Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera w stereo

spinup82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym podłączyć subwoofer pod zestaw stereo ale nie jestem pewien czy będzie ono poprawne.

Czy można podpiąć subwoofer velodyne impact 10 poprzez złącza nisko-prądowe RCA pod wyjście preamp-output we wzmacniaczu creek evo 2?

poniżej zamieszczam zdjęcia subwoofera i wzmacniacza.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-46722-0-51026800-1356363555_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz tak podłączyć .

Daj linka ze szczególowym opisem tego suba , jeżeli ma on filtrowanie górnoprzepustowe np . na 100 herców dla wyjścia wysokopoziomowego to warto spróbować przepuścić najpierw sygnał wysokopoziomowy przez sub i do głośników , zakładając , że masz monitory . Odciążyło to by monitory od niskich tonów , a średnie tony poprawiłyby się monitorach .

, a nie , to przelotka na wyjściach głośnikowych suba

" Zwrotnica górnoprzepustowa: Pełnopasmowa "

ane techniczne: Wzmacniacz:

(Klasa D)

250 W Mocy dynamicznej

150 W Mocy RMS Przetwornik basowy:

10” (24.5 cm) promieniujący do przodu

(8.2” średnica tłoka) Układ magnetyczny:

5.6 lbs. (2.5 kg) Pasmo przenoszenia:

32 – 140 Hz +/- 3 dB

Cewka:

2” dwuwarstwowa, miedziana

Zwrotnica górnoprzepustowa: Pełnopasmowa Zwrotnica dolnoprzepustowa 50 Hz – 200 Hz Wyjścia:

Stereo, lewe i prawe, głośnikowe Wejścia:

Liniowe RCA, LFE, oraz Głośnikowe Faza cyfrowa: 0º, 180º Obudowa: Wentylowana bas-refleks Auto On/Off Tak Zdejmowana maskownica Tak Wskaźnik zasilania LED Tak Wymiary (Wys/Szer/Głęb):

(cm) z maskownicą

13.75” x 12.75” x 14.4”

34.9cm x 32.4cm x 36.6 cm Waga brutto: (ok.)

30 lbs. (13.6 kg)

Ukryta Zawartość

Edytuję : tylko kabel ma być ekranowany , nie jakiś za 5PLN , musi być dedykowany dla suba z ekranowaniem .

Możesz także łączyć z wzmacniacza wyście głośnikowe do input wejście do suba , ( połączenie wysokopoziomowe ) , wystarczy jeden kanał L , lub R .

Ukryta Zawartość

posiadam podłogówki to raz a w dwa że kable mam już z końcówkami bananowymi a w tym subie zaoszczędzono trochę na wtykach, dlatego też pytałem o inną możliwość. :)

, ale jak chcesz to możesz podłączyć kabel głośnikowy odizolowany do gniazda wyjściowego w we wzmacniaczu pomimo wetkniętego wtyku bananowego ( tak domyślam się , przecież tam jest na pewno dalej otwór w śrubie na przewód ) .

Zresztą sygnał przy podłączeniu wysokopoziomowym trafia do suba , a w tym subie jest " sprowadzany " do sygnału niskopoziomowego poprzez dzielnik napięcia i dopiero do sekcji przedwzmacniacza suba , a później do końcówki mocy suba .

Także lepiej od razu łączyć niskopoziomowo .

Nie miałem do czynienia z dużą ilością subów, natomiast te z którymi miałem, zawsze lepiej grały podłączone "wysokopoziomowo". Przede wszystkim było głośniej, dzięki czemu można było ustawić niższy poziom głośności na potencjometrze... Zawsze też zdawało mi się, ze bas jest lepiej kontrolowany...

Reasumując moim subiektywnym zdaniem, najlepszą metodą podłączenia suba jest podłączenie przy pomocy wejsc wysokopoziomowych, nie korzystając jednak z suba jako "przelotki do odciażania kolumn" (gdy sub taką opcję w ogóle posiada), a podłączając po prostu równolegle lub jako kolumny "B".

Gdyby chcieć korzystać z jego filtra, zawsze jest to dodatkowy element toru wpływający na dźwięk, prawdopodobnie niepotrzebnie.

