Skocz do zawartości
IGNORED

Moje doswiadczenie. Dosc niezwykle...

rjb

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Wlasnie wrocilem z pewnego bardzo dobrego sklepu audio. Chcialbym sie

podzielic z Wami moimi dosc niezwyklymi wrazeniami. Rzecz sie dzieje na koncu

swiata - Nowa Zelandia.

Moje dotychczasowe doswiadczenia ze sprzetem audio sa dosc sporadyczne. Dosc

dawno temu bylem na kilku odsluchach w Polskich sklepach. Kiedys, tez sprzedalem kilka

sztuk ECI-2, Dali Grand Coupe sprowadzonych ze Szwecji. Nigdy jednak nic nie kupilem dla

siebie - finanse nie te.

To co zapamietalem z dawnych czasow to to, ze na glosniki powinno sie wydac

50%, 40% na wzmacniacz/CD i 10% na kable. Dopiero teraz doswiadczylem jak bardzo sie

wtedy mylilem...

To jest to czego sluchalem w roznych konfiguracjach.

Rega Planet $1600,

Rega Mira3 $1800,

Naim CD5i $2700,

Naim CD5 $4700,

Naim CDX2 $8700,

Naim Nait5i $2600,

Dynaudio 52 $2000,

Sonus Faber Grand Piano $4500,

Naim Ariva, $4000,

Mission M31 $500.

Bardzo jestem ciekaw co byscie z tego zlozyli majac do wydania tak $9000 +/-

$1000. Nie wliczajac standow i kabli.

Zaczalem z Dynaudio 52 i Rega. Pozniej przelaczylismy na CD5i/Nait5i. Rega

wrocila na polke :) I tutaj szok.

Po tym jak sprzedawca uslyszal, ze najwazniejsze sa glosniki postanowil mnie

oswiecic. Zaczal zmieniac odtwarzacze. Kolejno CD5 i CDx2. Olsnienie. Muzyka stawala sie coraz lepsza i lepsza.

Nastepnie dodal zasilacz zewnetrzny do CD. Po tych testach uslyszalem jak bardzo wazne jest zrodlo, niby jest to logiczne, ale nigdy w ten sposob nie myslalem. Jezeli zrodlo cos zepsuje, czy zle zaprezentuje to zaden wzmacniacz czy kolumna tego nie naprawia.

Jezeli mialbym kupic cos w ten dzien majac ok. $9000 wyszedlbym ze sklepu z

CDX2, Nait5 i.....mission m31! Tak, tak...kolumnami za $500 :) Poprostu byl to najlepszy zestaw za te

pieniadze. Byla ze mna moja zona. To byl rowniez jej typ. Pamietam jak sluchalismy mission m31 na CD5i i

przelaczylismy na CD5. Niesamowita roznica. Kto by pomyslal, ze z takich kolum mozna tyle wyciagnac.

Grand Piano zagraly tragicznie, oczywiscie to nie wina kolum, ktore sa

swietne, ale wzmacniacza. Na koncowke naim'a jeszcze chyba dlugo poczekam. :)

W tej chwili czekam z niecierpliwoscia na CD5x. Jezeli okaze sie duzo lepszy

od CD5 to zabieram go do domu....razem z mission m31 :) Jeszcze niedawno, pukalbym sie w glowe gdyby ktos mi powiedzial, ze kupie CD za $5000 i 10 razy tansze kolumny.

pozdrawiam,

rjb

https://www.audiostereo.pl/topic/9978-moje-doswiadczenie-dosc-niezwykle/

Gra system, a nie poszczególne elementy. Niektóre zestawienia po prostu nie wychodzą dobrze, a czasami pojawia się synergia. Jeśli tanie Missiony grają kolorowo i, jak by to powiedzieć, nieco krzykliwie na górze, to mogły się ładnie skomponować z Naimem podczas gdy brzmienie z pozostałych kolumn było poszarzałe i zbyt wolne. Czy dobrze zgaduję?

BTW, w jakiej walucie podajesz ceny?

Proponowałbym odwiedzić więcej niż jeden sklep, zanim wyda się 9k$ na sprzęt. Dla mnie z tego taki wniosek, że wzmacniacz Naima albo nie potrafił wysterować Grand Piani, albo one uwydatniły jego takie sobie cechy - sprzęt Naima jest generalnie uważany za grający mało neutralnym dźwiękiem i ciężki pod względem tzw. kompatybilności.

