Skocz do zawartości
IGNORED

Podłoga z desek na legarach = Brak basu ?

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem w trakcie adoptowania pokoju kinowo- sypialnianego o wymiarach 4mx5m.

Wszystko fajnie, tylko jest jeden problem - bas. Obawiam się, że to podłoga jest wszystkiemu winna.

Bas czuć w nogach jak trzęsie podłożem, nie przekłada to się jednak na wrażenia akustyczne, nie czuć nic nawet na przeponie, po prostu cała energia skupia się w podłodze.

Wyjątkiem są oczywiście narożniki, ale nie będę przecież tam słuchał, ani coś oglądał.

Miał ktoś kiedyś taki problem ? Może czymś dociążyć podłogę i postawić na tym kolumny ?

W innych pokojach o innym podłożu jest ok.

Dodam, że wcześniej stały wysokie szafki po bokach kolumn, dzisiaj je wyniosłem z pokoju, odsłuchów jeszcze nie robiłem, bo nie mam kiedy, ale myślę, że za wiele to nie poprawi.

Dołączam zdjęcia pokoju ( przepraszam za bałagan, przygotowuje się do malowania )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

259c6fd0d1fc32cem.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podaj wymiary pomieszczenia, z tego schematu wynika, że ustawienie kolumn będzie dalekie od ideału. Może ten negatywny efekt braku basu wynika z niewłaściwego ustawienia - siedzisz w miejscu gdzie znoszą się fale niskich częstotliwości...

Spróbuj pokombinować z ustawieniem, powinny pomóc te dwa kalkulatory:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to faktycznie wina podłogi (w co nie chce mi się wierzyć) to zrób sobie ciężkie kamienne podstawki, postaw je na kolcach, a kolumny na kolcach na nich. Lepiej izolować drgań podłoża się nie da.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co masz pod deskami i z jakich materiałów są ściany, oraz jaka jest wysokość pomieszczenia? Pokój jest duży powierzchnie membran nie za duże, więc możesz mieć małe ciśnienie akustyczne dźwięku.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Sciany, pustak, pod podłogą są połówki pustaków + metalowe bele. Wysokość ok 2,3m.

4x18cm + 1x25cm subwoofer to chyba aż za dużo na 20mkw ?

Z kamiennymi podstawkami próbowałem dzisiaj, ok 20kg sztuka, pod każdą kolumnę i minimalnie coś się poprawiło, lecz nadal czuć za miejscem odsłuchu jak bas kumuluje się w podłodze.

Pojeździłem z kolumnami i zawsze czegoś brakuje, albo bas jest masakrycznie rozmyty, albo jest dobry kick bas, a niskie częstotliwości strasznie pocięte.

Zauważyłem, że czym dalej kolumny są od sciany tym basu jest więcej, jutro może rozrysuje jak dokładnie to wygląda.

A może wyłożyć całą powierzchnie do miejsca gdzie zaczyna się dywan płytami betonowymi ? Mam tego sporo przed domem, myślę, że ustabilizowałoby to podłogę i w konsekwencji wpłyneło na bas ? Na to położyć jakąś wykładzinę.

A może wyłożyć całą powierzchnie do miejsca gdzie zaczyna się dywan płytami betonowymi ? Mam tego sporo przed domem, myślę, że ustabilizowałoby to podłogę i w konsekwencji wpłyneło na bas ? Na to położyć jakąś wykładzinę.

Zrób pomiar a potem będzie można mówić o czymś konkretnym.

Tutaj masz jeszcze jeden kalkulator:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dużo cierpliwości w ustawieniu kolumn i miejsca odsłuchowego oraz umeblowanie pokoju. poczytaj na forum, było o tym sporo pisane, jak nie bedzie satysfakcji to pomiary.

Ukryta Zawartość

Problem raczej na pewno (bez pomiarow nie mozna stwierdzic na 100%) wynika z nieprawidlowego ustawienia kolumn i miejsca sluchacza, ktore jest dalekie od idealu.

Polecam przeczytać artykuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podsumuje.

Pokój jest praktycznie pusty, oprócz dwóch łóżek, fotela, dwóch stolików i oczywiście kolumn nie ma nic.

Powstawiać mogę duże kwiaty ok. 1,8m, szafę 2,0m.. cokolwiek byleby pomogło.

Na pewno trzeba dać coś w miejsce za kolumnami. Może wełna mineralna ?

