Skocz do zawartości
IGNORED

O czym jest forum audiostereo

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

A neutralności paltonowi brakuje ewidentnie.

Myślę że taka opinia może wynikać z tego o czym pisałem na początku tej dyskusji - o braku klarownej odpowiedzi na pytanie o charakter tego forum: czy to jest forum wyłącznie audiofilskie, czy też tematyka jest dużo szersza.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

W tej materii musi być neutralny!

A znasz taką receptę aby być neutralnym na forum AS?

Przychodzi mi do głowy jedna ,...zapomnieć o istnieniu forum AS;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Wróćmy więc do tematu. Moim zdaniem powinno się w regulaminie jasno określić kompetencje moderacji. Ponadto moderatorzy powinni być przydzieleni do zakładek tematycznych i tylko ci mogliby decydować co jest w temacie a co nie. Jeśli chodzi o wpisy naruszające Regulamin i Netykietę każdy mod miałby prawo do ingerencji w każdej zakładce. Ponadto decyzje o przeniesieniu jakiegoś tematu na Bocznicę powinny być przegłosowane przez całą Moderację z odpowiednią adnotacją w wątku.Podobnie decyzja o banie dla użytkownika z dłuższym stażem.

Jeśli chodzi o nowe zakładki to widziałbym taką "Technika Audio", można by w niej dyskutować zagadnienia od co z czym i jak połączyć, jak to i dlaczego tak działa po do czego zmierza i co na to współczesna nauka.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Audiofilizm to szerokie pojęcie, a audiofile to ludzie za swoimi poglądami, przeżyciami itd. Dlatego czują potrzebę szerszych dyskusji w gronie sobie podobnych, które raz są bliżej audio, innym razem oddalają się od niego. Te bliżej audio można znaleźć w Klubach, te dalsze - na Bocznicy (ściek to nie jest pejoratywne określenie, chodzi o to, że na Bocznicy jest wszystko, nawet o UFO).

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kontynuując: wizja foruma wg mnie jest wporzo, ale dział wykonawczy najniższego szczebla kuleje i to bardzo. Moderacja potrzebuje chyba jakiegoś 100-stronicowego podręcznika zachowania. No dajcie spokój. Palton tłumaczy w innym miejscu, że wyciął cały wątek o Lemurze, bo stworzył go klon. Było drwiaco, ale zero chamstwa, a w porównaniu z niektórymi tematami w tej zakładce- prawdziwy Wersal.

Cały ostrzegający przed nieuczciwym forumowiczem wątek poleciał bo pierwszego wpisu dokonał klon?

Co ciekawe klon się przyznał, że klonem jest, więc niejako wystawił, normalnie żaden moderator by go nie namierzył, skoro dotąd tego nie zrobił. A klon już wczesniej sugerował, że to jego alterego :) Komedyja.

Palton, mój krajan, nie jest w formie. Niestety. Ale może to wynik braku procedur?

fox733, bardzo dobra propozycja, ale wciąż uważam że najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie z początku wątku. Może też do dyskusji na jakimś etapie powinien włączyć się właściciel forum, chociaż chyba lepiej byłoby gdyby nic nie było "z góry" narzucane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ale może to wynik braku procedur?

Też się nad tym zastanawiałem. Zwłaszcza że na tym forum przydałoby się więcej moderatorów, więc może i procedury powinny być bardziej przejrzyste.

mlb, właściciel forum jest również posiadaczem innych, jako firmy dla niego ważny jest zysk.

Odnośnie tytułowego pytania. Dla mnie jest jasne, że o szeroko rozumianym audio. Bocznica nie ma nic do tego:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

"na każdego mieszkańca jeden szeryf przypadał"

... a z drugiej strony mamy powtarzające się skargi o braku reakcji moderacji na chamstwo. Coś trzeba wybrać.

Odnośnie tytułowego pytania. Dla mnie jest jasne, że o szeroko rozumianym audio. Bocznica nie ma nic do tego:)

Jak dotąd głównie słyszę głosy za wariantem "szerokim" - ale nie wątpię że są inni którzy nie podzielają tego zdania - chyba warto posłuchać ich argumentów.

palton, jako moderator, wypaliłeś się.

i w związku z tym, proponuję zdjęcie tego brzemienia z twych barków.