>Teraz

Pewnie, że jak kolumny są trudnym obciążeniem, to i wzmaniacz musi być porządny. Ale na podbarwienia, brak zrównoważenia tonalnego, ograniczenia w możliwościach dynamicznych i kiepską stereofonię żaden wzmacniacz nie pomoże zbyt wiele. Co z tego, że rzeka ma czyste źródło, jak do morza wpływa g....? Ja, jeżeli już muszę, to wyznaję teorię ogólnego zrównoważenia.

Zgadzam się, że często zestawienia w których najtańsze są głośniki grają fantastycznie. I jescze jedno: często kolumny o znakomitym stosunku ceny do jakości są zasilane nieodpowiednią tzn. za tanią elektroniką a przez to nie rozwijają skrzydeł...

Stara prawda - najważniejsze jest ... źródło.

Nie wiem czy pamiętacie jedną z prezentacji Kena Ishiwaty na AS - Marantz CD-7, jakiś wysoki amp Marantza i do tego ... taniutkie Tannoy M1. Grało świetnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Niestety nie moge się zgodzić z Wami że żródlo stanowi najwazniejsza częsc systemu zawsze uwazalem, że kazdy element toru jest wazny, ale jesli mialbym wybierac to uwazam ,ze kolumny są najwazniejsze to one tak naprawde narzucaja styl gry brzmienie, tepo,charakter, panowie weżmy taki przyklad z odsłuchów kiedy wylapuje sie najwiekrze zmiany po zmianie żródła czy kolumn? Albo inaczej najgorszy cd techniksa i kolumny hi-endowe kontra prymitywne kolumienki i odtwarzacz hi-endowy........Wszytko jest wazne i musi razem grac

pozd.

Owszem - wszystko jest ważne. Ale prawdą także jest fakt, iż relatywnie tanie kolumny pokazują pełnie swych możliwości po podłączeniu do wielokrotnie droższego sprzętu. Efekty czasami są zdumiewające.

Pzdr.

Jesli komus sie wydaje, ze zrodlo nie ma istotnego wplywu na dzwiek, to niech przeslucha zestaw z b. dobrymi kolumnami i wzmakiem, zmieniajac zrodla...

Ja ostatnio sluchalem u znajomego zestawu: k: dynaudio special 25 (monitorki na 25lecie firmy:-); w: Audionet SAM; kable glosnikowe: nordost gold. Zrodła: Audionet ART v1 /van den Hool, Helios 1e/siltech sq-28, Paganini /ehm...ehm, no wiec tu nie wiem jaki byl kabel, Wadia 302/Fadel Art. Kazde zrodlo brzmi kompletnie inaczej, i roznice nie sa male. Rzeklbym wrecz - duze. Pozdrawiam

Wiadomo, ważny jest każdy element toru.

Osobiście, jestem zwolennikiem tezy, że najważniejszy jest wzmacniacz :-)

Jak uslyszałem tanie kolumny (Rogers LS 3/5a, KEF 101/2 - bez equalizera QUBE czy

Heybrook HB2), z dobrymi wzmacniaczami i z tanimi żródłami CD - stare Philipsy za 500 - 700 DM,

stałem się zwolennikiem "teorii wzmacniaczowej" :-)

Oczywiście: z droższymi odtwarzaczami CD (i z tanimi kolumnami), było lepiej, ale te ceny :-)

iwo

Niech znajomy wyrzuci tego Heliosa :-)

Polecam listwę sieciową Sun Leiste (cena w Poznaniu: 1100 - 1300? zł).

Listwa ma gniazda schuko (standard w niemczech), będzie dużo kombinacji z odwracaniem wtyczek :-)

Sun Leiste

(Sklep/firma - Sun Audio z Monachium

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

(kliknij na zdjęcie na końcu strony - powiększysz obrazek: 1600x1200)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /sunleiste.htm

trochę informacji (w języku holendersku)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślę, że nie można popadać w skrajności. System powinien być zrównowarzony. Oczywiście tanie kolumny z b. dobrą elektorniką mogą zagrać dobrze, na maksimum swoich możliwości, ale to wciąż są tanie kolumny. Dobierzcie tewraz do tej samej elektorniki kolumny z jej poziomu cenowego i porównajcie, wciąż lepiej grają te dużo tańsze?

Oczywiście sztuka polega na odpowiednim dobraniu wszytkich elemntów a nie sięgnięciu po pierwsze z brzegu kolumny, będące w cenie pozostałej elektroniki, ale zupełnie dla niej nieodpowiednie.

