Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm 9v7 problem z wysokimi tonami

linden

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej ten typ tak nie ma. Piszesz zapewne o starszych wersjach Monitorów. Może Dynaudio to wciąż nie jest, ale o żadnym odchudzeniu nie ma mowy.

v6, v5 - średnica na swoim miejscu ale odchudzona, v4 i niższe - średnica cofnięta ale nasycona.

A jak wygląda średnica w v7? Bo wg recenzji w Audio jest na swoim miejscu (monitor 7). Wiem, że recenzje się pisze, żeby napędzić sprzedaż, ale chyba trochę prawdy tam powinno być?

Miałem u siebie Mini v7. Średnica akurat jest moim skromnym zdaniem najlepszym elementem w tych głośnikach, co mnie zaskoczyło. Barwna i nasycona, może trochę powiększa pierwszy plan.

Bas też świetny, nie taki miękki jak w starych i nie taki twardy jak w ostatnich wersjach, schodzi nisko i kopie (a to tylko podstawkowe). Góra detaliczna i dźwięczna, nie jest monotonna, jednak wzorem ostatnich wersji - też trochę wierci za bardzo w uchu mimo wszystko (nie na moje uszy).

Tyle że nie żadnym seplenieniem, sybilantami itp o których się pisze w tym wątku, jest po prostu trochę za bardzo "szkliście".

Miałem u siebie Mini v7. Średnica akurat jest moim skromnym zdaniem najlepszym elementem w tych głośnikach, co mnie zaskoczyło. Barwna i nasycona, może trochę powiększa pierwszy plan.

Bas też świetny, nie taki miękki jak w starych i nie taki twardy jak w ostatnich wersjach, schodzi nisko i kopie (a to tylko podstawkowe). Góra detaliczna i dźwięczna, nie jest monotonna, jednak wzorem ostatnich wersji - też trochę wierci za bardzo w uchu mimo wszystko (nie na moje uszy).

Tyle że nie żadnym seplenieniem, sybilantami itp o których się pisze w tym wątku, jest po prostu trochę za bardzo "szkliście".

Może monitory 9 są inaczej ustawione brzmieniowo, moje na pewno nie grają jak Twoje mini.

Już ich dawno nie mam, były tylko na kilka dni :)

Kolumny to tylko ~60% brzmienia. Reszta to kwestia elektroniki. U mnie Mini v7 grały pod końcówką mocy Sansui B2101 i pre Toshiby. Na żadnym źródle nie było problemu, grały w ten sam sposób.

Na pewno 9-tki mają inny balans tonalny, ale nie sądzę aby reszta była innej jakości lub o innym charakterze brzmienia :)

No z filmiku trudno powiedzieć na 100%, coś jakby faktycznie syczało i ta góra nie wybrzmiewała do końca. Jestem jednak pewny że tego nie było u mnie. Możesz pokombinować z podpinaniem innych elementów toru, może znajdzie się inny winowajca.

zalookaj z tym problemem do klubu Paradigm na pewno ktoś pomoże. Sam osobiście nie słyszałem wszystkich z serii monitor ale te co słyszałem miały właśnie tą przypadłość i koniecznie trzeba było dobierać odpowiedni wzmak . Po prostu te tweetery tak grają...

• 5 tygodni później...

Mam Paradigm 11v7 na HK980 + hd980 i generalnie dźwięk opisuję tak samo:

Bas rozlazły dominujący, wszędzie tam gdzie powinien być i nie powinno go być.

Średnica wycofana.

Wysokie w zależności od nagrania seplenią.

Paradigma często ludzie konfigurują z Harmanem, ale to w ogóle nie ma prawa grać...

Właśnie się rozglądam za czymś nowy, nie wiem, może vincent sv-236mk?

Pozdrawiam

Jeśli wielu kolegów forumowiczów śmie twierdzić, że 70, albo i więcej procent dźwięku zależy od kolumn, to nie sądzę, żebyś był w stanie "wyleczyć" te kolumny nawet wyższej klasy wzmacniaczem. Moim zdaniem te 70 % jest i tak zaniżone. Zresztą do końca nikt nie wie, jakie masz oczekiwania soniczne. Mam co prawda niewielkie doświadczenia ( Monitor 3 ), ale moje próby nawet przerabiania skrzynki nie powiodły się i skończyło się zwykłą utylizacją całego kompletu. A były to: zwykła wymiana głośnika ( HF ), przestrajanie BR, zwiększanie jego średnicy, ingerencja w zwrotnicę, próba zmniejszenia poziomu wysokich tłumikiem itp, ale zupełnie nie radziłem sobie ze średnicą; zupełny brak i już. Ale życzę sukcesów. Mam nadzieję, że już zlokalizowałeś winowajcę nieszczęść ( za pomocą prostej próby słuchawkowej w gniazdach CD i wzm ) i wyszło Ci bez żadnych wątpliwości, że to wina obu Harmanów - K, nie ? Bo jeśli masz choć cień wątpliwości...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.