Skocz do zawartości
IGNORED

Nad c340 problem z jednym kanałem

krukgczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie opisze sytuacje...Po właczeniu jest każdemu znane cyk...Lewy kanał gra normalnie a prawy dużo ciszej i z strzaskami najwięcej przy basowych utworach przy wyrównaniu balance dalej słychać trzeszczenie;-) Co może być przyczyna?

Dzieki

Aha i zmiana np. z Cd na Aux nie powoduje wyłączenia utworu.Selektor wogóle nie reaguje na zmiane czy to cd,tape,aux, muzyka leci z każdego gdzie np. mam podłączone tylko do cd.

Trudno powiedzieć, nie udało mi się tak na szybko znaleźć serwisówki ani schematu. Jest do modelu 304 ale to chyba nie to samo.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Posiadam jeszcze ten model NAD-a,

W C340 ...miałem identyczną wyglądającą awarię,hmmmm z tego co piszesz wygląda to na jakąś wadę projektu...kurcze nie ja pierwszy.

W serwisie dodam że autoryzowanym trzymali ten wzmacniacz ze dwa lata i się poddali a ja nerwowo wykończyłem, znalazłem jednak w okolicy zdolnego elektronika który po kilku dniach i nocach doszedł w czym rzecz i jakos go naprawił.

Niestety nie pomogę ci w tej sprawie. ...wyrzuciłem schemat i naprawa na odległosć w tym przypadku.....bez sensu.

Natomiast powiem że końcówka mocy tego wzmacniacza gra delikatnie pisząc baaaardzo słabiutko , moim daniem już lepiej zrobić sobie GC gra to o kilka klas lepiej.

Ja wykorzystałem preamp NAD`a do upgrejdu i włozyłem tam z kilogram Black Gate kiedy były jeszcze do kupienia :) i obecnie uzywam tylko pre. ...natomiast koncówka mocy to shit, ja bym tego nie naprawiał i kupił np C350 z drugiej reki jest duzo lepszy.

Znalazłem serwisówkę:) Wcześniej błędnie wpisałem symbol.

Wynika z niej że najbardziej podejrzany jest układ scalony TC9273N-010

Jest on elektronicznym przełącznikiem wejść sterowanym z procesora.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zgadywanie to nie jest chyba dobra metoda. Kondensatory w zasilaczu są wspólne dla obu kanałów jak więc ich ewentualne uszkodzenie miałoby powodować jakiś efekt w jednym kanale a w drugim już nie? Ponadto co mają te kondensatory do przełącznika źródeł który nie chce ich przełączać?

Można to łatwo sprawdzić wylutowywując ostrożnie układ i wlutowując dwa druciki w odpowiednie miejsca. W ten sposób można byłoby jedno wejście uruchomić i normalnie słuchać zanim autor wątku kupi nowy układ. Nie wiem tylko czy będzie się tym sam zajmował czy też nie czuje się na siłach i odda to komuś do serwisu.

Miałem dawno temu podobne objawy w modelu 304. Skończyło się na wymianie jakiegoś układu, na pewno to nie była wina kondensatorów. Robił to człowiek polecony przez Hi-fi studio w Bielsku-Białej, niestety nie pamiętam nic więcej.

Miałem b podobne objawy w CA Azur 640

Wymiana selektora, w moim wypadku TC9162 (lub zamiennik NJU7313) rozwiązał problem.

Polecam przegwizdać wzmacniacz z generatora, użyć osculoskopu, po 5 minutach będziesz wiedział gdzie syg nie przechodzi

Ewentualnie, jak koelga wyżej napisał, wylutować (u mnie był w podstawce :D) i wg schematu zmostkować jedno z wejść line in/tuner/cd.. a wejsćiem na OPamp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.