Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Spróbuj tak: YAMAHA AX497, YAMAHA CDX397, KEF iQ30. Słuchałem kiedyś takie zestawienie: YAMAHA AX596 i CDX596 oraz KEF iQ70. Było muzykalnie, muzyki słuchało się komfortowe bez zmęczenia. Pomiędzy tym co proponuję a tym co słuchałem dość długo nie ma potężnej różnicy! Moim zdaniem lepiej kupić słabszy CD a lepsze głośniki. KEFY mają piękną barwę.

Pozdrawiam

Jako,że posiadałem sprzęt Yamahy i Denona ( niższa i wyższa budżetowa półka) skłaniałbym się jednak do Yamahy. Po prostu dźwięk jest przyjemniejszy dla ucha. Nie jest suchy i szorstki. Takie wrażenie odniosłem nawet mając w miarę dobrego Denona PMA 1500. Generalnie do ampliturera Yamahy RX-V795a nawet się nie umywał. Denon był bardzo inpulsowy i mocny ale dla ucha na dłuższą metę było to zabójcze. Przy Yamasze nie było takiego efektu. Dlatego sytuacja z odsłuchem będzie z pewnością podobna. Zdecydowanie z podanego zestawu propozycji stawiałbym na Yamahę AX-497. Chociaż sam skłaniałbym się do modelu Yamaha RX 797. Trochę wyższa półka a dźwięk lepszy.

Co do PC Yamahy. Również kombinowałem z okablowaniem i wygrzewaniem. Jednakże poprawy nie stwierdziłem. Pomimo tego,że dźwięk był w miarę przyjemny odczuwało sie jednak jego zduszenie. Niewielka dynamika i ogólnie szaro i nudno. Do sypialni jak najbardziej. Ale tuż przed zaśnięciem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ale i tak zdecydowanie proponowałbym jakiś uzywany model Rotela w cenie do 500 złotych.

Suma niewielka, strach z wydanych pieniędzy żaden a porównanie z Yamahą czy Denonem niegrzeczne.

To inna klasa.

Hehehe, ale zakreciliscie. Gdy ja zaproponowalem Yamahe, to proponowaliscie mi Nada, Marantza... A teraz mowicie zebym bral Yamahe.

Jesli chodzi o odtwarzacz CD to wczesniej zanim zalozylem temat dlugo zastanawialem sie pomiedzy Yamaha CDX-397, a Yamaha CDX-497. Zdecydowalem sie na drugi ze wzgledu na mp3 i wejscie sluchawkowe. Roznica w cenie to okolo 200zł. Teraz znalazlem Yamaha CDX-397 MK II za 670zł, czyli te 70zł wiecej nic 397, wiec chyba na mk2 sie zdecyduje.

Yamaha CDX-397 MK II - 668 zł

Yamaha CDX-497 - 830 zł

1500zł

Zostaje mi okolo 1000zł na kolumny i 500zł na stojaki i kable.

Co do kabli ? Czy jesli wydam te kilka stowek na kable to naprwade uslysze roznice w brzmieniu ? Bo ja szczerze watpie, ze bede zdolny uslyszes roznice... Ile moga kosztowac w miare przyzwoite kable, nie audiofilskie ?

sittek

no ja niestety nie moge tego samego powiedziec o AX-497, dzwiek nachalny, drazniacy nie dalo sie tego sluchac dluzej niz 20min, o przyjemnosci słuchania nie ma mowy, muzykalnosc praktycznie zerowa. Moze to tez wina sprzetu towarzyszacego, grało to u mnie z Kef Q1, ale jak napisalem wczesniej CA 640 grał o niebo lepiej...

Yamaha RX-V 540 vs Mark Levinson Nº 38S + stage Mark Levinson Nº 333 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam 2 opcje:

1. [1500zł] Yamaha CDX-497 + Yamaha CDX-397 MK II + troche lepsze kolumny do 1100zł

2. [2000zł] Yamaha RX-797 + Yamaha CDX-397 MK II + troche slabsze kolumny do 800-900zł

Ktora lepsza. Ostatecznie juz przestaje brac pod uwage klocki innych producentow, bo tak czy siak wyjdzie mi sporo drozej, niz za Yamahe.

Ja pomyslalem, ze do drugiej opcji mogly by byc DALI Concept 2, na allegro za 880zł...

Jakie kolumny do opcji 1 a jakie do 2 ?

Jako długoletni użytkownik Yamahy i fan tej marki napisze Ci krótko:

Uważam, że kupowanie nowej Yamahy /niskie model = słaby dźwiek za taką kasę !!! to nie jest dobry wybór.

Kup sobie używaną Yamahe. Zapłacisz mało a dźwięk będziesz miał lepszy. Pozostałą kwotę przeznacz na dobre kolumny. Yamaha jest jak wino im starsza tym lepsza! Kupując używany wiele nie stracisz.

Ale jeżeli już ma być tylko nowe to może kto inny doradzi.

