Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt na stand by

naczesany

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Densen Beat 100 i Micromega są ciągle włączone do prądu na tzw. "standby". Wyłączam je jedynie podczas wyjazdu na kilka dni bądź gdy nadciąga burza. Ciekawi mnie starzenie się części elektronicznych przy takim użytkowaniu. Czy po 8 latach używania można mówić o pogorszeniu się parametrów. Bo przecież nawet dobrej jakości podzespoły zastosowane w tym sprzęcie mają prawo się zużyć. Z drugiej strony właczenie sprzętu po kilkugodzinnej przerwie powoduje, że zimne części elektroniki dostają "kopa" i muszą dojść do swojej określonej temp. pracy. Kondycjoner sieciowy może łagodzi tego "kopa". Co radzicie w tej kwestii? Wyłączać sprzęt (np. na czas pobytu w pracy?

https://www.audiostereo.pl/topic/10068-sprz%C4%99t-na-stand-by/

Jezeli chodzi o Densena, to producent zdecydowanie zaleca, zeby sprzet zostawic pod pradem non-stop. Nawet wylacznik dali z tylu, zeby nie korcilo. Ja swojego B100 wylaczam tylko jak wybywam gdzies na dluzej, a normalnie wychodzac z domu skrecam tylko wzmocnienie do minimum dla bezpieczenstwa. Jesli chodzi o gubienie parametrow, to o ile dobrze kojarze kondensatory traca pojemnosc kiedy nie sa pzrez dluzszy czas naladowane, wiec tym bardziej nalezy je trzymac pod pradem.

• Redaktorzy

Poza tym Micromega też nie lubi częstego włącznia i wyłączania, więc wszyscy moi znajomi, którzy francuskie dyskofony posiadają raczej zapomnieli o przycisku "power".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.