Skocz do zawartości
IGNORED

Feickert i jego zabawki

Gość miniabyr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Przyszły zabawki do pomiarów - korektor RIAA Feickerta (nie wiem po co kupiony, robie się zły na samą myśl o tym idiotycznym zakupie) i zamówiony Sound Blaster. Nakupiłem zabawek a nie mam czasu na popracowanie z nimi. No po prostu dramat, tragedia, masakra. Ale ja się jeszcze kurczę zbiorę i jak się zwinę, to pomierzę azymuty wszystkiemu co się wokól mnie rusza.......

Ryszard lenisz się ,do pomiarów proszę natentychmiast marsz.Nie po to żeś kasę wydawał na program ,aby leżał w szufladzie. Się proszę poprawić i podzielić siędoświadczeniem z kolegami.
  • 1 miesiąc później...
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Czy temat juz umarł?Co z obiecanymi pomiarami. Ja niestety nie mam jeszcze docelowej wkładki do swojego gramofonu, gram na dl103r.Wkładka świetnie gra z rokiem ,jazzem ale nie nadaje sie do klasyki -tu potrzeba duzzzzzo wiecej finezji. Za to jest idealna do kalibracji.Jeszcze raz proszę o wklejanie skanów z pomiarów,bo to moze wielu z nas pokazac ,jak trudno jest prawidłowe wyjustowanie naszych wkładeczek .

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Progra i protractor mozesz kupć na stronie producenta.Wiem że wystarczy wersja home programu.Musisz też posiadać kartę dźwiękowa najlepiej z phono -to ułatwia życie .Taka karta to np. soundblaster w tym wątku opisywana Wiem też że Zontek ma możliwość kupienia tego zestawu.Zadzwoń do niego i wypytaj.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Nawiedzili mnie dziś her konstruktor Zontek i aż z Poznania dotarł Fubb.Her konstruktor przytargał futerał z trzema ramionami ,a Fubb przywiózł kilka wkładek, w tym Phase tech P3 . Jednym słowem pomiary. P3 zacnie zagrał i świetnie się go kalibrowało . Pomiar azymutu wkładki P3 przerwaliśmy w miejscu najbardziej optymalnym.

azymyt Phase Tech P3 na ramieniu Zontek Delta..pdf

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Zapomniałem dodać ,że w trakcie naszego spotkania dotarła do nas jeszcze jedna wkładka . Wkładka wprawiła nas w osłupienie. To przerabiany denon dl 103 , który pojechał zepsuty do Ameryki , gdzie dokumentnie go przerobili.Zrobili z niego Frankensztajna bo wygadał tragicznie w tej drewnianej obudowie. Zagrało to tak dobrze że zaniemówiliśmy. Nie będę się rozpisywać co zostało zmienione ,bo podam link do strony,ale wysyłając starego denona dostajemy tak zupełnie nowa jakość że az trudno uwierzyć. Może opisze to tak . Muzykalność denona 103 + przestrzeń i precyzja oraz zakres wysokich niedostępna w oryginalnym dl103.Zresztą sami zobaczcie. http://www.sound-smith.com/denon/

Dodam ,że ta przerobiona wkładka zachowuje się na ramieniu podobnie jak dl 103. Rezonans wyszedł nam na 11Hz.

aloha

no to się "naumiałem programić" ;)

niestety w najbliższym czasie nie dam rady wszystkiego -przebadać-(azymuty)

dziś na szybko w ramach -nauki- mój najczęściej grany tor

jelco 750l+103sa zdj .1(headshell niefabryczny)

zdj.2

chce dedykować wszystkim "specom" analogowym używającym mnożnika podatności oraz wieszającym denony 103 na ramionach ala rega czy lekkie sme bo to przecież gra ;)

zmieniłem wagę ramienia i dalej

nie chciało mi się zakładać kolejnych jeszcze lżejszych headshelli

życzę powodzenia

co jeszcze,

sprawdziłem prędkość obrotową talerza(bo swego czasu mocno mnie to zastanawiało)

jestem świadom że moje oko nie jest idealne mimo że obroty na tarczy stroboskopowej wydają się idealne

