Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z niskotonowym na bocznej ściance obudowy

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

JAK mierzyć i jak robić symulacje do strojenia zwrotnicy w głośnikiem niskotonowym na bocznej ścianie obudowy.

Układ klasyczny czyli wysokotonowy i średnio-niskotonowy z przodu. Podział z niskotonowym na około 200 hz umieszczonym z boku na wysokości ok. 50cm od podłogi.

W jaki sposób wykonać symulacje takiego układu? W jaki sposób wykonać pomiar do strojenia zwrotnicy? Jak ustawić mikrofon, bramkowanie itp. w warunkach domowych.

Zazwyczaj wykonuje pomiary od 400-500 hz dla układów 2-drożnych. Niżej mnie nie iteruje, bo wiem mniej więcej jak brzmi głośnik w niskim zakresie pasma. W tym przypadku jednak muszę wykonać podział pasma poniżej zakresu pomiaru. W jaki sposób sobie radzicie z takim zagadnieniem?

Idzie wiosna, weź laptopa, idź na łąkę i pomierz co potrzebujesz. Mikrofon najlepiej przy samej ziemi to wtedy nie będzie fali odbitej od niej. Tylko by nie padało i mocno wiało. Zwierzaki to raczej ćwierkają na 2kHz i wyżej więc nie będzie problemu.

Ja w takich sytuacjach kolumne stawiam na podłodze i pomiar robię z odbiciami od podłogi. Natomiast bramkę ustawiam tak aby wyciąć odbicia od sufitu i ścian. Pomiar o tyle sensowny że odległości głośników od podłogi=constans. Moje pomieszczenie pomiarowe ma 3,3m wysokości więc z pomiarem da się zejść dość nisko.

Ja niestety nie mam takich warunków. Nie będę targał metrowej wysokości skrzyń na powietrze. Mieszkanie tez mam normalne 2,5m wysokości. pomiar przy podłodze mogę zrobić to nie będzie problemem. Tylko jak zmierzę integralność całego pasma?

A może sa jakieś programy pozwalające przerobić pasmo mierzone na osi głośnika z 1 metra odległości przez założenie określonej jego pozycji w przestrzeni? Chodzi o wykonanie symulacji. Mam taka kolejność, że najpierw symulacja, wstępny projekt zwrotnicy, potem złożenie, pomiar i modyfikacja.

W przypadku tego projektu nie mam się na czym oprzeć. Może chociaż wiecie gdzie znajdę schematy zwrotnic Audio Physic albo chociaż krajowych wynalazków typu TLC 2 ? Na razie tylko analizowałem projekty Visatona ale tam jest inna wysokość umieszczenie głośnika niskotonowego.

Tu na forum był kiedyś wątek o klonach AP Virgo, które robił kubedes. Nie pamiętam, czy był opublikowany schemat zwrotnicy, ale może ich konstruktor pomoże Ci na priva?

Nie weim jeszcze na jakich głosnikach miałaby być to konstrukcja, Zakładam że "klasycznie czyli 8" na dół 5" na średnie i 1" kopułka.

Wziąłem do symulacji Visaton VOX200 light

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

żeby zobaczyć jak bardzo symulacja odbiega od ich pomiaru. Doszedłem do wniosku że w symulacji układu klasycznego dla osiągnięcia kształtu przebiegu jak w układzie z głośnikiem na bocznej ściance zwrotnica musi dawać ok. 3 db podbicia na średnim basie względem reszty pasma oraz wyrównanie fazowe uzyskiwane dopiero przy odsunięciu offsetu głośnika mniej więcej w jego rzeczywisty środek geometryczny czyli np. zamiast 70-90mm to jego 4 krotność około 250-350.

Pasywność zwrotnicy nie jest problemem w tym wypadku cewki nie są większe niż w kolumnach z głośnikami niskotonowymi do przodu.

Natrafiłem natomiast na inny problem.

Taka zwrotnica na basie jak VOX200 light daje bardzo duży spadek impedancji w zakresie pasma podziału. Nie ma tu normalnego strojenia zwrotnicy z dążeniem do uzyskania podniesienia impedancji.

W VOX200 określono impedancję wypadkową na 4 omy mimo 8-omowego głośnika na basie. W związku z czym nie użyję już głośnika 4-omowego bo spadek impedancji w zakresie 150-250hz będę miał wyraźnie większy niż w rezonansie tunelu bass-reflex. Na oko może to być poniżej 1,5 oma dla głośnika 4-omowego. Należałoby użyć do tego projektu głośnika co najmniej 8-omowego a jeszcze lepiej 12-15-omowego. I wtedy już koszt cewki w zwrotnicy do takiego filtrowania byłby znacznie wyższy.