Niskie w CA sa słabe,jak pisalem bas w Yamahe jest ok, jest on bardziej twardy i zdecydowany. Przestrzennosc czy głębia sceny to jedene z aspektow przewazajacych CA nad Yamaha, powaznie, prezentacja Yamahy to dzwiek rzucany prosto na twarz. Nie chce mieszac tej marki z błotem ani tego modelu bo cenie sobie produkty tej marki ale mysle ze w tej cenie mozna lepiej.

Jedna z moich propozycji:

Ukryta Zawartość

za 1300zł kupisz, ew. w tej cenie koszty wysyłki.

CD to wg. uznania do 700zł.

Teraz czas na kolumny co prawda Triangli nie kupisz w tej cenie, ale myślę że można pokusić się o takie podstawkowe :)

Z używanych ale w stanie nówka, niektóre nawet na gwarancji to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z nowych w tej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie tego Arcama Music Solo wylicytować i dobrać do niego które z w/w kolumn. Co do kabelków to głośnikowe ProCaby LS25 będą ok(5,6 zł za metr), interkonekt do 100zł polecam Sommera the spirit, w kwocie do 200zł to np. jakaś Tara Labs np. 200a czy 300a. Do tego kupić standy i gra muzyka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ciojuk, jeżeli chcesz mieć nowe "klocki" to bez dwóch zdań przepłacisz (*cena/jakość dźwięku, w tym sensie), bo za 3k złotych możesz mieć piękne rzeczy z drugiej ręki. Gdybym miał się kusić na nowy sprzęt, to wziąłbym NADa 315BEE, Monitor Audio BR2 (jak już wyżej pisałem) i... DVD Pioneera (:-DDD). Bo się filmy też czasem ogląda, co nie? :D Powiem Tobie tylko, że gra u mnie 30-letni amplituner NAD, za którego dałem 150 + jednorazowo stówę za serwis drobnostek. Jest brzydki jak kupa na modłę NADowską, te Yamahy i Denony Nie Dla Idiotów to zamiata pod dywan.

W pierwszym poscie napisalem "Prosze nie namawiac mnie na sprzet uzywany, nie przekonywac, ze za te pieniadze moge miec duzo lepiej grajacy uzywany zestaw..."

Jak duza jest roznica w brzmieniu RX-797, a AX-497 ? Bo nie wiem czy jest sens przeplacac, z radia nie bede korzystal...

Moce ten wzmacniacz i amplituner maja podobne ?

a może upolować takie cacuszko yamahy :)

Ukryta Zawartość

mini ale ponoć potrafi większym utrzeć nosa , bo piano przy niej to jak chińska rechotka :)

u mnie piano z wymienionymi monitorami na usher s520 gra bardzo fajnie w sierpniu dałem za komplet 2300 :) tylko do 20m2 może być za mało basu :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Powiem szczerze, za zaczynam sie przekonywac do uzywanego sprzetu. Do glowy wpadla mi mysl by kupic uzywany wzmak, nowy odtwarzacz CD i nowe kolumny. Problem w tym, ze boje sie, ze kupie jakis badziew ktory zepsuje sie pol roku, a w moim "miescie" nie ma nikogo komu mozna bylo powierzyc naprawe czegokolwiek. Druga sprawa to czy polaczenie starszy wzmak z wyzej polki + nowy odtwarzacz z najnizszej polki ma sens ? Jesli tak, to jaki wzmacniacz polecilibyscie w cenie do 500zł. Jeden warunek to chcialbym by byl w kolorze srebrnym. Wlasnie zauwazylem, ze wzmacniacze z lat 70tych sa duzo ladniejsze niz te dzisiejsze, hahaha...

Co myslicie o tym: Sony TA-F5A ?

Ukryta Zawartość

Wizualnie mi sie podoba ;]

Ukryta Zawartość

Dobrze kombinujesz :) Łatwiej trafić na badziewne CD z zepsutym napędem niż wzmak w analogicznym stanie. Jednak lepiej zapytaj się na forum Vintage fachowców który sprzęt polecają. Z vintage ostrożnie trzeba postępować.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ciojuk, 18 Sty 2009, 14:29

>Powiem szczerze, za zaczynam sie przekonywac do uzywanego sprzetu.

Od siebie powiem,że również na początku miałem te same wątpliwości. Mając małe zasoby finansowe kupowałem zawsze nowy sprzęt jednakże był on na poziomie sony i technicsa ( ponad 10 lat temu). Co bym nie kupił dźwięk był praktycznie zawsze taki sam.

Gdy przemogłem się i zaryzykowałem zacząłem kupować sprzęt używany ale z wyższej półki. I co tu dużo nie mówić poczułem różnicę. Nawet jeśli to był sprzęt budżetowy.