Można kupić dużó tańsze kolumy do reszty topru tylko efekt będzie taki, że to nie zagra na 100% możliwości całego systemu a jedynie na 100% możliwości najsłabszego elementu (zakłądając że urządzenia sąkompatybilne brzmieniowo). Ile tracimy z brzmienia na calości wynika z różnic pomiędzy klasami elementów składowych. Będzie grało fajnie ale mogło by zagraćdużo lepiej. Podobnie w drugą stronę, tzn. drogie kolumny i wielokrotnie tańsza elektronika, zagra świetnie, na maksa możłiwości wzmacniacza, ale zmieńcie wzmak i okaże sięże te same kolumny wprawią was w zdumienie.

Należy zachować zdrowe proporcje w docelowej konfiguracji systemu, aby faktycznie wyciągnąć maksimum możliwe do uzyskania z całości. Czym innym jest budowanie sytemu , dy nie mamy środków na całość i musimy jechać na starym Cd czy kolumnach, czym innym świadome zakładanie wąskiego gardła.

Skoro ten naim zagrał tak dobrze z wym. kolumnami mission o o ile leopiej było by z kolumnamni z ich pułapu czy nawet z nieco wyższego poziomu, pytanie tylko z jakimi, trzeba je znaleźć. Wydaje mi sięże rozwiązanie zaproponowane przez sprzedawcę wynikało przedewszystkim z 1. Ograniczeń finansowych odnośnie całego systemu. 2. Dostęnego w salonie asortymentu. Nie należy z tego wyciagać pochopnie wniosków i budować teorii, tylko zbierać na porządne kolumny a na razie cieszyć się dźwiękiem jaki masz, skoro ci się podoba.

pozdrawiam

Przepraszam ze wtracam sie w te audiofilska dyspute, ale czy nie uwazacie, ze dobrze by bylo (w celach dydaktycznych chociazby) dodac ze wyznawanie dowolnej teorii pt. "nie-kolumny sa najwazniejszym elementem toru" jest uzasadnione jedynie wtedy, gdy wszystkie elementy toru przekroczyly pewien prog, nazwijmy go umownie progiem poprawnosci konstrukcyjnej i brzmieniowej. Inaczej mozna by odniesc wrazenie, ze dowolny wytwor glosnikowy jestesmy w stanie podniesc na wysoki poziom za pomoca np. odpowiedniego pieca, CD czy nie daj Boze, innego elementu toru. Sorry, ale KIS podlaczajacy M1 do topowego Marantza mnie akurat nie przekonuje i na mile pachnie tzw. marketingiem wiazanym.

Nie uwazam przy okazji M1 za produkt ponizej opisanego progu.

a co to znaczy "tanie kolumny" ? czy to nie rozpaczliwe miamlanie kogos kto wydal kupe kasy na kolumny i potrzebuje usprawiedliwienia co do wydanych pieniedzy ? tanie znaczy grajace zle, grajace "tanio" czyli droga kolumna nie moze zagrac zle bo nie jest tania, w ogole to co drogie brzmi lepiej a zwlaszcza kable - jesli to co tanie gra do d... to dlatego ze tanie a jesli to co drogie gra do d... to daltego ze system zle skonfigurowany - moze by tak mniej czytac kolorowych pisemek i przejmowac sie sformulowaniami typu "najlepszy bas do 8 tys zl" a wiecej sluchac wlasnymi uszami tego co gra - i tak w hajfaju decyduje to co sie komu podoba a nie to jak cos gra - tanio czy drogo , zle czy dobzre , za 8 tys czy za 5 zl - ajesli w slepym tescie kolumny za 3 tys zagraja lepiej niz za 30 tys to co wtedy ? zlinczowac redaktorow za teorie "basu za 8 tys " i "srednicy za 5 tys" - i w ogole to czego sluchamy i w jakiej kolejnosci - gwiazdek w pisemkach, magii firmy, ceny czy moze dzwieku

yezu,

tzn, że możesz kupić np: wzmak za 10000zł do tego kolumny za 1500zł i cieszyć się dźwiękim z takiego systemu.

Tylko nie twórz wówczas teorii, że nie ma sensu kupować kolumn z poziomu jakościowego owego wzmaka (dla uściślenia jaki to poziom posłużmy się cenąwzmaka) bo jest to poprostu nieprawda. Jeżeli tak to po co ci wzmak za 10-chę? Kup taki za 1500 cszy 2000 i też będzie przecież ok?

Na jeden element jest sens wywalać kasę a na drugi już nie???

