Skocz do zawartości
IGNORED

Grzejący się Telefunken HR 650

Michu917

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż mam taki problem związany z amplitunerem podanym w temacie. Kupiłem go niedawno na allegro. Ma on moc wyjściową okolo 2x30W a do niego są podpięte głośniki 8Ω 50W. Ostatnio zauważyłem brak jednego z dwóch bezpieczników (3,15A 250V), więc postanowiłem dokupić taki sam, lecz w sklepie dali mi 3A. Przed włożeniem nowego bezpiecznika wszystko dość ładnie grało, ale charczał potencjometr Balance. Przy ustawieniu w komputerze aby grał tylko prawy kanał, nie grał ani jeden głośnik. Po tym jak włożyłem nowy bezpiecznik (3A), wszystko na początku ładnie wyglądało, potencjometr nie charczał, ale po przesunięciu na jeden kanał znów nie grały głośniki i do tego amplituner strasznie się nagrzał (głównie w miejscu gdzie jest radiator dokręcony do scalonej końcówki mocy: konkretnie STK4131 II). Wszystkie kondensatory,rezystory wyglądają dobrze. Więc chciałbym was prosić o poradę co może być powodem grzania się i dlaczego ten jeden kanał nie gra. Jeżeli to może pomóc to dodam, że czasami on "kopie" prądem (nie znam przyczyny) oraz dziwnie pachnie ze środka (czymś spalonym, ale nic takiego tam nie ma)

Dla ostrzeżenia, jest to mój pierwszy sprzęt audio i w ogóle jestem w tym zielony.

Pozdrawiam

Możliwości są dwie, albo źle podłączyłeś te głośniki albo ten sprzęt jest nie do końca sprawny. Z tego co napisałeś nie bardzo da się tego wywnioskować.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Po pierwsze, to chce przeprosić za to że wstawiłem ten temat do działi DIY a nie Stereo, więc proszę o przeniesieni go.

A po drugie, to głośniki podłączyłem dobrze, + do czerwonego i - do czarnego (chyba że poprzedni właściciel głośników źle oznaczył kable). A co do drugiej możliwości to wzmacniacz oprócz tego że czasami kopnie, to jest sprawny. Dopiero po włożeniu drugiego bezpiecznika (którego brakowało) zaczyna się nagrzewać końcówka mocy. Wstawię jeszcze zdjęcia amplitunera od środka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-49222-0-57532000-1363187246_thumb.jpg

post-49222-0-62485900-1363187252_thumb.jpg

post-49222-0-69788000-1363187262_thumb.jpg

post-49222-0-91859800-1363187267_thumb.jpg

post-49222-0-28162200-1363187319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale, gdy jest włączone radio i gra normalnie na tym jednym bezpieczniku, a gdy włączam tryb mono to bardzo dobrze słychać różnicę między dźwiękiem mono a stereo. A tak w ogóle to ja się go trochę boje teraz włączać bo ostatnio bardzo często się na mnie "uwziął" i mnie cały czas kopie prądem.

Coś mi to niestety przypomina....

Prawdopodobnie tak jest jak piszesz. Ale to grzanie się w tym przypadku raczej nie jest spowodowane za niską imedancją wypadkową dwóch głośników chociaż to może też, tylko raczej tym, że jeśli gniazda wyjściowe są zrównoleglone z powodu niesprawności jednego kanału to w chwili włożenia bezpiecznika zrównoleglone są również oba kanały wzmacniacza, ten sprawny i ten niesprawny.

W każdym razie na podstawie tego wszystkiego można przypuszczać że jedna końcówka mocy jest niesprawna natomiast ta druga sprawna jest podłączona pod oba gniazda głośnikowe. Tak więc w tej chwili jest to wzmacniacz jednokanałowy z możliwością podłączenia dwóch głośników

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

To świadczy o tym że do prawego kanału podłączone są oba gniazda głośnikowe. A lewy kanał jest niesprawny, Z tego też powodu ktoś wyjął bezpiecznik w kanale lewym.

Czyli została wymiana końcówki mocy ? np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zanim poszukasz nowego układu na allegro,proponuje poszukać sprawnej używki z wylutu ,lub na wymontowanej płytce.Będziesz miał pewność że to nie podróba która kiedyś pójdzie znowu z dymem.Dużo pisze się o tym np.na elektrodzie.

Ta zworka pewnie znajduje się od strony druku ponieważ tam najłatwiej ją zrobić. Wklej zdjęcie płytki od spodu w okolicach gniazd wyjściowych

Wszytko wskazuje, jak koledzy piszą, na odcięciu jednaj niesprawnej końcówki, a drugą podłaczono do obydwu par zacisków głośnikowch (L+R).

Niepokoi mnie jedno: napisałes że wyraźnie słychac różnicę między poszczególnymi położeniami przełącznika mono/stereo.

Jesli faktycznie masz słyszalne stereo, to cała teoria o mostkowaniu wyjścia sprawnego z niesprawnym robi się niestety nieaktualna - na jednym kanale nie da się uzyskać efektu stereo.

Jest jeszcze szansa ze położenie przełoącznika powoduje zmianę ale to nie stereo/mono a np głośniej/ciszej grają

podłączone głośniki

...lepiej będzie jak nie będziesz się sam tego podejmował

Jak masz mozliwość - oddaj bubla na allegro

Jeśli nie ma już takiej możliwości - serwis...samemu nie grzeb i nie inwestij w naprawę kiedy tak naprawdę nie wiadomo co pacjentowi dolega

Niepokoi mnie jedno: napisałes że wyraźnie słychac różnicę między poszczególnymi położeniami przełącznika mono/stereo.

Jesli faktycznie masz słyszalne stereo, to cała teoria o mostkowaniu wyjścia sprawnego z niesprawnym robi się niestety nieaktualna - na jednym kanale nie da się uzyskać efektu stereo.

Różnica pomiędzy odtwarzaniem mono i stereo istnieje i jest spowodowana tym, że w przypadku odbioru stereo wzmacniany jest jeden kanał, a jeśli przełączyć na odbiór mono wzmacniana jest suma kanałów tak więc nie stoi to w sprzeczności z tym że pracuje jeden kanał.

Po przełączeniu mono/stereo słychać różnicę w lekkiej poprawie głębi dźwięku, lecz to działa tylko w radiu. Gdy puszczam muzykę z komputera to żadnej różnicy nie słychać. A do zmiany głośności mam przełącznik loudness i potencjometr głośności. Co do oddania sprzętu na allegro, napisałem maila do sprzedawcy lecz się nie odezwał do tej pory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.