Ustawienie które podałem na początku nigdy nie wprowadziłem w życie, po prostu ustawiłem tak jak większość osób ustawia pod kino.

Kiedyś miałem inny pokój do odsłuchów, ustawienie podobne do tego co proponują kalkulatory i było ok.

W tym pomieszczeniu, ustawienie z kalkulatora nie sprawdza się kompletnie, bas jest bez energii, zejścia brak, porażka.

Jeździłem dalej po pokoju, najlepiej było w miejscu, gdzie pokazałem na rysunku, choć ustawienie kompletnie mi nie pasuje, bas jest daaleki od ideału, lubi się wzbudzać ( jak prawie wszędzie w pokoju ), ale chociaż go czuć, nie puka jak ręką w karton tylko gra ! Uderzenia są w miarę krótkie i nie rozmazują się.

Nadal jednak występuje duża dziura w dolnym pasmie ok 50-60Hz, praktycznie nie slychać tych częstotliwości.

Przepraszam, że piszę cały czas o basie, ale duży podgłos w pomieszczeniu nie pozwala mi oceniać reszty, dopiero jak skończę malować zajmę się resztą.

I proszę nie zapominać, że pokój będzie wykorzystywany nie tylko pod kątem kina ale i stereo. Jak wiadomo są to dwa różne priorytety, inne odległości, inne wymagania.. itd.

Zestaw do kina : Kolumny Koda Av702, subwoofer Koda sw1000, Ampli Sony STR-790QS

Zestaw stereo : Kolumny Pilot ST303 ( pewnie mało kto kojarzy seas 25tff na górze, vifa d75mx średnie i vifa 20cm na dole, waga 17kg szt ) wzm sony 570es CD Kenwood dp 5040.

Ukryta Zawartość

7bd82d8979789d0bm.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy te kolumny są dociążone wewnątrz? Zaraz będziesz musiał wieszać materace na ścianach. A może kolce?

Tylko nie kolce, siądzie mu przestrzeń i średnica. Lepsza będzie wata pod przewody głośnikowe.

Podłoga na legarach z pustką powietrzną=membrana niskotonowega robi za wachlaż i brak basu,sprawdzone z autopsji,nie walczyłem z tym zjawiskiem tyko wyniosłem sprzęt do innego pokoju,sądzę że taką podłeogę należałoby mocno usztywnić i uszczelnić-bardzo pracochłonne zajęcie,życzę powodzenia

ps zmiana utawienia kolumn niczego nie wniosła efekt pozostał

Od razu mówiłem że to podłoga, nigdzie indziej w domu nie ma takiego problemu jak w tym pokoju. Zmiana nie wchodzi w grę, muszę cos wykombinowac żeby to grało. Jak pisałem mam do dyspozycji płyty betonowe, bardzo ciężkie, może z nich zrobić użytek ? Tylko jak je ułożyć ? Podłoga robi za pułapkę basowa na całej swojej powierzchni czy tylko w okolicach kolumn ? Myślałem nad wyłożeniem powierzchni ok 1,5m od ściany projekcyjnej. Jak myślicie ?

wachlarz? I co, membrana wachluje powietrze między legarami? hehe

Sam piszesz, że pokój jest pusty. To na pewno mody pomieszczenia i fale stojące szaleją i dlatego basu nie masz, do tego ustawienie kolumn.

Ja też mam w pokoju podłogę na legarach i dechach i bas jest i ma się dobrze.

Dzisiaj zrobilem prowizoryczne pomiary generatorem częstotliwości, programem freqenze i wlasnym szczęśliwie odetkanym na czas pomiarów uchem.

Kolumny ustawione 0,8m od sciany tylnej i 0,6 od bocznej.

Jak się okazalo w zakresie 60 i 70Hz jest największa kumulacja basu w pomieszczeniu, bas w tym rejonie jest kompletnie niekontrolowany, dudniący.

Ten rejon jest w miarę odpowiednio rozmieszczony w pokoju.

50Hz - górka maleje, oslabienie czestotliwosci, wyjatkiem sa rogi które podbijaja.

40Hz - natężenie średnie, rozmieszczenie w pomieszczeniu podobnie jak w przypadku 50Hz, na środku kompletny zanik.

35Hz w miarę ok odtwarzane w miescu odsluchu, rogi podbijaja maksymalnie.

30Hz też ok

poniżej telepanie membran i nic więcej.

Zakres 100Hz-90Hz jest w miare ok.