A tak poza tym, życzę wszystkim kolegom wesołych Świąt Bożego Narodzenia ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Ja mówię ogólnie. Jeśli nie ma to trza podłączać równolegle do tych terminali co kolumny są podłączone.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

a słuchajcie jeszcze jedna rzecz. Moje kolumny są 4ohm czy mimo to mogę zastosować połączenie wysoko-prądowe łącząc je równolegle z subwooferem? czy w ogóle to ma jakieś znaczenie?

wejścia wysokopoziomowe w subach mają bardzo wysoką impedancję - pobierają minimalne ilości prądu z wzmacniacza, wiec bezpiecznie można podpinać pod te same zaciski co kolumny. dodatkowym bonusem będzie charakter basu narzucony przez wzmacniacz taki sam jak w kolumnach

Zawsze też zdawało mi się,

I to jest klucz do wszelakich opinii na forum choć mało kto się przyznaje.

Podłącz jak Ci wygodniej. Wzmacniacz ma odpowiednie wyjście - sub wejście. O narzucaniu charakteru basu subowi przez wzmak zapomnij. To banialuki.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Podłączony do wejść wysokopoziomowych równolegle z kolumnami (z tych tych samych wyjść wzmacniacza) subwoofer powinien w stereo zagrać lepiej niż z użyciem wejść RCA.

Odcięcie suba ustaw jak najniżej (filtry i tak tną z jakimś spadkiem, więc "delikatnie" spasuje się z kolumnami)

I to jest klucz do wszelakich opinii na forum choć mało kto się przyznaje.

Podłącz jak Ci wygodniej. Wzmacniacz ma odpowiednie wyjście - sub wejście. O narzucaniu charakteru basu subowi przez wzmak zapomnij. To banialuki.

Misio38, dostałeś rózgę pod choinkę, że szukasz w święta zaczepki? Nie uogólniaj kolego. Jeśli coś wiem, to piszę, że "wg mnie jest tak", jeśli coś mi się zdaje, to tak to piszę - chyba zauważyłeś formę... Z tą kontrolą to napisałem jako wątek poboczny, głównie chodziło mi o wyższość podłączenia wysokopoziom. nad nisko. ze względu na siłę sygnału. Można wtedy ciszej ustawić i sub ma łatwiejszą pracę, są zapewne mniejsze zniekształcenia itd.

Pozdrawiam

, a to aby czasem bez znaczenia , że pokrętło w subie jest na więcej gdy przy wyjściu z niskopoziomowego RCA wzmacniacza i tak jest większe tłumienie niż poprzez " wyjście wysokopoziomowe " ?

Możesz także łączyć z wzmacniacza wyście głośnikowe do input wejście do suba , ( połączenie wysokopoziomowe ) , wystarczy jeden kanał L , lub R .

czester a powiedz mi tylko jeszcze :) czemu wystarczy podłączenie jednego kanału L lub R z subwooferem ???

czester a powiedz mi tylko jeszcze :) czemu wystarczy podłączenie jednego kanału L lub R z subwooferem ???

Ponieważ w stereo bas , jest nagrywany tak samo na dwóch kanałach .

Dla lepszego samopoczucia możesz podłączyć wysokopziomowo dwa kanały .

Dla lepszego samopoczucia możesz podłączyć niskopoziomowo za pomocą kabla RCA typu Y ( pojedyncze RCA do wzmacniacza , a podwójne RCA do suba ) .

Dla lepszego samopoczucia możesz podłączyć niskopoziomowo za pomocą kabla RCA typu Y ( pojedyncze RCA do wzmacniacza , a podwójne RCA do suba ) .

Widze ze jest wiele możliwości, jednak dla lepszego samopoczucia połączyłbym niskopoziomowo RCA 2xCINCH-2xCINCH w końcu dedykowane wyjście output preamp ma 2 końcówki we wzmacniaczu.

A połączenie typu Y we wzmacniaczu ma trafić do białego wtyku? :))

Widze ze jest wiele możliwości, jednak dla lepszego samopoczucia połączyłbym niskopoziomowo RCA 2xCINCH-2xCINCH w końcu dedykowane wyjście output preamp ma 2 końcówki we wzmacniaczu.

