Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Orbit firmy u-Turn

aston87

Rekomendowane odpowiedzi

Arku, nie można porównywać pana Andrzeja A czy pana Pezeeta do tej inicjatywy .To tak jakby porównywać

stajnię F1 do producenta gokartów.Ale ten tani gramofon to jest tzw poziom wejścia , i jako taki zasługuje moim zdaniem na sympatię , a nie tylko krytyka i potępienie bo finansowanie nie takie jak ktoś w Polsce sobie wymyślił.

Przepraszam . za mój ostatni post który wczoraj był trochę pomieszany z twoim ( noworoczne osłabienie)

ale tam jest link do zdjęcia gramofonu AR , który był poziomem wejścia w USA i Anglii na przełomie lat 60/70-tych - też jak to się mówi szału nie ma.

Pozdrawiam

AR wypuścili jako pierwsi gramofon z zawieszeniem - jeżeli to nie robi na Tobie wrażenia...no cóż. Jak dla mnie dosyć duży wkład w tworzenie gramofonów. A U-turn zmontowali gramofon z dostępnych części, projekt po prostu ukradli (trzeba nazywać rzeczy po imieniu) i przypisali wszystko sobie (we've designed turntable). Czy chińskie buty adidos zasługują na sympatię?

Już nawet nie zwracam uwagi na to jak źle zrobiony jest gramofon, tylko na marketing. A tu już kwiecisty opis z jakiejś strony. Jeśli nadal nie widzisz w tym nic złego...

Why The Orbit?

Priced at $150 - easily the best audiophile-grade affordable TT out there

Remarkable simplicity - When it comes to audio playback, less is more. The Orbit's all analog, fully manual platform provides top sound quality and a pure vinyl experience.

Audiophile design - With a uni-pivot tonearm, magnetic cartridge, synchronous motor & CNC machined MDF plinth, The Orbit is a true sonic performer

Endless possibilities - Sounding great never looked so good. Configure your turntable with custom color schemes and hardware upgrades.

Śmieszne, prawda?

AR wypuścili jako pierwsi gramofon z zawieszeniem - jeżeli to nie robi na Tobie wrażenia...no cóż. Jak dla mnie dosyć duży wkład w tworzenie gramofonów. A U-turn zmontowali gramofon z dostępnych części, projekt po prostu ukradli (trzeba nazywać rzeczy po imieniu) i przypisali wszystko sobie (we've designed turntable). Czy chińskie buty adidos zasługują na sympatię?

Już nawet nie zwracam uwagi na to jak źle zrobiony jest gramofon, tylko na marketing. A tu już kwiecisty opis z jakiejś strony. Jeśli nadal nie widzisz w tym nic złego...

Why The Orbit?

Priced at $150 - easily the best audiophile-grade affordable TT out there

Remarkable simplicity - When it comes to audio playback, less is more. The Orbit's all analog, fully manual platform provides top sound quality and a pure vinyl experience.

Audiophile design - With a uni-pivot tonearm, magnetic cartridge, synchronous motor & CNC machined MDF plinth, The Orbit is a true sonic performer

Endless possibilities - Sounding great never looked so good. Configure your turntable with custom color schemes and hardware upgrades.

Śmieszne, prawda?

Tomaszu, AR - zawieszenie OK, ale to ramię, proszę .....

Jeśli chodzi o marketing to fakt, chłopaki poszli na całość ale nie tylko oni. Na stronie firmy na P model za 300 dolarów a u nas za PLN 1300 z wkładką to jest" audiophile best buy "

Pozdrawiam

nie można porównywać pana Andrzeja A czy pana Pezeeta do tej inicjatywy .To tak jakby porównywać

stajnię F1 do producenta gokartów.Ale ten tani gramofon to jest tzw poziom wejścia

Właśnie o to mi chodziło że nie mozna ich porównywać. Andrzej Analogowy robi coś co jest rzeczywiście zamknięte w wąskim światku analogowym i dla tego środowiska prowadzone w sposób na jaki pozwala rzeczywistość rynkowa.

natomiast próba wykorzystania zasad produkcji dla klienta niszowego w celu sprzedania mu powszechnie dostępnego produktu nie jest żadnym poziomem wejścia tylko ściemnianiem frajerów.

Poziomem wejścia to są Stantony za 600-700 złotych, do których nie potrzeba dorabiać kolorowych plint bo mają już wystarczająco dobre za tę cenę.

Właśnie o to mi chodziło że nie mozna ich porównywać. Andrzej Analogowy robi coś co jest rzeczywiście zamknięte w wąskim światku analogowym i dla tego środowiska prowadzone w sposób na jaki pozwala rzeczywistość rynkowa.

natomiast próba wykorzystania zasad produkcji dla klienta niszowego w celu sprzedania mu powszechnie dostępnego produktu nie jest żadnym poziomem wejścia tylko ściemnianiem frajerów.

Poziomem wejścia to są Stantony za 600-700 złotych, do których nie potrzeba dorabiać kolorowych plint bo mają już wystarczająco dobre za tę cenę.

Arku, proponuje żebyś zainteresował się czym jest Kickstarter , i o co w tym chodzi , ten gramofon to tylko jeden z tysięcy projektów, które kreatywni ludzie realizują w tym programie, są tam np. kolumny głośnikowe, rock opery , filmy....

Może wtedy nie będziesz skłonny nazywać ludzi którzy wpłacili 450 milionów dolarów na różne przedsięwzięcia -najczęściej z pogranicza szeroko rozumianej (wy)twórczości i sztuki frajerami.

Jestem przekonany ,ze taki program przydałby się też u nas i pozwolił rodzimym konstruktorom na rozwinięcie skrzydeł.

