Skocz do zawartości
IGNORED

KEF LS50 - Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

suVee

Rekomendowane odpowiedzi

aż sam posłucham.

Tym bardziej , ze obelisk bardzo mi się spodobał a już szczególnie z dodatkowym zasilaczem. Dla mnie niezwykle udany wzmacniacz. Ciepły, konturowy, wypełniony barwami z dobrze prowadzonym basem. Mam apetyt na powyższe połączenie i w miarę możliwości będę chciał tego zestawienia posłuchać.

Zestawienie Heeda z Kefami brzmi transparentnie, ale jednak analogowo, z piękną barwą, oraz świetnym basem (co może wydawać się niemożliwe patrząc na specyfikację heeda - 2x40W, oraz wpisy na forum w stylu "te kolumny potrzebują pieca 2x200W żeby je napędzić").

Prawdopodobnie chodziło o wzmak, calyx to jednak cyfrówka, a moim zdaniem kolumny KEFa zgrywają się najlepiej z analogowo brzmiącym wzmacniaczem.

Tak cyfrowka ale kolega iceman na tym właśnie calaxym grały te kefy .Pozatym cyfrowka która gra duzo lepiej niż niektóry tranzytostor.

Audioholik jaki to jest analogowy brzmiacy wzmacniacz i co wogole dla ciebie jest analogowy dźwięk bo chyba każdy będzie miał inna definicje i do tego dla jednego dźwięk analogowy będzie innym dźwiękiem .

Aha heed to nie ta klasa co calyx cti .calyx bije go na głowę pod każdym względem .

:)

Tak cyfrowka ale kolega iceman na tym właśnie calaxym grały te kefy .Pozatym cyfrowka która gra duzo lepiej niż niektóry tranzytostor.

Audioholik jaki to jest analogowy brzmiacy wzmacniacz i co wogole dla ciebie jest analogowy dźwięk bo chyba każdy będzie miał inna definicje i do tego dla jednego dźwięk analogowy będzie innym dźwiękiem .

Analogowy w sensie nie zimny i kliczny w pokazywaniu detali, a grający barwnie i muzykalnie, pozwalający nutom wybrzmieć w przestrzeni.

Ciekaw jestem opinii climax99 na temat powyższego zestawienia, mam nadzieję że jeśli będzie miał okazję go posłuchać, podzieli się na forum swoją opinią...

Aha heed to nie ta klasa co calyx cti .calyx bije go na głowę pod każdym względem .

Pod względem parametrów? Może i bije, ale dla mnie najważniejsze jest to, że w zestawieniu z kefami Heed sprawdza się wyśmienicie.

Nikogo nie przymuszam do posłuchania bo wiadomo, że nie ma kolumn dla każdego. Nie napisałem też, że potrzeba 2x200W wystarczy 2x50 w klasie A :D czyli taki Xindak A600E będzie wystarczający i mocne wzmacniacze Xindaka jak XA-6950, jako tako steruje też nimi Kandy K2 ale Caspian M2 wykłada się zupełnie. Mój Calyx CTI jest po modyfikacji obecnie i w takiej wersji nie posiada już dla mnie żadnych wad poza tym, że wymaga super źródła bo inaczej nie pokaże swojego potencjału. U mnie pracuje Calyx Femto to trochę wyjaśnia skąd u mnie zero problemów z gładkością, naturalnością, barwami przy zachowaniu znakomitej rozdzielczości. Tak się składa, że KEFy w sumie wszystkie z serii R i LS50 to sam metal do tego bardzo niskie zniekształcenia a to oznacza, że nie pogrubią dźwięku, nie dodadzą masy bo są bardzo neutralne i taki sygnał musi do nich dotrzeć kablami i ze źródła. Rozumiem, że z MDAC nie zagrało bo ten przetwornik brzmi szczupło na średnicy i jest wykonturowany, rozumiem też, że Calyx CTI nie wszędzie gra tak jak u mnie na platformie antywibracyjnej wpięty sieciówką w cenie połowy wzmacniacza nie wspominając o całej reszcie i rozumiem, że prawie nikt nie zapewni tym kolumnom takiego komfortu pracy jak ja i o tym już napisałem. Niestety czym sprzęt bardziej neutralny tym trudniej go dobrze zestroić w systemie bo wszystko bardzo uwidacznia. Nordost to z pewnością nie jest kabel do LS50 polecam coś z Tary, MIT, XLO a źródło najtańsze sensowne jakie znam to StreamMagic 6.

