Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofile i melomani z Górnego Śląska

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie - to oznacza jedynie tyle, ze Trebor nie uczestniczy w dyskusji o gustach - bo jedynie rzeczowo wypowiadajacym sie w tym watku byl do tej pory Opteron - reszta rozmawia w kategoriach "bardziej lub mniej mi sie podobalo", co trudno nazwac rzeczowa dyskucja o odsluchu.

McGyver - ja się nie oburzam, odpowiadam tylko na wpis wpisem, sam piszesz każdemu się może przytrafić, i mnie się przytrafiło i co z tego, tylko po co o tym pisać

- teraz troche o muzyce

-Pal ja mam problem tego typu, że chcąc opisac dźwięk opusa i aa musiałbym opisać go negatywnie, a tego nie chcę robić ponieważ wydaje mi się , że nie dane było wykazać się tym kolumienkom. Ciągle na forum przewija się wątek co do czego w jakim ustawieniu. Stąd mój żal do sympatycznych Panów OA i AA - może Wasze produkty potrzebują być "dopieszczone".

pzdr 207

Dajcie spokój z tym DIY vs nie DYI. Jak popatrzy się na historię Opusa i AA oraz rodowód prezentowanych konstrukcji to są one powiedzmy semi-DYI. A panowie pure-DYI - skoro tak dobrze te paczki grają (czemu przynajmniej w przypadku konstrukcji McGyvera się nie dziwię) to może już czas się "uprofesjonalnić"?

Pozdro z dla dn- Ślązaków od up-Ślązaka!

207, pochwaliłeś mnie i Grzegorza za dobre przygotowanie demonstracji, a zganiłeś AA i OA za brak takowego. Jak było w przypadku szanownej konkurencji nie będę wnikał, bo nie mnie to oceniać, mogę natomiast napisać coś o rzekomym przygotowaniu moim i Grzegorza. Otóż obie nasze konstrukcje wystąpiły nie jako wersje ostateczne, lecz jako prototypy. Moja miała jeszcze testowe skrzynki, których estetyka pozostawia wiele do życzenia, a Grzegorza miała jeszcze nie do końca dopracowane zwrotnice, umieszczone zresztą w lekkim nieładzie poza obudową. Przywożąc moje kolumny pojęcia nie miałem z jaką elektroniką będą współpracować, jakie kable będą użyte i z jak trudnym akustycznie pomieszczeniem przyjdzie im się zmierzyć. Grzegorz przywiózł również swój wzmacniacz, który okazał się na tyle uniwersalnym urządzeniem, że napędził bez wysiłku wszystkie testowane zestawy, więc można powiedzieć że przygotował się lepiej niż ja. Tym bardziej cieszą mnie, jak również Grzegorza życzliwe opinie szanownych kolegów wyrażane o naszych konstrukcjach. Czekamy też na ewentualne głosy krytyki które pozwolą być może wyeliminować niedostrzeżone przez nas samych niedociągnięcia.

Ach, i chciałbym dodać że nasze niedostateczne przygotowanie bynajmniej nie wynikało z lekceważenia kolegów forumowiczów, lecz jedynie z braku doświadczenia w takich występach, bo była to pierwsza nasza publiczna prezentacja tej rangi.

Ale ciiisza, to ja jeszcze króciutko o AA.

Scena mniej przejrzysta niż w kolumnach DIY, basem to pokazały się chyba najmocniej ale średnicę miały lekko jakby cofniętą co mogło powodować subiektywne odczucie większej ilości niskich, albo na odwrót, nadmiar basu powodował wrażenie cofnięcia średnicy? Góra ładna, klarowna, szczerze powiedziawszy to zagrały poprawnie, bez żadnych ochów i achów ale i też bez jakichś większych braków, uwzględniając jednak ich cenę to wiele nie pokazały. Opus Audio nie słuchałem więc milczę na ich temat. Z mojej strony to tyle.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Helou panowie.

Smutno mi trochę, że wpadłem w małą DIYowską zasadzkę. Kto to słyszał, żeby porównywać kolumny DIY do kolumn, które są produkowane seryjnie i mają zupełnie inaczej skalkulowaną cene. Kolumny Grzegorza kosztują 10 000zł, czyli tyle co moje. Po drugie mają zajebisty głośnik wysokotonowy, który nie jest sprzedawany przez Dynaudio, bo jak wiemy firma ta nie sprzedaje już swoich wyrobów. To ja też kupie sobie jakieś Fostexy, zrobie ładną obudowę i dam cenę 4000zł.

Dźwięk, który popłynął z moich trzydrożnych, też mnie nie zachwycił. Uprzedzałem, że potrzebują one jakiegoś potwora. Ostatnio z PALem robiliśmy zestawienie na Audio Szoł, ale zorganizowaliśmy do tego coś extra, być może pokażemy to w warszawie.

Myślałem też, że po odsłuchach przeprowadzimy małą rozmowę, co mogę zmienić i poprawić w moich kolumnach. Przecież robie je dla was.