TLC-2 i AP-Virgo miały jednak inaczej ustawione głośniki . Na bocznej ścianie ale bliżej podłogi. Może to jest sposób na wybrnięcie z tej sytuacji zbyt dużego spadku impedancji?

Ukryta Zawartość

W związku z czym nie użyję już głośnika 4-omowego bo spadek impedancji w zakresie 150-250hz będę miał wyraźnie większy niż w rezonansie tunelu bass-reflex

Kiedyś przy pasywnej wersji miałem podobny wynik i było to w granicach 400Hz lecz wzmacniacz chyba dawał rady bo nie miałem porównania. Teraz jestem bardziej leniwy i robię wszystko aktywnie ze zwrotnicą aktywną Behringer DCX i powiem że jak ktoś raz spróbował aktywnych to pasywnych więcej się nie chwyci.

Co do podziału to trzeba będzie używać filtrów Butterworta a nie Linkwitza. Z doświadczenia wiem, że gdy głośniki nie są w osi to lepsze wyniki dają zwrotnice gdzie w punkcie cięcia jest tylko -3dB spadku a najgorsze są 18dBelowe. Mowa oczywiście o akustycznych (czyli filtr+obudowa+głośnik) W samochodach panuje podobna sytuacja. ale w innym przedziale częstotliwości. Pomiary robił bym tak jak to będziesz słuchał. Ta zwrotnica cyfrowa wcale nie jest taka droga (1300zł) a ułatwia prace pomiarową i strojenie bardzo. Potem możesz sobie zrobić pasywną.

Wiem o którego Behringera chodzi. Mógłbym go kupić nawet może o stówkę taniej, ale on jest 2 drożny. Wiec podział byłby tylko na dół. W dodatku sam zdejmuje sobie charakterystykę i ustawia podział pasma, wiec to rzeczywiście opcja dla leniwych. Mnie jednak w projekcie chodziło o zbudowanie całkowicie autonomicznej konstrukcji, o pełnym pasmie przenoszenia choć bez przesady, oraz zgrabnych czyli smukłych proporcjach. Dlatego właśnie taka forma z głośnikiem na bocznej ściance.

Behringer DCX2496 ma 3 wejścia i 6 wyjść. Można stworzyć stereo 3 drożne albo nagłośnić kościół w 6 sektorach mono itd. Robi przy pomocy swego procesora wg pomiaru z mikrofonu wyrównanie czasowe głośników oraz ich polaryzacje ale to o czym piszesz chyba nie.

Wszędzie czytałem że ma dwukanałowy cyfrowy filtr plus kanał do pomiaru charakterystyki mikrofonem.

A tutaj piszą jakby co innego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tak jakoś nieprecyzyjnie

Ukryta Zawartość

to do tego trzy Behringery A500 i "gitara"

O, take -

Ukryta Zawartość

nie wiem czy te pomiary to dobrze czy przeciętnie.

Ukryta Zawartość

A tutaj piszą jakby co innego:

Czytałem po łepkach i zgadza się. Jak na ponad rok użytkowania nie znalazłem wad. Polecam z czystym sumieniem.

A strojenie przy pomocy ARTA to wspaniała zabawa. Dzięki przyciskowi COMPARE skaczesz pomiędzy ustawieniami jakie zmieniłeś od włączenia procesora.

Warty każdej złotówki a jeżeli na forach przeczytasz coś na temat szumów to jest to bzdura wynika z faktu że pseudo fachowcy wypowiadają się w tej sprawie.

Jak się domyślam te 3db zysku na średnim basie oznacza na podziale i stąd tak niska impedancja???

Tak się zagłębiam w tego behringera i mnie również coraz bardziej się podoba. Trochę naciągane osiągi, ale jak zajrzeć do środka, to zwykle klocki z takim wsadem to koszt o rząd wielkości większy. Można gdzieś sciągnąć ten soft, bo na ...com jakoś nie mogę znaleźć???

znalazłem ich tłumaczenie

Ukryta Zawartość

ale tak "po chińsku" że jeszcze trudniej sobie na ich podstawie wyrobić opinię.

Ukryta Zawartość

to do tego trzy Behringery A500 i "gitara"

O, take -

Ukryta Zawartość

nie wiem czy te pomiary to dobrze czy przeciętnie.

Sam nie wiem ale moim marzeniem jest APART Champ 4

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się domyślam te 3db zysku na średnim basie oznacza na podziale i stąd tak niska impedancja???

Ale o co pytasz? Teraz o to co napisałem na temat podziału pasma w Visaton VOX200 Light? Sprawa jest dość prosta. Podział pasma niskotonowego następuje w zakresie najniższej impedancji głośnika czyli przy około 200hz.