Heed-a znam trochę ale obecnie nie dysponuje do porównania. Brzmienie nasycone, barwne i gładkie to może dosyć ładnie pasować do LS50 ale niestety nie jest jeszcze w stanie pokazać rozdzielczości tych kolumn bo to średnio rozdzielczy wzmacniacz i mimo, że tam są takie dość silne te waty to jednak jeszcze trochę więcej by się przydało aby podnieść dynamikę.

Nie omieszkam.

Polecam zaopatrzyć się na odsłuch w płytę Pink Floyd The Wall MFSL CD. Zestawienie Heed Obelisk Si / KEF LS50 pokazuje na niej pełnię możliwości. Brzmienie. Poezja.

audioholik... a Jak daleko miałbym do Ciebie..... oczywiście nie chce się wpraszać ale.......

jak mam wybijać gdzieś głową dziurę bo a to nie ma kefa a to heeda..... Moze byśmy wspólnie ,...chociaż muzycznie skorzystali.?

climax99,

Obie firmy mają w Polsce dystrybucję więc nie sądzę żebyś miał kłopot z odsłuchem obydwu urządzeń, heeda napewno można wypożyczyć jeśli w sklepie nie mieliby możliwości zestawienia z KEFami.

I pewnie tak poczynię. ze wzmacniaczem nie ma problemu. Z kolumnami na odsłuch niestety gorzej.

Oczywiście dam radę , coś za coś, będę musiał poszukać no i pojeździć. Ale mam nadzieje że warto.

Heed-a znam trochę ale obecnie nie dysponuje do porównania. Brzmienie nasycone, barwne i gładkie to może dosyć ładnie pasować do LS50 ale niestety nie jest jeszcze w stanie pokazać rozdzielczości tych kolumn bo to średnio rozdzielczy wzmacniacz i mimo, że tam są takie dość silne te waty to jednak jeszcze trochę więcej by się przydało aby podnieść dynamikę.

Podobno rozdzielczość wzmacniacza heed poprawia dodatkowy zasilacz X2 (dodaje też trochę watów), ale osobiście nie miałem możliwości posłuchania wzmacniacza z tym PSU, a na moc nie narzekam. Są to naprawdę mocne waty bo za godzinę 10:00 nie musiałem jeszcze podgłaszać, a większości płyt słucham na godzinie 9 i jest to już dla mnie wystarczający poziom głośności.

Szkoda że Heed podniósł tak mocno cenę tego zasilacza.

Kiedyś kosztował u nas 1999zł, dziś ponad 3000 PLN. Trochę drogo zważywszy na to co kryje w sobie obudowa urządzenia :)

vollverstaerker_heed_audio_obelisk_si_bild_1326882843.jpg

Podobno rozdzielczość wzmacniacza heed poprawia dodatkowy zasilacz X2 (dodaje też trochę watów),

Tak. zasilacz rzeczywiście robi w tym przypadku dobrą robotę.

Tak. zasilacz rzeczywiście robi w tym przypadku dobrą robotę.

Kiedyś może się zupgraduje, ale obecna cena X2 jest jak dla mnie zaporowa.

1500 czy 1900 zł to jeszcze bym jakoś przełknął, ale 3150 PLN za toroidalne trafo + 4 kondensatorki? :/

• 1 rok później...

Jak w temacie. Zaciekawiony jestem opiniami o tych Kefach. Może ktoś posiada?

Miałem okazję posłuchać LS50. Dla mnie szału nie było. Gra to mniej więcej jak Xavian XN125. Niby ok. ale przestrzeń, plany i cała reszta pozostawia wiele do życzenia. Cena ponad 4k absurdalna - podobnie jak w wypadku całej masy maluchów; Tannoy DC4/DC6 Signature, Dali Ikon mk 1, Dali Mentor Menuet, całej rodzinki Amphion, czy Xawian XN125. Każda z nich ma większe lub mniejsze braki w jakimś zakresie. W moim pojęciu to walka z wiatrakami.

Nie wiem jakie masz pomieszczenie, ale ja sam nigdy w życiu nie wpakuję się więcej w zakup monitorów. To ładnie wygląda, ale zawsze jest z tym mniejszy lub większy problem. Biorąc pod uwagę stagnację na rynku za 4.5k można o niebo lepiej.

