Skocz do zawartości
IGNORED

Blu ray z obrym wyjściem RCA

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy orientuje sie ktos czy jest jakis blu ray z dobrym wyjściem audio po analogu? Pytam bo miałem okazje posłuchac koncertów w hd na starszym odtwarzaczu samsunga podpietym do starszego amplitunera yamahy po optyku i dzwiek był super. Yamahe jednak sprzedałem i teraz mam yaqina i co mnie zdziwiło to ten sam blu ray podpiety przez RCA do tego yaqina zagrał miernie. Wnioskuję wiec ze to kwestia wyjścia. Są wiec jakies blu ray-e które można polecic do odtwarzania po analogu?

https://www.audiostereo.pl/topic/100303-blu-ray-z-obrym-wyj%C5%9Bciem-rca/

Tylko HDMI gwarantuje przepływność danych dla HD Audio.

AMEN !

Ile lat można o tym pisać ?

Ano można bo dochodzą ciągle nowi, młodzi adepci HD AUDIO.

Witamy w świecie HD AUDIO.

Z tym analogiem to tak nie do końca. Teoretycznie mam lepsze kolumny i wzmacniacz a dzwiek puszczony po analogu jest duuuużo gorszy niż za pierwszym razem odłuchiwany na tanich kolumnienkach i amplitunerze ale puszczony po toslinku.

Dobre odtwarzacze mają na pokładzie wysokiej klasy DAC-i więc można wypuścić audio po wielokanałowym analogu.

A jaki odtwarzacz blueray byś zaproponował z dobrym wbudowanym DAC-em?

Z tym analogiem to tak nie do końca. Teoretycznie mam lepsze kolumny i wzmacniacz a dzwiek puszczony po analogu jest duuuużo gorszy niż za pierwszym razem odłuchiwany na tanich kolumnienkach i amplitunerze ale puszczony po toslinku.

Widocznie masz słaby DAC w odtwarzaczu, stąd taka różnica w jakości.

Łącząc odtwarzacz toslinkiem do wzmacniacza całym przetwarzaniem zajmuje się wzmacniacz.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Z tym analogiem to tak nie do końca. Teoretycznie mam lepsze kolumny i wzmacniacz a dzwiek puszczony po analogu jest duuuużo gorszy niż za pierwszym razem odsłuchiwany na tanich kolumienkach i amplitunerze,ale puszczony po toslinku.

Po prostu masz marny odtwarzacz.

Jeśli szukasz dobrego playera BR z dobrym DAC-em na pokładzie,to zwróć uwagę na odtwarzacze Oppo modele 95 i105 ew. na starsze modele 83 SE i 83 SE Nu Force.

Warto też zwrócić uwagę na Cambridge Audio 751.Primare ma bardzo fajny odtwarzacz BR tyle tylko,że koszmarnie drogi.

Ile chcesz wydać na odtwarzacz?

Jaki masz model tego Yaqina?

Jakie masz kolumny?

Rozumiem,że w grę wchodzi słuchanie tylko w stereo skoro sprzedałeś ampli do KD,czy może planujesz rozbudowę systemu do mch.?

A jaki odtwarzacz blueray byś zaproponował z dobrym wbudowanym DAC-em?

JungSon już Ci odpowiedział, mogę tylko się pod tym podpisać. Dorzucę jeszcze najnowszy Cambridge Audio Azur 752 BD oraz 651 BD.

Tomek jeszcze zapytam jaki miałeś model ampli Yamahy?

Jaki masz model BR Samsunga?

Odnośnie dżwięku HD,to optykiem ani coaxem go nie prześlemy,także koncertów na tej Yamaszce z dżwiękiem HD ,to niestety ale sobie nie posłuchałeś...

Bawiłem się kilka dni w Wasze ukochane STEREO.

Procedura testowa:

CD PLAYERy via RCA out do monitorów aktywnych TLC PRO;

Pomijam więc amplitunery i brzeniowo wpływającer kolumny.

CD Playery:

- MARANTZ CD40

- JVC XLZ555

- TECHNICS SP PS 770A

INNE playery:

- EMU 1820m (element PC; zawodowy DAC na topowych AKM-ach),

- TOSHIBA HD XE1

- SONY PS3

- SMSUNG HD 945

- ASUS BDS-700

Dźwięk żródłowy CD:

- Steely Dan "Everything Must Go" jako podstawowe źródło doskonałej realizacji,

- Mezzoforte

- Chick Corea Elektric Band "Benerth The Mars",

- Deep Purple "Machine Head",

- Chaka Khan "What Cha' ..." (Night In Tunisia),

- Spyro Gyra "Go-Go" & "The Deep End",

- Dave Weckl "The Zone" (Japan Edicion),

- Michael Camilo "One More Once",

- Linn Rec SAMPLER CD dla Hi-FiChoice 2007.

Wynik organoleptyczny:

zdecydowanie konstrukcja 2012 ASUS BDS-700.

SZOK !!!

Zaraz potem EMU 1820m,

CD playery to ogon.

Bardzo dobrze TOSHIBA HD DVD player XE1 , także SONY PS3 oraz SAMSUNG DVD HD945 !

No może ten Marantz CD40 jako tako.

Nadmieniam, że CD playery spędziły wiele, wiele lat w piwnicy.

Technics brzmi znakomicia przez przyłączone słuchawki. Wysoki model Techicsa.

W kontekście można zbudować tabelę jakie to scalaki odpowiadają za audio DAC w w/w urządzeniach.

Raczej marne porównanie, czy nawet test.Bez sensu,ani jeden segment o którym tu piszesz nie wart uwagi same mizerne klocki,a cd to już kompletne złomy.

