Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera w stereo

spinup82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chcialbym sie podpiac do tematu tylko troche z innej strony. Kupilem korektor pokoju (tak to chyba mozna nazwac) Antimode 8033

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do mojego sub'a M&K X70B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tak wyglada z tylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz to Primare A30.1 z jedna para wyjsc glosnikowych i bez pre out.

Mam juz specjalna przejsciowke taka jak na obrazu 3 od gory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pytanie jest jak mam to wszystko podlaczyc? Gdybym mial 2 pary wyjsc glosnikowych to jedna uzylbym do podlaczenia wzmak/antimode/sub a drugie wzmak/monitory ale ma tylko jedno. Wiec zostaje mi chyba tylko podlaczyc Antimode i monitory do tych samych wyjsc glosnikowych. Pytanie czy to jest bezpieczne dla wzmacniacza? Kiedys takie pytanie zadalem serwisowi Naim'a i powiedziano mi ze to nie jest najlepsze rozwiazanie. Dlatego pytam. Zakladam tez ze nie za bardzo ma sens podlaczenie monitorow do hig level out na subwooferze. Bylbym wdzieczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie kombinuj tylko dokupujesz dodatkową parę krótkich kabelków głośnikowych, łączysz sub po wysokoprądowym kablem głośnikowym z wzmacniaczem a swoim kablem głośnikowym łączysz kolumny z wyjściami wysokoprądowymi subwoofera. To najzwyklejszy sposób podłączania, nie wiem czemu tym w naimie się to nie podobało. Teoretycznie wydłuża to drogę sygnału co może - ale nie musi - mieć wpływ na dźwięk. Spróbuj po prostu. Jeżeli miałbyś odtwarzacz CD z wyjściem regulowanym to możesz ten sub podłączyć do sprzętu bezpośrednio z odtwarzacza CD wyjściem RCA (niskoprądowym), z pominięciem wzmacniacza.

Justas32 Rzuc okiem na ostatni link. 3 obrazek od gory. Pomiedzy ampem a subem jest Antimode a Antimode jest podpiety po suba przez pojedynczy kabel RCA. Czy w takim wypadku moge "zbierac" sygnal z wyjsc wysokopradowych sub'a do monitorow? Nie bedzie to czasem okrojony sygnal?

Podlubalem troche na temat Naima i dowiedzialem sie ze co niektore ich konstrukcje , zwlaszcza te starsze sie sa w pelni stabilne. Dlatego tez prawdopodobnie doradzono mi nie podpinac wszystkiego (sub i monitory) do power amp'a.

Można przez to Antimode ... ale po co ?

Przecież wszyscy łączą przez RCA albo przez kable głośnikowe. Ty nie możesz przez RCA - to zostają Ci kable głośnikowe. Bo czy masz taką przejściówkę z wyjść wysokoprądowych na niskoprądowe ? I dodatkowo jakiś rozgałęziacz sygnału RCA (albo jeszcze przejściówki z RCA na XLR ?).

No i ... jednak nie rozumiem po co się w to bawić skoro masz możliwość podłączenia po wyjściach wysokoprądowych ?

justas cos mie sie widzi ze mi nie pomagasz :)

Dobra przecwiczmy to jescze raz.

a) Antimode czyli automatyczna korekcja basu jest mi niezbedna. Nie podlega dyskusji.

b) Mam ten kabel (przejsciowke) z wysokopradowych do RCA inaczej mowiac z wyjsc glosnikowych do Antimode.

Tylko co dalej? W jaki sposob (gdzie) mam te monitory podczepic?

No - kolumny podłączasz z subwoofera wyjściami głośnikowymi. Bo do subwoofera skierowałeś cały dźwięk. Czyli z antimode podłączasz dokładnie tak samo jak bez antimode ... :-)

Porównaj sobie dźwięk z tym twoim antimode i bez niego - jestem prawie pewny że żadnej różnicy nie będzie. A jeżeli będzie - to pewnie na korzyść konfiguracji bez antimode. No ... ale skoro to "nie podlega dyskusji" :-)

• 11 miesięcy później...

Pozwolę sobie odświeżyć wątek i prosić kolegów o wypowiedź, zwłaszcza znawców tematów "elektrycznych".

Moje pytanie brzmi, czy bezpiecznie dla wzmacniacza (lampowego) będzie podłączenie suba aktywnego do tych samych wyjść głośnikowych we wzmacniaczu co kolumny? Dodam, że wzmacniacz ma tylko i wyłącznie wyjście na jedną parę kolumn, żadnych innych wyjść, dosłownie. Wzmak to Spark 530, zdjęcia tyłu- w googlach.