Stanowczo odradzam , to może być jak " zmostkowanie " , połączenie metalicznie wyjście pre - out wzmacniacza kanału lewego z kanałem prawym . To raczej trzeba byłoby postawić drugi sub i pojedynczo do każdego z nich RCA , ale choć nie kupuj drugiego suba

A połączenie typu Y we wzmacniaczu ma trafić do białego wtyku? :

, w zasadzie obojętne , słyszałem coś , że lepiej z lewego , czyli białego , ale to takie paplanie .

Pan Bas, czyli o subwooferze

W systemach kina domowego bardzo ważną rolę odgrywa dobry, nisko schodzący bas. W filmach akcji i nie tylko, dodaje on wiarygodności przekazu dźwiękowego, tworzy atmosferę i klimat. Do wytwarzania takiego basu używamy specjalnego głośnika basowego, zwanego subwooferem. Współczesny subwoofer posiada wbudowany własny wzmacniacz, (tzw. subwoofer aktywny) i dużej średnicy głośnik(i) niskotonowy. Do pomieszczeń o powierzchni do 25 m2 wystarczy jeżeli będzie miał moc 60 - 100 W. Jeżeli posiadamy duże, główne kolumny i niewielki pokój do nagłośnienia, możemy z niego zrezygnować.

Czarna, dudniąca skrzynka.

Subwoofer wygląda jak skrzynia - chociaż nie zawsze czarna i brzydka. Posiada wejście (wejścia) główne ( LINE LEVEL INPUT, SUBWOOFER) które łączymy kablem typu "cinch" z wyjściem subwooferowym naszego wzmacniacza/amplitunera. Często posiada dodatkowo po 4 zaciski na kanał (SPEAKER LEVEL INPUT/OUTPUT, SPEAKER FROM) które pozwalają na podłączenie subwoofera kablami z gniazd głośnikowych wzmacniacza/amplitunera (INPUT) a następnie z głośnikami głównymi lub satelitkami (OUTPUT). Przy takim połączeniu nie pracuje wzmacniacz wbudowany w subwoofer, lecz korzystamy ze wzmacniacza naszego zestawu (głośnik subwoofera jest wpięty szeregowo z kolumnami lub satelitkami naszego zestawu kina). Kiedy opłaca się zastosować taką konfigurację? Wtedy, gdy posiadamy mocny wzmacniacz (dodatkowe obciążenie w postaci głośnika niskotonowego) i jest on wyższej jakości niż ten w subwooferze lub mamy dodatkową końcówkę mocy. A także gdy nasz wzmacniacz nie posiada wyjścia subwooferowego (słuchamy muzyki ze wzmacniacza stereo). Sub_wzm3.gif

Oprócz wyłącznika sieciowego (droższe modele posiadają funkcję AUTO ON/OF, czyli włączają się i wyłączają automatycznie) dobry subwoofer powinien posiadać jeszcze dwa pokrętła - głośności (LINE LEVEL INPUT CONTROL, VOLUME) oraz regulacji odcięcia częstotliwości (FREQUENCY CONTROL, CROSSOVER). To ostatnie, tajemnicze pokrętło służy do dopasowania pracy "suba" do możliwości naszych kolumn. Jeżeli nasze kolumny dolną granicę częstotliwości mają np. 50 Hz, (subwoofery pracują z reguły w paśmie od 120 Hz w dół, najlepsze nawet do nawet kilkunastu Hz!), to ustawienie punku odcięcia na np. 100 Hz powodowałoby niepotrzebne nakładanie się częstotliwości 50 - 100 Hz i mogłoby to pogorszyć odbiór dźwięku. Ustawienie pokrętła na 50 Hz powoduje że nasz sub będzie pracował tylko do tej częstotliwości, a wszystko co powyżej zostanie odcięte.

Przydaje się także przełącznik fazy (PHASE). Jeżeli w naszym systemie, po włączeniu subwoofera mamy wrażenie że bas jest mniejszy, możemy przypuszczać, że głośniki suba i kolumn nie pracują zgodnie w fazie. Przestawienie tego przełącznika poprawi sytuację. Jeśli nasz sub nie posiada przełącznika, musimy poprzekładać odwrotnie wszystkie kable w głośnikach.

