Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odpalić NAS Synology ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie właśnie NASa Synology 212j. Ponieważ nie ma z nim pełnej instrukcji obsługi poza krótkim startup guidem, mam takie pytanie do osób, które konfigurowały tego NASa:

czy można bezpiecznie od razu wpiąć dysk 2TB z muzyką, czy trzeba najpierw go jakoś sformatować czy w inny sposób skonfigurować ?

Normalnie bym nie pytał tylko wsadził i zobaczył co się stanie, ale wizja utraty 1TB muzyki sprawia, że wolę się jednak zapytać i wszystko 2x sprawdzić zanim zaryzykuję.

Przy okazji mam jeszcze drugie pytanie. Czy jeżeli mam jeszcze drugi, identyczny dysk twardy tylko pusty (kupiony pod RAID), to powinienem go najpierw sformatować w kompie, czy mogę po prostu podłączyć jak leci - jeden z danymi i drugi czysty do RAIDu i wszystko się samo skonfiguruje jak włączę NASa?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/100157-jak-odpali%C4%87-nas-synology/

pytanie czy serwer ma juz 2 dysk? Jeżeli ten 2 TB bedzie instalowany jako pierwszy to serwer Ci go sformatuje na EXT3,4. Gdybyś miał już jeden główny dysk z udziałami i podłączył ten np pod usb to będzie widać muzę. Jeżeli ten 2 TB jest docelowym to lepiej będzie przegrać muzykę na inny, zainstalować dysk w serwerze, ustawić udziały i wgrać muzykę.Inaczej ryzykujesz utratę zbiorów.

Nie wszystko high-end co się świeci......

Na razie mam NAS, dysk 2TB z muzyką i identyczny dysk 2TB (niesformatowany) - wszystko luzem.

I teraz zastanawiam się w jakiej kolejności to podpinać aby nie stracić danych.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

to najpierw odpal w pełni ten 2 tb bez muzy. Sformatuj, ustaw udziały, załóż katalog z myzyką - przegraj tam zbiory potem zrób to z drugim i wgraj na niego muzykę. Bezpiecznie abyś miał jedną kopię zbiorów do zakończenia operacji :)

Nie wszystko high-end co się świeci......

Przy okazji mam pytanie. NAS Sylogy zapewnia automatyczne pobieranie 24h/7d w tygodniu. Czy to znaczy że musi być stale podłączony do Internetu np. kablem? Nie wchodzą w grę dostępy wdzwaniane przez telefonię komórkową typu play online?

Chodzi o takie w którym czas sesji jest ograniczony. Jak zacznie pobierać pliki i się przerwie połączenie to wznowi automatycznie czy trzeba jakoś puścić od nowa i czy pliki zostają niepobrane do końca?

Mozilla ma taki mechanizm pobierania że ściąga listę plików po każdym włączeniu i potem jest pięć rozpoczętych plików do pobrania tego samego.

A modem komórkowy jest od razu w NAS czy mogę do NAS podłączyć modem na USB i nim sterować?

Czy muszę mieć do tego jeszcze osobny komputer połączony z NAS ?

Do nawiązania połączenia internetowego przez modem sieci komórkowej trzeba uruchomić program typu Mobile Partner do obsługi modemów - pracujący pod jakimś systemem Operacyjnym. Nawiązanie połączenia wymaga wtedy zwykłej ingerencji użytkownika.

A modem komórkowy jest od razu w NAS czy mogę do NAS podłączyć modem na USB i nim sterować?

Czy muszę mieć do tego jeszcze osobny komputer połączony z NAS ?

Do nawiązania połączenia internetowego przez modem sieci komórkowej trzeba uruchomić program typu Mobile Partner do obsługi modemów - pracujący pod jakimś systemem Operacyjnym. Nawiązanie połączenia wymaga wtedy zwykłej ingerencji użytkownika.

Wiekszosc NAS-ow nie ma wbudowanej w sobie funkcjonalnosci modemu: czy to na karte SIM lub kablowego, NAS-y za to musza zawsze miec port sieciowy do podlaczania do sieci komputerowej - ethernet + opcjonalnie wifi.

