Skocz do zawartości
IGNORED

Feickert i jego zabawki

Gość miniabyr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Myślę,że czas już aby utworzyć ten wątek na naszym forum.Jest nas-posiadaczy zabawek dr.Feickerta , coraz więcej i możemy podzielić się naszym doświadczeniem .pozdrawiam . miniabyr

Ryszard -pp W kwestii pre riaa to : nie mam tego pre. Feickert ma to jako opcję . My stosyjemy kartę sound blaster modell sb1240 . Karta ta jest wyposażona w pre gramofonowe.Kartę łączymy do komputera przez usb. To nie jest audiofilski produkt -) , ale do pomiarów jest znakomita. Jest mała i poręczna . Koszt ok 350 zł. Jeśli nie macie karty z pre gramofonowym, to przecież można podać sygnał z pre którym dysponujecie . Należy podać na kartę sygnał liniowy i w opcjach programu Feickerta wybrać wejście line in .Ważne jest ,aby pomiary wykonywane były z próbkowaniem sygnału 24bity/96 kHz. Pisze o tym sam Feickert.To na razie tyle.

https://www.audiostereo.pl/topic/101424-feickert-i-jego-zabawki/

aloha!

to co mam się meldować z programem ;)

ok. odbiorę go w chwili wolnej :)))

ponadto używam analogowy ustawiacz w wersji (białej).

pozdr.

to zdjęcie przedstawia wersję okrojoną nie mam swojego, a troszkę się różni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Fubbie drogi , to szoruj do wawy po program . Leży i czeka na ciebie z utęsknieniem.Ten nasz protraktor w wersji białej jest fajniejszy niż obecna wersja . Mozna bez problemu ustawiać 14' ramiona. Bo na tym nowym to dupa , jest za krótki wysięgnik z miarką. Tak jak by nie istniały ramiona powyżej 12'cali-(

U doktora nie ma pre, widzę tam inwerter czyli tester. Zacytuję:

This device is used to check linearity of RIAA networks and amplifiers. It has two inputs (50 and 600Ohm) and outputs for MM/MI cartridges at -40 dB and for MC cartridges at -60 dB.

The network is exactly matching the RIAA specifications. Accuracy is within ±0,2%.

Using the RIAA inverter enables you to calibrate Adjust+ to eliminate the deviations of the RIAA stage. This offers the opportunity to isolate the frequency response of the cartridge.

Czyli to niweluje krzywą RIAA, sprawdza preamp klienta po kątem liniowości.

aloha!

to co mam się meldować z programem ;)

ok. odbiorę go w chwili wolnej :)))

ponadto używam analogowy ustawiacz w wersji (białej).

pozdr.

to zdjęcie przedstawia wersję okrojoną nie mam swojego, a troszkę się różni.

Gdzie i za ile mozna to kupic?

Myślę,że czas już aby utworzyć ten wątek na naszym forum.Jest nas-posiadaczy zabawek dr.Feickerta , coraz więcej i możemy podzielić się naszym doświadczeniem .pozdrawiam . miniabyr

Ryszard -pp W kwestii pre riaa to : nie mam tego pre. Feickert ma to jako opcję . My stosyjemy kartę sound blaster modell sb1240 . Karta ta jest wyposażona w pre gramofonowe.Kartę łączymy do komputera przez usb. To nie jest audiofilski produkt -) , ale do pomiarów jest znakomita. Jest mała i poręczna . Koszt ok 350 zł. Jeśli nie macie karty z pre gramofonowym, to przecież można podać sygnał z pre którym dysponujecie . Należy podać na kartę sygnał liniowy i w opcjach programu Feickerta wybrać wejście line in .Ważne jest ,aby pomiary wykonywane były z próbkowaniem sygnału 24bity/96 kHz. Pisze o tym sam Feickert.To na razie tyle.

Chyba coś mnie lekko poniosło (i przeniosło) - zamówiłem to pudełko RIAA. Teraz zaczynam wątpić w sens, ale jest już za późno, jedzie.