Gdzie ustawić?

Ustawienie_20subwoofera.gif Jak wspominałem wcześniej, (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) często mamy kłopoty z obfitym, dudniącym basem. Betonowe ściany naszych mieszkań, proporcje pokoju zbliżone do sześcianu, słabe wytłumienie pokoju - to najczęstsze przyczyny powstawania tzw. fal stojących, odpowiedzialnych za nierównomierne rozproszenie dźwięku (w jednej części pokoju bas jest głośny, w innej przytłumiony). W takim pomieszczeniu właściwe ustawienie subwoofera wymaga wielu prób, a efekt nie zawsze nas usatysfakcjonuje.

O czego zacząć próby? Możliwości są trzy.

1. Umieszczenie subwoofera mniej więcej w środku pokoju. Bas będzie najbardziej precyzyjny, chociaż nieco słabszy.

2. Umieszczenie subwoofera blisko ściany pomieszczenia zwykle powoduje, że basu jest dużo i jest w miarę precyzyjny.

3. Największy bas uzyskamy ustawiając nasz sub w którymś z rogów naszego pokoju, lecz będzie on mało precyzyjny.

By uniknąć problemu fal stojących, powinniśmy subwoofer ustawić nierównolegle do ścian pokoju.

Jak wyregulować?

W każdym przypadku musimy dokonać regulacji, tak aby nasz system kina "zgrał się" idealnie. Zwykle potrzebna jest pomoc drugiej osoby, które będzie regulowała system, gdy Ty będziesz siedział w swoim zwykłym miejscu odsłuchowym. Potrzebna będzie płyta lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na którym występuje często niski, powtarzający się bas. Regulatory barwy dźwięku na wzmacniaczu/amplitunerze ustawiamy na 0.

1. Na subwooferze poziom głośności ustawiamy na minimum, a pokrętło częstotliwości odcięcia na 50 Hz.

2. Ty siadasz na swoim miejscu a pomocnik wolno podgłaśnia subwoofer dotąd, aż uzyskamy głośność zbliżoną do głośności kolumn głównych. Bas powinien być czysty, czytelny lecz nie wyróżniający się.

3. Regulacja częstotliwości polega na tym, aby pomocnik kręcąc w prawo pokrętłem (zwiększając częstotliwość) doprowadził średni bas do stanu który Ty uznasz za najlepszy. Jeżeli dźwięk staje się zbyt "słaby" lub "buczący" należy zatrzymać regulację lub ewentualnie cofnąć nieco regulator. Staraj się uzyskać najlepsze brzmienie całego zestawu. Regulacji powinieneś dokonać za każdą zmianą położenia subwoofera.

Basujemy do kwadratu!

Jeżeli posiadamy duży, lub "trudny" akustycznie pokój, jakość basu można poprawić stosując dwa subwoofery. Pozwoli to na zmniejszenie problemu fal stojących, a bas przy dużych poziomach głośności będzie mniej zniekształcony.

Jak ustawić?

- chwilowo odłącz wszystkie kolumny,

- podłączony subwoofer umieść na środku pokoju,

- włącz muzykę z powtarzającym się basem, na średnią głośność,

- przejdź się po pokoju, zwracając uwagę, gdzie brzmi on głośniej a gdzie ciszej,

- w miejscu gdzie brzmi głośniej, ustaw jeden subwoofer, a w tym w którym słychać ciszej, ustaw drugi.

- włącz wszystkie głośniki

- przejdź do procedury regulacja subwoofera...

Wiecej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym zaczął od takiego podłączenia suba i najpewniej na tym zakończył. W ten sposób bas z obu kanałów się zsumuje i nie powinno to wpłynąć na pracę wzmacniacza - możesz się jednak upewnić słuchając przy podłączonym i odłączonym subie (cały czas ściszonym), czy w choćby najmniejszym stopniu wpływa to na dźwięk. Bas nie jest jednakowy w obydwu kanałach stereo, więc nie możesz podłączyć suba do jednego kanału.