Dlaczego akurat z uporem lepszej sprawy upieram się o takie podpięcie, a nie suba do wzmaka wysokopoziomowym a głośniki przez głośnikowe outputs w subie?

Dlatego, że kable głośnikowe firmy X ktoś np. odsłuchiwał długie miesiące żeby znaleźć odpowiedni model, który kosztował hmmm niemało niestety i nie jest sprzedawany na metry i teraz wpinanie między ten kabel a wzmacniacz dodatkowo subwoofera z dodatkowym kablem Y łączącym go ze wzmacniaczem niweczy częściowo idealne brzmienie kabli głośnikowych X. Po drodze sygnału do kolumn jest już bowiem nie wyłącznie kabel X, ale także kabel Y i elektronika suba.

czy więc można podpiąć aktywnego suba równolegle z kolumnami tak, aby sub był podpięty swoim głośnikowym, a kolumny swoimi?

proszę o podpowiedź: tak czy nie.

Czy subwoofer ma wejścia wysokopoziomowe?

Jeśli tak, no problem, jeśli nie, konieczny jest zewnętrzny dzielnik napięcia "robiący" za wejscie wysokopoziomowe.

Sub ma wejścia speakers in i wyjścia speakers out. Ma także line in i line out na RCA. Regulację głośności, fazy i filtra... Ale z powodów opisanych powyżej nie chcę go wpinać między głośniki a wzmaka, choć to całkiem przyzwoity sub (Xavian). Teraz sub gra na speakers in i jest super, ale podpięty jest do wzmaka jako speakers B, a kolumny jako speakers A, a poza tym wzmak to tranzystor Pioneera, znacznie tańszy niż wspomniany lampowy Spark i dlatego nie wahałem się go potraktować subem z głośnikowych, a przy Sparku już by mi ręka zadrżała, zwłaszcza że tam są tylko speakers A;) Dlatego pytałem kolegów fachowców czy pójdzie równolegle. Ale skoro będzie ok, to ok. Dzięki

Sub ma wejścia speakers in i wyjścia speakers out. Ma także line in i line out na RCA. Regulację głośności, fazy i filtra... Ale z powodów opisanych powyżej nie chcę go wpinać między głośniki a wzmaka

Ależ nie musisz, wystarczy jak tak podłączysz, nawet cienkim przewodem, gdyż płynący do subwoofera prąd będzie znikomy. To połączenie w żaden sposób nie wpłynie na kolumny główne, nie zdegraduje ich dźwięku. Sub będzie (po wyregulowaniu) działał zgodnie z kolumnami, podążając poziomem dźwięku razem z nimi podczas regulacji głośności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę potwierdzić, że podłączenie równoległe suba, zgodnie z rysunkiem porlicka, do tych samych gniazd co głośniki- sprawdziło się. Lampa nie ma z tym żadnego problemu, brzmieniowo też wszystko ładnie się zgrało.

• 8 miesięcy później...

Witam wszystkich. Mam pytanko. Chcę zakupić subwoofer jest opcja zakupu pasywnego Bose dwa głośniki 2x180 W, ma dwa wejścia głośnikowe i dwa wyjścia. Podłączony pomiędzy wzmacniacz kolumny będzie działać? Wzmacniacz to Sherwood 756 2x90 W w stereo. Subwoofer to Bose Acoustimass 5 ser. II. Potrzebuje go tylko i wyłącznie do zwiększenia basów przy muzyce. Czy w ogóle pasywny da radę przy rocku? Opcja jest Magnat 302a ale on ma podłączenie tylko jednego głośnika.

Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam

Chcę zakupić subwoofer jest opcja zakupu pasywnego Bose dwa głośniki 2x180 W, ma dwa wejścia głośnikowe i dwa wyjścia. Podłączony pomiędzy wzmacniacz kolumny będzie działać?

Z 15 lat temu jak nie było jeszcze takiego dostępu do informacji w internecie dałem się naciąć na taki wynalazek - niby tanio ale w opcji podłączenia z kolumnami do jednego wzmacniacza grało to koszmarnie. Musiałem kupić osobny wzmacniacz i filtr aktywny. Całość wyszła zdecydowanie drożej niż kupno gotowego subwoofera aktywnego a i efekt końcowy poniżej oczekiwań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.