Skocz do zawartości
IGNORED

technics ex510 + jbl tlx710 - upgrade?

grubby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam obecnie w domu zestaw jak w temacie - amplituner technics sa-ex510 i kolumny jbl tlx710.

Zastanawiam się czy jest sens jakaś zmiana w tym zestawie przy założeniu budżetu ok 3000pln. Czyli chciałbym przeznaczyć około 1500pln na kolumny i mniej więcej tyle samo na amplituner stereo.

Sprzęt ma być wykorzystywany przede wszystkim do muzyki (75% - rock, metal, rnb, choć często i klimaty soulowo jezzowe - głównie wersje koncertowe) i niekiedy do filmów (25%). Ponieważ głównie będzie muzyka to po lekturach forum wydaje mi się, że stereo a nie KD byłoby lepszym wyborem :)

Odnośnie brzmienia jakie preferuje to mogę póki co odpowiedzieć na podstawie sprzętu mobilnego (te po miesiącach prób już mam wyklarowane :) - lubie jak dźwięk nie jest płąski, lekką Vke, ale bez wycofania średnicy i wokali. Lubię jak jest trochę ocieplona barwa, muzykalna - nie przepadam za zimnem i przesadnie analitycznym dźwiękiem. Choć oczywiście cenie sobie szczegółowość i separację instrumentów.

Nie jestem mistrzem w opisie dźwięku więc może przedstawie to na modelach - na tak na pewno audio-technica ath m50, beyerdynamic dt770pro (250ohm), custom one, akg 618dj, sennheiser px360 (choć tutaj odrobinkę za jasno i troszkę za mało basu, brainwavz hm5 - choć tutaj troszkę było za płasko i za mało "mięska").

Na nie wszelakie zbyt analityczne "studyjne" granie (np. akg k550) jak i oczywiście wszelkie zamulacze typu akg 518, akg 450, CAL!

Zestaw stoi w pokoju 25m2 - główną obecną wadą wydaje mi się rozmieszczenie kolumn, które usytuowane w rogach pokoju - przy ścianie (a te jbl mają bassreflexy z tyłu :/).

Stąd moja wstępna koncepcja / plan zakłada najpierw wymianę kolumn (muszą mieć bass reflex z przodu). Wstępnie zastanawiam się nad:

- Dali Zensor 5/7

- Monitor Audio M6

Jak jakościowo te kolumny wyprzedzają moje jbl? może coś jeszcze byście sugerowali do moich potrzeb? Podejrzewam, że przede wszystkim przez problem moich bassreflexów zmiana będzie diametralna... ?

Później pomyślę o amplitunerze (moja kobietka słucha radia :) - a raczej nie mam miejsca na osobne klocki). I tutaj pytanie czy w tym budżecie będzie różnica w stosunku do mojego technicsa? Czy takie modele jak poniższe dadzą nową jakość?

- Yamaha rx-797, r-s300 czy r-s500,

- Denon dra 500 / 700

- coś z Marantz w tej klasie cenowej? coś innego?

Czy tu będzie różnica w stosunku do ex510 jaki posiadam?

Oczywiście zamierzam pojeździć wszystkiego odsłuchać osobiście, jednak wolałbym ze względów logistycznych już teraz na sucho skorzystać z Waszego doświadczenia i zebrać parę propozycji (żeby nie zapętlić się w odsłuchach dziesiątek zestawów)

z góry piękne dzięki za wszelkie opinie i uwagi

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/100262-technics-ex510-jbl-tlx710-upgrade/

a jakieś konkretne propozycje (jeśli z drugiej ręki to pewnie jakieś w miarę popularne / osiągalne na rynku wtórnym) - niestety o sprzętach stacjonarnych póki co moja wiedza jest zerowa :/

a jak byś pozycjonował mój obecny zestaw w stosunku do moich propozycji ? zwłaszcza ampli?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zestaw stoi w pokoju 25m2 - główną obecną wadą wydaje mi się rozmieszczenie kolumn, które usytuowane w rogach pokoju - przy ścianie (a te jbl mają bassreflexy z tyłu :/).