Porównujesz cd za 100-200 zł do asusa za 800,czy PS3 za 1000 pln.

Weż podepnij do testów cd trochę lepsze i nadal tańsze od ps3,np Pioneer 8500,901,Sansui 701,Sony es,Marantz 62 se,lub 72,Denon 1460,wtedy będzie to miało sens.

Tomek jeszcze zapytam jaki miałeś model ampli Yamahy?

Jaki masz model BR Samsunga?

Odnośnie dżwięku HD,to optykiem ani coaxem go nie prześlemy,także koncertów na tej Yamaszce z dżwiękiem HD ,to niestety ale sobie nie posłuchałeś...

Ampli to była yamaha rx-v350 i grała z kolumnami eltax discovery, czyli najniższa półka. Teraz mam yaqina 10l który gra z qba 200AL. MOże nie szał ale spodzewałem sie czegos lepszego. W stero różnica do poprzedniego zestawu jest olbrzymia tym bardziej ze gra z CA650 ale po podłączeniu blu raya od kolegi po rca kicha. Dzwięk jaki wydywał sie z Yamahy może nie był w hd tylko w DTS ale i tak było super. Blu ray jaki podpiąłem to jakis starszy model samsunga. Zastanawiam sie nad kupnem dla siebie ale skoro ma to grac tak jak to co słyszałem to chyba nie ma sensu. Myśle zeby wydać ok 1000zl. Myślałem tez o ewentualnym zakupie DAC-a bo jak ktos mi napisał mogę go użyć tez przy CD. Tylko czy jest sens podpinac CA650 cyfrowo do DAC-a a poten rca do yaqina? I czy faktcznie usłysze różnice w blu rayu? Myślałem o DAC-u CA DACMAGIC.

Bardzo fajny ten Yaqin,podoba mi się.

Możesz użyć DAC-a :)

Czy masz możliwość wypożyczenia DAC-a?

Dobrze by było żebyś sobie sam sprawdził i posłuchał w domu na swoim sprzęcie co ten DAC wnosi,czy jest lepiej,a jeśli jest to o ile lepiej.

Yaqin jest super. Sprowadzilem go z Hong-Kongu za smieszne pieniadze. Fajnie zgrywa sie z CA650 i Qba 200AL ale i tak uważam ze dzwiek nagrany na blu ray w dts HD to jest to. Nawet spłaszczony do zwykłego dts.NIestety nie mam skąd pozyczyc DAC-a. Pozdrawiam

Pisząc o wypożyczeniu miałem na myśli wypożyczenie za kaucją z jakiegoś sklepu/salonu audio.Są w Polsce salony,które wypożyczają na odsłuch sprzęt.

Yaqina kupiłeś na ebay,czy w jakimś sklepie internetowym?

Jeśli to nie tajemnica,to ile wyniósł Cię ten wzmacniacz,ile zapłaciłeś za przesyłkę i jaką drogą do Ciebie dotarł statek/samolot?

Pytam,bo planuję w tym roku zakup jakiegoś lampowca.

Myślałem tez o ewentualnym zakupie DAC-a bo jak ktos mi napisał mogę go użyć tez przy CD

Jedynie przy CD i ścieżkach stereofonicznych LPCM z Blu-Ray ( podobno niektóre playery degradują dźwięk na

wyjściu SPDIF - jak OPPO ) - o DTS HD MA , DD TrueHD i wielokanałowości możesz oczywiście zapomnieć.

W tej sytuacji jedynie processor może uratować sytuację ...

Kupiłem mojego yaqina w sklepie na ebay za łączną kwotę jesli dobrze pamietam jakies 1300 zł. To jest całkowita kwota ze wszystkimi opłatami łącznie z urzędem celnym. Szło to do Polski statkiem jakies 11 tygodni.

BoDex czy dobrze rozumiem ze dac nie użyje przy moim CA650? Jedynie przy bluray?

Rozwiń pytanie, bo nie rozumiem do końca - przecież CA650 je blu-rayem ....

DAC-a możesz używać jedynie do stereo w formacie LPCM ,

albo z CD, albo (jesli jest taka ścieżka na płycie) z Blu-Ray.

Wymień player na OPPO 83 , najlepiej lekko podrasowany (lepszy od nowych) i ciesz się muzyką

i w stereo i jako multichannel ....

Wymień player na OPPO 83 , najlepiej lekko podrasowany (lepszy od nowych) i ciesz się muzyką

BoDeX twierdzisz, że np. Oppo-BDP-83SE-NUFORCE-Special-Edition będzie lepiej grało od Oppo 95/105?

Napisz proszę na podstawie czego tak twierdzisz, gdyż jestem przed zakupem odtwarzacza marki Oppo

i zastanawiam się czy nie kupić używanej 83 podrasowanej przez NF. Jak z dostępnością części do starszych

modeli, głównie lasera?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Poczytaj AVForum - grupa osób odważnie twierdzi, że 95/105 nie dorównuje podrasowanej 83.

Dyskusja w miarę wiarygodna, ale tak jak napisałem powyżej - jest to jakiś głos w temacie, ale na ile obiektywny,

to trudno wyrokować. Samodzielnie ocenić może być trudno, o ile w ogóle dla śmiertelnika w PL jest to możliwe ...

Linka Ci nie podam, ale powinieneś szybko odnaleźć ten topic.

Moj CA650 to cd

Poczytaj AVForum - grupa osób odważnie twierdzi, że 95/105 nie dorównuje podrasowanej 83.

Miałem Oppo 83 SE,a teraz mam Oppo 95 i odważnie twierdzę,że grupa osób na AVS plecie bzdury.

95 jest zarówno w stereo jak i 5.1 dużo lepsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.