Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa Warszawa Stanisławy Celińskiej.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu w światku niszowej muzyki głośno jest o płycie Stanisławy Celińskiej "Nowa Warszawa".Najpierw coś o niej słyszałem,potem w radiowej dwójce usłyszałem jedną z piosenek a od dzisiaj znam już całość, ponieważ płyta jest już u mnie i jestem po dwukrotnym przesłuchaniu.

No cóż płyta rzeczywiście niezwykła!Autorzy czyli S.Celińska wokal,Bartek Wąsik aranżacje i piano oraz Royal String Quartet (I.Szałaj-Zimak I skrzypce,E.Przybyłowska II skrzypce,M.Czech altówka i M.Pepol wiolonczela) wybrali 12 utworów o Warszawie i wykonali je w nadzwyczaj oryginalny sposób.A jakie to są utwory?Np. Warszawa T.Love,Znajdziesz to w Warszawie,Bal na Gnojnej,Warszawo ma,Pokoik na Hożej,Taka Warszawa B.Kozidrak,Sen o Warszawie i inne.Jak widać po tytułach mieszanka nadzwyczajna.Bo i piosenki z przedwojennych rewii,i walczyki i folklor miejski,i rockowe protest songi.Na początek zaskoczenie!Instrumentalny utwór Warszawa autorstwa Davida Bowie i Briana Eno z lat 70 napisany przez tych gentelmanów po wizycie w naszej stolicy.Potem jedenaście utworów wokalno-instrumentalnych( tak bym je nazwał,nie piosenek) doskonale znanych z innych wykonań.Można by nawet powiedzieć oklepanych.Ale Celińska z Royal String Quartetetem wykonuje je zupełnie inaczej.Jej wokal to nie tyle śpiew co recytacje,melorecytacje,szept,krzyk,rozmowa.Robi to surowym,lekko zachrypniętym głosem nadając tym samym dobrze znanym tekstom nowe znaczenie.To wykonanie wstrząsające,nie pozostawiające słuchacza obojętnym.Celińska działa totalnie,nie bierze jeńców!To nie ma nic wspólnego z tzw. poezją śpiewaną!Jej wykonanie Snu o Warszawie jest porażające. A kiczowata Taka Warszawa B.Kozidrak nagle staje się małym arcydziełem!Pozostali bohaterowie tego nagrania to Bartek Wąsik za genialne aranżacje wywracające dobrze znane piosenki na lewą stronę oraz muzycy wspomnianego kwartetu za precyzję gry i piękne, surowe brzmienie całości.To nie jest płyta dla słuchaczy przyzwyczajonych do tradycyjnych wykonań.To płyta dla ludzi poszukujących,otwartych na nowości na eksperyment.Polecam!

Jeszcze jedna refleksja.W tej muzyce artystka( jak wiadomo po przejściach) śpiewa o mieście też po przejściach.

To widać,słychać i czuć!

Jeszcze jedna refleksja.W tej muzyce artystka( jak wiadomo po przejściach) śpiewa o mieście też po przejściach.

To widać,słychać i czuć!

Stanisława Celińska... TA Stanisława Celińska ???!!! Dziękuję, kupię. Jeśli śpiewa tak , jaką jest aktorką...Biorę "w ciemno".

Po kilkunastokrotnym przesłuchaniu tej płyty coraz wieksze wrażenie robi na mnie gra kwartetu smyczkowego i aranżacje.To nie jest piękne wycyzelowane brzmienie skrzypiec altówki i wiolonczeli.To często brudne,chropowate dżwięki podkreslajace dramatyzm utworów.To środki muzyczne rodem z muzyki współczesnej a brzmienie nasuwające skojarzenia z twórczością A.Parta.

• 2 tygodnie później...

Album Stanisławy Celińskiej jest absolutnie zjawiskowy! Ja w każdym razie w ostatnim półroczu nie słyszałem chyba niczego, co zrobiłoby na mnie takie wrażenie.

"Nowa Warszawa" jest niesamowity właściwie pod każdym względem - interpretacyjnym, aranżacyjnym, wykonawczym.

Muzycznie wymyślił go Bartek Wąsik z Kwadrofoniki i to w równym stopniu jemu należą się za tę płytę brawa jak i Stanisławie Celińskiej.

Mi bardziej niż z Partem kojarzą się te aranżacje z S. Reichem i P. Glassem. Ale to nieważne - kapitalna płyta!

• 9 miesięcy później...

Wyczytałem w necie,że program z tej płyty jest wykonywany na koncertach.Znalazłem i już byłem.W lubelskim Teatrze Starym 4.12. miałem przyjemność wysłuchać tego koncertu.Jakie wrażenia?Jeszcze większe jak z płyty!Znakomita muzyka,genialne aranże,piękno brzmienia akustycznego tria smyczkowego.znakomita precyzja wykonania i niesamowity głos p.Celińskiej.

Jeśli gdzieś będą ten program wykonywać to polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.