Ale najlepiej załatwił mnie Grzegorz. Patrząc na monitorki stwierdził, że nie warto ich podłączać bo są na Peerlesie i Seasie KT 19F. Gratuluje wzrokowej wiedzy o głosnikach.

Przez przypadkowe rozmowy znowu dowiedziałem się czegoś nowego i wykorzystam to w moich następnych projektach za które otrzymam być może kolejne rekomendacje i gwiazdki.......

Wiedza o głośnikach którą zaprezentował Grzegorz bynajmniej nie jest wzrokowa jak Pan sugeruje, a wynika z wieloletniego doświadczenia praktycznego w aplikacji najróżniejszych głośników, między innymi Seasa KT19, z którego stosowania zrezygnowaliśmy już jakiś czas temu z powodu jego niezadowalających walorów sonicznych. Co do zapotrzebowania na moc, wszystkie konstrukcje były testowane na tych samych wzmacniaczach, zestawy Grzegorza również, a przecież są one oparte na przetwornikach ScanSpeaka, które powszechnie znane są jako trudne do napędzenia. Poza tym przywiózł Pan swój wzmacniacz na prezentację, a teraz Pan twierdzi że nie był odpowiedni, zatem nie rozumiem w jakim celu go Pan woził...

P.S.

Nie zastawialiśmy żadnej pułapki, jak Pan sugeruje, jedynie chcieliśmy się przekonać jak prezentują się nasze umiejętności konstruktorskie na tle wyrobów firm istniejących już na rynku.

Dynaudio istotnie nie sprzedaje przetworników, lecz istnieje firma Morel sprzedająca głośniki niemal identyczne, ale nie rozwiąże to problemu, który mają Pańskie zestawy, a który spowodowany jest niezbyt trafnym doborem głośnika średniotonowego, a o tym Grzegorz Panu wspominał.

Wasze umiejętności prezentują się znakomicie, tylko musicie pamiętać, że ja dobierając głośniki muszę myśleć także o marketingu. Kupując głosniki u jednego dystrybutora mam jakiś upust i wiem, że dany głośnik jest na magazynie, czego nie mozna powiedzieć o innych dystrybutorach. Mogę sobie pozwolić na jakies szaleństwa co do głosników wysokotonowych, ale średniotonowce kosztują już znacznie więcej a mój budżet jest jednak ograniczony. Pewnie jednak trafie jakiegoś sredniotonowca, który spodoba sie wszystkim a na razie dla mnie ta PLka jest lepsza od WH, przekonałem się o tym dwukrotnie w dwóch różnych konstrukcjach, ale to jest moje zdanie.

A wzmacniacz......? Przywiozłem go jako ciekawostkę. Na pewno nie do Enceladusów. Chyba będę go miał w dystrybucji, chciałem przekonać sie czy warto.

McGyver - Dlaczego wypowiadasz sie również w imieniu Grzegorza , przecież on również ukończył szkoły i potrafi coś sam od siebie napisać .

Po odsłuchu w Puzonie jestem Waszym wielbicielem , ale co do odpowiedzi na niektóre pytania , powinna odpowiadać osoba zawołana do tablicy :)

Przepraszam jeśli napisałem coś nie tak , ale ..........:)

Grzegorz napisz znowu coś w odpowiedzi Panu AA , proszę :)

Górą Panowie DIY z Śląska , czyli Hanysy :)))))))))))))))))))))))))

Analog, jak już wcześniej w tym wątku pisałem Grzegorz nie ma stałego dostępu do internetu i korzysta z kafejek internetowych, stąd jego pojawianie się na forum jest raczej sporadyczne, a ponieważ (i o tym również pisałem)z Grzegorzem współpracujemy, ja wziąłem na siebie obowiązki odpowiadania na wszelkie pytania. Nie napisałeś nic nie tak, choć muszę sprostować, że nie jestem ze Śląska, lecz z Zagłębia, ale przecież to blisko.

ehh te literowki, to Valnalem byka

a moze masz cos jak inni od kabli? jakies skumulowane ladn einfo o kablach, oferta, ceny, informacje o budowie, wiesz. jesli tak to chetnie sie zapoznam. skoro stronek www nie ma, to zapewne dystrybutor rozsyla takie informacje na zyczenie, he? :)

pitdog - polecam wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tam wpis Pana redaktora józwy :

"Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Otóż zadzwonił do mnie właśnie właściciel firmy produkującej kable V. i zapowiedział utworzenie strony internetowej, gdzie oprócz oferty znajdą się informacje o konstrukcji plus podbudowa teoretyczna. Co Państwo koleżeństwo na to? "

Kłaniam się i pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> Broda

Jak będziesz w pobliżu Mikołowa (kiedyś Cię tu widziałem) to wpadnij, koniecznie z Velumami. Specjalnie dla Ciebie przygotuję kolumny "DIY w stanie surowym".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.