cóż wyszło jak bardzo byłem w lesie

żyłka z którą ostatnio eksperymentowałem(wydawała mi się idealna) prędkość obrotowa 33,3 wahała się w granicach 15-19 dziesiątek odchyłki , no to wróciłem do paska silikonowego który dał mi producent i

odchyłka spadła od 6setek do jednej tysięcznej ,

hi,hi chciałem być mądrzejszy od producenta.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hej vasa

jestem w trasie, może po powrocie

ale;

jelco l-ma według producenta 25-26 gram(ramię+hedshell)

z tym że ostatnio spotkałem się z informacjami w necie coby te dane dla ramienia były trochę zawyżane-wspominam o tym dla świetego spokoju, sam masy efektywnej samej belki nie sprawdziłem-brak sensownej wagi, ale osobiście trzymam się danych producenta.

oryginalny headshell z tego co pamiętam ma około 10 g, ale można kupić inny model tak samo wyglądający, ale mający 14,5g

ten -wzorcowy- pomiar 7hz osiągam na hedshellu którego waga z ramieniem spadła sporo poniżej 20 gram ale i tak nie osiągneła jeszcze 11 czy 12 gram wagi np. regi.

po czasie stwierdzam ze ta chińsko-projectowa waga zupełnie nie zdała u mnie egzaminu

ok, do 5 gram waży ładnie-czyli nacisk igły, ale to dla mnie za mało w 'kombinatoryce", przy ważeniach wkładek , hedshelli ,śrubek czy wszystkiego razem musi być coś bardziej uniwarsalnego, co w boju zważy i 2 gramy nacisku i 60 gram kompletu.

pozdr

Witam!

kilka -feickertowych- pomiarów

1. pomiar obrotów mego krążownika

2. pomiar obrotów po regulacji mikrokontrolerem

3. Phase tech p3 + ramię o masie efektywnej 21-22,5gram (widać tutaj że ramiona sme 309 i 312 dla tych wkładek to nie jest idealny strzał)

4. orto. kontrapunkt i 12 satisfy(co ciekawe Paweł proponował dłuższe ramię co jak mniemam zmniejszyło by rezonans poniżej 11hz- ale i tak mieszczę się w normie, natomiast standardowe 9 gramowe satisfy będzie za lekkie )

5. azymut kontrapunkt -ostatni pomiar wykonany po dokręceniu śruby headshella faktycznie brak tutaj pomiaru jaki mogłem wykonać przed przystąpieniem do regulacji(czyli mego własnego, w następnych się poprawię ;) )
    aaa i przedostatni i ostatni pomiar bez strzałek bo program uznaje to ustawienie jako -prawilne- co nie znaczy ,że nie można go minimalnie poprawić.
    swoje luźne uwagi o programie i jak gra ;) napiszę w ciągu 2 tygodni.
    Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam, trochę potrenowałem to mogę coś skrobnąć o feickertowym programie.

Bawiłem się na swoim napędzie kompletem 4 ramion o różnej masie(trzy dwunastki i jedna dziewiątka) + 4 wkładki, od sfery po super szlify, z zakresu średnio budżetowego, żaden z tych pojedynczych elementów nie przekroczył kwoty ok.8kzł.

Miałem napisać że w zasadzie mając co najmniej 2 ramiona z wkładkami program jest pozycją obowiązkową, ale to przecież bez sensu, bo z jakiejkolwiek wkładki skorzystamy adjust pomoże uzyskać dźwięk zdecydowanie lepszy, a czym droższy przetwornik tym korzystanie z programu jest bardziej wskazane, co teraz dla mnie jest oczywiste.

Prawdą jest to że ludzie od dziesięcioleci radzą sobie z ręczną kalibracją wkładki i można z takim ustawieniem żyć, podkreślę to zdecydowanie – 'idealna' ręczna kalibracja wkładki, doprowadza do stanu, który program feickerta przyjmuje jako-prawie- optymalny, nie nakazując kolejnych zmian ,

i właśnie o to -prawie- rozbija się cała feickertowa kalibracja ,można ustawić daną wkładkę jeszcze dokładniej co wyjdzie nam z pomiarów ,więcej- mamy powtarzalność pomiaru co sprawdziłem kilka razy.(ja naprawdę nie neguje kalibracji ręcznej, ale widać że można lepiej, po zabawie z adjust+ miałem wrażenie ,że ręczna kalibracja to jak rozciąganie czasoprzestrzeni przy pomocy gumki od majtek)

Sam z jednym szlifem walczyłem wiele tygodni,a tutaj po 3 godzinach uzyskałem lepszy wynik .