Zaznaczam jednak, to jest moje subiektywne zdanie. Posłuchaj i sam osądź. Zdecydowanie odradzam pomysł kupowania jakichkolwiek kolumn w ciemno.

• 8 miesięcy później...

Kiedyś kosztował u nas 1999zł, dziś ponad 3000 PLN. Trochę drogo zważywszy na to co kryje w sobie obudowa urządzenia :)

Takie coś można złożyć poniżej 500zł

Witam, jestem "świeżo upieczoną" posiadaczką owych monitorów, czy ktoś orientuje się ile potrzeba godzin, aby monitory grały "po całości"?

Z 2 tygodnie popołudniami z umiarkowaną mocą ale tak żeby membrany rozruszać . Czyli coś z wyraźnym basem .

Z 2 tygodnie popołudniami z umiarkowaną mocą ale tak żeby membrany rozruszać . Czyli coś z wyraźnym basem .

Bardzo dziękuję za odpowiedź, przeżyję te 2 tygodnie :)

Witam, jestem "świeżo upieczoną" posiadaczką owych monitorów, czy ktoś orientuje się ile potrzeba godzin, aby monitory grały "po całości"?

Brakuje Ci czegoś w ich brzmieniu, czy nie chcesz ich po prostu od razu katować?

Przyjechały "zmarznięte" i to była masakra (grały pudełkowato/bezbarwnie). Przez 3 dni nieco ociepliły brzmienie, ale nie wiem w jakim to kierunku zmierza. Zmieniłam w międzyczasie 3 kabelki i 3 stare monitorki, żeby się przekonać czy to na pewno nie zepsute :)

Generalnie nie katuję i jest poprawa, aczkolwiek kabelki bardzo wpływają na charakter brzmienia.

Dodatkową ważną rolę może odgrywać akustyka.

Oczywiście i dogięcie i wysunięcie :) Już to przerabialiśmy na Spendorach :) Aaa i byłabym zapomniała o dociążonych,albo nie standach :) i tyle jest zmiennych, że to w zasadzie wszystko gra albo buczy :) Wiem, wiem bardzo niemerytoryczny wywód :)

La50 zagrają w zalenosci od wzmacniacza ,słuchałem z Kandy k2 i caspianem m2 polotu nie było Ale za to cyrus 8z daciem wbudowanym zagrał wyśmienicie ,a cyrus w podobnej cenie co k2

Konklukluzja jest taka że musi się zgrać i tyle

:)

• 2 tygodnie później...

Przy okazji, ciekawe ile kosztowało dCS zbudowanie U-Clocka, za którego producent życzy sobie blisko 20 tys zł.

dcs.jpg

Przy okazji, ciekawe ile kosztowało dCS zbudowanie U-Clocka, za którego producent życzy sobie blisko 20 tys zł.

No cóż , płacisz za prestiż .

Sprzedają to w dziesiątkach sztuk a nie setkach tysięcy więc muszą na czymś żyć waląc konkretną marżę .

Kiedyś może się zupgraduje, ale obecna cena X2 jest jak dla mnie zaporowa.

1500 czy 1900 zł to jeszcze bym jakoś przełknął, ale 3150 PLN za toroidalne trafo + 4 kondensatorki? :/

Możesz spróbować zasilacza Tomanka. Nie porównywałem z X2 (też uznałem cenę zaporową).

Tomanek kosztuje sporo mniej a wnosi pewne pozytywy: lekkie ożywienie, trochę poprawia górę i skraca bas. Z moimi Focusami 110 wypadło to jednoznacznie na plus.

pozdrawiam

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

• 2 lata później...

Nie będę komentował ceny, jednak wg mnie zastosowany przekrój przewodów od baterii kondensatorów do gniazda jest wydaje się zbyt mały i może ograniczać wydajność prądową w impulsie (a dalej jest pewnie kolejny przewód łączący ten zasilacz ze wzmacniaczem).

Najlepiej jak ścieżki prądowe od elektrolitów biegną tylko na PCB w postaci krótkich i szerokich pasów miedzi. Zmniejsza to znacząco impedancję i pozwala na osiągnięcie maksymalnej wydajności prądowej zasilania dla stopni wyjściowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.