Kilka razy porównywałem kolumny droższe z tańszymi na tej samej elektronice. Droższe zawsze grały wyraźnie lepiej i coś nie wierzę, że jakby dać droższą elektronikę, to nagle te tańsze dogoniły by droższe.

PMD... problem w tym gdzie jest te 100% możliwości najsłabszego elementu systemu. Wg mnie zestawienie w którym wartość cd+amp znacznie przewyższa wartość kolumn zagra lepiej niż odwrotne. Co w konsekwencji oznacza również że elektronika z danego przedziału nie jest w stanie do końca wykorzystać możliwości odpowiadających sobie cenowo kolumn.

Zbig... zapętliłeś się :) ... jedyna rzecz którą stwierdziłeś to to że droższe kolumny grają lepiej.. uważaj na yezu bo Ci gardło przegryzie :) ... ujmę może moją tezę trochę inaczej - droższy sprzęt jest zazwyczaj (ukłon w stronę yezu) lepiej "wziąć za twarz" dane kolumny i do końca wykorzystać ich możliwości.. zgoda?

MariuszJ.. ależ oczywiście, nikt tu o kolumnach KBRX czy jak im tam nie dyskutuje :)

yezu.. wyluzuj, idź posłuchaj sprzętu z różnych półek cenowych i poza sporadycznymi wpadkami reguła jest zachowana

A tak wogóle to najważniejsza jest ... akustyka pokoju :)

Pzdr.

>lolo

W moim "o mnie " jest od zawsze napisane, co jest najważniejsze :-)

W praktyce sporo zależy od kolejności kupowania sprzętu. Nie wiem czy to nie jest tak, że ludzie najpierw kupują kolumny, a potem dokupują do nich droższe klocki niż planowali uprzednio. O kablach już nie wspomnę :-)

Miałem na myśli tanie, a dobre kolumny (przykładowo):

Rogers LS 3/5a (szczególnie) czy KEF 101/2.

Podłączenie dobrych wzmacniaczy:

Mark Levinson No, 23.5, No.20.6 (nonobloki)

Luxman M-05, Krell KSA-80, FPB-300, FPB-600 czy nonobloki Burmester 850 i 911,

powodowało wielkie zaskoczenie :-)

A, że nie było najniższego dołu?

Proporcje dźwięku w pełni to rekompensowały :-)

Zresztą, wystarczy posłuchać (chociażby w czasie próby, bez "prądu"), perkusji czy kontrabasu.

Nawet na drogich zestawach - nie tylko, ten "power", gdzieś ginie :-)

Ze sprzętem audio - różnie bywa, dobrze potrafi zagrać też tani :-)

Dobrze zagra tani sprzęt w blokach, a źle drogi w salonie specjalistycznym :-)

Tanie kable potrafią zagrać lepiej niż drogie,... :-)

Magia?, synergia?,... :-)

"Kiedyś, tyle miałam w glowie, na tak i na nie odpowiedź..." (Kora) :-)

Pozdrawiam

Zbig... zgadza się... zazwycaj dzieje się tak kiedy ktoś zakłada że kolmny rozwiążą cały problem... a tu okazuje się że niestey nie i zaczyna się przeginanie pały :)

Pzdr.

PS Oczywiście że muzyka, ale my tu nie o tem :)

Zbig... zgadza się... zazwycaj dzieje się tak kiedy ktoś zakłada że kolmny rozwiążą cały problem... a tu okazuje się że niestey nie i zaczyna się przeginanie pały :)

Pzdr.

PS Oczywiście że muzyka, ale my tu nie o tem :)

Na forum - "Magazynu HiFi", znalazłem wpis:

"Jakie kolumny za 12-16 tys.!!"

Do tak drogich kolumn, to dopiero musiałby być drogi wzmacniacz (kupny), żeby z nich wycisnąć "ostatnie soki" :-)

Ciekawostka:

Zestaw do znacznie tańszych kolumn:

