , czy coś innego polecacie ?

Czy ktoś z kolegów ma sprzęt żeby wykonać pomiary i coś doradzić ?

Jakie to mniej wiecej koszta takich pomiarów ?

Kamień to psełdo-kamień ale betonowy (cementowy) nie gipsowy - dużo twardszy i "trwalszy" niż gipsowy ( palcami nie ukruszysz jak gipsowy)

Zestawy pomiarowe niekórzy mają = musisz jednak podac skąd jesteś mniej więcej.

Co do ściany za kolumnami możesz i tłumić i rozpraszać. Osobiście kombinowałbym nad rezonatorami w rogach za kolumnami + kwiaty po bokach stolika ze sprzętem.

Na okna zasłony, choć wiem, że obecnie wiele osób tego poprostu nie chce. Jedyne czego można się obawiać, to że gdy powiesisz zasłony po jednej stronie będziesz miał tłumienie średnich/wysokich, a po drugiej (ściana przeciwległa) rozpraszanie --> może to prowadzić do przesunięcia środka sceny. Ale to gdybanie teoretyczne na razie.

Już te zmiany powinny wnieść słyszalną poprawę.

Powrót po dłuższej przerwie...

Z zamieszczonych zdjec wynika, ze wolna jest przede wszystkim sciana przednia. Proponuje 4 panele narozne, po 2 na kazde naroze oraz w okolicach telewizora albo dyfuzory, albo absorbery w zaleznosci od tego czy preferujesz bardziej zywe brzmienie, czy moze troche mocniej wytlumione pomieszczenie (nawet przy samej absorpcji nie powinno byc za glucho).

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.