Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla CD, czyli źródła strumieniowe.

graboś

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest tak. Dane urządzenie musi spełniać ten warunek, a czy to będzie jakiś odtwarzacz typowo samych plików audio czy jakiś kombajn nie ma znaczenia. Nie określaj tak z góry, co jest a co nie Bit-perfect na tym można się przejechać:) z doświadczenia wiem, że to te urządzenia, które odbieramy właśnie jako "lepsze" nie są najczęściej zgodne. Przyjrzyj się dokładnie ustawieniom czy nie ma jakiś regulacji głośności korekt i innych opcji.

Jak sprawdzić czy urządzenie jest Bit-perfect

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjrzyj się dokładnie ustawieniom czy nie ma jakiś regulacji głośności korekt i innych opcji.

Nie bardzo rozumiem.

Na co dzień mam takie połączenie: RCD Rotel 02 -> Cambridge Audio DAC3 (coaxial) -> aktywne monitory Yamaha HS80 (XLR).

Aby sprawdzić jakie brzmienie jest bezpośrednio z pliku - zamiast Rotela podłączyłem Emtec Movie Cube i słychać wyraźną degradację.

Nic innego nie reguluję.

Chyba pozostanie mi po prostu wypożyczyć taki streamer ze sklepu i sprawdzić brzmienie.

Emtec Movie Cube na pewno ma jakieś ustawienia dźwięku. Jedna z opcji, która bywa w tego typu odtwarzaczach to np: regulacja głośności i przeważnie ta opcja jest włączona.

Ano masz rację. Jest regulacja głośności, która wpływa też na głośność w Yamahach.

Nie da się jej wyłączyć. To jest urządzenie raczej do nagrywania filmów, czy programów z TV, albo z kaset video.

Odtwarzanie plików audio to tylko dodatek.

Zajrzałem do ustawień audio. Są następujące:

LPCM (by HDMI)

RAW (by HDMI)

LPCM

RAW

to wszystko. Nie mają one żadnego wpływu na brzmienie.

Reansumując - teraz już chyba nie ma wątpliwości, że ten Emtec nie jest bit-perfect i podaje zamulony sygnał do daca.

W trybie RAW teoretycznie urządzenie powinno dawać bit-perfect. Piszę teoretycznie, bo praktycznie nigdy nie wiadomo, skoro w trybie RAW np: dalej możesz sobie regulować głośność, to zgodności bitowej raczej nie będzie. Najlepiej jednak zawsze sprawdzać sobie sposobami opisanymi w tym artykule, bo ingerencja nie musi tyczyć się tylko głośności.

• 5 tygodni później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.