Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuję taśme do kss151a

bisu321

Rekomendowane odpowiedzi

witam,podczas konserwacj zerwałem taśme lasera kss-151a w moim denonie dcd1500mk2,czy jest mozliwość dokupienia takiej tasmy albo zaadoptowanie z innego lasera podobnej tasmy(20pin),szkoda tego lasera bo jest naprawde w super stanie,prosze o pomoc w tym temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/100372-potrzebuj%C4%99-ta%C5%9Bme-do-kss151a/

hmmm polutować ....

jeśli to jedna dwie ścieżki no może i się by dało ale pewnie to długo nie wytrzyma (pytanie też w jakim to miejscu)

Ale jak chłopaczysko będzie to robić nie ostrożnie, a mamy zimę i powietrze suche jak pieprz :)

ładunkami zaraz ujara diodę :) i wtedy już amen w kaplicy :)

szkoda lasera bo cenny jak złoto

AudioST jak zwykle udziela dobrej rady

"Ale jak chłopaczysko będzie to robić nie ostrożnie, a mamy zimę i powietrze suche jak pieprz :)

ładunkami zaraz ujara diodę :) i wtedy już amen w kaplicy :)"

Jak na razie wilgotność względna od dłuższego czasu wynosi 90-95%. To kiedy będzie wilgotno??

A kolega ma zdolności :) jakieś mocarne i wykrywa wilgotność u kolegi bisu :)

U mnie wigotnosć w mieszkaniu to 35 %

Wilgotność zależy od warunków w danym miejscu rodzaju budynku, typu ogrzewania itd. ...

A diodę laserową bardzo łatwo uszkodzić (łatwiej niż wszelkie cmosy itd. ...)

A jak widać łatwo zepsuć co tutejszy wpis jest 100 % przypadkiem.

I to się może zdarzyć nawet doświadczonej osobie ...

Lutowałem urwaną całkowicie taśmę w laserze pioneera (taki co wisi do góry nogami) i technicsie. Lasery śmigają do dziś. Dlatego pytałem o foty. Taśmę wymienić z innego w sumie nie będzie dużo łatwiej jak tą zlutować.

może i by się dało gdyby nie to ze te tasemki łaczą się z płytakmi cewek, płytką odbiornika... lasera

A często są te płytki poklejone do bloku :)

Choć jak jest dokładnie w 151 nie wiem

ogólnie będzie gorzej niż lepiej :)

chyba ze przełoży sam laser do takiego gdzie takowy laser jest uwalony :) no ale skąd zdobyć zwłoki ? Tylko CD gdzie taki laser jest :)

Na upartego da się to naprawić tylko to dość zegarmistrzowskie lutowanie.

trzeba skleić na żywicą na kawałku w miarę sztywnego plastiku, jak już się uda równo to zrobić, wtedy trzeba zdrapać nożem izolacje ze ścieżek i można ze sobą zlutować, tylko trzeba lutownicę z maleńkim grotem.

Nie wiedziałem,jutro spróbuje,a tak na marginesie toudało mi się zdobyć takiego samego denona w niezłym stanie,jutro testy noi próba naprawy tej taśmy,jak dobrze pójdzie to zostanie mi jeden laser na handel:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.