Home Theater & High Fidelity

Audiophile Systems Review - #4 - October, 1995

Steven R. Rochlin's Home System, USA, zestaw za $121,080

(tylko opis, bez zdjęć, etc.)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

lolo-

jestem wyluzowany - spox - wciaz uwazam ze wielu uzywa zmyslu wzroku do sluchania klockow - w istocie kolega zbig jest wdziecznym dyskutantem bo potwierdzil w ramach polemiki ze mna (!) to co wczesniej napisalem - drozsze "gra lepiej" - kolega zbig odsluchiwal "tanie kolumny" a po nich drozsze i te drozsze graly "lepiej" - ciekawe czy gdyby w sklepie sie popiepzryly plakietki z cenami kolega zbig wylowil by uchem kolumny z wadliwa plakietka ( no nie moglem sobie odmowic - wiem lolo ze to znecanie sie)

sluchalem wielu klocow i dlatego nie uwazam ze drozsze gra lepiej - Twoj argument ze w zasadzie drozsze wzmaki sa lepsze jest nieco nie fair bo obaj dobzre wiemy lolo ze drogie wzmaki sa wydajne pradowo i ta naturalna ich zaleta daje im wieksze szanse w tzrymaniu za morde dowolnych kolumn - tu sie zgadzam zreszta ze latwiej kupic dobre tanie kolumny niz dobry tani wzmacniacz - prawda jest brutalna - cherlawy wzmacniacz to dupowaty wzmacniacz - nie ma pradu to nie ma basu , nie ma kopa, nie ma "luftu" itd - jednakze lolo mysle ze sam podejzrewasz ze rozne slepe testy klockow moglyby sie zakonczyc kompromitacja sluchajacych odnosnie "czy to gra cos drogiego czy taniego" bo o to mi chodzi

i na koniec lolo czy kolumna za 10 tys "gra jak kolumna za 10 tys" tzn czy istnieje pulap dzwiekowy 10 tys wsrod firm i konstruktorow? bo jesli tak to wystarczy kupic kolumny najdrozsze na swiecie grajace na pulapie miliona dolarow dajmy na to...

yezu.. w temacie kolumn za tyle czy tyle nie będę dyskutował bo uważam że nie trzeba akurat na nie wydawać majątku aby osiągnąć bardzo dobry efekt, choć nie ukrywam że kiedyś miałem zupełnie inne zdanie. Z czasem jednak doszedłem do takich a nie innych wniosków, które akurat nie cieszą się wielką popularnością :) Pamiętam jak kiedyś w jakimś AV ktoś napiał że na kolumny trzeba wydać 60% pieniędzy przeznaczonych na system. Mam jednak wrażenie że Steven Rochlin cytowany przez R.u.s.t.a nie czytał tego numeru AV :) Jedna rzecz która została ze starych czasów to przekonanie że Avanti grają lepiej od Avance Sig. :) wszystko jedno czy na "ślepo" czy na "widno" :)

R.u.s.t. sądzę że Ongaku do tych kolumn z ogłoszenia będzie w sam raz :)

Pzdr.

Witajcie!

Jarzabek:

Te male mission nie mialy nic z krzykliwosci polaczone z naimem. Duzo bardziej "krzyczaly" Proac Tablette 2000,

polaczone z CD Musical Fidelity A3.2 i PERREAUX E160I.

Ceny podaje w dolarach Nowo Zelandzkich.

Zbig:

Bylem. Sluchalem - Linn'a, PERREAUX, Musical Fidelity, NAD'a, Shanling, Image, Proac, Dynaudio...itd.

To prawda. Ten naim mial problemy z Grand Piano. Zeby z nich wyciagnc wszystko co potrafia, potrzeba wzmacniacza conajmniej 5 razy drozszego. Choc do g..... to mu bardzo daleko :)

Elberoth:

Bardzo dobry przyklad z tymi Tannoy! To jest wlasnie to co mi pokazal sprzedawca. To co Marantz chcial

pokazac to to, jak dobry jest ich sprzet, ktory potrafi wyciagnac nawet z tak tanich kolumn taka przyjemnosc sluchania.

THOMAS:

Nie zgadzam sie! "najgorszy cd techniksa i kolumny" - tragedia! "prymitywne kolumienki i odtwarzacz hi-endowy" - zdecydowanie lepiej.

lolo: swiete slowa.

PMD:

Trafiles w sedno!!! O to mi wlasnie chodzi. W tej chwili jestem na etapie budowy systemu. Bede go rozbudowywal w przyszlosci. Po tym co uslyszalem, chce kupic jak najdrozsze zrodlo, tak aby juz ze mna zostalo.

I pozniej wymieniac kolejne elementy toru. CD sie nigdy nie zestarzeje. Gdyby chcial kiedys zrobic do niego upgrade to Naim oferuje zewnetrzen zasilacze, ktore dosc mocno "poprawiaja". Jezeli chodzi o sklep w ktorym

bylem - jest znakomity. Maja duzy wybor sprzetu, znacznie wiekszy nic na stronie. Proponuje zajrzec tutaj

Ukryta Zawartość

Sprzedawca byl bardzo dobry. Spedzil ze mna ponad dwie godziny w zupelnie osobnym pomieszczeniu. A co najwazniejsze sluchal to co mowie. Niczego nie narzucal. Probowal znalezc dla mnie zloty srodek. Naim'a sam wybralem.

