Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka z komputera - nowa jakość - jak ?

montecristo22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

może po kolei. Mam swoje lata, komputer zawsze służył mi jedynie do pracy. Jeżeli muzyka to w zasadzie z youtube. Ale, jako stary hipis nie moge sobie podarować by nie słuchać "moje muzyki" w dużo lepszej jakości.

Zatem: mam laptopa acer aspire 5738ZG , wiem ze to "blady sprzęt" ale jako komputerowa noga uznałem że koledzy będa mogli mi pomóc.

Tak więc ; co powinienem kupić żeby mieć super jakość dźwięku ( słucham przez słuchawki)

założyłem budżet 3 K , nie muszę mieć nowego sprzętu

Z czego - 700 słuchawki np. AKG 701 lub 550

wiem że chyba powinienem mieć jakąś kartę graficzną(muzyczną)

i wzmacniacz do słuchawek.

Proszę kolegów o pomoc w tym względzie , co powinienem kupić ( używane allegro).

I wiem że wielu z Was wyda sie to śmieszne ale skąd ściągac pliki i w jakim formacie.

Moja muzyka to głębokie lata 60 wschodnie wybrzeże US (Free, Allman, TYF, G.Dead, Tarffic, etc) wiele rzeczy jeszcze jest nie remastered.

Będę wdzięczny jeżeli odpowiedzi będą w pisane jak dla małpy ( łatwiej będzie mi zrozumieć co i jak)

Juz dziękuje za cierpliwość i chęć pomocy.

Na początek to poczytaj trochę,jest tego sporo na tym forum.Zacznij od instalacji Foobara jako programu do odtwarzania muzyki,a zgrywania płyt CD programu EAC, wszystko jak na razie darmowe....do tego jeszcze przetwornik DAC,ale powoli....na wszystko przyjdzie czas.

Jeżeli jakość dźwięku jest dla Ciebie ważna to przy laptopie pierwszą rzeczą w jaką trzeba by zainwestować to przetwornik/konwerter USB - S/PDIF, dalej DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy) i jakiś wzmak słuchawkowy. Lub jakieś urządzenie które od razy konwertuje sygnał cyfrowy z USB na analogowy i ma wyjście słuchawkowe. Na modelach się nie znam, mogę ci napisać co ja używam. Otóż urządzeń naszych forumowych kolegów, konwerter od JarekC i DAC od McGyver (ale ten to przekracza budżet, trzeba by poszukać tańszy).

Opis jak to wszystko skonfigurować znajdziesz np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skąd pliki? Najlepiej by zgrać programem EAC lub łatwiejszym: dbpoweramp swoje płyty.

Ukryta Zawartość

O super, już posuwam się do przodu i zaczynam miec blade pojęcie co kupić. Moze jeszcze jakaś sugestia - marka/model godny polecenia przetwornik/konwerter USB - S/PDIF, dalej DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy) i jakiś wzmak słuchawkowy

Poszukaj wątku ilDottore o sprzęcie do odtwarzania z komputera, on bawił się wieloma przetwornikami i ma pojęcie. Ja poprzestałem na tym o czym wspomniałem, i jak dla mnie "gra muzyka".

K550 możesz IMO odrzucić już na początku, one nie są do toru stacjonarnego, tak ogólnikowo.

Dlaczego akurat te dwa modele AKG przewidujesz u siebie? Słuchałeś i się spodobały?

Ja od siebie mogę polecić wzmacniacz - Lovely Cube:

Ukryta Zawartość

Po prostu uniwersalny, stosunkowo tani i sprawdzi się.