Czy welna mineralna coś podziala (Przy okazji gdzie można kupić najtaniej ? ) ? Dalej nie wiem czy jest sens pakowac do pokoju plyty betonowe w obrębie powierzchni kolumn ?

Może jakieś bass trapy ?

PS: Analizatorem częstotliwości mierzylem co się dzieje gdy stuknę pięścią w podloge. Deski na legarach dobijają do -10dB glosnosci, natomiast zwykla podloga maksymalnie -60dB w zakresie basu.

Zdjąć deski i pustkę wypełnić rozdrobnią gliną, tak jak kiedyś robili.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Jak już miałbym coś zrywać to deski poszłyby z dymem.

Mniej inwazyjne metody ?

Dalej nie wiem czy jest sens bawić się z płytami.. Te powiedzmy 400kg ułożone wokół kolumn chyba dostatecznie usztywniło i odizolowało by podłogę..?

Podłoga pochłania energie basu na całej swojej długości czy tylko w obrębie kolumn ?

Proszę o rozwianie wątpliwości .

Nie ma nic gorszego w pokoju odsłuchowym od drewnianej podłogi. Temat przerabiany tysiące razy. Nie tylko cuda z basem są, ale w reszcie pasma również. No i to nieznośne wrażenie, że coś ciągle rezonuje i brudzi dźwięk. Mam w całym domu drewniane podłogi. Pomagają dywany, lepsze są wykładziny dywanowe na całej powierzchni, ale najlepsza okazała się twarda wykładzina PCV na całej powierzchni pokoju + niewielki dywanik. Kamienne płyty pod kolumnami i podobne, połowiczne rozwiązania, nie dają wystarczającego efektu, wierz mi. Jeśli dom jest naszą własnością, a domownicy nie mają nic przeciwko, zlikwidować podłogę z desek na rzecz betonowej wylewki.

Nie ma nic gorszego w pokoju odsłuchowym od drewnianej podłogi. Temat przerabiany tysiące razy. Nie tylko cuda z basem są, ale w reszcie pasma również. No i to nieznośne wrażenie, że coś ciągle rezonuje i brudzi dźwięk. Mam w całym domu drewniane podłogi. Pomagają dywany, lepsze są wykładziny dywanowe na całej powierzchni, ale najlepsza okazała się twarda wykładzina PCV na całej powierzchni pokoju + niewielki dywanik. Kamienne płyty pod kolumnami i podobne, połowiczne rozwiązania, nie dają wystarczającego efektu, wierz mi. Jeśli dom jest naszą własnością, a domownicy nie mają nic przeciwko, zlikwidować podłogę z desek na rzecz betonowej wylewki.

albo wylewkę i dechy na podścieleniu a jak są równe to podkleić jak parkiet,problem podłogi z desek na legarach jest sama podłoga i pustka pod nią niczym drugi pokój czyli "gra" pdłoga jak i pustka pod nią

wyłożyłem ok 250kg płytek w obrębie kolumn i jest znaczna poprawa. Przede wszystkim bas nabrał masy. Dołoże jeszcze parę płytek pod suba ale na razie taka zawierucha, że trudno wyjść z domu.

Dźwięk jest niestety bardzo dudniący, pomieszczenie mało zagracone, gołe ściany.

Myślę nad kupnem wełny mineralnej Isover PT 80 o grubości 10cm. Ile będę tego potrzebował i gdzie można ją umieścić ?

Dudnienie występuje raczej przy wyższym basie więc wełna powinna pomóc.

PS: Może ma ktoś do sprzedania taką wełnę ?

Wydaje mi się, że podłoga została dostatecznie obciążona, poprawa jest znaczna, planuje jeszcze dociążenie w miejscu odsłuchu nie wiem jak to wyjdzie.

Ściany są całkowicie gołe, wszystkie cztery więc chyba tutaj należy doszukiwać się przyczyn dudnienia ?

Wylewka byłaby dobra tylko ,że na to potrzeba czasu.

U ciebie są podobne objawy ? Masz zagracone pomieszczenie ? Deski są położone na legarach ?

Dziwi mnie tylko, że wszystko gra w miarę dobrze pomiędzy łóżkami jedynie niski bas szlak trafia w podłogę.

