Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Illy jest droga i niewiele warta.

Ktoś podawał link do Cafe Silesia.

Ceny przyzwoite, dużo włoskich mieszanek, obsługa przemiła.

Upoluj sobie coś, palone miesiąc-półtora temu.

Zobaczysz różnicę.

Na początek poleciłbym Ci np. Agust Oro.

Na początku 5 strony wkleiłem link do masterantonio. Jest to palarnia z Kołobrzegu z bardzo dobrymi opiniami na Caffeprego. Mi osobiście smakuje Ariadna, przy każdym zamówieniu ją biorę. I co najciekawsze, kawa zawsze palona kilka dni wcześniej, zapakowana jest w foliowe torebki z samozamykaczem i zaworkiem na gazy oczywiście. Torebki są od góry zaprasowane. Biorę średnio od 1 kg do 1,5 kg i zawsze jakiś 10 dkg gratisik w przesyłce wyląduje.

Jest jeszcze palarnia Gorana. Tu można o niej poczytać wraz z foto właściciela.

Ale fakt faktem, Andrzej ma dobrą kawę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To prawda, Andrzej wypala świetną kawę.

Moim zdaniem najlepszą w Polsce.

Moim również. Ale to tak awansem, bo nie piłem jeszcze nic z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a podobno też dają radę. Może ktoś się wypowie na temat wypieków z tej palarni?

Najnowsza MA Top Primavera od Antonia palona 12 dni temu jest rewelacyjna. Niestety rozeszła się na pniu.

Tak więc nikomu nie polecam kaw od Antonia - przynajmniej więcej będzie dla nas.;)

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy watek. Ja natomiast polecam kawe z tego miejsca:

Ukryta Zawartość

Zwlaszcza ziarna pochodzace z Ameryki Poludniowej. Jak dla mnie rewelacja. Jak dlugo sie tam zaopatrzam to nie zdarzylo sie jeszcze, zebym dostal kawe palona wczesniej niz tydzien przed zakupem. Standard to 2 dni.

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Tak więc nikomu nie polecam kaw od Antonia - przynajmniej więcej będzie dla nas.;)

No cóż jak by Ci brakło to ja zamówiłem :)

W sumie za wcześnie po jednej kawie wypitej o jakieś opinie. Jak na razie kawa parzona w czymś takim

jest bardzo delikatna nie potrzebująca tyle mleka (pije z mlekiem) Istotna sprawa smaczna jest nawet jak ostygnie!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja ostatnio zapodaję Espresso Premium z firmy MK Cafe w 1 kilogramowych paczkach. Póki co daje radę i nie jest jakoś specjalnie drogie.

Czy ktoś zna sposób jak pozbyć się nałogu picia kawy, ponieważ piję za dużo i mnie to już męczy.

Do tej pory znam jeden sposób na ten nałóg - wakacje. Niestety nie jest on trwały, ponieważ substytut szybko się wyczerpuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zna sposób jak pozbyć się nałogu picia kawy, ponieważ piję za dużo i mnie to już męczy.

Co to znaczy za dużo?

Ja piję 3 dziennie; 4 już to już chyba za dużo.

Piję kawę dla smaku, po kawie świetnie śpię tak że nie wiem czy to jakiś nałóg czy ceremonia :)

Przejdź na zielone herbaty Senche, Gyokuro, Cesarską Perłę tam to można dostać drive :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Dziękuję za herbaty. Nie... na pewno pijąc tyle kawy nie śpisz dobrze. Jedź na wakacje i odstaw używkę na przynajmniej 30h i nie pij. Zobaczysz jak udeżysz o grunt, to będziesz spał trzy doby lub dłużej. Z przerwami na dobre żywienie, bo inaczej nie zaśniesz oczywiście. Po takiej ilości kawy codziennie nie ma głębokiego snu. Jest tylko... namiastka snu.

Warto obejrzeć (pod warunkiem znajomości angielskiego):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 2 tygodnie później...

Juz generalnie sie zdecydowalem. Uderzę w ekspresy JURA.

Mam dwa do wyboru w podobnych pieniadzach:

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (robi dwie zwykle kawy na raz)

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten znowu tanszy a wylewka ma wiekszy zakres regulacji)

Czy ktorys z forumowiczow mial doczynienia z ww. modelami. Ile czasu trwa mniej wiecej zrobienie np latte?

Ktory model byscie wybrali?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę chopie że ponad miesiąc myślałeś nad tym co napisać.

Tak, mam prawo wyborcze, wybrałem między kawą zalewajką a kawą z ekspresu ciśnieniowego, między papierosem śmierdziuchem a elektronicznym, smakowym bez smolnych dodatków.

Wysilaj się dalej.

Gość

(Konto usunięte)

i tu się chłopie mylisz, bo myślisz, że myślałem tak długo. Otóż nie.

