Skocz do zawartości
IGNORED

PROCAB - kabel zasilający

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z forumowiczów, miał lub testował poniższy kabel zasilający, może wypowiedzieć się na temat czy np. warto go nabyć.

PROCAB - 490-2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101018-procab-kabel-zasilaj%C4%85cy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem ile kosztuje ten gotowy z wtyczkami ale z metra grosze ;)

Ukryta Zawartość

W kablu zasilającym znajduje się taki przewód:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A metr takiego np. QED, czy innego Audioquest, zapewne o wiele drożej kosztuje "u Chińczyka"... ;)

Nie wiem. Nie kupuję

W kablu zasilającym znajduje się taki przewód:

Jeśli uważasz że słyszysz różnicę w sieciowych, to większy sens jest kupić coś markowego np supra 50zł/metr czy gigawatt 85zł/metr. Wątpię czy ten procab da jakąś różnicę

Nie da bo to najzwyklejszy kabel!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

tak. Mało co droższy od najzwyklejszych komputerówek

Zgadza się kabel jest tani. Posiada jednak większy przekrój żył 1,5 mm2 . Kable komputerowe i te które są dodawane do urządzeń audio przez producentów posiadają przekrój 0,75 mm2

Gość

(Konto usunięte)

Zgadza się kabel jest tani. Posiada jednak większy przekrój żył 1,5 mm2 . Kable komputerowe i te które są dodawane do urządzeń audio przez producentów posiadają przekrój 0,75 mm2

I co w związku z tym? Betoniarki i obrabiarki numeryczne chcesz tymi kablami zasilać? ;)

W Tajwanie tanio i solidnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

W Tajwanie tanio i solidnie :)

Był już tu wpis na temat "solidnych" rozpadających się tajwańskich wtyków Oyaide. Jeśli się jednak ktoś chce przenieść na tamten swiat, kupujcie podróbki

Zgadza się kabel jest tani. Posiada jednak większy przekrój żył 1,5 mm2

Większy przekrój i ma byc lepszy?? Firma Crystal cable produkuje bardzo cienkie kable zasilajace i jakoś im to nie przeszkadza

Już kiedyś to zamieszczałem , ale nikt się merytorycznie do tego artykułu nie odniósł,bo do dyskusji o kabelkach zasilających za xxx tyś zł o mniej lub bardziej wyrafinowanej nazwie jest tutaj pełno chętnych ,ale gdy w grę wchodzi odrobina fizyki czy pomiarów to jakoś chętnych brak:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już kiedyś to zamieszczałem , ale nikt się merytorycznie do tego artykułu nie odniósł,bo do dyskusji o kabelkach zasilających za xxx tyś zł o mniej lub bardziej wyrafinowanej nazwie jest tutaj pełno chętnych ,ale gdy w grę wchodzi odrobina fizyki czy pomiarów to jakoś chętnych brak:)

Ukryta Zawartość

Według tego artykułu kable sieciowe:

Podsumowanie:

Kable sieciowe powinny mieć tylko minimalny, niezbędny przekrój tzn. 3×0,75 milimetra

kwadratowego. Długość kabla sieciowego nie powinna być mniejsza niż 2 metry.

Wszystkie złącza i styki związane z przewodami PE muszą być stabilne i wolne od tlenków.

Szczególną uwagę zwrócić należy na jakość połączeń kołków uziemiających w ściennych

gniazdach sieciowych, i w rozgałęźniku albo przedłużaczu, jeżeli takie stosujemy.

Należy używać możliwie najkrótszych kabli sygnałowych, o małej rezystancji przewodu

powrotnego (najlepiej poniżej 20 miliomów na metr).

Zastosowanie w praktyce powyższych zaleceń wyeliminuje potrzebę stosowania

kosztownych kabli sieciowych. Jakość kabli dostarczanych z naszymi wzmacniaczami będzie

całkowicie wystarczająca.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Po pierwsze, to uwielbiam wszelkie "tłumaczenia" wyplute przez producentów i ludzi związanych (finansowo) z branżą audio-kable...

Zresztą ci, co bardziej rozsądni, sami piszą, że sieciówka i owszem, ale w połączeniu z kondycjonerem

( http://www.amparoaudio.com/t-kable.htm ).

Po drugie, ważniejsze, to obecnie większość sprzętu jest w takiej "klasie ochronnej", że nie jest stosowany bolec uziemienia, więc to całe "tłumaczenie" jest o kant dupy potłuc...

Prąd jest wytwarzany w elektrowni za pomocą alternatora potężnej mocy, który robi 3 fazy, dalej żmudnymi kilometrami starych kabli leci zaczepiając się o przynajmniej 4 transformatory podwyższające to napięcie, bądź obniżające. W dodatku założę się że połowa toru, jak i nie cały był robiony jeszcze za komuny, kiedy to szczytami umiejętności elektrotechnicznych Polaków było zjednoczenie Unitra. Wątpię też w to, że choć jeden styk w tej całej instalacji został zrobiony przez inżyniera, a raczej większość przez zwykłych szarych elektryków dla których styka? styka... no to lecimy dalej... A Wy wierzycie, że po tym wszystkim 50 centymetrów ultra hiper kabla jest w stanie zdziałać cud? No bez jaj. Jeśli chodzi o "prąd" to jedynym słusznym wyborem może być solidny kondycjoner.

Dodam tylko że przekrój kabla 1,5mm jest przewidziany do przewodzenia prądów roboczych o wartości max 10A. Wychodzi więc że możesz podłączyć obciążenie ok. 2kW. Zważywszy że dobrej klasy wzmacniacz pobiera max 400W = 0,4kW, kabel standardowo dołączany o przekroju 0,75mm jest w zupełności wystarczający.

Chyba mam problem,miałem kilka kabli zasilających i każdy w pewnym stopniu wpływał na brzmienie ,mało tego potrafiłem odgadnąć ,który jest podpięty,czy powinienem umówić sie na wizytę do psychiatry ?

Gość

(Konto usunięte)

Chyba mam problem,miałem kilka kabli zasilających i każdy w pewnym stopniu wpływał na brzmienie ,mało tego potrafiłem odgadnąć ,który jest podpięty,czy powinienem umówić sie na wizytę do psychiatry ?

Nie, zgłosić się po milion USD... ;)

Ukryta Zawartość

Zgadzam sie z konkluzja. Mialem zwykle kable komputerowe 3x0,75 1,5m

Zaczalem testy od 3x2,5 potem 3x1,5 a po tym wrocilem do kabli komputerowych skrocilem je do 1 m zalozylem wtyki i tak juz zostanie. Wyleczylem sie z kabli tzw audiofilskich.

Ukryta Zawartość

Daję sobie rękę uciąć, że przestaniesz jak będę się chciał z tobą założyć o 10 kafli.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Komedia, jeden udowadnia drugiemu jak bardzo nie słyszy i sobie polewa kolejki za zasługi.

Spokojnie panowie, to moje, to był żart. W życiu tego kabla nie słyszałem.

Bodybuilding-troll.gif?

a prężycie muskuły w wyscigu o największego głucholca :0

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.