Jeżeli kupisz kolumny nawet z przednim bass-reflex,ale ustawisz je w rogach pomieszczenia wciśnięte do tego po bokach stojacego regału,to daj sobie spokój z zabawą w Audio!

Nie ograniczaj się do amplitunerów, bo wybór będziesz miał bardzo mały. Używane tunery są tanie i wybór jest duży, w dodatku zajmują mało miejsca.

No chyba, że...

Nie wiem co używasz jako źródło, ale tu byś miał jeszcze CD w zestawie. Zajmuje mało miejsca a estetykę kobieta z pewnością też doceni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a tu teścik:

Ukryta Zawartość

To jest bardzo dobra rekomendacja:

Arcam Solo to połączenie odtwarzacza DiVA CD 73T, tunera DiVA DT91 oraz pewnych elementów wzmacniacza DiVA A80.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli kupisz kolumny nawet z przednim bass-reflex,ale ustawisz je w rogach pomieszczenia wciśnięte do tego po bokach stojacego regału,to daj sobie spokój z zabawą w Audio!

nie sprecyzowałem chyba - od rogu jestem w stanie odsunąć na ok 1 metr. Nie mam możliwości odsunięcia od ściany z tyłu. To rozumiem już nieco lepiej? :)

odnośnie mojego źródła to mam odtwarzacz cd technics też z tamtej epoki, ale przede wszystkim (25/75 %) laptop + dac fiio e7 (oczywiście muzyka przede wszystkim flac/wav i mp3@320).

Także na CD mi nie zależy, a tylko na radiu.

także chyba wole jednak bez CD (zawsze to dodatkowy koszt)

jeśli w takim razie sam amp byłby lepszym wyborem to jakieś propozycje? zintegrowany tuner tak szkodzi ampowi, że moje propozycje Wam się nie spodobały? :)

i nadal mile widziana ocena i porównanie mojego tech ex510 :)

obecnie na all.. znalazlem taki wzmak :

Ukryta Zawartość

kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te ostatnie kolumny uszkodzone...sorki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na pewno ciekawe propozcyje... daja do myslenia

a jak jest z awaryjnoscia wiekowych ampow? bo to moja glowna obawa odnosnie uzywek .oczywiscie zakladajac ze dorwe w na prawde dobrym stanie - a to daje mi ograniczenie do aukcji tylko na terenie Wroclawia i okolic. nie chce kupowac kota w worku... juz nie raz sie na sprzedawcach z all... przejechalem :/ plus rzucanie paczkami przez kurierow ;)

na pewno nie przespie pare nocy zastanawiajac sie nad nowka vs uzywka pare klas wyzej

niemniej z nowek co byscie proponowali? z tego co czytalem to yamaha rx 979 i r-s500 maja bardzo fajne opinie. a r-s700 jeszcze lepiej... czy jednak w tej cenie da sie z nowek cos ciekawszego?

skolei denon w amplitunerach ma roznie... jednak czytalem testy gdzie ampy denona pma dobrze wypadaly - chwalone za neutralnosc. a skoro sa neutralne to ulatwiloby mi moze dobor kolumn o odpowiadajacej mi charekterystyce?

podobnie kolumny - zensor 5/7 tez sa czesto polecane...

jeszcze odnosnie kolumn - bass reflex tylko na przedzie. a z podanych przez Ciebie chyba tylko Canton to spełnia...

ale przeslanie rozumiem... i jak najbardziej bede poszukiwal tez uzywek :)

niemniej prosba jak powyzej - tez o kontrpropozycje dla nowek

kolejna noc nieprzespana :) lecz dzięki temu została obmyślona pewna koncepcja - koncepcja odnośnie zakupu nówek, używek czy DIY. Wygląda to mniej więcej tak:

myślałem długo nad DIY i używkami - i wyszło mi, że chciałbym to zostawić jako "kolejny level" :) Wtedy bym właśnie zastanawiał się nad DIY i używkami z półek wyżej (które wydają się jako dobre wyjście).

