Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Audio - klasa D na Tripath 2021

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wygrzebałem coś takiego z domowego pokładu ciekawostek PC Audio

cardamp_pic1.jpg

Montowane jeszcze pod ISA a nie w szynę PCi/PCie.

Tu specyfikacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gra to strasznie płasko i bez emocji... :/

Czy wymiana opampów ma tu sens..?

Zasilam to liniowym zasilaczem 12V 5A Tomanka

Znalazłem info o zamiennych Opampach

PHILIPS NE5532, Analog Device AD712, AD823, AD827, OP275, TI (BB) OPA2134, OPA2604

Ukryta Zawartość

Zawsze to będzie grało jak tania kostka... Wg mnie nie ma sensu wydawanie kasy na OPA i całą otoczkę, wystarczy zrobić inną końcówke mocy typu uniamp symasym, ugoda czy małego lampiaka na tg2,5 itd na najtańszych elementach i zagra to dużo lepiej...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Przede wszystkim to lepsze cewki na filtrze wyjściowym i wymiana kondensatorów z ceramicznych na foliowe. Tutaj masz linka gdzie opisane jest dlaczego.

Ukryta Zawartość

Sama wymiana kondensatorów powoduje dziesięciokrotne zmniejszenie harmonicznych. Poza tym na oko widać że cewki mają za mały prąd nasycenia.

Topologia filtra też jest nie bez znaczenia. Ma dosyć istotny wpływ na brzmienie wysokich tonów.

Osobiście nie słyszałem Tripatha 2021 ale mam Tripath'a TK 2050 i ten w wersji fabrycznej rozwałkował Symasyma i Aboxa na placek. Poza tym z fabrycznych wzmacniaczy Nad'a C320 i wiele innych.

No ale ten ma zniekształcenia o rząd wielkości niższe niż ta2021.

Ma swoją specyficzną barwę którą albo się lubi albo nie ale jak się ja lubi to poza tym dźwięk jest prawie holograficzny tak przejrzysty jest ten wzmacniacz. Pewnie są lepsze wzmacniacze ale nie za tą cenę. Trzeba by chyba szukać powyżej pięciu tysięcy złotych i to pewnie nie każdy zagra lepiej. No i nie do każdych kolumn pasuje. Ja miałem szczęście że do moich tak. Pewnie jakbym go spróbował na innych kolumnach to wzmacniacz poszedłby w odstawkę.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W wymianę cewek i kondów nie poszedłem, uzbierane środki przeznaczyłem na Tripath 2050.

IMG_9093-500x500.JPG

Gra też trochę zimno i krótkim basem, ale też jest zupełnie nie "wygrzany"

Polecają do niego 300W zasilanie

DC: 24-39V (max 34-35V recommended)

AC: 17-27V (max 24V recommended)

Znalazłem w domu trafo 150VA na 17V i gra

Jakie zasilanie było by lepsze do tego wzmaka.

Impulsowy 35V czy jakaś toroida na 24V..?

Podczas słuchania z maksymalną głośnością jaką słucham w domu, miernik w gniazdu pokazuje do 6.8W poboru prądu przez trafo 17V :)

Skasowało mi mój wpis. Co się dzieje na audiostereo

Wklejam jeszcze raz to co napisałem.

Musisz go zasilać zasilaczem impulsowym. Napięcie zasilające musi być stabilizowane. W Tripath to ważne. Poza tym ważna jest filtracja na wyjściu. T.z. sama topologia filtra. Gdy nie jest filtrowany wystarczająco stromo wysokie tony są ostre. Próbowałem różnych filtrów. Dobrze żebyś miał schemat. Ja w swoim usunąłem cały filtr fabryczny bo był robiony na kondensatorach ceramicznych i zbudowałem filtr od podstaw drugiego rzędu. U ciebie filtr na pewno nie jest taki jak w nocie aplikacyjnej bo tam jest więcej elementów. Ale przede wszystkim to zasilanie stabilizowane. To podstawa.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Skasowało mi mój wpis. Co się dzieje na audiostereo

Wklejam jeszcze raz to co napisałem.

