Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

tylko odsluchy rob tez na Yamaszce;) najlepiej swojej :D

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie no same JBL-e e30 basu nie mają w sobie mocnego, ani niskiego, choć i tak są to dość duże monitory i potrafią huknąć jak nie jedna podłogówka, co w małym pokoju w sumie starczy. Do muzyki typu techno/dance nieporozumienie. Sam dzwięk nie powala. Tak czy siak rozmowa o basie w monitorach jest wg. mnie dużym nieporozumieniem.

Jbl to się do niczego nie nadaje...co najwyżej do nagłośnienia pokoju i słuchania muzy z drugiego pokoju :)

Bierz Paradigm, chociaż ta cena 1000zl za v2 jest wysoka...

a ten model obecnie na Allegro to chyba powystawowy (lekkie obicia) bezpośrednio od dystrybutora i jest gwarancja jak na nowe, chociaż nie najnowszy model.... wersje v3 i v4 mają bas reflex z tyłu, v5 już grają inaczej (do łomotu jednak lepsze te starsze wersje)

• 2 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...

Witam. Tak jak w opisie poszukuje kolumn do ok 1000zł. Zakładam nowy wątek ponieważ chcę abyście wzięli pod uwagę to co już stoi u mnie w pokoju. Więc:

Wzmak - Onkyo A9711 - Raczej na razie zostanie. Był kupiony 5 lat temu za 1400zł + klika gratisów więc całkiem nieźle. Podobno nie jest to mistrzostwo świata ale u mnie ma plus za wygląd i mechanikę. Zastanawiam się też czy go nie przerobić trochę (propozycje mile widziane)

CD - Yamaha 396 - jak już będą nowe kolumny to będzie do wymiany

Interkonekt - SonicLink SilverPink

Kable głośnikowe - również możecie coś zaproponować. Do 30zł za metr.

Jeśli chodzi o głośniki to raczej podstawkowe ale nie koniecznie. Mogą być z rynku wtórnego.

Co do odtwarzanej muzyki to przeważa rock, trochę elektroniki, jazz , trip-hop itp.

Dźwięk jaki lubię jest detaliczny ale lekko ocieplony. Bas nie musi być "tłusty". Zależy mi aby był dobrze kontrolowany. Dobrze jak by całość charakteryzowała się bardzo dobrą dynamiką.

Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za te pieniądze rewelacja, jakiś czas temu swoje używki sprzedałem za 1,1k,

ceny więc jeszcze spadły, a kilka lat temu, gdy kompletowałem swój pierwszy system (budżetowy rzecz jasna) przesłuchałem mnóstwo podłogówek do 3k za parę i M34 wypadły zdecydowanie najkorzystniej,

oczywiście nie kieruj się tylko opiniami i SŁUCHAJ!

Ukryta Zawartość

a moze uzywki AE EVO ONE? :) od wczoraj (tj. momentu kiedy u mnie stoja) jestem wielkim zwolennikiem. mysle ze by ci sie spodobaly sluchasz prawie tego samego co ja i w mojej opinii sprawdzaja sie znakomicie... jak to ktos powiedzial angielska szkola - basu niewiele ale wlasnie szczegolowosc i dynamika na wysokim poziomie. a co do basu ja bym jeszcze dodal ze tam gdzie byc musi to jest - wczoraj ogladalem koncert dido live at brixton academy. momentami bas zalewal (w dobrym tego slowa znaczeniu) caly pokoj i bylo... wspaniale :). poczytaj - jest rownolegle podobny temat pod tytulem B&W i tam autor wybral AE :). uzywki kupisz za 6 stowek reszte zainwestuj w dobry alkohol ;)

jesli chodzi o dalsza czesc z cyklu "chwale co mam" to z kabli polecam Procab LS25 - ale do 30zl chyba kazdy je poleci.

dartal, 2 Wrz 2008, 09:09

>Może warto posłuchać:

>

Ukryta Zawartość

Przeczytałem test B2 z 2003 roku i jestem zdumiony ...