Kiedyś przerabiałem to u siebie w domu, położenie PCV na deskach w całym pokoju poprawiło sytuację, ale wylewka dopiero problem rozwiązała. Obecnie ćwiczy ten sam problem, co Ty, mój przyjaciel. Wymienia sprzęty, wszystko, kolumny, wzmacniacze, kable, adaptuje pokój zgodnie z regułami audio, tylko podłogi nie rusza, no i... jak dudniło, tak dudni.

Wieczorem przyniosłem dodatkowe płyty (35x35 waga 16kg/szt ) po 6 na kolumny i subwoofer czyli razem 18. Podłoga odcięta maksymalnie od podłoża, nie czuć już drgań , bas nabrał werwy i nie kotłuje się pod spodem.

Nie wiem czy jeszcze podłoga może coś psuć..

Napisz jak masz wykonana podłogę, ( deski, legary o jakim przekroju, co jest wypełnieniem i co jest poniżej stropu tworzącego podłogę, jakieś pomieszczenie ? )

Śmiem twierdzić że to zwiększy pochłanianie :)

Wypełnienie pustki gliną spowoduje znaczną redukcję drgań legarów z deskami. Tam wejdzie kilkaset kg wypełnienia i prawie nie będzie pustki powietrznej. Tylko to musi być wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną,

Wieczorem przyniosłem dodatkowe płyty (35x35 waga 16kg/szt ) po 6 na kolumny i subwoofer czyli razem 18. Podłoga odcięta maksymalnie od podłoża, nie czuć już drgań , bas nabrał werwy i nie kotłuje się pod spodem.

Nie wiem czy jeszcze podłoga może coś psuć..

No teraz to już nie masz podłogi, tylko betonowy trotuar... Tylko kogo stać wnosić do pokoju na podłogę pół tony kostek? I jak w takim pokoju funkcjonować? Jednak audiofil - meloman, to człowiek zdolny do poświęceń... A Twoje doświadczenia bardzo cenne. Miłych odsłuchów.

Dwa dywaniki shaggy na płytki i fajnie się wszystko prezentuje, płytki w niczym nie przeszkadzają, nikt po tym przecież nie chodzi. Ważne, że częściowo pomogło.

Pokój praktycznie wyłącznie do kina i odsłuchów, łóżka stoją, często mam gości, którzy zostają na noc i trzeba gdzieś ich przenocować, więc ich nie wywalę.

Kazik, dom budowany był ok 25lat temu, nikt już nie pamięta jakie były przekroje.

Pomiędzy legarami jest jakiś żużel ale szczeliny nie są zapełnione całkowicie.

Pokój znajduje się na piętrze, pod podłogą też jest pokój.

Raczej podłogę na razie zostawie w spokoju i zajmę się ścianami.

Jeśli dalej będzie kłopot zerwę deski albo wyremontuje jedno z pomieszczeń w garażu, a pokój zostawie pod inny użytek.

A co myślicie nad przeniesieniem się do pokoju o wymiarach 4x4m ?

Słyszałem, że kwadrat to najgorsze zło, ale chociaż podłoga jest sztywna, bas jest super jakości, nie przeciąga się, nie odkłada się w podłożu, miód.

Tylko niskie częstotliwości się gdzieś gubią, ale na razie przetestowałem jedno ustawienie więc nie mogę za wiele powiedzieć. Akustyka jest sto razy lepsza niż w obecnym pomieszczeniu.

Nurtuje mnie jeszcze kwestia czy 16mkw to aby nie za mało na salkę do kina.

Korzysta ktoś z projektora w tej wielkości pokoju ?

Kwadrat to rzeczywiście zło, ale nie tak wielkie, jak drewniana podłoga, a po drugie: samym ustawieniem sprzętu i mebli możesz wytracić wady kwadratu. Z tego co czytam, lubisz eksperymenty i nie spoczywasz w dążeniu do uzyskania dobrego efektu. Powypełniaj rogi pokoju czymś (meblami), szukaj właściwej odległości od kolumn, w pewnym momencie poczujesz energię fali akustycznej, znajdziesz się w centrum wydarzeń muzycznych, i o to chodzi.

Jak wrócilem, że sprzętem do tego felernego pokoju nagle zauważylem, że te 400kg plyt które wnioslem tak naprawdę nie wiele daly.. Zalamać się można, bo teraz plany trzeba bedzie obrócić o 360stopni, innego wyjścia z sytuacji nie widzę, cholerna podloga.

"Nowy" pokój móglbym przemeblować oczywiście na potrzeby akustyczne, powywalać zbędne graty tak żeby w końcu zagralo to jak trzeba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.