Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer cs-7070 vs Altus?

angelo

Rekomendowane odpowiedzi

Małe Tannoye M1 potrafią sporo i pisanie, że nie nadają sie do rocka czy metalu jest bzdurą. W pomieszczeniach do około 20m2 wyrabiają się swobodnie. Problemem jest to, że muszą być napędzane naprawdę silnym wzmacniaczem. Brytyjska i japońska budżetówka sobie z tym nie radzi.

Mam wrazenie, ze ostatnio audiofil to taki ktos, co bez wzgledu na pytanie odpowiada: Tannoy M1. Czekamy niecierpliwie, co tym razem Ishiwata podlaczy do topowych klockow: moze Tonsile? I nagle: szok! Tonsil is the best! Sprzedaz rosnie dwukrotnie, a audiofile podlaczaja Fenixy do McIntoshy. Jak mowia Niemcy: zupa.

Akurat ostatnio Ishiwata podłączał B&W.

Za 500 zł konieczny jest kompromis, i to duży. Albo monitorki z przyzwoitą średnicą albo duże bumbumumcykumcyk. A jak ktoś jest głuchy od dziecka, to musi długo słuchać, aby pojąć o co chodzi. Pięciominutowy odsłuch nie wystarczy. Lektura prasy też nie.

---> angelo

spróbuj kupić używanego paradigma, np focusa, albo dozbieraj do nowego

a w ogóle do rocka to przede wszystkim dobry wzmacniacz potrzebny, Tannoy M1 nadaje sie do rocka z mocnym wzmakiem, ale przy skrajnych formach typu death metal może być pewien niedosyt :)

--> MariuszJ

te Tannoye to rzeczywiście b dobrze zrobione (zestrojone) kolumny, biją dużo droższe włąśnie z racji dobrej konstrukcji a nie komponentów. Ale kolumna gra tak jak zostanie skonstruoawana, jak ktoś zrobi swietnie grające kolumny z puszek i grzebieni to je kupię

ludzie polecają Tannoye w dobrej wierze bo to po prostu ogromnie udany produkt. Ale na prawdę rozijają one skrzydłą z klockami dużo droższymi od siebie. Przy mniejszych budżetach i słuchaniu tylko skrajnych form rocka inne kolumny mogą okazać sie lepsze w sensie przyjemniosci dawanej słcuhaczowi i jego gościom. Tu polecałbym np Paradigm, sam bardzo polubiłem tę firmę choć jeszcze pół roku temu nawet bym nie spojrzał w ich stronę. Robią rzetelną robotę za rozsądne pieniądze. Sam nie kupiłbym tanich paradigmów, bo zależy mi na dobrym brzmieniu kwartetu Schuberta czy koncertu Ravela na lewą rękę. Ale jak ktoś słucha tylko (teraz) rocka to polecam.

A moze poprzestaniemy na tym, ze kazdy kupuje co lubi albo lubi co kupuje i zakonczymy ten kolejny jalowy spor? Ja od M1 wole np. B&W303 i niewiele z tego dla innych wynika, dopoki moje organy sluchowe & mozg nie zostana im przeszczepione. Chyba ze twierdzicie ze M1 to flagowy punkt odniesienia dla malych monitorow - ja na to mowie nie.

A Tobie Zbig dziwie sie podwojnie, jako ze niedawno stuknales ze kolumny graja proporcjonalnie do ceny. Rozumiem wiec, ze M1 to dla Ciebie wyjatek. Uwazam inaczej.

Tak sie sklada, ze podczas urlopu bylem dosc czestym gosciem pewnego pubu, ktorego wlasciciel slucha glownie ciezkiego rocka. A gra na tannoyach m2 napedzanych starym cambridgem 500, pomieszczenie powyzej 25m. I jest zadowolony. Dzwiek basem co prawda nie powala, ale jest czysto, kulturnie i z niezla stereofonia. 3 drozne pudła z bazaru tego nie potrafia.

>MariuszJ

Zawsze musi być jakiś wyjątek, no nie?

A tak poważnie to, o ile dobrze zrozumiałem, dyskusja dotyczy porównywania monitorów za ok. 500 zł z dużymi trójdrożnymi za ok. 500 zł, więc nie rozumiem, o co Ci chodzi. Co do droższych , to używane B&W 601 nabyte za tę cenę zagrają lepiej zarówno od 303 jak i od M1. Pisząc o proporcjonalności jakości dźwięku do ceny nie miałem na myśli każdych kolumn, tylko najlepsze w danej klasie cenowej.

klocki maja byc podlaczone do takiego wynalazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - szczytowy model firmy z tamtego okresu :D porownywalem u kumpla ktory ma technicsa su700 i wedlug jego opinii moj sprzet gra o wiele lepiej :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Cóż, jeśli mowa o basie, to Altusy generalnie niskiego basu nie posiadają, tak że nie ma o czym mówić. Z kolei 500 złotych to nie szukanie okazji, tylko taniochy. A to różnica. Jeśli za te pieniądze kupi się cokolwiek rozsądnego, to będzie to sukces życia. A więc radzę nie rozbudzać w sobie oczekiwań, tylko brać byle co, co będzie jako tako grało, i cześć. Nia pasują tannoy'e - trudno, mafia gazetowo-głośnikowa będzie musiała obyć się smakiem. Co zamiast? Albo coś na raty rzędu 1000 pln, albo byle co z Allegro. Albo liczyć na szczęście - raz np. trafiłem na wolumenie niezłe Quadrale Dauphin za 300, ale wymagały przelakierowania i klejenia zawieszenia. Kupiłem do systemu dziecka, i grają.

mam jeszcze jedno pytanie - jak sprawdzic wydajnosc pradowa wzmacniacza? na tabliczce znamionowej nie ma podanej takiej informacji :/ czy na podstawie tego co widac na fotkach wnetrza(rozmiar trafo) i parametrow moze mi ktos podac jaka w przyblizeniu wydajnosc pradowa moze miec ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.