Pozdrawiam

wszystko rozumiem. Tylko nie rozumiem nadużywania słowa "kreatywny" w przypadku tego pomysłu. Jego "kreatywność" nie polega na budowaniu gramofonu. A przecież rozmawiamy w zakładce w której chodzi o gramofony a nie o czyjąś kreatywność w dojeniu naiwnych na pieniądze celem realizowania swojej kreatywnej osobowości.

wszystko rozumiem. Tylko nie rozumiem nadużywania słowa "kreatywny" w przypadku tego pomysłu. Jego "kreatywność" nie polega na budowaniu gramofonu. A przecież rozmawiamy w zakładce w której chodzi o gramofony a nie o czyjąś kreatywność w dojeniu naiwnych na pieniądze celem realizowania swojej kreatywnej osobowości.

Ale o co chodzi? Ludzie wpłacają pieniążki i wiedzą na co , najpierw jest projekt i budżet a później jego realizacja.

Oczywiście gramofon za 150 dolców to nie będzie szczyt inżynierskiego wyrafinowania , ale to nie jest ważne ,

za te pieniądze nikt tego nie oczekuje.

Gdyby w Polsce powstał taki "składkowy"projekt z budzetem rzędu powiedzmy 200-300 tysiecy złotych i mógłbyś kupić sobie Ad fontesa czy Drapaka np.30% taniej niż obecnie gdy jest produkowany jednostkowo i jeszcze twórca by zarobił godnie, byłoby tych gramofonów więcej na rynku itd, to nie wszedłbyś w taki deal ??

rany, skoro nikt nie oczekuje wyrafinowania technicznego za 150$ na poziomie większym niż np. z tajwańskiego Stantona, to po co o tym aż pisać na forum???

Że się znalazło wielu frajerów to jest powód do dumy taki jak w przypadku Amber Gold. Ale żeby się podniecać byle plastikiem z ChRL, bo USA sie trochę naiwnych zrzuciło do sakiewki producentowi, który jeszcze niczego nie wyprodukował???

W ogóle nie porównuj do nich Ad Fontesa bo to już jest obraza. Andrzej Analogowy swój gramofon zbudował zanim znaleźli się chętni, a to jest istotna różnica.

ps.

pomysłów na "deale" to ja mam średnio piętnaście na dobę. Tylko jeszcze brak bezczelności i wiara w ludzki rozsądek nie kierują mnie na drogę szukania naiwnych do inwestowania.

Może zrobimy inaczej. Wymyśle podobny projekt złożony z klamotów zamówionych na Tajwanie - od razu wejdziemy w napęd bezpośredni za powiedzmy 800 złotych. Malowanie aerografem plus 400. to i tak taniej niż amerykańce za swojego plastika chcą.

A teraz zbieram na to pieniądze - zobaczę tylko ile wchodzi w kontener żeby zamówienie było okrągłe i już mogę przyjmować wpłaty.

I zupełnie nie rozumiem dlaczego nikt o tym nie chce napisać.

Jutro będę miał przecież kolejne pomysły na deale.

• 1 rok później...

Rzadko zgadzam się z sierściem, ale nie tym razem. Kup i przestań gdybać.

Frywolny, mnie to interesuje jako model biznesowy a nie produkt.

Dla twojej info Pro Ject już przedstawił w Vegas swój najtańszy nowy gramofon.

I nie życzę sobie takich rad,jak będę potrzebował doradcy to grzecznie zapytam.

A jak Ciebie temat nie interesuje to nie ma przymusu czytania.

Pozdrawiam

Project manager amator?

Frywolny please,przecież to Ty mianowałeś się kilka dni temu project managerem w jakimś wątku o myjkach , jak mogę co najwyżej tyrać w marketingu :-)

Pozdrawiam

Frywolny, mnie to interesuje jako model biznesowy a nie produkt.

Dla twojej info Pro Ject już przedstawił w Vegas swój najtańszy nowy gramofon.

I nie życzę sobie takich rad,jak będę potrzebował doradcy to grzecznie zapytam.

A jak Ciebie temat nie interesuje to nie ma przymusu czytania.

Pozdrawiam

Czy to nie aby ten filmik prezentuje nowosci pro-jecta?

http://

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ja tam widze poczciwa konstrukcje 1.3 z ramieniem karbonowym i nowy znaczkiem rpm 1?

POprawcie mnie jak sie myle.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak,jakościowo nieciekawy,ale co interesujące ma Ortofona,a amerykanie od U -turn mieli Ortofona ale już nie mają.

Czytałem też opinie na jednym forum gościa z USA, że to się sprzeda tylko u nich i w Niemczech bo reszta Europy i Azja tego poziomu nie zaakceptuje.Zobaczymy .

Zobacz dokladnie na filmik z linku.2:13-14 jest pokazany 1.3 z ramieniem karbonowym albo juz zaczyna slepnac.

Ten natomiast z obrazka to jest pro-ject elemental i on jest najtanszy. Natomiast 1.3 z ramieniem z karbonu jest dosyc ciekawym gramiakiem., zostanie jeszcze zapewne poddany upgradeowi przez forumowiczow. ;)

Pozdrawiam

Ok, Kwasior rozumiem, gdzieś dzisiaj czytałem w sieci cała listę zmian i nowości Pro-jecta na tej wystawie w Vegas, i chwała in za to ,nie mam nic przeciwko tej fimie, pisze tylko o tym najtańszym , bo to jest odpowiedź Pro jecta na tych amerykanów od Uturn-a .Reasumując :walka giganta ze start-upem i tu nie ma przeproś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.