Musisz go zasilać zasilaczem impulsowym. Napięcie zasilające musi być stabilizowane. W Tripath to ważne. Poza tym ważna jest filtracja na wyjściu. T.z. sama topologia filtra. Gdy nie jest filtrowany wystarczająco stromo wysokie tony są ostre. Próbowałem różnych filtrów. Dobrze żebyś miał schemat. Ja w swoim usunąłem cały filtr fabryczny bo był robiony na kondensatorach ceramicznych i zbudowałem filtr od podstaw drugiego rzędu. U ciebie filtr na pewno nie jest taki jak w nocie aplikacyjnej bo tam jest więcej elementów. Ale przede wszystkim to zasilanie stabilizowane. To podstawa.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ja mam TDA7492. Zrobiłem na wyjściu half-filter - usunąłem pojemność 220n między plusem i minusem na wyjściu głośnikowym i poprawiły sie wysokie tony. Ale 100n między plusem/minusem i masą urządzeniu musiały zostać, bo zatykał sie odtwarzacz Cd, pokazując ERROR. Do małych kolumienek mam Tripath 2021, przy nim jeszcze nie majstrowałem, bo jest "zaplombowany."

Ukryta Zawartość

Niestety w tk2050 jak się zrobi half-filter to szumi niemiłosiernie. Ja zrobiłem dwa stopnie pierwszy normalny czyli cewki 22uH i 0,22uF między plus i minus za cewkami a następnie half-filter z cewką 30uH i pojemnością 100nF między plus i minus. Też trochę szumi ale tylko jak się przyłoży ucho do głośnika. Jak się da pełny filtr to nie szumi w ogóle.

Dzięki,

Czyli Klasa D = Impulsowy zasilacz...?

Możesz rzucić jakimś linkiem dla zobrazowania twojego zdania w tym temacie..?

Pytałem o moc takiego zasilacza, bo wraz z maksymalną mocą takiego zasilacza rośnie dość wyraźnie cena.

Wzmak daje 100W na 4ohmy. Nie mnej mieszkam w bloku i 10wat z tranzystora czy 5wat z lampy mi wystarcza, tj musi wystarczyć.

Moc w porównaniu do tego pierwszego Tripath 2021 który ma 50W na 4ohmy jest wyraźnie wyższa, odkręcając potencjometr za godzine 12stą membrany basowe w kolumnach są wyraźnie ożywione i jest niezły wykop, ale super kontrolowany i nawet potężny choć coś za coś. Nie ma zejścia jak z innych wzmaków jakie mam.

Sygnał wyjściowy kształtowany jest szerokością impulsu i niestety jak dasz zasilacz niestabilizowany to cały praca wzmacniacza zostanie zakłócona bo będzie ci pulsowało napięcie zasilające w rytm prądu. Czytałem to na jakimś forum ale nie pamiętam dokładnie gdzie.

Zasilanie do tripatha musi być sztywne jak deska a to uzyskasz tylko przy pomocy zasilaczy stabilizowanych. Normalne zasilacze nie mają najmniejszego sensu bo mają niską sprawność to pozostają tylko zasilacze impulsowe. Z mocą też nie należy przesadzać bo Tripath ma wysoką sprawność. Owszem można ale nie jest to tak krytyczne jak w normalnych wzmacniaczach. Ja swojego zasilam z 24V 12A i dodatkowo na wszelki wypadek dałem 10000 uF na wyjściu zasilacza.

Właśnie sobie przemyślałem kwestię mocy. Praktycznie prawie cały prąd z zasilacza może być oddany na kolumny. Na samych kościach zostaje niewiele. Trzeba by zobaczyć w nocie aplikacyjnej ile dokładnie. Załóżmy że do dyspozycji mamy 10A to moc jaka zostanie dostarczona w impulsie będzie wynoisła 10 do kwadratu razy impedancja kolumny co przy 4 Ohmach daje nam 400 W w impulsie.

Myślę że w zasilacze które dają więcej niż 10 Amper nie ma się co pchać a pewnie 5 A też by wystarczyło.

Trzeba by jeszcze sprawdzić czy takie napięcie zasilające jest w ogóle w stanie wymusić taki prąd na impedancji kolumn. Bo może być tak że zasilacz może taki prąd dostarczyć ale przy danym napięciu takich prądów nie uzyskamy.

Moim zdaniem powinno się wyliczyć z impedancji jaki prąd może popłynąć na najniższej impedancji kolumn przy napięciu zasilacza i założyć że taki prąd musi zasilacz dostarczyć.

Czyli dla przykładu jak masz zasilacz 24V to na czterech ohmach popłynie ci 6A. Czyli że nie ma sensu stosować zasilacza 10A. 6A ci w zupelności wystarczy.

