Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy do monobloków PHAST - Sugestie

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Bracia....

Oświećcie mnie swym lampowym blaskiem i powiedzcie ale szczerze, jest coś godniejszego uwagi przy wymianie lamp z obecnych JJ 6L6 GC od będących w kręgach moich zainteresowań Tungsol 6L6 Big Bulb ? ( podobno najlepsze do tych "mono" do kwoty 400 złotych )

Dokładnie ten zestaw Phasta posiadłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

myślałem zajechać z całym swoim sprzętem do Katowickiego RCM i pewnie oni znaleźliby jakąś ciekawszą alternatywę.. no właśnie tylko kwestia za ile bo na Harmonixy to chyba jedną by staczyło ;-)

Mogę wyłożyć max. 400 PLN za cztery sztuki

i teraz pytania..

1. Kupować w opcji "kwadra" czy zwyczajnie parami?

2. Na jaką różnicę w brzmieniu mogę się szykować po zastosowaniu ewentualnych Tungsol 6L6 Big Bulb względem tego co mam czyli JJ 6L6 GC ???

3. Czy pobór prądu Tungsol 6L6 Big Bulb w stosunku do JJ 6L6 GC będzie większy?

4. Czy warto stosować "gumki" na lampy w celach eliminacji wibracji? ( czyt. jako "czy to słychać" )

ekhm no nic.. a więc wyklikałem swoje i oczekuję na audiofilską żądną odpowiedzi i pytań Brać :-)

Zakup "baniek" przeprowadziłbym dopiero po 10.02 tj. po wypłacie ;-)

Używki również rozpatrzę no chyba, że z jakimiś niebotycznymi przebiegami to podziękuję bo ozdóbek kolejnych mi nie potrzeba ;-)

PS.Dużo dobrego się nasłuchałem na temat firmy Tungsol dlatego głównie ona mi brzęczy w głowie :-) choćby dlatego, że tą firmą nie gardzą nawet takie znamienitości branży jak amerykański Audio Research :-) no właśnie.. tylko na modelach, oznaczeniach się nie znam ;-) a widziałbym jako ciekawe (?) możliwe w aplikacji (?) także takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) hmm choć chyba zdecydowanie "za mocne".. no nic...

Pomóżta więc! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Kupować w opcji "kwadra" czy zwyczajnie parami?

2. Na jaką różnicę w brzmieniu mogę się szykować po zastosowaniu ewentualnych Tungsol 6L6 Big Bulb względem tego co mam czyli JJ 6L6 GC ???

3. Czy pobór prądu Tungsol 6L6 Big Bulb w stosunku do JJ 6L6 GC będzie większy?

4. Czy warto stosować "gumki" na lampy w celach eliminacji wibracji? ( czyt. jako "czy to słychać" )

1 . Kwarta

2 roznice w brzmieniu mogą byc olbrzymie . i nawet wymiana lamp prostowniczych potrafi dac bardzo duze roznice . nawet w zla stron.

Nie faworyzuj 6L6 bo masz w tych mono blokach tez inne pary lamp ktore sa Bardzo wazne

3 sprawdz w specyfikacji danego typu lampy ale to chyba nie takie istotne ile ma poboru pradu

4 rozne typy lamp maja rozny wspolczynnik mikrofonowania . niektore potrafia lekko mikrofonowac inne wcale . to wszystko zalezy od lampy , typu i roku produkcji . Koledzy stosuja gumki i, Ja tez i chwale .

zmiejsza to podatnosc lampy na mikrofonowanie

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Ukryta Zawartość

Tutaj opinia o jj, ale o ECC83, ciekawe czy przy kazdym typie tak trzymaja jakosc;)

Tung Sole na ogol maja porzdne jakosciowe NOSy

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dzięki piękne DJ Ahmedzie :-) jesteś mi jak na razie najbardziej owocną wskazówką :-)

..tylko, że dodatkowo namieszałeś mi w głowie tymi "pozostałymi lampami" ehh co miałeś na myśli, jaki model i producenta w zamian za te "małe niepozorne" obecne 6Н1 bodajże... hmm?

Chętnie poznam ich nokautujących rywali :-) ( choć nie będąc gotowy do dodatkowego kosztu w ich postaci ;-) )

..no i tak jak myślałem.. Tungsol to już firma znająca się na rzeczy..... czyt. jako zacne zjawisko :-)

tung sol tung solami . wiele jest lamp ktore mozesz dac i kazda zagra inaczej ale to trzeba zpasowac najlepiej z reszta systemu . u jednego jedna lampa moze brzmiec wysmienicie i to jest to co sie szuka a u drugiego ta sama ponoc swietna moze podkreslic cos co jest juz podkreslone i wtedy traci sie na harmonni . a co do reszty lamp . jak juz jedziesz z lampami to reszte w pozniejszym terminie tez sprawdz. nie wiadomo co tam u Ciebie nawet siedzi za reszta lamp ale ogolnie z lampa jest o tyle fajnie ze bije tranzystory tym ze brzmienie mozna krztaltowac pod wlasne kryteria jak i lampami tak i biasem .