Kolumny B2 w tescie kosztowały w wersji wykończenia lakierem fortepianowym 999 PLN (wysłali do testu w cenie promocyjnej - pamiętajmy rok 2003). Teraz te kolumny kosztują 1300 PLN a z lakierem fortepianowym aż 1700 PLN. Przy tak korzystnym dla złotówki kursie walut oznacza to, że te kolumny są teraz dwukrotnie droższe. Mało tego w rankingu Hi-Fi i Muzyka nadal są w kategorii cenowej do 1000 PLN. Czysta manipulacja? Teraz już patrzę podejżanie na firmę BMN, która w tak perfidny sposób buduje sobie image. Hi-Fi i muzyka też daje w tym momencie ciała na całej linii. Mogli by choć raz w roku aktualizować ceny kolumn i co za tym idzie ilość gwiazdek w kategorii cena/jakość. Rzeczone BMN B2 spadły by z kategorii do 1000 i weszłyby w kategorię 1000-2000 w cenie 1699 i zapewne oznaczało by to utratę jednej lub dwóch gwiazdek z opłacalności. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że za 1700 PLN można mieć już bardzo wiele dobrych kolumn (o klasie przetworników nie wspominając)...

Ukryta Zawartość

a może

Ukryta Zawartość

cena wydaje się śmieszna

Ukryta Zawartość

moge dac namiar na czlowieka ktory jeszcze niedawno mial dwie pary do sprzedania AE a teraz jest w anglii wlasnie po sprzet wiec jakbys sie szybko zdecydowal to moze by cos znalazl. Jakby co to na PM.

kable definitywnie ProCab bo tanie i dobre.

kolumny - zalezy jaki pokoj, Missiony sa fajne, M34i jak > 20m2 , m33i jak ponizej. Mozesz tez sprobowac poszukac uzywanych Dynaudio 42 ( ale to raczej z 1200zl), AA Phoebe, AA Mimas, B&W DM303...troche tego jest:)

Do takiej muzyki to dobrze sprawdzą się z nowych głośników Focale, Heco, JBL..jak lubisz muzykalne kolumny to na allegro są do wyrwania bardzo dobre Eposy M5, ja słucham na Yamasze i też nie narzekam. Wg. mnie stare Browsery będą za neutralne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Szczerze w tym momencie brał bym Eposy. Ale niestety dopiero po 10-tym będę wiedział na czym stoję ile tak naprawdę będę miał na wydanie. Dlaczego Eposy? Nie wiem jak naprawdę grają ale wygląd - bajka. Choćby taki szczegół jak kanał od bass-reflex. Nie jakaś tam plastikowa rura tylko - sami wiecie. Pozostaje mi spisać numer tel. i czekać na pieniądze. Chyba, że w międzyczasie napale się na coś innego :)

Nie zawiedziesz się, ja też o nich myślę, no jeszcze o pewnym modelu Heco.

dzisiaj z ciekawosci odpalilem "rocka" w ilosciach i jakosci (nie w sensie jakosci dzwieku tylko wykonawcow) jaka posiadam w swoich zbiorach a mianowicie - linkin park i plyta mutter rammsteina. Nie wiem nie znam sie na tym jak powinien rock brzmiec ale w mojej opinii to kurde brzmialo to dobrze i niczego temu nie brakowalo. ja swoje uzywki w stanie IDEALNYM (ale to panowie takiego idealu tylko w sklepie szukac) tylko bez kartonu kupilem za troche ponad 6 stowek. jednym slowem - w tym pulapie cenowym mozna przebierac :) a tez mialem rowno tysiaka na kolumny... pozostale pieniazki zostaja na wykonczenie - kabelki, szafeczki itp

te Eposy wyglądają ciekawie

Ukryta Zawartość

obecnie mam Paradigm Atom v5. Grają fajnie, ale wolałbym więcej "mięsa" i szerszą scenę. Już zaczynam myśleć nad zmianą na coś do 1.5k - głównie rock progresywny (szybszy), electro (darkwave, synthpop, harsh)

ostatnio na polskim rynku, furorę robi firma microlab i seria solo. Osobiście miałem okazję posłuchać jak to gra i kopara mi opadła...

Ukryta Zawartość

mnie interesuje najwyższy model - Pure 1 za około 1.5k (na razie niedostępny w PL)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi