Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha cd-N500

Jari1966

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam raz jeszcze. Czy Yamaha odtwarza pliki jakości wyższej niż 44kHz? (U mnie odtwarza ale DAC twierdzi że wychodzi tylko 44kHz nic więcej).

Oczywiście że tak. Odtwarza do 192 bez zająknięcia.
  • 1 miesiąc później...

Dokładnie o to chodziło. W dalszym ciągu nie rozwiązalem tej zagadki ponieważ nie mam już styczności z urządzeniem.

Z moich testów wynika że puszcza na DACa po coaxialu do 192kHz. Swoją drogą bardzo ciekawe także brzmieniowo urządzenie. Ma daca BurrBrowna i przyjemnie odtwarza nawet dobre MP3.

Wiem że troche po czasie ale moim zdaniem w pytaniu chodziło raczej o to co Yamaha wypyszcza do DACa.

Tak też to zrozumiałem. Słucham wyłącznie po coaxie przez wbudowanego daca w rotelu i jeśli plik ma 192k to na jego wyświetlaczu pojawia się automatycznie 192k.

Z moich testów wynika że puszcza na DACa po coaxialu do 192kHz. Swoją drogą bardzo ciekawe także brzmieniowo urządzenie. Ma daca BurrBrowna i przyjemnie odtwarza nawet dobre MP3.

Zgadzam się. Jestem tą yamaszką zachwycony, przede wszystkim po podpięciu do daca w moim rotelu r-12. Wydaje się że te urządzenia są dla siebie stworzone. Po za tym potęzny bufor, którgo nie mają strumieniowce znacznie droższe. Nic się nie zawiesza, wczytuje pliki błyskawicznie. Jedyną wadą jest sekcja analogowa. Tak więc jeśli ktoś nie ma jakiegoś lepszego daca niż ten wbudowany, może mu czegoś brakować. Chociaż przyznam się że dżwięk bez posiłkowania się zewnętrznym dac ma też coś w sobie. Przypomina mi trochę dżwięk z taśmy magnetofonowej, brakuje może przestrzeni, ale zarazem jest bardzo miękki i łatwy w odbiorze co może być zaletą przy odsłuchu gorzej nagranych płyt.

Też słuchałem z Rotelem Ra-11 jak również ze starą Yamahą RX-V620. W obydwu przypadkach dźwięk był lepszy z użyciem zewnętrznego DAC-a. O dziwo nawet w przypadku RX-V620. Tak więc CD-N500 jest na pewno funkcjonalnym odtwarzaczem sieciowym i transportem CD, ale DAC-a trzeba używać zewnętrznego. Dźwięk z wyjść analogowych jest być może niezły pod warunkiem, że się go potem nie porówna po podłączeniu cyfrowym z Rotelem. Od razu muzyka się otwiera, nabiera przestrzeni i szczegółów.

Ja porównywałem wyjście analogowe z CD-N500 z tym samym materiałem puszczonym na dobrej klasy przetwornik i podpiętym pod osobne wyjście wzmaka. Róznica była na tyle subtelna że w ślepym teście trudno byłoby wskazać co obecnie gra. Napiszcie co z okładkami - wyswietlają się Wam prawidłowo? W jakim powinny być formacie i rozmiarze aby przy przeszukiwaniu folderów z dysku prawidłowo się wyświetlały?

Ja porównywałem wyjście analogowe z CD-N500 z tym samym materiałem puszczonym na dobrej klasy przetwornik i podpiętym pod osobne wyjście wzmaka. Róznica była na tyle subtelna że w ślepym teście trudno byłoby wskazać co obecnie gra. Napiszcie co z okładkami - wyswietlają się Wam prawidłowo? W jakim powinny być formacie i rozmiarze aby przy przeszukiwaniu folderów z dysku prawidłowo się wyświetlały?

