Skocz do zawartości
IGNORED

CZY WARTO VIFA DX25TG-09-04 PIERWSZE DIY

Tomasz@82

Rekomendowane odpowiedzi

Stówkę? Drogo... Tu za 75zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przede wszystkim to musisz poszukać gotowego projektu, do którego podane są wymiary frontu oraz schemat zwrotnicy, bez tego ani rusz... Wydasz kasę i się rozczarujesz...

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Stówkę? Drogo... Tu za 75zł:

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim to musisz poszukać gotowego projektu, do którego podane są wymiary frontu oraz schemat zwrotnicy, bez tego ani rusz... Wydasz kasę i się rozczarujesz...

A co byś proponował???

Ukryta Zawartość

Zapodaj coś o budżecie, bo można jechać z niskotonowym od 50 zł do 2500 zł, a nie wiem, czego można szukać...

A skala wybory jest spora, bo od Fonicsa do Scan Speaka. Na tym powyższym linku wisi całkiem dobry Seas:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale może Ci rozwali budżet, albo szukaj czegoś w górę lub w dół od tych 255 zł. Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ok pokój 16m2 myślałem aby kupić tą vifę + jakiś tani gdn bądź coś podobnego,,, do elektronicznej muzy typu royskopp chicane itp

vifa 2 X 80 zł a bas to sami doradźcie ..

a co ze zwrotnicą do tej vify ???? poradźcie coś ,,,,

W zależności od budżetu np:http://allegro.pl/tonsil-orygin-gdn-15-40-5-4-ohm-nowy-gwarancja-i3088720406.html albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo jeszcze inaczej: od STX-a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niezły

Żeby myśleć o zwrotnicy, trzeba mieć głośniki - najlepiej z charakterystykami, żeby nie było w pożądanym pasmie jakichś Giewontów, albo nawet Czomolungmy ;-) Akurat wybierając te Vify można wykorzystać z niskotonowego tylko część użytecznego pasma, żeby tych "szczytów" uniknąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem Vifę DX25. Powiem szczerze nic specjalnego.Włożyłem do kolumny, pograłem pięć minut, wymontowałem i sprzedalem na ebay'u. Jeżeli już Vifa to lepiej dołożyć trochę i kupić XT25. Do elektroniki będzie pasować.

A jeszcze jedno pytanie. W ostatnim poście nie masz ani jednej dużej litery. Popsuła ci się klawiatura?

Miałem Vifę DX25. Powiem szczerze nic specjalnego.Włożyłem do kolumny, pograłem pięć minut, wymontowałem i sprzedalem na ebay'u.

Na tej podstawie wysunąłeś wnioski? Wg mnie głośnik też nie jest super ciekawy, ale nie napisze tego jeśli go nie zaaplikuję sensownie w różnych aplikacjach...

O XT25 mam swoje zdanie, ale zaskoczył mnie ostatnio na as wavecor tw030... Bardzo fajny tweeter i do tego niedrogi, tańszy od Vify, ale trzeba by pomierzyć i zaprojektować zwrotę.

Ukryta Zawartość

Do XT25 jest trochę projektów...

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jak po pierwszych taktach słyszę czy mi się głośnik podoba czy nie. Krótki pomiar czy nie ma jakiś ekstrawagancji w charakterystyce. Po co się męczyć jak ci się głośnik nie podoba od pierwszych sekund grania. W stosunku do XT25 brakuje mu przejrzystości. W sumie to wart swojej ceny jak ktoś nie oczekuje więcej od dźwięku.

Ale XT to bym radził najpierw posłuchać bo wielu ludzi reaguje na ten głośnik alergicznie. Moim zdaniem wina podłączonej do niego elektroniki a nie samego głośnika. Podobnie jest z Sasem 27tbfc/g. Albo się go kocha albo nienawidzi.

Jak po pierwszych taktach słyszę czy mi się głośnik podoba czy nie.

Ale XT to bym radził najpierw posłuchać bo wielu ludzi reaguje na ten głośnik alergicznie. Moim zdaniem wina podłączonej do niego elektroniki a nie samego głośnika.

Taka sama przyczyna może być przy DX25 a nie wziąłeś tego pod uwagę... :)

Nie mniej w cenie do stówki ciężko o dobry wysokotonowiec, więc DX25 wygląda lepiej niż konkurencja w tym przedziale, chociaż ostatnio pojawił się wysoki podobny do AWXa, więc śmiało może z nim konkurować.

Ukryta Zawartość

Natomiast typowy AWX gra dużo kulturalniej od DX25 i do 120zł też dobry kandydat.

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko ile autor chce przeznaczyć na gotowy projekt...

Może monitorki na 15AWX + 27TBFC/G lub AWX na górze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam znalazłem na necie vifa dx25tg + tonsil gdn 15405 plus zwrotnica

może być na pierwsze diy?

15AWX jest dużo lepszym wyborem od tonsila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

kurcze niewiem jak wam wkleić ten rysunek ... jestem tu pietrwszy raz .. ale gość zrobił ... takie podstawkowe fajne te głośniki .....i mówisz ze to nie ta zwrotnica?

Macie panowie może jakiś wzór zwrotnicy do tej dx25tg ??

dzięki

Ja znalazłem taką zwrotnice ,, można jej użyć???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zwrotka do 05, a ten nowy to 09 i ma inne parametry, ile mozna sie powtarzac? Chcesz to zrob na tej, efekt uslyszysz sam.. Nie ma raczej zwrotek por nowego dxa, chcesz to szukaj paluszki nie rozbola..

Ale ja bym zrobił wg. tego, co zamieściłeś z drobną korektą. Mianowicie pierwsza pojemność 11,5 uF, a w gałęzi wysokotonowca raczej 5,6 Ohm, 3,9 uF i cewka nieco większa - 0,4 mH. Zresztą może koledzy Ci to zweryfikują, mają olbrzymie doświadczenie połączone z całymi pokładami życzliwości. Moim laickim zdaniem, aż takich różnic w DX 25 raczej nie będzie, żeby wymagały diametralnych zmian w aplikacjach. Ale oczywiście mogę się mylić i wykorzystasz tylko 80% możliwości tej Vify. A porady fachowców pozwolą to wykorzystanie poważnie poprawić ;-)

A jeśli pokaże się np. KrzyśA, to mam takie pytanie: kalkulator

Ukryta Zawartość

LR 2 liczy np. dla 3 kHz i 8 Ohm dwa razy 3,3 uF i dwa razy 0,8 mH. A inny kalkulator liczy dla dołu 0,6 mH i 9,4 uF, a dla góry 4,7 uF i 0,3 mH. Jasne, że ŻADEN pewnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, ale to nieco dziwne, tym bardziej, że rozrzut jest dość spory, a wyniki drugiego dla mnie - "misia o małym rozumku" są o wiele bliższe zwiedzanych stron i rzeczywistych zwrotnic....

Ukryta Zawartość

Ok dzięki myślałem ze to te same głośniki ....

Jeżeli oczekujesz konkretnej rady lub jakiegoś projektu to podaj konketnie kwotę jaką jestes wstanie wydać za głośniki (głośniki, podzespoły,obudowa itp.) Bo może zamiast szukać jakiś egzotycznych połączeń lepiej będzie kupić coś np. z Akkusa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.