Oznacza to ze dostep do internetu zapewnia inne urzadzenie, zazwyczaj to jest router zawierajacy modem kablowy ( np neostrada ), czasami modem na karte SIM ( lub gniazdko USB z obsluga modemu na karte SIM ).

W tym drugim przepadku polaczenie z internetem nastepuje automatycznie. Warto zwrocic uwage, czy router obsluguje aktywny kod PIN karty SIM.

Arku chyba najlepiej zaopatrzyć się w router 4G, np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Inne routery z wbudowanymi switchami maja tylko 100Mbit, więc do podpiecia synology się nie nadają, do tego potrzebny jest switch 1 Gbit.

Trezba wcześniej zapytać w pomocy technicznej dostawcy internetu komórkowego jakie wymagane parametry należy ustawić w routerze, czy ten zakup będzie celowy.

Następnie kupić switch 1Gbit i podłączyć do niego: router 4g, NAS i komputer (odtwarzacz muzyki).

Żeby mieć możliwość łączenia się za pomocą wifi (laptopy, tablety, smartfony itp) można dokupić jeszcze Acces point i podłączyć do switcha, lub od razu jakiś router z wbudowanym switchem 1Gbit i tak go ustawić aby pełnił funkcje Acces Pointa i jednocześnie switcha. Jednak ta druga opcja ogranicza ilość portów (4 szt), natomiast niedrogie switche 1Gbitowe można kupić z 8-mioma portami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem sobie właśnie NASa Synology 212j. Ponieważ nie ma z nim pełnej instrukcji obsługi poza krótkim startup guidem, mam takie pytanie do osób, które konfigurowały tego NASa:

czy można bezpiecznie od razu wpiąć dysk 2TB z muzyką, czy trzeba najpierw go jakoś sformatować czy w inny sposób skonfigurować ?

Normalnie bym nie pytał tylko wsadził i zobaczył co się stanie, ale wizja utraty 1TB muzyki sprawia, że wolę się jednak zapytać i wszystko 2x sprawdzić zanim zaryzykuję.

Przy okazji mam jeszcze drugie pytanie. Czy jeżeli mam jeszcze drugi, identyczny dysk twardy tylko pusty (kupiony pod RAID), to powinienem go najpierw sformatować w kompie, czy mogę po prostu podłączyć jak leci - jeden z danymi i drugi czysty do RAIDu i wszystko się samo skonfiguruje jak włączę NASa?

Na poczatek polecam wizyte na stronie producenta NAS-a, poszukanie sekcji Support, wybranie posiadanego modelu NAS-a i pobranie instrukcji obslugi.

Nie podlaczaj dysku z muzyka jako pierwszego !

Kolejnosc jest taka ( w skrocie )

1/w pierwszy slot wloz dysk nowy nieuzywany i wlacz do pradu

2/znajdz adres IP NAS-a i wystartuj panel adm NAS-a - zazwyczaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( IP NAS-a )

3/NAS poprowadzi przez poczatkowa konfiguracje + ewentualny upgrade oprogramowania NAS-a

4/jak juz wszystko hula nalezy skopiowac dane z dysku z muzyka na dysk w NAS-ie (bardzo dlugo ) albo podlaczajac go przez USB albo inaczej

5/ wylaczyc NAS-a i do drugiego slotu podlaczyc dysk z muzyka

6/ wlaczyc i w panelu adm NAS-a przejsc do obslugi dyskow

7/tam wybrac RAID1, zatwierdzic i poczekac b dlugo - nawet kilkanascie godzin - nie wylaczac !