A propos, nie instalowałem jeszcze tego oprogramowania Feickerta , leży sobie bo nie mam czasu. Założyłem na to swoje ramię AF w wersji alu (grube od tłumików) nową wkladkę AT33PTG II i wygrzewam ją. Jest 2 razy "miękksza" od DL103R i nawet z tym moim wytłumionym ramieniem, z ktorym Denon juz zaczał sie powoli zgrywać, AT33 zgrywa sie lepiej, już gdzies po 10-tej może 14-tej plycie zaczyna ziać przestrzenią. Głosy ludzkie lekko wycofane w stosunku do DL103R. Głęboki potężny bas (tam gdzie jest na płycie), inny, bardziej stonowany i kulturalny niż w DL103, ale potęzny. Szlif AT33 jakby lepiej sobie radził ze zjeżdżonymi końcówkami pewnych płyt, których używam celowo do takich testów.

Małe pytanko, czy to oprogramowanie Feickerta prosi o jakiś kod autoryzacyjny, ktory przybija je do notebooka ? Mój notebook ledwo dyszy, niedługo będę musial go zmienić - co wtedy ?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Możesz mieć program zainstalowany ma ilu chcesz komputerach. Ale żeby odpalić program , to musisz wetknąć klucz zabezpieczający , który jest w postaci pendriva usb. I to wszystko. Masz program na kilku komputerach- to wtykasz klucz do portu innego kompa. To jest twoja licencja . Jak ja zgubisz ,zniszczysz to tracisz całą licencje i program trzeba kupic od nowa.

Ryszard, tam jest klucz sprzętowy na usb

Rzeczywiście jest, trzeba uważać, mam tendencję do gubienia takich drobiazgów, trzeba będzie umocować do niego co najmniej tę taśmę, którą załączyli w przesyłce, albo jakąś grubszą w jaskrawym kolorze.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Gdzie i za ile mozna to kupic?

Ale pytasz o protractor czy o program?. Jeśli pytasz o protractor to najlepiej ze strony producenta. Nie wiem kto ma dystrybucję w Polsce, ale chyba ktoś z Krakowa.Ja mam ten starszy protraktor , który w moim odczuciu jest lepszy bo: mogę ustawiać ramiona nawet 17 calowe (choć wiem że to rzadkość) a obecna wersja jest przeznaczona góra do ramion 12 calowych. Płyta na której ustawiasz kąt prowadzenia oraz przesięg jest znacznie poręczniejsza , niż nowa , jednopunktowa platforma.Ja za swój protraktor zapłaciłem ok. 700 złotych.(ale to było 3 lata temu)

A to przykład jak wygląda protraktor w akcji

post-22906-0-40579200-1362160756_thumb.jpg

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

To ja wrzucam do tego wątku pomiary Pomiar rezonansu oraz ustawienie azymutu. Jeśli chodzi o ustawienie azymutu , to pomiar zakończyłem wcześniej , w miejscu w którym uznałem ,że lepiej nie będzie.Cały cykl to 9 pomiarów, ale w moim przypadku optimum to 0.5 stopnia w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara.

AP_AzimuthGraphsReport denon 103r zontek pomiar 4.pdf

AP_FresResponseReport rezonans denon 103r zontek 22g.pdf

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dorzucę jeszcze pomiar rezonansu na ramieniu acoustic solid wtb211 pewnej drogiej wkładki japońskiej. Masa tego ramienia po zabiegach dociążających to ok.25 gram ,ale rezonans jest wciąż bardzo wysoki.

wkładka japońska na ramieniu wtb211 acoustic solid masa ok25 gram..pdf

Gość masza1968

(Konto usunięte)

miniabyr, mam dwa pytania

- czy na liście w Quick Setup Assistance pojawił się w końcu Dynavector XX2 MkII? Jak Paweł u mnie się tym bawił to nie było tej wkładki.

- jeśli w dalszym ciągu jej nie ma i wybierzemy cokolwiek innego (bo chyba trzeba coś wybrać?) to jaki wpływ to ma na wynik pomiaru?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

miniabyr, mam dwa pytania

- czy na liście w Quick Setup Assistance pojawił się w końcu Dynavector XX2 MkII? Jak Paweł u mnie się tym bawił to nie było tej wkładki.

- jeśli w dalszym ciągu jej nie ma i wybierzemy cokolwiek innego (bo chyba trzeba coś wybrać?) to jaki wpływ to ma na wynik pomiaru?