Co do dźwięku, nie chce pisać o lepszej separacji, czy stabilnej scenie dźwiękowej, dla mnie w każdym razie tak ustawiona wkładka gra zdecydowanie lepiej, i przyznam się ze teraz już tak mnie to nie wzrusza, ale po pierwszej kalibracji i pierwszym odsłuchu byłem w delikatnym szoku, ile można wyciągnąć z dobrego szlifu, a nawet ze zwykłej sfery po ustawieniu programowym. Napiszę tak, kupowałem program celem sprawdzenia swoich ręcznych ustawień kontra maszyna, i niestety przyznam się że wygrała „maszyna”.

Miniabyr chyba o tym pisał, ja mogę się tylko podczepić, ze to właśnie azymut w większości daje nam najmocniej popalić i tu należy szukać winnego, po swoich próbach wiem jedno że klasyczne podejście do tego tematu jest niestety błędne. Nie ma dwóch identycznych wkładek nawet tego samego producenta, mocowanie igły zawsze jest różne, miałem u siebie przypadek w którym uzyskanie prawidłowego azymutu osiągnąłem dopiero przy ponad +2 stopniach, mniemam ze to naprawdę duża odchyłka, a przez to że to była najprostsza sfera to i w ustawieniu 0 stopni grała bezproblemowo, ale co z tego, różnice w jakości dźwięku mogłem usłyszeć dopiero po kalibracji programem feickerta ,po prostu nie przypuszczałem że tak mocno należy ją odchylić(spoko obiecuje już nie zatruwać foruma wykresami pomiarowymi, niech więcej miejsca mają koledzy z działu mf-100, dla swoich filmów, lub specjaliści z dziedziny co jest lepsze cd czy vinyl)

wiem teraz jedno, ustawienia azymutu polecane w poradnikach i opisywanie świetnego dźwięku z tego ustawienia to tylko pobożne życzenie ,ewentualnie brak wiedzy opisującego.

Co jeszcze odnośnie programu;

w moim napędzie po 5 dniach pomiarów obrotów wiem że tematem z nudów mogę się zająć

no i w bonusie po niecałej minucie pracy feickerta ,wiem czy układ rezonansowy(wkładka-ramię) który zbudowałem trzyma się kupy ,czyli między 8-12 Hz, czy jest jak zwykle w większości przypadków i opisów netowych;

...to zestawienie zapewni świetny dźwięk za stosunkowo nieduże pieniądze ….,

…. dzięki tej konfiguracji można znaleźć się w prawdziwym hajendzie......,

albo z tego „foruma” nie cytuje dosłownie;

..słucham tego połączenia i gra świetnie bo tą podatność trzeba pomnożyć przez 2....

czy wprost... spałeś na lekcjach fizyki...

-tylko dla jasności, należy wtedy wspomnieć, że testowany układ znajduje się poza zalecanym zakresem.

Podsumowując, chciałbym ażeby osoby recenzujace dla nas -szarej masy- fanów analogu zaczynali swój opis od słów;

Rezonans testowanej wkładki z ramieniem..... wynosił np.18Hz ,a wkładka kalibrowana była według; szablonu ..., programu..., na oko…....

i w tym momencie wiadomo będzie czy dalej warto przebijać się przez tekst czy może lepiej w tym czasie skosić trawnik.

pozdr.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej Fubb ją o to proszę od wielu miesięcy ,żeby recenzenci podpierali się techniką,a nie pisali jak im zaje.iście gra krzywo powieszona wkładką .Czy możesz napisać jak było z retipowanym dl 103są? To może być połuczające dla osób retipujących swoje wkładki.pozdrawiam.miniabyr

Gość vasa

(Konto usunięte)

Fubb

Dawno już nie było tak dobrego wpisu w zakładce audio. Postawiłem piwo. (Postawiłbym skrzynkę ale nie można)

Zgadzam się w całej rozciągłości, że w przypadku gramofonu trzeba nieco rozumieć z fizyki i mierzyć i liczyć wszystko co się da.

