Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - jakie tanie modele są warte uwagi ?

don111

Rekomendowane odpowiedzi

DAC do podłączenia karty muzycznej SB X-Fi (coaxial) lub optyk (zwykła zintegrowana Realtek) do przedwzmacniacza stereo. Napisałem o dwóch kartach muzycznych - bo szczerze - nie słyszę różnicy po analogu z obydwu przełączając w ułamku sekundy dźwięk z jednej na drugą.

W zasadzie szukam tylko przejściówki w stylu Fiio D3 lub tego z aukcji niżej, aby wyeliminować zakłócenia na linii pc-przedwzmacniacz stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale może warto dołożyć do jakiegoś DAC'a z prawdziwego zdarzenia (te wyżej nie mam pojęcia czy coś dają poza konwersją sygnału) jeśli różnica będzie spora na jego korzyść. Nie mam doświadczenia z DAC, dlatego jeśli jest coś ciekawego do polecenia to chętnie posłucham. Może być nowy jak i używany dlatego nie podaję górnej granicy cenowej (jeśli nowy to powiedzmy do 500zł).

Wiem, że jest sporo konstrukcji DIY w oparciu o różne kości, może warto zapolować na takie coś z drugiej ręki lub poszukać czegoś z chińszczyzny, do sprowadzenia ??

Podsumowując - podajcie kilka DAC w niskiej cenie, wartych uwagi z krótkim podsumowaniem, czego się spodziewać po nim (jak brzmi) lub inaczej - DACa na jakich kościach szukać - aby brzmienie było możliwie najlepszej jakości i najbardziej muzykalne, nie techniczne.

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam ja od dłuższego czasu używam Nostromo Wolf (sprzedawany jako wersja limitowana) WOLFSON WM8741. Uważam, że kawał dobrej roboty, również w zakresie wykonania zewnętrznego oraz wielości wejść i wyjść. Poza tym łatwy kontakt z producentem, a propos rozmaitych pytań. Dodam, iż posiadam również DAC MAGIC Cambridge Audio (1 wersja) i w mojej ocenie CA wcale nie prześciga Nostromo, jeśli chodzi o brzmienie. Niewykluczone, że w przyszłości będę przechodził na inny sprzęt, ale już kilkukrotnie droższy. Pozdrawiam

A możesz coś powiedzieć w wnętrzu produktów Nostromo?

Chodzi mi o jakość wykonania.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie jestem elektronikiem, tak więc nie rozkręcam nabytych urządzeń. Na aukcji na której kupiłem ten sprzęt było wszystko rozpisane. Pewnie można poprosić o fotkę od producenta co tam w środku siedzi. Mi zdecydowanie bardziej podoba się wygląd zewnętrzny Nostromo niż Dac magic. Zwłaszcza te smaczki w stylu sprzętu vintage tj. srebrzenia, waga, solidność użytych materiałów (aluminium) itd. Fajna jest również wielkość urządzenia (ten dac jest naprawdę mały). Jakby komuś się nie spodobało to można schować nawet za istniejący sprzęt grający.

Może jeszcze jakieś propozycje gotowych DAC ?

Na jakich sprawdzonych kościach szukać DAC, aby grało jak najlepiej - ktoś może coś napisze nt temat to może sam znajdę coś ciekawego za śmieszne pieniądze u skośnookich przyjaciół ze wschodu :)

Podbijam ostatni raz. Nikt nie jest w stanie żadnych wskazówek nt tanich gotowców lub DIY (w oparciu o jakie kości ?), jakich szukać ?

Nie mam dużych wymagań, chciałem kupić w zasadzie samą przejściówkę (patrz post nr 1) ale może warto jednak, niewiele dokładając, zyskać też coś znacznie więcej na jakości.

Ciekawe czy to wada egzemplarza czy serii. Przyznaję, że ciekawie wygląda ten DAC. Jeśli chodzi o brzmienie - czy w stosunku do połączenia bez DAC, czy poprawa brzmienia nie skutkuje przy okazji spadkiem muzykalności, tj czy nie wprowadza on sztucznego wyostrzenia brzmienia, eksponowania sybilantów ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.