8/jak skonczy sprawdzic czy wszystko OK

Generalna uwaga: kazda operacje wykonac po upewnieniu sie ze dotychczasowe sa bezbledne oraz lepiej miec gdzies indziej dodatkowa kopie tej muzyki chociazby na czas przygotowania NAS-a do pracy

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze jedno podstawowe pytanie. Jaki system plików jest na dysku, na którym masz muzykę? Ja u siebie mam serwer postawiony na dystrybucji FreeNAS i właśnie wczoraj zmieniałem dysk 1TB na 2TB. Generalnie w systemie z prawdziwego zdarzenia powinno być tak, że po podłączeniu dysku do systemu, system nie powinien mieć prawa wykonać jakiejkolwiek ingerencji w dysk bez udziału użytkownika. Ale czy tak jest w serwerach Synology tego Ci niestety nie zagwarantuję. Jeśli na dysku jest system plików NTFS to Synology może nie przyjąć go z otwartymi ramionami.

Właśnie się doczytałem na stronie 6 podręcznika szybkiej instalacji jest napisane JAK BYK:

Ostrzeżenie: Jeżeli instalowany dysk twardy będzie zawierać dane, system sformatuje dysk i usunie wszystkie dane. Jeżeli te dane mogą być potrzebne w przyszłości, utwórz ich kopię zapasową przed instalacją.

Dzięki za wszelkie rady. Dobrze ze zapytałem bo bym pożegnał sie z cała biblioteką :)

Na dysku dostarczonym z Synology niestety nie ma pelnej instrukcji obsługi (nie mówiąc już o instrukcji w języku polskim, wymaganej przez nasze prawodawstwo) - trzeba ja ściągnąć ze strony producenta.

to się ściąga pdf i po sprawie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Pytanie do Elberoth :

A będzie użytkowany ten NAS z innymi niz dzisiejsze domyslne systemy plików ( np ExFat lub NTFS ) ? Ja sie "przyjechałem" z Olive 4hd który nieopatrznie kupiłem przed decyzja z składaniu PC audio , ( zreszta za radą autora tego watku) i nie mogę zrobić backup'u bo mój dedykowany HDD 2TB nie chce sie sformatowac pod Fat 32 czego wymaga Olive.

Własny off topic , proszę o wyrozumiałość :

Najlepszy program do rippowania płyt CD audio ever ...... I to darmowy !

Od wczoraj jestem jego fanem dozgonnym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio skusiłem się na NAS WD my book live, komplet - dysk w obudowie bez wiatraków, przyzwoite oprogramowanie w urządzeniu. 1-dyskowy 3TB, jest b.cichy, wewnątrz zainstalowano greenową serię WD, według opisów w sieci, słychać tylko szmer samego dysku, w czasie bezczynności przechodzi w stan uśpienia.

Zalety tego wyboru to gotowy produkt zdolny do pracy po wyjęciu z pudełka, duża wydajność, kultura pracy i cena na którą się składają - dysk green WD 3TB to ok. 550 zł + cicha obudowa z funkcją serwera plików, cena za wszystko to ok. 650-700 zł.

Czyli za funkcje NAS płacimy 100-150 zł, wydaje się to być "okazją na wyprzedaży". Bardzo prosty proces uruchamiania.

Można mieć obawy odnośnie bezpieczeństwa danych jeśli nie ma raid-1. U mnie i tak ważniejsze rzeczy, czyli głównie zdjęcia, teraz będzie jeszcze muzyka, archiwizuję na płytach dvd. Szczerze mówiąc, miałbym obawy przed utratą danych, nawet w raid, jakieś spore przepięcie w sieci, np od wyładowań atmosferycznych.. wtedy nawet 2 dyski pracujące jednocześnie nie pomogą, jak się spalą;). Używam Raid-1 w pracy na serwerze, ale i tak nie ma 100% pewności, zewnętrzna kopia jest konieczna.

Wydajność wg testów, przykładowo z dyskiem 1TB jest przyzwoita

Ukryta Zawartość

WD w zestawieniu m.in. z Synology jest porównywalne, tutaj testowano WD w wersji duo

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że te uwagi komuś się przydadzą przed wyborem podobnego rozwiązania. W rozszerzeniu wiedzy na temat NAS może pomóc artykuł na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy z iPada bede mial dostep do zasobow zgromadzonych na WD? Tzn. odpalam odtwrzacz muzyczny na iPadzie i widze cala moja muzyke zapisana na HDD?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.