Sekcja średniotonowa jest co prawda 4-omowa ale w dolnym zakresie filtrowana i jej impednacja wznosi się poniżej 300Hz.. Przyczyna niskiej impedancji zestawu jest węc głosnik niskotonowy - jego filtrowanie w zakresie minimum impedancji oraz przesunięcie fazy elektrycznej - jak pisałem charakterystyka SPL wyrównuje się na symulacji po przesunięciu offsetu głośnika do 300mm. Dla klasycznego układu głośników ma przedniej ściance głosniki miałyby dużą niezgodność fazową co możaby uznać za wadliwie zaprojektowaną zwrotnicę. W układzie na bocznej ściance tak po prostu musi być żeby wypadkowo uzyskać wyrównanie pasma.

Oczywiście układ z krosownica cyfrową i aktywnym zasilaniem głosników pozwala ominąc takie problemy. A nawet więcej, pozwala dopalić bas z mniejszej obudowy.

Ma tylko taka wadę że musimy zrobić cały system grający pod takie rozwiązanie zamiast autonomicznej kolumny głośnikowej.

Sam nie wiem ale moim marzeniem jest APART Champ 4

Ukryta Zawartość

co w nim jest takiego marzycielskiego?

to czasem nie jest wzmacniacz 100V wymagający transformatorów dopasowujących do głośników?

Ukryta Zawartość

Można gdzieś sciągnąć ten soft

Masz na myśli ARTA?

Ukryta Zawartość

Ten Champ 4 dla mnie ma 4 wzmacniacze, jest mały, bez aktywnego chłodzenia. To mi się podoba.

Jest wiele fajnych wzmacniaczy, nawet gdzieś był jakiś super audiofilski wzmacniacz do odsłuchu w studiach ale nie mogę sobie już przypomnieć.

Ukryta Zawartość

oraz zgrabnych czyli smukłych proporcjach. Dlatego właśnie taka forma z głośnikiem na bocznej ściance.
Sorry, ze sie wtrace, ale kolumny z 23 cm scianka przednia (8" woofer) imho może być smukła. [End of offtopic.]

El sueño de la razón produce monstruos.

Ten Champ 4 dla mnie ma 4 wzmacniacze, jest mały, bez aktywnego chłodzenia. To mi się podoba.

Jest wiele fajnych wzmacniaczy, nawet gdzieś był jakiś super audiofilski wzmacniacz do odsłuchu w studiach ale nie mogę sobie już przypomnieć.

Najtańszy wariant jaki przychodzi mi do głowy sterowania głośników krosownicą cyfrową to moduły na LM-ach. Ale nie jakieś tam gainyklony tylko prawdziwe wzmacniacze jak podaje producent. Czyli overture PBA200 na dół oraz 2x PBA100 na średnie i wysokie Same końcówki mocy. Koszt budowy może się zmieścić w 1500zł. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia współpracy takich urządzeń i co trzeba jeszcze zrobić czy zmodyfikować w "fabrycznym" projekcie końcówki mocy żeby podłączyć go do tego DCX2496

Sorry, ze się wtrącę, ale kolumny z 23 cm scianka przednia (8" woofer) imho może być smukła.

Ale 18cm szerokości będzie smuklejsza.

To jednak traci sens estetyczny jeśli głośnik wymaga dużej objętości. Na przykład taka kolumna 50-60 litrowa jeśli byłaby smukła to będzie nieproporcjonalnie głęboka i wysoka.

To jednak traci sens estetyczny jeśli głośnik wymaga dużej objętości. Na przykład taka kolumna 50-60 litrowa jeśli byłaby smukła to będzie nieproporcjonalnie głęboka i wysoka.

E tam moje nie są przesadnie głębokie a smukłe są na 100%

Nie wiem tylko jak wygląda kwestia współpracy takich urządzeń i co trzeba jeszcze zrobić czy zmodyfikować w "fabrycznym" projekcie końcówki mocy żeby podłączyć go do tego DCX2496

Nic nie trzeba zmieniać w DCXe. Podłączasz i gra muzyka.

Ukryta Zawartość

Chyba to jest to co szukasz

Dokładnie, dzięki. Prawdziwie niemiecki interface, ale i funkcjonalność :)

Ukryta Zawartość

Czyli overture PBA200 na dół oraz 2x PBA100
Mogłbyś podrzucić jakiś link, nic nie mogę znaleźć na ich temat.

El sueño de la razón produce monstruos.

Możesz coś więcej napisać o doświadczeniach z używania Behringera DCX i ogólnie o sposobie konfiguracji takiego zestawu ze zwrotnicą cyfrową?

Jak już pisałem to urządzenie jest super i chodzi bezbłędnie.

Pytaj co Ciebie nurtuje a będzie Ci odpowiedziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.