Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie modyfikacje celem poprawy dźwięku w Ferguson 2018se?

Adamusss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Często słucham niekodowanej stacji szwajcarskiego radia satelitarnego Swiss Jazz. Mam do tego celu tuner Ferguson 2018se i prosiłbym o rady czy mógłbym w nim coś poprawić prostymi metodami mając pod uwagę polepszenie jakości dźwięku? Ogólnie ta stacja nadawana przez satelitę Hot Bird ma przyzwoita jakość dźwięku i co lepsze wydawnictwa płytowe brzmią w miarę dobrze tak więc gdyby tak jeszcze coś poprawić w tym tunerze to byłoby świetnie jak na odsłuch radia satelitarnego.

Każdemu polecam zaznajomienie się z tą stacją bo warto.

A więc tak tuner posiada najwyraźniej pewien niedostatek w zasilaniu bo w trybie czuwania gdy podkręce wzmacniacz na ok godz. 9 to uwydatniają się szumy, gdy jest włączony w tryb normalnej pracy i wyłączymy głos Mute szumy są w takiej samej ilości jak podczas czuwania.

Posiadam schemat zasilacza, umieszczę tu zdjęcia.

Ogólnie cała jednostka chyba nie jest najgorsza bo na płycie głównej widzę filtrujące kondensatory Rubycon YXA 16V 470uF, kostka dac BB PCM 1725U i obok opamp LM358A, widze też pokaźny kwarc JINHYUN 27.000MHz VHF3-050AS... za dobrze się nie znam i nie wiem czy jest wystarczająco precyzyjny ale mam wrażenie że do tego tunera i biorąc pod uwagę moje potrzeby czyli udsłuch audio a nie obraz chyba jest wystarczający...?

Chciałbym z tego tunera wycisnąć coś więcej w dźwięku niż oferuje fabryka poprawiając zasilania np, przez wymianę w nim kondensatorów na lepsze i większej pojemności dla poprawienia filtracji,

na wyjściu w torze sygnału są dwa elektrolity 10uf myślę że w tym miejscu tez można by zastosować coś lepszego może nawet foliowce? Przyglądając się płycie widzę że głównie raczej są tu tylko możliwości na kondensatorach bo oprócz zasilacza to typowa mikro-drobnica składana precyzyjnie.

Czekam na wszelkie sugestie i propozycję, przydałby się tez schemat całej jednostki wtedy byłoby o wiele wygodniej ocenić gdzie można zaingerować w torze audio, gdyby ktoś posiadał albo miał namiar to bardzo proszę o pomoc.

Wszystkich Pozdrawiam

Dodaje zdjęcia

Tutaj te dwa niebieskie elektrolity to wyjściowe...

elektrolity wyjściowe na ostatnim zdjęciu

schemat zasilacza AR300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32004-0-28743600-1357827220_thumb.jpg

post-32004-0-20877400-1357827271_thumb.jpg

post-32004-0-58981600-1357827300_thumb.jpg

post-32004-0-02998200-1357827470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacząłbym od wywalenia elektrolitów na wyjściu i zmiany LM358. Jeżeli Rwe wzmacniacza masz spore i miejsce w tunerze, to daj foliowe. Sprawdź, czy równolegle do dużych elektrolitów w zasilaczu są podpięte foliowe.

Możesz pozmieniać elektrolity w zasilaczu na jakieś markowe, na pewno zyska na tym barwa. Najlepiej było by zrobić oddzielny zasilacz i trafko dla analogu żeby oddzielić się od tej przetwornicy, pozatym ten przetwornik BB PCM 1725U to straszny chłam, i dużo nie zwojujesz, jak masz miejsce wepchnąć w środek jakiś przetwornik gotowy np. mini lampucerę to powinno ponieść jakość dźwięku do całkiem słusznego poziomu.

Możesz pozmieniać elektrolity w zasilaczu na jakieś markowe, na pewno zyska na tym barwa. Najlepiej było by zrobić oddzielny zasilacz i trafko dla analogu żeby oddzielić się od tej przetwornicy, pozatym ten przetwornik BB PCM 1725U to straszny chłam, i dużo nie zwojujesz, jak masz miejsce wepchnąć w środek jakiś przetwornik gotowy np. mini lampucerę to powinno ponieść jakość dźwięku do całkiem słusznego poziomu.

Ups, nacisnęło się.

Co do zasilacza to na jakie kondensatory powymieniać te co tam są Rubycon ZL, ZLH, BC Component 136, Elna, Nichicon... a może inne propozycje i o ile zwiększyć pojemności żeby uniknąć świszczenia na wysokich tonach?

Zastanawia mnie tez który odczep zasilania ma największe znaczenie w dla toru audio?

Miejsce na foliowce powinno być nawet żebym miał nie montować pokrywy.

Jaką pojemność użyć foliowca na wyjściu w oryginale te elektrolity mają 10uF?

W zasilaczu nie ma żadnych równolegle do dużych elektrolitów foliowców, ogólnie tego typu przetwornice sa robione raczej oszczędnościowo i montują to co jest niezbędne na jak najmniejszej powierzchni.