Do wszystkich:

Nie twierdze, ze te mission zostana u mnie na zawsze(sam nie wiem, czy jeszcze je kupie). Napewno je wymienie. Gdybym mial wiecej gotowki, kupilbym Naim'a CdS3, NAC 552, NAP500 i DBL. Kto wie, moze kiedys.

Teraz mam maksymalnie $10000. Zdecydowalem zainwestowac jak najwiecej w zrodlo. Mniej we wzmacniacz i bardzo malo w kolumny.

Jezeli chodzi o naim'a, to do tej pory nie bardzo znalem ta firme. I tak naprawde nie jest wazne jaka to bedzie.

Gdy czegos slucham i porownuje nie zastanawiam sie nad jakoscia/iloscia basu, naturalnosci itp. Interesuje mnie tylko jedna rzecz - przyjemnosci z sluchania muzyki. To cos to powoduje, ze nie chce sie wylaczac sprzetu i sluchac , wiecej i wiecej.

I chyba tajemnica naim'a jest wlasnie ta muzykalnosci. Cos cos sie kryje za pojeciem PRaT -pace, rhythm and timing. Co mnie tez dziwi, ze Naim prawie nie istnieje w prasie. Dlaczego naprzyklad w What Hi-Fi, sa co chwila recenzje Musical Fidelity(a sa? tak slyszalem, nie czytam) i jakies tam gwiazdki sie im przyznaje. Wydaje mi sie, ze pisza to ludzie (i czytaja) ktorzy sluchaja sprzetu a nie muzyki. Moze sie myle, nie chce nikogo obrazic.

Polecam forum naim'a.

Ukryta Zawartość

Czy jest jeszcze jakas firma, ktora na swojej stronie pozwala sie wypowiadac uzytkownika i jeszcze na niektore posty odpowiada?

Tak z innej beczki: Co sadzicie o polaczeniach jakie uzywam naim. Chodzi mi o DIN? Proponuje przeczytac co na ten temat ma do powiedzenia naim, szukajcie posta od Richard Dane.

Ukryta Zawartość

Cos mi sie zdaje, ze moge zaczac byc postrzegany jako czlowiek z klapkami z napisem NAIM :)

Tak jak pisalem, do niedawno nie wiedzialem co to Naim. Dzisiaj wiem, ze zostalem oczarowany muzyka ktora

daje sprzet tej firmy. Oprocz tego naim daje 5 lat gwarancji na sprzet i robocizne. Moj sprzedawca powiedzial, ze z przyjemnosci kupi ode mnie jakikolwiek sprzet naima jakbym sie zdecydowal na upgrade. W przypadku starego sprzetu naima, powiedzmy >7lat, mozna go odeslac do fabryki na serwis. Slyszalem, ze z powrotem dostaje sie zupelnie odmlodzony sprzet ktory gra niebo lepiej. Same zalety...chyba naprawde poszukam klapek z napisem NAIM :)

Za jakis czas wybieram sie na druga sesje. Sprzedawca mnie namawial, zebym jeszcze przyszedl i czegos posluchal. Wtedy byla to Rega przeciwko Naimowi. Teraz bedzie to Arcam seria FMJ. Glosniki to pewnie, jakies

male sonus fabera, dynaudio, moze cos KEF...no i male mission. Mozliwe, ze beda tez Royd Sintras.

Dam znac!

Trzymajcie sie. Pozdrawiam.

rjb

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lolo

Ongaku, nie miałem okazji posłuchać :-(

Nie wiem czy jest to najlepszy wzmacniacz na świecie czy też nie.

Pewnie jest bardzo, bardzo dobry.

Bartek, stwierdził kiedyś, że następny etap "wzmacniaczowy" - to lampa.

Myślę, ze Ongaku, Jadis,.. - to byłoby TO czyli Audio Nirwana :-)

Na razie nie chce mi się pracować 24 godziny na dobę, dlatego zakup Ongaku planuję.........dopiero, .za jakiś czas :-)

Na razie chciałbym zblizyć się do poziomu zero (poziomu akceptacji i przyjemności), wystarczy (na jakiś czas) :-)

rjb

Powodzenia w poszukiwaniach kolumn.

Tylko nie przepłacaj za kolumny :-)

Jak kupisz, daj nam znać, co wybrałeś.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.