Wejścia wysokopoziomowe w subie możesz również wypróbować...wg.mnie nie będzie to lepszy bas, ale wypróbuj i tę możliwość. Te niewielkie obciążenie może wpłynąć na pracę wzmacniacza (teoretycznie nie powinno) i może taki dźwięk będzie ciekawszy no i sam bas w jakimś stopniu zniekształcony przez wzmacniacz może się spodobać.

Tak samo będzie grał bo jego sub jest mono .

, a to mój sub też mono :

5-777623bfad.jpg

Ukryta Zawartość

W tym linku masz wszystkie opcje do podłączenia , oprócz pojedynczym RCA ze wzmacniacza stereo niskopoziomowo , z tym że tam jest narysowany system dzielony stereo , tzn. przedwzmacniacz i końcówka mocy stereo .

, ale w twoim przypadku producent nie opisuje podłączenia na dwa oddzielne RCA

Ukryta Zawartość

" Często posiada dodatkowo po 4 zaciski na kanał (SPEAKER LEVEL INPUT/OUTPUT, SPEAKER FROM) które pozwalają na podłączenie subwoofera kablami z gniazd głośnikowych wzmacniacza/amplitunera (INPUT) a następnie z głośnikami głównymi lub satelitkami (OUTPUT). Przy takim połączeniu nie pracuje wzmacniacz wbudowany w subwoofer, lecz korzystamy ze wzmacniacza naszego zestawu (głośnik subwoofera jest wpięty szeregowo z kolumnami lub satelitkami naszego zestawu kina). Kiedy opłaca się zastosować taką konfigurację? Wtedy, gdy posiadamy mocny wzmacniacz (dodatkowe obciążenie w postaci głośnika niskotonowego) i jest on wyższej jakości niż ten w subwooferze lub mamy dodatkową końcówkę mocy. A także gdy nasz wzmacniacz nie posiada wyjścia subwooferowego (słuchamy muzyki ze wzmacniacza stereo " ).

O parzcie co oni piszą , to w takim podłączeniu sub jest pasywny ? To można go wyłączyć z zasilania i będzie grał ? Nic nie piszą o filtrze górnoprzepustowym ?

Co wy na to ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przypadku subwooferów Velodyne najlepszą jakość basu uzyskuje się poprzez podłączenie 2x RCA do wyjść pre-out wzmacniacza ( przedwzmacniacza). Gdy podłączamy do wyjść głośnikowych a kolumny główne podłączymy do subwoofera- kolumny te będą grać zdecydowanie gorzej. Dźwięk będzie stłumiony i pozbawiony przestrzeni. Z kolei bas z woofera będzie mniej sprężysty i wolniejszy. Porównywałem oba sposoby i połączenie niskopoziomowe jest korzystniejsze. Przynajmniej u mnie tak było.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gdy podłączamy do wyjść głośnikowych a kolumny główne podłączymy do subwoofera- kolumny te będą grać zdecydowanie gorzej. Dźwięk będzie stłumiony i pozbawiony przestrzeni

Widzę , że przepuszczałeś sygnał wysokopoziomowy przez sub do kolumn , mógłbyś zerknąć na moje ostatnie pytanie i w jakiś sposób odpowiedzieć ?

W tym linku masz wszystkie opcje do podłączenia , oprócz pojedynczym RCA ze wzmacniacza stereo niskopoziomowo , z tym że tam jest narysowany system dzielony stereo , tzn. przedwzmacniacz i końcówka mocy stereo .

, ale w twoim przypadku producent nie opisuje podłączenia na dwa oddzielne RCA

no właśnie ale patrzyłem na ten wcześniejszy kolorowy rysunek (z tekstu o PANU BASIE:) i z niego wynika że podłączenie 2xCINCH będzie poprawne (jeżeli audio out to to samo co preamp.)

W instrukcji wzmacniacza creek evo 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) notabene bardzo skąpej ;/ jest informacja że "Preamp Output to wyjście przedwzmacniacza (po podłączeniu końcówki mocy lub monobloków

wzmacniacz służy jako przedwzmacniacz)", czyli mam rozumieć że subwoofer będzie końcówką mocy?