Hmm a co sądzicie o tantalach i gdzie można by je zastosować?

foliowe 1uF zamiast 10uF elektrolitu, są nawet takie wimy na 63V z rasterem 5mm, więc się na pewno zmieszczą, tantali możesz użyć w pobliży układów cyfrowych zamiast elektrolitów, albo jakieś polimerowe typu oscon, w zasilaczu to raczej powinny być ceramiki i chociaż to takie nie audiofilskie mają większe pasmo tłumienia.

Ok, dzięki będę nad tym myślał. Na początku chciałbym spróbować jak wpłynie na dźwięk wymiana kondensatorów.

Nie mogę natrafić na schemat tego Fergusona wtedy byłoby jasne w które elektrolity odpowiadają za układy cyfrowe itp.

Co do zasilacza to jakiej marki elektrolity powymieniać i czy jest sens zwiększania pojemności?

Witam

A czy ten ferguson ma wyjście spdif albo toslink, jeżeli tak to można rozważyć podpięcie zewnętrznego przetwornika.

Pozdrawiam Romek

Witam

A czy ten ferguson ma wyjście spdif albo toslink, jeżeli tak to można rozważyć podpięcie zewnętrznego przetwornika.

Pozdrawiam Romek

Witam.

Akurat ten model nie posiada tego typu wyjść jest tylko audio po analogu.

Skoro już je wymieniasz to jakieś lepsze, ja bardzo lubię w zasilaniu analogu kombinację żółtych ROE osiowych + panasonic fc żeby go trochę zamulić, razem dają bardzo fajną barwę i jednocześnie nie wyostrzają góry.

Musisz zastanowić się czy bardziej zależy Ci na niewielkiej poprawie, czy też na zdecydowanej.

Do niewielkiem poprawy wystarczą modyfikacje sugerowane wyżej przez kolegów, ale też musisz mieć świadomość że pewnego pułapu jakościowego tą droga nie przeskoczysz - patrząc z perspektywy wyłącznie jakości audio - konstrukcja tych tunerów jest daleka od optymalnej. Problemem są zasilanie, elementy SMD i układ elementów na płytce i tego łatwo się nie przeskoczy.

Dużo też zależy od pozostałej części toru - jeśli wzmacniacz i kolumny są wysokiej klasy - to trochę szkoda wysiłku i w takiej sytuacji lepiej pójść druga drogą, czyli zewnętrzny DAC. Niewątpliwie droższe rozwiązanie, ale coś za coś. Przy zewnętrznym DAC-u warto dołożyć do Fergusona wyjście koaksjalne, to są stosunkowo niewielkie zmiany w elektronice tunera. Mam podobne urządzenie - Ariva 120 combo - i po analizie wnętrzności doszedłem do w niosku że nie warto męczyć się w modyfikacje, ale jeśli ktoś ma czas i chęci, oczywiście można próbować o ocenić samemu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Na początku pomęcze się z nim odrobinę drobnymi przeróbkami i zobaczę czy w ogóle coś to pomoże, zdaję sobie sprawę że nie będzie z tego cudów.

Wzmacniacz jaki z tym będzie współpracował to Onkyo A-7090 jest w miarę szczegółowy i analityczny a kolumny to Philips na wstęgach z lat 80-siątych.

Ogólnie to radio Swiss Jazz prezentuje jakość muzyczną dosyć dobrej jakości, szczerze powiem że dużo słysze wybrzmień i szczególików nie jest aż tak zamglone kompresją jak inne radia satelitarne.

Co do ewentualnej drodze w stronę podpięcia osobnego DAC-a to jest na rynku wtórnym sporo tunerów tej lini z wyjściem cyfrowym za śmieszne pieniądze tylko czy byłby sens podpinać takie Fergusony gdy np, po analogu przenosi szumy słyszalne gdy urządzenie jest w stanie czuwania a wzmacniacz trochę podkręcimy na głośności??Czy tego rodzaju szumy nie przedostają się za pomocą przetwornicy zasilającej układy i przejdą tak samo do oddzielnego przetwornika DAC po złączu cyfrowym a DAC rrazem z dźwiękiem je prześle do wzmacniacza mocy?

szum przetwornicy prawdopodobnie przenosi się po masie układu, jeżeli użyjesz trafka separującego spdf to powinien się znosić

Dodatkowo niewielki ferryt na kabelek spdif i powinno być ok. Niech Cię nie kusi SPDIF optyczny - co prawda większa separacja zakłóceń, ale jitter mocno będzie dawał się we znaki.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ferryt raczej bym odpuścił na kablu spdf, nigdy nie daje to zadowalającego efektu, pozatym szum wcale nie musi być na wysokiej częstotliwości, dlatego lepiej wsadzić ferryt gdzieś na ten szumiący zasilacz np. na kablu łączącym płytki, bliżej źródła da lepszy efekt.

Dodatkowo niewielki ferryt na kabelek spdif i powinno być ok. Niech Cię nie kusi SPDIF optyczny - co prawda większa separacja zakłóceń, ale jitter mocno będzie dawał się we znaki.

Ferryty nic tutaj nie pomagają, mam akurat do porównania od kumpla model wyższy HD1100 i jest on uzbrojony w ferryty pierścieniowe lecz szumi tak samo.

mlb wspominałeś że masz Ariva 120 combo mógłbyś sprawdzić na czasie czy też posiada takie szumy?

Znalazłem schemat do tego Fergusona więc może komuś pomoże w analizie co warto w nim ruszyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.