U mnie różnica wyrażna. Więcej basu, lepsza separacja instrumentów i przede wszystkim przestrzeń zdecydowanie na plus. Dokładnie to o czym pisze Andy2008. Jeśli chodzi o okładki to kompletnie nie przejmuję się rozmiarem pliku. Ściągam w jpg najczęściej przez dBpoweramp, który sam wyszukuje okładki. Jednak czasem ma z tym problem to wtedy wpisuję w google wykonawcę, tytuł albumu plus jpg i ściągam w rozmiarze jak leci. Wszystko wyświetla się bez problemu.

U mnie różnica wyrażna. Więcej basu, lepsza separacja instrumentów i przede wszystkim przestrzeń zdecydowanie na plus. Dokładnie to o czym pisze Andy2008. Jeśli chodzi o okładki to kompletnie nie przejmuję się rozmiarem pliku. Ściągam w jpg najczęściej przez dBpoweramp, który sam wyszukuje okładki. Jednak czasem ma z tym problem to wtedy wpisuję w google wykonawcę, tytuł albumu plus jpg i ściągam w rozmiarze jak leci. Wszystko wyświetla się bez problemu.

Okładki pojawiają się gdy przegladasz pliki po albumach czy po folderach? Ma to znaczenie?

Sprawdze sobie ten program.

Okładki pojawiają się gdy przegladasz pliki po albumach czy po folderach? Ma to znaczenie?

Sprawdze sobie ten program.

Ma to znaczenie. Jak po folderach to okładki są od razu. Po albumach w momencie gdy pojawia się ich lista okładek nie ma. Wyświetlają się dopiero po wybraniu konkretnego albumu.

Okładki mogą się również pojawić gdy przeglądamy pliki po albumach, ale jest to uzależnione od opcji albumów, którą wybierzemy.

Nie do końca rozumiem o jakich opcjach albumów piszesz. Ja w każdym razie zauważyłem że dla niektórych utworów w tym samym folderze wyświetlał okładke, dla innych nie. Przejrzałem instrukcję ale nie dotarłem do żadnej wzmianki jak przygotować plik okładki (nazwa, rozmiar) żeby prawidłowo się wyświetlał.

Nie do końca rozumiem o jakich opcjach albumów piszesz. Ja w każdym razie zauważyłem że dla niektórych utworów w tym samym folderze wyświetlał okładke, dla innych nie. Przejrzałem instrukcję ale nie dotarłem do żadnej wzmianki jak przygotować plik okładki (nazwa, rozmiar) żeby prawidłowo się wyświetlał.

Jest kilka opcji wyszukiwania po albumach. Jeśli dla przykładu wybiorę tylko folder Album, okładki widać już podczas wyświetlania listy albumów poszczególnych wykonawców. Natomiast przy wybraniu Artist/album nie wyświetlają się. Pojawiają się dopiero w momencie wybrania konkretnego albumu. Po wybraniu Genre/Album znowu jest w porządku. Mówię tutaj o obsłudze z tableta dedykowanym programem yamaha NP Controller. Ja jednak rzadko w ten sposób szukam muzyki. Wolę własne foldery i podgrupy. Dla przykładu w opcji Folder stworzonym przez producenta utworzyłem folder Muzyka Flac i Muzyka hi-res. Niezależnie jaki folder wybiorę lista wykonawców jest wyświetlana z okładkami płyt. Jeśli pojawia się taki problem, że w tym samym folderze niektóre utwory nie mają okładek to spróbuj wyczyścić dany utwór z okładki lub jej pozostałości i wgrać ją jeszcze raz, najczęściej pomaga.