Zgadzam się ze stwierdzeniem, że azymut w przypadku ostrych wkładek (innych nie sprawdzałem) jest krytycznym ustawieniem a ponieważ diamenty są generalnie wklejone krzywo to trzeba mierzyć elektrycznie.

Miło by było w testach wkładek zobaczyć trochę danych pomiarowych. Najprawdopodobniej jednak problem nie leży po stronie testujących tylko wkładek. No bo jak tu napisać że wkładka za dwie czapki kasy ma podatność istotnie różniącą się od deklarowanej, diament przekręcony o xxx stopni a różnica sygnału w kanałach to dzie... % ???

PS. Prawdę napisałeś o sobie; strasznie zgryźliwy jesteś :)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja widzę też inny problem. Świadomość tego ,że istnieje taki parametr jak azymut i wiele innych parametrów krytycznych w prawidłowym ustawieniu analogu jest znikoma. Ja sam jestem tego przykładem. Dopiero na naszym forum po przeczytaniu postów o fta ,antyscatingu i azymucie zacząłem mieć jakąś świadomość problemu.W obecnych czasach mamy internet, fora internetowe,dostępność gazet praktycznie nieograniczoną. Czyli mamy ( pod tym względem) lepiej niż 20,30,40 lat temu. Czy wtedy ktoś na swoim Danielu ustawial coś więcej niż nacisk igły i as? I w wielu przypadkach pokutuje to do dnia dzisiejszego. Z innej strony to sami producenci gramofonów nie ułatwiają życia nabywcą, montując w swoich maszynach różne reinkarnacje ramion regi .Regi która ma nieustawialny parametr azymutu.I pozamiatane.Teraz sklepy które sprzedają gramofony. Pewnie na palcach jednej ręki można policzyć osoby i sklepy w Polsce w których kompetentnie i z wiedza podchodzi się do sprzedaży gramofonów .Jak ktoś zna to niech wymieni! To też się przyda ,aby inni nie musieli szukać i tracić czasu i pieniędzy. Wracając do oprogramowania,to zdaję sobie sprawę ,że produkt jest niszowy, adresowany do bardzo wąskiej rzeszy odbiorców.Jeśli ktoś kupuje gramofon z wkładką za 2000 zł to raczej nie zainwestuje w program za 1100(w wersji home).W moim przypadku po dokonaniu pomiarów ,zdałem sobie sprawę jak dalece byłem od"normalności". Dopiero wtedy zdałem sobie sprawę ,że wieszając wkładkę na ramieniu tylko usiłowałem ją ustawić -bez programu się nie da. Nie czytam recenzji wkładek , bo nigdzie nie ma jasno napisane jak recenzent podszedł do kalibracji wkładki z ramieniem. To co piszą to zwykłe pier.olenie złotouchych.

• 2 tygodnie później...
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Za namową Fubb'a wykonałem pomiar azymutu swojej wkładki denon 103r, ale po wielu miesiącach użytkowania. Wkładka była zdejmowana ,zakładana na rózne wersje ramion wyprodukowanych przez Zontka.Wkładka "łapie " optymalne ustawienia w tym samy miejscu co pomiar wykonany wiele miesięcy wcześniej w tych samych warunkach , ale jak widać na skali w innych jej przedziałach . Zastanawiam się , czy nie jest za to odpowiedzialny parametr FTA ( o którym zapomniałem) ,czy zmeczenie wkładki. Pobawię sie parametrem FTA zrobie kilka skanów i wrzucę do wglądu .

denon zontek 103r.pdf

• 2 tygodnie później...

W czasie ostatniego pobytu w domu, postanowiłem sprawdzić jeszcze jeden zastanawiający mnie problem z azymutem, szybkie wymiany headshelli i to co później można przeczytać o super dźwięku, a wzięło się to stąd , że w czasie któregoś tam montażu spostrzegłem minimalny luz na łączeniu ramienia z hedshellem teoretycznie już nie do usunięcia.(mogę się mylić, ale wydaje mi się że lata temu temat był podnoszony na forumie)

Ramiona użyte w teście jelco,wtb,ortofon

wkładka orto kontrapunkt

headshelle orto,jelco, yamamoto wtyk -orto główka(taka moja kombinacja dla uzyskania 10Hz rezonansu)

uzyskany efekt;

po zdjęciu headshella i ponownym jego założeniu w żadnym przypadku nie udało mi się uzyskać

ustawienia „idealnego” azymutu, który był wykonany przed demontażem, takiego punkt w punkt.