Czytam temat od początku, w zamyśle mając ochotę na zakup czegoś, co potrafi przygotować dobrą kawę, a twój wpis o papierosie elektronicznym, tak mnie rozczulił, że wpisałem, co, już widać. Twoja podatność na elektroniczne gadżety mnie tak rozczuliła. Ale, dogadzamy sobie tym, co lubimy :)

Niemniej temat o kawie, więc kończę.

Więc zacznij od finansów, czyli ile możesz przeznaczyć na zakup. Drugie to typ ekspresu, kolbowy, automat, kapsułka czy też wystarczy zaparzacz. Zaparzacze są najtańszą alternatywą dobrej kawy. Kapsułka ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Automat to prostota obsługi a kolba dla zwolenników prawdziwego espresso tylko że wymaga wkładu własnego i dobrego młynka do kawy.

Kapsułka to nie kawa.

Automat wcale nie jest mniej pracochłonny od kolby-to mit.

Owszem, zrobi kawę w 30s po włączeniu, ale jest ciągła zabawa z czyszczeniem , wyrzucaniem ciastek, wrzucaniem tabletek do czyszczenia, odkamieniania, czyszczenie po każdym spienianiu mleka. To czas a i koszt bywa niemały. Do tego dochodzi awaryjność kilkadziesiąt razy większa od kolby i efekt końcowy taki sobie . Niebagatelna jest też cena przyzwoitego automatu.

Juz generalnie sie zdecydowalem. Uderzę w ekspresy JURA.

Mam dwa do wyboru w podobnych pieniadzach:

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (robi dwie zwykle kawy na raz)

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten znowu tanszy a wylewka ma wiekszy zakres regulacji)

Czy ktorys z forumowiczow mial doczynienia z ww. modelami. Ile czasu trwa mniej wiecej zrobienie np latte?

Ktory model byscie wybrali?

Weź tańszy. Produkt końcowy będzie tak samo podobny do kawy z jednego jak i z drugiego a zostanie Ci forsa na eksploatację, naprawy, kawę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Więc zacznij od finansów, czyli ile możesz przeznaczyć na zakup

wygląda to tak, że mogę wydać kasę ale nie chcę jej przepłacać.

Ilość kaw nie będzie duża, wręcz mała. Dwie trzy dziennie. Tak na oko liczę. Liczy się mała lub żadna awaryjność, wygląd też ma znaczenie i tu wpadają w oko np takie jak na zał. obrazku. Podstawowe funkcje ma chyba każdy model ze spienianiem włącznie. Kiedyś miałem długi kontakt z saeco professiolnal i było to dobre urządzenie. Wlewało się wodę, uzupełniało kawę i trzeba było pamiętać o opróżnianiu pojemnika na fusy. To wszystko. Zero problemów. Tylko to plastik plastik.

Gość

(Konto usunięte)

Jakich kosztów należy się spodziewać do przyzwoitego ekspresu z młynkiem?

Przyzwoity nie znaczy pierwszej klasy, ale na poziomie powyższego Rancilio.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Rancilio 2100zł, młynek typu Ascaso, Demoka 700-900zł.

I tyle.

Tamper widzę jest, kawał grubej gumy jako podstawkę zorganizujesz za parę groszy, ciastka możesz wywalać do kosza.

A, szczelny pojemnik na kawę.

Automat jest mniej pracochłonny niż kolba. Kiedyś miałem młynek i kolbę, a teraz automat. Szybciej, czyściej, sprawniej.

Oczywiście kolba jest bardziej wyszukana i można sobie poświrować.

Ale jest inny problem. Lepiej go wstawić gdzieś do piwnicy, bo kusi. Przycisk, kawa, przycisk, kawa. To takie proste, że... za dużo trochę wchodzi i po pół roku człowiek jest wydojony, wypalony jak stara lampa :(

Nie narzekam, mój automat jest wystarczający, już tyle słyszałem purystycznych gadek od ludzi... a się potem okazuje... nie potrafią nawet kupić dobrej kawy, albo ich nie stać.

• Redaktorzy

Powiem Wam, że gdy miałem te 2 małe ręczne Krupsy kawa bardziej mi smakowała niż teraz z tego automatu DeLonghi za 1500zł. Wtedy wszystko robiłem sam, ręcznie. Uciskałem po swojemu. Teraz wszystko jakieś takie niesmaczne. Kawa goryczkowata. Kombinuję ze stopniem ziarnistości/mielenia młynka i praktycznie nic poza ilością cremy nie zmienia się. Żona uparła się na automat, więc kupiliśmy. Latte jeszcze jakoś smakuje, ale espresso jest kiczowate. Krupsa mogłem zostawić, a tak poszedł na Allegro za 150zł. Sfrajerowałem się trochę.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.