Jest kilka opcji wyszukiwania po albumach. Jeśli dla przykładu wybiorę tylko folder Album, okładki widać już podczas wyświetlania listy albumów poszczególnych wykonawców. Natomiast przy wybraniu Artist/album nie wyświetlają się. Pojawiają się dopiero w momencie wybrania konkretnego albumu. Po wybraniu Genre/Album znowu jest w porządku. Mówię tutaj o obsłudze z tableta dedykowanym programem yamaha NP Controller. Ja jednak rzadko w ten sposób szukam muzyki. Wolę własne foldery i podgrupy. Dla przykładu w opcji Folder stworzonym przez producenta utworzyłem folder Muzyka Flac i Muzyka hi-res. Niezależnie jaki folder wybiorę lista wykonawców jest wyświetlana z okładkami płyt. Jeśli pojawia się taki problem, że w tym samym folderze niektóre utwory nie mają okładek to spróbuj wyczyścić dany utwór z okładki lub jej pozostałości i wgrać ją jeszcze raz, najczęściej pomaga.

Dzieki za podpowiedzi, wysłałem CI jeszcze pytanie na priv. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Mam dwa problemy.

Nie działa mi radio internetowe. Nie może połączyć z żadną stacją.

Nie chce odtwarzać flac HD tzn. 24/96 nie startuje odtwarzanie.

Może ktoś miał podobne problemy. :(

Mam dwa problemy.

Nie działa mi radio internetowe. Nie może połączyć z żadną stacją.

Nie chce odtwarzać flac HD tzn. 24/96 nie startuje odtwarzanie.

Może ktoś miał podobne problemy. :(

Nie, nigdy nie miałem takich problemów. Szczęśliwie od zakupu, wszystko działa wyśmienicie. Może spróbuj zresetować yamaszkę przywracając ustawienia fabryczne, a następnie wgraj nowy soft.
  • 1 rok później...

O jak miło. Na początek proszę powiedz jak skopiować szybko całą zawartość muzyki FLAC z komputera na serwer? Chodzi o to aby poprzenosić całe katalogi/albumy a nie pojedyncze pliki. Jest możliwa metoda: przeciągnij-upuść?

U mnie różnica wyrażna. Więcej basu, lepsza separacja instrumentów i przede wszystkim przestrzeń zdecydowanie na plus

Dokładnie!

Od kilku dni słucham przez Cambridge Audio DacMagic Plus i nie mogę uwierzyć, że może być tak dobrze :)

Zdecydowanie polecam zewnętrzny dac.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Niestety Yamaha nie trawi NTFS, a dysk sformatowany pod FAT32 przyjęła tylko do 32GB, nawet jeśli zrobiłem więcej partycji w tym rozmiarze to widziała tylko pierwszą (dzieliłem dysk 500GB). Użyłem też jakieś poza systemowe oprogramowanie do tworzenia partycji ponad 32 GB w FAT ale nie szło. Napisałem do Yamahy ale nie są zainteresowani rozwijaniem dodatkowych.użyteczności dla interfejsu USB. Czyli port USB to najwyżej dla pendrive z czymś tymczasowym, a nie całej swojej kolekcji. Niestety nie wiem jak u konkurencji, ale sama Yamaha robi mini-wieżę czytająća NTFS i duże dyski więc szkoda, że zaawansowany model nie ma tej możliwości.

Yamaha nie widzi dysków sieciowych udostępnionych w tradycyjny sposób. Potrzebuje serwera DLNA. Zasoby można udostępnić choćby przy użyciu windowsowego Media Playera, albo innych np. Monkey (niestety płatny)

Pozdrawiam

A u mnie dysk zewnętrzny 1tb podłączony do usb podzielony programem ściągniętym z internetu na ok. 500 fat32 i 500 ntfs cd-n 500 widzi fat32 i całą muzykę co na nim jest ok. 50gb.

• 8 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

A u mnie dysk zewnętrzny 1tb podłączony do usb podzielony programem ściągniętym z internetu na ok. 500 fat32 i 500 ntfs cd-n 500 widzi fat32 i całą muzykę co na nim jest ok. 50gb.

Dopiero teraz zajrzałem do tego wątku. Jakim programem dzieliłeś dysk, że dało się zrobić partycję FAT32 500GB?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.