Pytasz o listę w programie feickerta? Jeśli tak , to nie widziałem tam dynavectora. Ale nie ma to większego znaczenia Producent podaje parametry i te muszą sie zgrywać z ramieniem. W przypadku wkładki z którą miałem problem, to była duża rozbieżność z tym co podaje producent i dystrybutor na Polskę.

Pytasz o listę w programie feickerta? Jeśli tak , to nie widziałem tam dynavectora. Ale nie ma to większego znaczenia Producent podaje parametry i te muszą sie zgrywać z ramieniem. W przypadku wkładki z którą miałem problem, to była duża rozbieżność z tym co podaje producent i dystrybutor na Polskę.

Zgadzam sie z Tobą w pełni jesli chodzi o duże rozbiezności i dodam,ze jest to nawet odczuwalne po ustawieniu w/g programu w samym odsłuchu.

Wiec rodzi sie pytanie-czego się mamy trzymać?..........myśle,ze najlepszy jest spokój,rozsadek,a przede wszystkim to trza byc osłuchanym,jezeli

wchodzimy już w takie niuanse dotyczace ustawiania wkladki.

Na moje ucho-czy gra wlasciwie czy nie mozna sie (znajac dana płytę) zorientowac dość szybko-bo braki i niedociagniecia po prostu wyczuwam-a TY?tak,tak nie ma sie co śmiać,a program jedynie moze posłuzyć do sprawdzenia i weryfikacji swojego słuchu-i przy tym bym pozostał niezmiennie.

Nie posiadam co prawda zabawek regulacyjnych Feickerta, ale jeden z jego pomysłów na granie.

pozdr.

Ukryta Zawartość

post-12283-0-77403700-1362264564_thumb.jpg

post-12283-0-77606800-1362264807_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny klocek ..;)

Z geometrią jest taki problem , że igła we wkładce musi być idealnie ustawiona we fabryce. Jak nie jest , to zaczyna się wszystko nie zgadzać i jest problem w "uśrednianiu" . Bywa że droga manufaktura oprócz napędu sprzedaje "swoje" wkładki . I to nie jest gwarancją że geometria jest "ok" . Czasem jest to oem'owy produkt za "kilka złotych....." a nie realna wartość - jakość pozostawia tylko życzenia. Taki osprzęt wtenczas jest jak najbardziej ....i co do 1 dB.

W odsłuchu WSZYSTKO jest "wystawione". Tylko trzeba umieć to ocenić .

Cholercia sorry, tak się wczytałem, że zapomniałem:-(

Zapewne Ryszard zauważy, więc nie będę powielał w AF:-)

Jeszcze raz wybacz.

Włodek.

Zauważyłem, ale jest za wcześnie - wkładka się wygrzewa, a na to też potrzebny jest czas..

To ja wrzucam do tego wątku pomiary Pomiar rezonansu oraz ustawienie azymutu. Jeśli chodzi o ustawienie azymutu , to pomiar zakończyłem wcześniej , w miejscu w którym uznałem ,że lepiej nie będzie.Cały cykl to 9 pomiarów, ale w moim przypadku optimum to 0.5 stopnia w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara.

Dobry egzemplarz wkladk DL103R trafiłeś, przesłuchy na poziomie 35 dB, punkty przecięć krzywych na obu wykresach prawie się pokryją, tylko pozazdrościć.

I tu jesteś Ryszard w błędzie.Nie trafiłem . Tak są wykonywane wkładki dl 103r . Są robione solidnie i powtarzalnie.Przecież oni je robią od 43 lat !!!!

Odmianę R tak dlugo robią ? Swoją drogą ciekawe co wykażą pomiary u mnie. Za jakiś czas, bo teraz wisi na ramieniu AT33PTG.

Chodziło mi,że seria dl produkowana jest od początku lat 70' A to dobrze świadczy o produkcie i firmie.

Przyszły zabawki do pomiarów - korektor RIAA Feickerta (nie wiem po co kupiony, robie się zły na samą myśl o tym idiotycznym zakupie) i zamówiony Sound Blaster. Nakupiłem zabawek a nie mam czasu na popracowanie z nimi. No po prostu dramat, tragedia, masakra. Ale ja się jeszcze kurczę zbiorę i jak się zwinę, to pomierzę azymuty wszystkiemu co się wokól mnie rusza.......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.