Najbliższy ideałowi był kombinowany yamamoto, największy dramat był z ortofonem lh 9000, i za problem nie uważam producenta tylko budowę wtyku headshella, żeby nie było żadnego luzu na wtyku muszą być dwa „piny” jak na zdjęciach , w takim wypadku możemy mówić że headshell jest nie do ruszenia, jeśli mamy jeden, luz zawsze będzie(tak mi wychodzi z 5 headshelli które aktualnie posiadam), a od dokładności wykonania wtyku zależeć będzie jaki jest duży.

Co do wyniku , przy tym luzie jaki zaserwował komplet ramię+headshell ortofon byłem mocno zdziwiony, takim niezgraniem,

odczyt azymutu po demontażu był bardzo rozjechany, a to powtórzę;

w jakimkolwiek ramieniu zamontowałem headshell dwupinowy tam o żadnym luzie mowy nie ma.

Po tych wynikach przejrzałem neta, a tam w większości headshelle jedno pinowe, ciekawi mnie to ,bo nie widzę najmniejszego sensu w połączeniu takiej „główki” z igłą z super szlifem, i mówieniu że azymut jest ustawiony idealnie, inaczej- efekt soniczny takiego połączenia jest nieprzewidywalny.

Zgadzam się z Pawełm nie ma możliwości postawienia znaku równości między ramieniem regi a superszlifem, to nie działa, oczywiście można snuć opowieści typu;

.. wiesz ale jak podłożę dwie warstwy papieru minimetrowego między główkę a wkładkę, to jest dobrze -ale to jest partyzantka.

Z tym ramieniem należy kończyć zabawę na eliptyku i ewentualnie myśleć o większych zmianach.

Ukryta Zawartość

post-2430-0-94486400-1371041450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dobrze że sprawdziłeś headshele .Czyli wypłynął kolejny problem.Trzeba szukać headshela z dwoma pinami. Np.firma Nagaoka rabinów znakomity headshel z dwoma pinami.Jest znacznie tańszy od ortofona oraz można na nim bez problemu regulować azymut.

Ups miało być" robi "a wyszło"rabinów".

Po tych wynikach przejrzałem neta, a tam w większości headshelle jedno pinowe, ciekawi mnie to ,bo nie widzę najmniejszego sensu w połączeniu takiej „główki” z igłą z super szlifem, i mówieniu że azymut jest ustawiony idealnie, inaczej- efekt soniczny takiego połączenia jest nieprzewidywalny.

A nie lepiej ramię z fixed-headshell? I sztywniejsze, i taniej, bo na haedshelle się nie wydaje :)

Pozdro,

Yul

czyli chodzi o belkę która ma możliwość obrotu według własnej osi(w jakimś stopniu-oczywiście) -dobrze kombinuję Yul-u ?

jeśli tak bardzo fajna koncepcja ,tylko widzę jeden problem dla zboczków lubujących się w "twardopodatnych" nie znam takich ramion które maja powyżej 20 gram, a to jednak jest wskazane

.pozdr.

czyli chodzi o belkę która ma możliwość obrotu według własnej osi(w jakimś stopniu-oczywiście) -dobrze kombinuję Yul-u ?

Tak, o to mi chodzi. Wiesz, miałem ramiona i z odpinanymi headshellami i ze stałymi, wszystkie raczej tańsze. Zawsze mi się wydawało, że te latające lewo-prawo headshelle to takie jakieś rozwiązanie kompromisowe, pomyślane przede wszystkim jako wygodne dla użytkownika. Zawsze tam był jakiś luz i jakiś hazard przy zapinaniu headshella. Najgorzej było w ramieniu Techniksa. Ale pewnie można to lepiej dopracować.

Ramion współczesnych o masie efektywnej ponad 20 gramów to chyba nie ma. Za rzetelne uchodzą wyższe modele ramion Linn'a, które są dość ciężkie i współpracują z wkładkami o sztywniejszych zawieszeniach. No ale to są dziewięciocalówki, co pewnie Ci sie nie spodoba.

Pozdro,

Yul

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.