A kto według Ciebie jest godnym następcom?

Pozdrawiam

Tomasz

mlb, tylko chciałem się upewnić.

I jeszcze jedno. Mod powinien mieć charakter pokroju misiomora. Umiejętność nie reagowania na zaczepki to podstawa. Twardym trzeba być, nie mientkim:)

patrick - a nie zastanawiałeś się może nad tym że zamiast krytykować - lepiej poszukać rozwiązania?

I jeszcze jedno. Mod powinien mieć charakter pokroju misiomora. Umiejętność nie reagowania na zaczepki to podstawa. Twardym trzeba być, nie mientkim:)

Zdecydowanie. Dlatego jakiś czas temu bardzo ucieszyłem się gdy misiomor zgodził się pomóc w moderce.

Gość

(Konto usunięte)

A znasz taką receptę aby być neutralnym na forum AS?

Przychodzi mi do głowy jedna ,...zapomnieć o istnieniu forum AS;-)

Chodzi o neutralność moderatora w momencie ingerencji - to dwie różne rzeczy...

Myślę że taka opinia może wynikać z tego o czym pisałem na początku tej dyskusji - o braku klarownej odpowiedzi na pytanie o charakter tego forum: czy to jest forum wyłącznie audiofilskie, czy też tematyka jest dużo szersza.

Wiesz co? To nie jest problem określenia, jakie ma być forum, to jest osobisty problem Paltona, ponieważ to on chce, by forum działało tak, jak on chce.

Nie zauwazyłem, by np. Misiomor miał tego typu problemy, choc też działa na tym samym forum. Ktos kiedyś zarzucił coś Misiomorowi z tytułu jego działalnosci moderatorskiej? Ale on nie ma tendencji organizowania innym kolejnej osobistej wizji świata według kiepskich, choć swoje poglądy i to czasem kontrwesyjne, tez posiada.

jar1 - nie wiem czy tak jest. Jeszcze raz - nie chcę tu oceniać paltona, próbuję znaleźć rozwiązanie. Każdy ma prawo do swoich poglądów, palton również.

Chodzi o neutralność moderatora w momencie ingerencji

Wiem!,czytałem twój cały wpis .

Uważasz że to takie proste?, być neutralny ,przeciwko kilkudziesięciu wypowiedziom i to jeszcze nie związanych z tematem .

Zgłoś się i spróbuj swoich sił;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość

(Konto usunięte)

Wiem!,czytałem twój cały wpis .

Uważasz że to takie proste?, być neutralny ,przeciwko kilkudziesięciu wypowiedziom i to jeszcze nie związanych z tematem .

Jest proste, a jeśli ktoś nie ma do tego predyspozycji, to nie powinien być moderatorem. Proste? ;)

Sędziom w sądach też zdarza się nie być neutralnym, ale wtedy są złymi sędziami...

.. a z drugiej strony mamy powtarzające się skargi o braku reakcji moderacji na chamstwo. Coś trzeba wybrać.

"wyrzuć termometr, nie będziesz mieć gorączki"

A bez klasyka. Jakby nie było moderacji nie mieliby do kogo skarżyć. Wtedy każdy kto chamstwa nie zniesie mógłby pierdnąć, beknąć, rzygnąć i sobie pójść w pi...

Moderacja kultury i braku chamstwa nie zapewni - to zależy od uzytkowników. Przez pierwsze lata audiotereo nie było moderacji i było było pod tym wzgledem znacznie lepiej. Starania, by "ukulturalnić" ulicę są zawsze skazane na klęskę.

Niech każdy sam dba o swoją kulturę, nie ładuje się tam, gdzie mu nie odpowiada a nie jęczy i skarży, gdy go coś niesympatycznego spotyka, jak się nie umie znaleźć.

Sędziom w sądach też zdarza się nie być neutralnym, ale wtedy są złymi sędziami...

Zły przykład, w sądzie jest oskarżony i sędziemu ,dużo prościej jest ogłosić wyrok co do jednej osoby jak do licznej .

Walka z kibicami to nie walka z jednym policjantem ,ale z całym plutonem,aby dobrze funkcjonowała moderacja to nie wystarczy jeden moderator np; na 200-tu wypowiadających się .

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.