Gdy podłączamy do wyjść głośnikowych a kolumny główne podłączymy do subwoofera- kolumny te będą grać zdecydowanie gorzej.

sittek połączenie wysoko-poziomowe o którym pisałes z góry odrzucam. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest poprawna instrukcja obsługi evo 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie ale patrzyłem na ten wcześniejszy kolorowy rysunek (z tekstu o PANU BASIE:) i z niego wynika że podłączenie 2xCINCH będzie poprawne (jeżeli audio out to to samo co preamp.)

W kolorowym rysunku są pokazane wszystkie sposoby według pana Basa

Tam z " Audio Out " ( to to samo co pre amp out ) pokazany jest podłączony jeden kanał , natomiast po lewej stronie jest pokazane wyjście dedykowane dla suba ( takie wyjścia występują w amplitunerach wielokanałowych , a nawet w nowo obecnych amplitunerach A / V stereofonicznych . Przyjrzyj się dokładnie .

(jeżeli audio out to to samo co preamp.)

To samo , gdyż to nie speakers Out

creek evo 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) notabene bardzo skąpej ;/ jest informacja że "Preamp Output to wyjście przedwzmacniacza (po podłączeniu końcówki mocy lub monobloków

czyli mam rozumieć że subwoofer będzie końcówką mocy?

Raczej wzmacniaczem zintegrowanym ( wzmacniacz zintegrowany ma w sobie wbudowany przedwzmacniacz z pokrętłem głośności wejściami itd . i końcówki mocy ) plus do tego głośnik niskotonowy co równa się sub aktywny .

, podłącz kablem typu Y , do wzmacniacza jednym RCA tak jak na rysunku w twojej instrukcji od suba , będzie działać ( podałem wcześniej linka )

Ukryta Zawartość

Edytuję : w twojej instrukcji od wzmacniacza , jak byk stoi napisane , że do wyjścia przedwzmacniacza RCA podłącza się " takie urządzenia zewnętrzne jak sub "

Ta instrukcja , czy ta to wsio ryba , to tak samo działa jak w pierwszej instrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz od evo 2 , to to samo co w linku z pierwszej instrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Kierunek" podłączenia kabla typu "Y" jest dosyć istotny: końcówkę z jednym wtykiem podłączamy do wyjścia przedwzmacniacza, natomiast drugi koniec z dwoma wtykami podłączamy do wejść stereo subwoofera (jeżeli takie posiada - znaczna część wyposażona jest jedynie w jedno gniazdo wejścia niskopoziomowego).

U mnie na kilku subach w stereo zawsze lepiej sprawdzało się połączenie z wykorzystaniem wejść wysokopoziomowych (głośnikowych).

Ale nie przepuszczałem (tak jak kolega sittek) sygnału przez filtr górnoprzepustowy (niewiele urządzeń jest weń wyposażonych - "dzieli" pasmo i sygnał na kolumny/subwoofer, więc przy wyłączonym subie może być problem, a jego jakość znacząco wpływa na dźwięk) - jedynie standardowo przez filtr dolnoprzepustowy (który posiada większość subwooferów).

U mnie na kilku subach w stereo zawsze lepiej sprawdzało się połączenie z wykorzystaniem wejść wysokopoziomowych (głośnikowych).

Ale nie przepuszczałem (tak jak kolega sittek) sygnału przez filtr górnoprzepustowy (niewiele urządzeń jest weń wyposażonych - "dzieli" pasmo i sygnał na kolumny/subwoofer, więc przy wyłączonym subie może być problem, a jego jakość znacząco wpływa na dźwięk) - jedynie standardowo przez filtr dolnoprzepustowy (który posiada większość subwooferów).

Podpisuje się pod tym ręcoma i nogoma ;)

Jak podłączyć najlepiej REL T5 i HK980

Jeszcze nie kupiłem tego suba. Zastanawiam się czy warto.

Ukryta Zawartość

post-34967-0-70119500-1356725021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

REL zaleca podłączenie do wejścia wysokopoziomowego. Co więcej, daje od razu w komplecie do tego specjalny kabel. To okrągłe "duże" wejście, zaraz nad włącznikiem zasilania jest do tego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.