Skocz do zawartości
IGNORED

Peerless SLS10 - naprawa

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy da się jakoś naprawić peerlessa SLS 10 ? - chodzi o części zamienne, nawet na membranie innej firmy, od biedy STX bo szkoda kosza i cewki...

Zapomnianego odkopałem po jakimś czasie - mniejsza o to co mu się stało ale myśląc że jest spalony dostał kopa z nerwów i przeszedł sekcję zwłok, niestety zbyt szybko go demolując okazało się że przepalił się tylko uzwojenie od cewki pod nakładką przeciwpyłową w pobliżu miejsca łączenia z linką - czyli było to do naprawy dość prostym zabiegiem.

Takim sposobem w tej chwili sprawne są:

- Kosz

- cewka (karkas i uzwojenie - przepalenie jest do naprawy)

- górne zawieszenie

Od razu powiem że nie zależy mi na wiernym odtworzeniu jego parametrów - szkoda tylko go wyrzucać i warto go jakoś wskrzesić, poprawnie zregenerowany na przyzwoitej membranie jeszcze na pewno zagra... tylko właśnie gdzie takowych szukać...

Co potrzebuję - membrana oraz dolne zawieszenie

Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej materii proszę o wskazówki...

Dzięki z góry serdecznie za wszelkie rady...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16905-0-88062900-1363562481_thumb.jpg

post-16905-0-10050500-1363562492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101920-peerless-sls10-naprawa/

Cewkę możesz zamówić nową lub ją przewinąć. Membranę dobierzesz może jakąś podając wymiary cewki oraz zawieszenia górnego, z resorem będzie najmniej problemów tak myślę.

Wszystko w firmie UMIFON. Jak nie zależy Ci na wiernym odtworzeniu, to pisz do nich. Szkoda, że nie zachowała się membrana.

karkas i uzwojenie - przepalenie jest do naprawy

No to już nie wiem, cewkę spaliłeś, czy jest sprawna? Jak sprawna, to po co piszesz o przepaleniu?

pozdrawiam!

Swoją drogą, czemu tak rozbebeszyłeś ten głośnik, jak można było wszystko odkleić (oddać komuś w dobre ręce do naprawy) i mieć tylko cewkę do przewinięcia :>

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, patrzyłem najpierw na zdjęcia, olałem częściowo opis, stąd nieporozumienie.

myśląc że jest spalony dostał kopa z nerwów i przeszedł sekcję zwłok, niestety zbyt szybko go demolując okazało się że przepalił się tylko uzwojenie od cewki pod nakładką przeciwpyłową w pobliżu miejsca łączenia z linką

...a to zostawię bez komentarza.

...a to zostawię bez komentarza.
że dostał kopa ? należało mu się :)

ok a więc cewka zmierzona suwmiarką ma 38,8mm (karkas) , zawieszenie dolne 135mm, membrana - 190mm średnica zew, ok. 55-60 mm wysokości

Patrzyłem na ofertę STX i tam o ile są różne membrany (większą da radę przyciąć itd) ale wysokoci mi nie pasują - większość jest ok 35-40mm a jak już wyższa to śr.wew na cewkę za duża ok. 50mm ...

co kropelka sklei, sklei żadna siła nie rozklei ...

Coś w tym jest, może membranę nawet dałoby się podkleić przy większej ilościu użytego kleju, ale chyba lepszy byłby poxipol. Resor pewnikiem musi być na zamienniku...

Jak się nie nadaje w 100%, to polecam te z UMIFON. Szczerze STX mnie jakoś nie przekonuje, choć mogę się mylić co do jakości membran, może coś się zmieniło na przestrzeni czasu.

No nie powiesz mi, że 80watowy STX 20cm jest lepszy od 2x droższego Tonsila. Takiego STX można kupić już za 43 zł... a z tego co wiem, charakterystyki i dane nie są do końca realnie opisane, jak to bywało w Tonsilach.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Napisałeś, że wyznacznikiem możliwości STXa są głośniki w cenie pizzy, w dodatku bezsensownie porównując je do głośników 2 razy droższych. Do d jest taki przykład. Może łaskawie porównuj AWXy do Tonsila w tej samej cenie. Najlepiej jeszcze brzmieniowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.