Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy (KIT) do końcówek rotel 970bx

clonex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę o wskazanie dostępnych na rynku zestawów do samodzielnego montażu przedwzmacniacza lampowego, który będzie możliwie dobrze pasował do dwóch końcówek mocy rotela rb 970 bx (działających jako monobloki). Obecnie mam przedwzmacniacz rotela, także z serii 970. Gra to dobrze, ale w ramach pasji i poszukiwań chciałbym coś zmienić. Nie jestem znawcą elektroniki, będę składał to z kolegą, zawodowym elektronikiem, ale niestety nie znawcą audio.

Nie są zbyt popularne końcówki więc podaję link do instrukcji z parametrami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słyszałem, że trudno dobrać przedwzmacniacz lampowy do końcówek tranzystorowych, stąd moje pytanie, żeby możliwie ograniczyć przyszłe błędy.

Cena KITu nie jest najważniejszy, choć jak na pierwszy zestaw nie musi być zbyt drogi:) Chodzi o fan i sprawdzenie czy droga jest słuszna:) W bliskiej przyszłości jeśli ten projekt się uda chciałbym zbudować także końcówki mocy lampowe DIY. Jeśli to ważne słucham w 90% analogu, pre gramofonowy to NUDA.

Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje to chętnie odpowiem, proszę pytać.

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Poszukaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Ma kilka przedwzmacniaczy lampowych. Ceny też dosyć przystępne.

Ukryta Zawartość

Poszukaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Ma kilka przedwzmacniaczy lampowych. Ceny też dosyć przystępne.

Rozumiem, w wielu miejscach są propozycje przedwzmacniaczy lampowych (ebay, allegro itp), mnie jednak chodzi o doradzenie najbardziej odpowiedniego do tych konkretnych końcówek mocy. Żeby się później nie okazało np.: impedancja wyjściowa lub inne parametry nie pasują i słabo gra.

Dla przykładu czy do tych konkretnych końcówek lepszy będzie np.: pre lampowy nr 3 czy Velleman K8020 czy jakiś klon?

Będę wdzięczny za odpowiedź lub może propozycję zbudowania czegoś? Jestem otwarty na propozycje:))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie a mam nadzieję także Panie czy temat jest zbyt ogólny czy zbyt trudny? Szukam odpowiedzi jak najlepiej dopasować podane końcówki mocy do pre lamowego, który chciałbym sam lub zlecić komuś do zbudowania, żeby były maksymalnie dobrze dopasowane? Jak mogę to lepiej opisać:)

Rozumiem, w wielu miejscach są propozycje przedwzmacniaczy lampowych (ebay, allegro itp), mnie jednak chodzi o doradzenie najbardziej odpowiedniego do tych konkretnych końcówek mocy.

To jest wróżenie z fusów. Podałem Ci tamten link bo kity są tanie i pasują do większości końcówek. Ale wątpię, czy ktoś Ci doradzi coś konkretnego. Bo nawet jeśli będzie pod względem technicznym idealnie dopasowany to w Twoim systemie może się po prostu nie sprawdzić.

Panowie a mam nadzieję także Panie czy temat jest zbyt ogólny czy zbyt trudny?

Z technicznego punktu widzenia dopasowanie nie jest żadnym problemem, ponieważ w zasadzie każdy przedwzmacniacz lampowy można podłączyć do tych końcówek. Nie jest możliwe natomiast określenie z góry przed przesłuchaniem jak ten czy inny przedwazmacniacz wpłynie na brzmienie całości. Tak więc nie jest możliwe znalezienie odpowiedzi na Twoje pytanie inaczej jak drogą eksperymentu lub jasnowidzenia.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.