Dzięki za odpowiedź

Czyli 35VDC i 5A nam wystarczy..?

Nie znam nic takiego szczerze mówiąc, ale producent wzmacniacza robi też sam zasilacze regulowane DC do niego i oczywiście je poleca ;)

SMPS300R-500x500.jpeg

A ta Vifa nie jest przypadkiem 8 Ohm? Rezystancja cewki wynosi około 6 Ohma i jeżeli zwrotnica nie jest skopana to impedancja nie powinna spadać poniżej tej wartości.

Wtedy przy zasilaczu 35V zasilacz do tej rezystancji dostarczy około 6A prądu. Czyli że jeżeli napięcie zasilania 35V to zasilacz musi mieć przynajmniej 6A dla tych kolumn.

Były wersje 4 i 8 ohm.

Ta co mam ma 4 Ohm a SS jest 6 Ohm

Ile chcę wydać na zasilacz, dobre pytanie :D

Teoretycznie taki szybki wzmacniacz powinien dobrze napędzać takie właśnie ciężkie i wolne membrany jakie ma Vifa 18PL

Jeżeli 4Ohm to dobrze by było żeby zasilacz miał przynajmniej 9A. Pytanie tylko czy ten głośnik wytrzyma takie moce? Czy nie lepiej by było zastosować trochę mniejsze napięcie?

Zaoszczędzisz wtedy na zasilaczu bo nie musi mieć tak dużej wydajności prądowej.

Tak jak pisałem, słucham raczej nie za głośno.

Te 35VDC dedykowane przez producenta to ma jakiś sens większy czy może być równie dobrze też 24V...?

Mam 90W impulsówke ale na 19VDC..

Kolumny mają nominalną 100W i 500W w piku ale ja słucham raczej do 10Wat

Ja bym maksymalnego polecanego napięcia nie dawał. Osobiście gram na 24V i braku mocy nie odczuwam.

Mam ten zasilacz

Ukryta Zawartość

Można go też podkręcić na wyższe napięcie. Nie próbowałem ile maksymalnie. Cena wyjątkowo atrakcyjna.

Nie pomyślałem o jednym. To końcówka stereofoniczna i prądy się podwoją na dwa kanały. Wzmacniacz jest wprawdzie obciążony czterema Ohmami ale zasilacz dwoma.

Ukryta Zawartość

Maksymalne VDC jest niby 39, polecane 34~35VDC

Pytanie czym im większą możliwa wygenerowana moc to tym większa tez dynamika nawet przy cichym słuchaniu.?

Ten zasilacz z linka to taki do zasilenia 10 000 sztuk ledów..? :)

Czy testowo takie coś się nada..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale też kosztuje grosze

Użyłem zasilacza impulsowego od poprzedniego Tripath 19VDC 4,5A ale wzmak nie ruszył na takim napięciu.

Czy te zasilacze od list ledów się nadają.?

Hajend nie moja bajka

Ale do czego to jest jak nie do ledów :)

Ukryta Zawartość

np coś takiego i po temacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale też kosztuje grosze

Użyłem zasilacza impulsowego od poprzedniego Tripath 19VDC 4,5A ale wzmak nie ruszył na takim napięciu.

Czy te zasilacze od list ledów się nadają.?

Ten z 2,5A na pewno się nie nadaje. Masz po 1,25A na kanał czyli jakieś 5W na kanał.

Mi ten zasilacz gra naprawdę dobrze. Zresztą takie zasilacze sprzedają w kompletach z płytkami wzmacniacza na Sure Electronics(do listwy LEDów). Nie wiem z jaką częstotliwością pracuje dlatego dałem mu na wyjście 10000 uF. W zasadzie to powinienem podłączyć na wyście zasilacza oscyloskop i sprawdzić czy napięcie jest wystarczająco sztywne. Po podłączeniu sygnału do wzmacniacza pod obciążeniem. A jak ktoś chce iść na pewniaka to może jeszcze w szereg włożyć jakąś cewkę.

Ale nie widzę takiej potrzeby słysząc to co wychodzi z kolumn.

W końcu zasilacz dostarcza 12,5 ampera prądu.

Hajend nie moja bajka

Ale do czego to jest jak nie do ledów :)

A do czego miałby być jeszcze robione seryjnie impulsowe zasilacze 24V? Na pewno nikt nie robi zasilaczy impulsowych do wzmacniaczy klasy D bo to jest rynek niszowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.