Jesli koledzy chwala przy tych koncowkach owe Tungsol 6L6 Big Bulb i masz mozliwosc odsluchu kilku dniowego przed zakupem lub zwrotu to kupuj i odsłuchaj . My tu mozemy polenizowac ale posluchac trzeba samemu

ogolnie jak tam Gra ten zestaw Phasta ? na jakich lampach jest pre ?

widzialem go dosc dlugo na all.... i dlugo szukal wlasciciela . pewnie dlatego ze na tych lampach to produkt niszowy i jest ich malo jak opinni o nich

ehh niecierpliwiec ze mnie.. lampy Panowie zakupione! :-)

Znajomy zadeklarował chęć pożyczki a więc nie omieszkałem odmówić tym bardziej, że będę mógł prowadzić odsłuchy na nowych nabytkach już tego weekendusa :-)

idą do mnie za pobraniem już od jutra rana

Ukryta Zawartość

chodza pogłoski, że Big Bulb-owe Tung Sol 6L6 nie umywają się do nich..

te same stosował niegdyś inny użytkownik Phasta... i to chyba ten widok poniżej mnie głównie rozjuszył :-)

Ukryta Zawartość

Swoją droga.. mam swoje obecne na sprzedaż :-)

KWADRA JJ 6L6 GC z deklarowanym przez poprzedniego właściciela przebiegiem około 140h za powiedzmy.. 180 PLN z przesyłką :-)

DJ.Ahmedzie lampy zadokowane w pre to zupełnie mi nie znane dwie sztuki 6H2N-EB (!)

co do dźwięku.. jest go sporo :-) Wybrzmienia gitar, trąbka.. no dużo, dużo realizmu :-) Szczególnie głosy ludzkie tj. średnica jak z bajki :-) ale jak to człowiek schorowany dźwiękiem wciaż ma niedosyt.. heh nie miałbym go pewnie tak naprawdę gdybym się właśnie nie dowiedział ze stosunkowo niewielkim nakładem pieniężnym można jeszcze bardziej ukulturalnić i natchnąć jeszcze większą dawką sonicznych doznań mojego Phasta :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampy już "mruczą" w systemie ;-) ... genialnie mruczą dodam! :-))

nawet nie liczyłem na taką różnicę... tylko na + !

( spora zasługa w okablowaniu jakiego używam )

..w przyszłości ( najpewniej w kwietniu ) wymiana tylko moich "monitorków" Dynaudio 100 na Tannoye od znajomego z Krakowa i.. High Endowy Thomassek zostanie w niebowstąpiony!

ehh kocham Muzykę... to naprawdę wielka "szajba" i uciecha :-))

Dziękuję, że mnie nią zaraziliście :-)

kiedyś każdy dzień był szarością.. dziś melodią życia! :-)

Fajnie ze sie podoba nowy nabytek . musial dlugo czekac na nowego nabywce . a no widzisz . lampki potrafia wiele zmienic . masz jeszcze ich troche do wymiany na lepsze ;] tylko wymieniac xD

Jestem wprawdzie nadal melodyjnie nie spełniony ( gdyż wiem jak ten system potrafi grać na starych Tannoyach ( których zakup planuję ) ehh ) ale już mega porządnie zadowolony!! :-)

W dźwięku nic nie wadzi, nic nie kłuje i nic nie wychodzi "do przodu".. no może poza "średnicą" ;-) która dodam brzmi jak świeżo zebrany miód :-)

Jednym słowem, zmiana lamp to strzał w dziesiątkę :-))

teraz tylko nie wiem na co zamienić te "pomocnicze"... ? Kupiłbym NOS Sylvania 2C51 ale.. jakże ciężko je dostać! hmm.. są jakieś ( lepsze ) alternatywy dla niej?

piszcie to zobaczę.. może po wypłacie jeszcze zaszaleję :-) przyprawiając dźwięk o te niepozorne ( a doskonale zdaję sobie sprawę, że zmieniające dźwięk na jeszcze lepszy, "wiarygodniejszy" ) lampy

Achmedzie tutaj można spoglądnąć..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak ja to mam zwyczaj mówić :-)

natomiast nie mam konkretnych danych co do modelu...jedyne co mogę powiedzieć te kolumny to niekłamany vintage High-End :-) ..bez zakłamań, poważnie :-)

..pozatym poniżej masz podany dokładny przekrój przez głośnik tego modelu Tannoy-a.. i na opisie będzie widnieć "high frequency horn" czy jakoś tak.. co oznacza, tuby! :-))

Ukryta Zawartość

..i przyznaj szczerze.. godne przetworniki to są :-) (?)

PS. Sprzedażą "Studio 16Hz" zajmują się u mnie znajomi w Rybnickim "Uniwex Audio" z tym, że.. nie mam śmiałości ich przetestować.. nie przemawia do mnie ich skutecznosć na poziomie mniejszym aniżeli 90dB ;-) ... no i cena.. powyżej 4000 PLN ;-) .... Tannoy-e sprawdziłem natomiast "nausznie" i stwierdzam.. magia kosmosu! :-) ( swieżo fornirowane, jak nowe ) no i cena o którą pytałeś w porządku.. nie więcej niż 3000 PLN mają mnie kosztować.. i jak oddam swoje obecne "Dynki 100" wraz z standami to i znacznie mniej jeszcze.. jak zapowiedział :-)

..aha jeden tylko minus posiadają.. i to wielki.. dosłownie hehe :-D Są ogromne ;-) i nie wiem czy kiedy wynajmę mieszkanko o powierzchni max. 38mkw nie zabiją mnie złośliwością basu ;-)

..ale podobno każdą akustykę da się ujarzmić.. hehe "tapczany" na sufity i gotowe :-D ... będę mieszkać sam więc mogę pofantazjować trochę z ustawieniem tego i owego :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.