Powody tego są trzy, ale właściwie zbiegają do jednego - odsłuchy.

Pierwszy powód to problematyczność w odsłuchach, bo sprzęt jest zamiejscowy, albo bardzo rzadko w okolicach Wroc. O ile spece od DIY często wysyłają do odsłuchu z możliwością zwrotu to jednak trochę to trwa (dlaczego to jest wada dla mnie to powód drugi - poniżej)... a z aukcji nie kupie żadnej używki bez możliwości oględzin i odsłuchu. Dla mnie się to mija z celem - więc poszukiwania fajnych sprzętów ograniczone do okolic Wroc. Więc znalezienie właśnie "tego czegoś" znów kosztuje czas. Oczywiście pozostaje "komis forum" i tu o oględziny pewnie bym się nie martwił - ale zawsze jednak odsłuch jest IMO ważny bo są gusta i guściki :)

Drugi powód to czas - znalezienie tego co nam odpowiada zajmuje czas. A poszukiwania używek czy DIY kosztują dużo czasu. Stąd obmyśliłem sobie koncepcję, że na teraz kupie coś co mam dostępne na półce w sklepie (akceptując jakość niższą - ale nie niską, co mam nadzieje mój budżet jakoś zagwarantuje) i ciesząc się nim będę w między czasie poszukiwał :) Takie podejście da mi dużo większy komfort i ograniczy ryzyko zachłyśnięcia się czymś :) Bo po prostu mam coś na poziomie i nie będę miał takiej presji przy szukaniu czegoś bardziej docelowego (o ile słowo docelowe w audio istnieje :) ).

Trzeci powód to coś co odkryłem przy wielomiesięcznych poszukiwaniach sprzętu przenośnego - czyli zamiłowanie do odsłuchów :) Bardzo mi się spodobała własno"uszna" możliwość oceny sprzętu, zwłaszcza w porównaniach bezpośrednich (co jest praktycznie niemożliwe w DIY i używkach - a przynajmniej o wiele trudniejsze niż produkty z półki). Poza tym niestety jeszcze mam bardzo słabą pamięć muzyczną :/ A to zdecydowanie utrudnia mi porównania - więc porównania bezpośrednie póki są dla mnie dużo bardziej skuteczniejsze...

Właśnie te powody były przyczyną wyboru wspomnianej taktyki - kupienia czegoś z półki i potem na spokojnie dalsze poszukiwania (które będą mogły już trwać miesiące czy lata :).

mam nadzieje, że powyższe ma trochę sensu? ;)

Stąd na dzień dzisiejszy moja prośba o ocenę moich powyższych propozycji "z półki", ewentualnie zaproponowanie czegoś sensownego w tej kategorii co by spełniło moje oczekiwania. Zwłaszcza mnie interesuje aspekt mojego wzmaka - czy warto go na tym etapie zmieniać na coś z zakładanej przeze mnie półki cenowej... czy jednak tu różnic nie będzie i lepiej zainwestować w kolumny troche więcej $ zostawiając ten wzmak...

Oczywiście jeszcze raz podkreślę, że w tym wątku chodzi mi o kilka propozycji, które później będę mógł włąsnousznie odsłuchać. Bo zawsze własne wrażenia są sprawą istotną. Niemniej ilość obecnie dostępnych produktów zawsze wymaga wybrania "krótkiej listy" - aby nie zapętlić się i nie zginąć w natłoku :) I tu właśnie liczę na Wasze doświadczenie i pomoc :)

pzdr

panowie... znow troche odswieze temat - tym razem jednak idac w proponowanym przez Was kierunku :)

co powiecie na taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy sprawdzi się to do mocniejszych kawałków metalowych (lubię dociążony dół) czy też potrzebującego sporo dołu rnb?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.