Ukryta Zawartość

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zwróciłbym uwagę na zestaw oprty na bardzo dobrym przetworniku ze wzmacniaczem słuchawkowym NuForce UDH-100 i słuchawkach Audio-Technica ATH-A700X ewentualnie Beyerdynamic DT880.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ja zaproponuje squeezeboxa touch plus jakiś router, wgranie aplikacji EDO, do tego np arcam rdac, i zapewne bedziesz b. zadowolony niz z konfiguracji komputerowej.

squzzebox touch(wgranie EDO)-1000(allegro)

router 300

arcam 1500, mozesz jeszcze dorzucic zasilacz Tomanka za 600

i jestes w domu

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Babyface to nie jest dobry pomysl - to jest sprzet do studia projektowego z wyj i wej adat, ukladem dsp do realizacji miksera cyfrowego i efektów zaprojektowany do wspolpracy z systemem DAW, ten sprzet to zupelnie inna bajka.

Chociaż oczywiście można go podłączyć do lapa i używać tylko jako dac-headamp ale to zupelnie bez sensu. Ten Nuforce wyzej proponowany przez q21 to dobry kierunek. Nie wiem czy koledze "Hipisowi" spodobaja sie BayerDynamici sadzac po muzyce o jakiej pisal raczej tez skłaniałbym sie ku AKG - jak dla mnie lzejsze bardziej organiczne brzmienie.

Czasami używam babyface na wyjazdach i nagraniach "w polu"

do studia projektowego
Do studia nagraniowego chyba :)

Jak się mylę to mnie popraw, ale RME Babyface:

• konwerter USB - analog ma? Ma.
  • wzmacniacz słuchawkowy ma? Ma.
  • firma RME jest znana jako producent bardzo dobrych interfejsów audio? Tak.

Więc czemu ma średnio się nadawać? Dlatego że ma dużo innych rzeczy? Fakt, trzeba za nie zapłacić, może i niepotrzebnie. Ale ciężko o bardzo dobry tor od USB do wyjścia słuchawkowego który byłby dużo tańszy.

Oczywiście to ostatnie, że jest to b. dobry tor, to moje założenie bo interfejsu nie znam, polegam tylko na marce RME.

@Fuluren. A tak pomijając to czy się nada, czy nie. Możesz napisać coś o jakości przetworników AD/DA z Babyface? Miałeś moze możliwość porównać je z przetwornikami Apogee, albo innych interfejsów? Pytam, bo poszukuję jakiegoś urządzenia do zgrywania płyt analogowych.

BabyFace z tego co piszą ludzie gra jako DAC, bo tak tez można go użyć, całkiem dobrze.

Jakość kości w RME jest co najmniej dobra, sama marka trochę przeceniana (droga)

Najważniejsza jest aplikacja tych kości, to daje nam finalnie efekt dźwiękowy.

Co znaczy tyle, że są to dobre urządzenia ale ceny deko z kosmosu.

Babyface nie kosztuje jakoś dużo, i z tego co się orientuje oferuje brzmienie FF400 a on gra całkiem dobrze

W RME BabyFace siedzi A/D AKM 5385 a D/A PCM4104

Taki AD ma Esi Juli@, bardzo tanie E-mu 0202 i 0404, M-Audio 192 i kilka innych RME i Motu.

Używałem RME HDSP i FireFace i mam dobre po nich wspomnienie, jednak zastąpiły ich urządzenia tańsze i lepiej brzmiące

zastąpiły ich urządzenia tańsze i lepiej brzmiące

A mógłbyś podać co to za urządzenia?

Nie wiem na ile M-Audio 192 różni się od 24/96 (konstrukcyjnie), ale miałem tą ostatnią, i chociaż nie była zła, to teraz u mnie w torze mocno zaniża poziom. Tzn. szukam czegoś znacznie lepszego dźwiękowo.

Źródło analogowe to Ad Fontes z AT-OC9 i przy zgrywaniu nie chciałbym degradować jakości.

192 ma zupełnie inną góre pasma, w 24/96 jest deko przycięta. Bas w 24/96 też nie jest za szybki, w 192 jest twardy i szybki.

Mam cały czas AP 192 i w pod lampowym prampem i mocnym wzmacniaczem daje szybki dynamiczny i szczegółowy dźwięk.

RME HDSP 9632 zastąpiłem z powodzeniem urzadzeniem Echo Mia.

Połowe tańszym, brzmiącym czyściej, bez podbarwień

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.