Dlatego nie masz się co przejmować. Jak sprzęt ma się zepsuć to się popsuje. Paradoksalnie większy stres jest z nowym sprzętem gdy się popsuje ponieważ trafiasz na model wadliwy i pamiętaj,że naprawa choć darmowa trwa tygodniami. Po naprawie dostajesz ten sam sprzęt, po naprawczy. Gdy chcesz go sprzedać już jest skażony naprawą i dostaniesz za niego mniejszą cenę. Poza tym jeśli sprzęt się zepsuł nie jest to dobry model. Ze starszy, używanym sprzętem masz tą przewagę,że jest sprawdzony i dużo tańszy. Jesli sprzedający da Ci jeszcze gwarancję rozruchową z tydzień będziesz miał pewność,że wszystko będzie grać jak trzeba. Tak myślę i tak robię.

szkoda że nie ma edycji......

kontynuując macie rację,że w przypadku zakupu sprzętu w postaci cd czy dvd trzeba być czujnym. Jest to sprzęt (szczególnie dvd) który po pewnym czasie ulega uszkodzeniu. Choć sam kupowałem stare modele cd marantza i pomimo ich wieku pod 10 lat nigdy mnie nie zawiodły.

Co do RX-797 a AX-497

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

kiedyś byłem szczęśliwym posiadaczem amplitunera RX-V-795a jednak myślę,że do niego ten sprzęt nawet się nie zbliży. Te są w cenie ok.1500 zł, tamten kosztował prawie 3.500zł. I wiem,że cena jest często wyznacznikiem jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytalem te testy i wedlug mnie wynika z nich tyle, ze sa to produkty jesli nie najlepsze to bardzo dobre w swojej cenie.

Mysle, ze wypadalo by zalozyc nowy watek na temat wyboru nowego wzmacniacza, a do wyboru kolumn jeszcze wrocimy.

Zapraszam do nowego tematu, ktory powinien sie pojawic za chwile...

witam !

przeglądając przy "coli" natknąłem się na coś takiego:

Ukryta Zawartość

zna ktoś ?

Ukryta Zawartość

Witam

Od pół roku jestem posiadaczem zestawu Yamaha AX-497 + CDX-397 i kolumn Infinity Primus 360. Jako, że mieszkając w Belgii wędruję po sklepach audio i widzę, że nic sensownego poniżej 2000 EUR nie da się kupić, w ogóle nie miałem nadzieji, że kiedyś przy tych zarobkach stanę się posiadaczem nowego sprzętu. A jednak. Całość wyniosła mnie około 900 EUR, po prostu trafiłem w odpowiednim momencie na wielką obniżkę w Saturnie i kupiłem zestaw o najlepszym współczynniku jakość/cena jeżeli chodzi o sprzęt nowy.

Poniżej podam zestawienie cen lipec 2008/teraz w tym samym sklepie (Saturn Meir w Antwerpii):

Yamaha AX-497 277 EUR/429 EUR

Yamaha CDX-397 219 EUR/269 EUR

Infinity Primus 360 199 EUR za sztukę/brak, w ogóle nowe kolumny w sklepach rozpoczynają się cenami 500 - 600 EUR w górę za sztukę i to niekoniecznie współproporcjonalnie do jakości)

Przy niskim kursie euro zapłaciłem wtedy naprawdę niewiele jak na ceny w Belgii (ok. 2950 zł)

Jeżeli chodzi o brzmienie to rewelacji nie ma i o ile kolumny grają odczuwalnie miękko (stwierdzone przy niektórych specyficznych utworach, po pół rocznym codziennym użytkowaniu grają wręcz coraz lepiej), to wzmacniacz gra zbyt agresywnie i płasko, powiedziałbym mało szczegółowo. Brakuje mi głębi stereo, którą o dziwo słyszę np w samochodach?

Do słuchania muzyki typowo elektronicznej, jak dance, trance, nawet techno czy house się nadają. Metal czy rock, nie wspominając o HIP-HOP-ie po prostu odpadają bo jest to po prostu męczące w przypadku pierwszych i zbyt głuche w przypadku drugiego rodzaju muzyki.

Jednakże mimo wszystko jestem bardzo zadowolony po przesiadce to z coraz lepszych zestawów komputerowych i na najbliższych kilka lat powinno wystarczyć, aczkolwiek wymagania rosną.

Mimo tego, że można trafić na dobry używany sprzęt i cieszyć się nim latami, to jednak 100 % pewności, że się nie popsuje i nie będzie co z nim zrobić nie mamy. Żyjemy w dobie jednorazowego sprzętu, gdzie się nie czeka na naprawę tylko w większości wypadków od razu dostajemy nowy (bynajmniej tutaj tak jest, kilkanaście przypadków i tylko jeden gdzie na wymianę musiałem czekać 3 godziny), a nieautoryzowanych serwisów elektronicznych jest jak na lekarstwo.

Zdjęcia w temacie Wasze ustroje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Capcom orientowales sie moze jak jest z uzywanem sprzetem w Belgii ? Sa komisy, targi czy cos takiego gdzie za grosze mozna kupic uzywany sprzet ? Bo mam czlonka rodziny w Brukseli, wiec mysle, ze jesli chodzi o uzywany sprzet to tam latwiej bedzie go znalesc w korzystnej cenie.

Teoretycznie można, ale poszukując czegokolwiek np. na ebay.be czy innych stronach z aukcjami/ogłoszeniami w Belgii natykamy się na brak zdjęć sprzedawanego sprzętu, a także mało treściwe opisy, w przeciwieństwie jak to jest np na naszym Allegro. Pozatym u naszych sąsiadów niemców, którzy w przeciwieństwie do większości belgów przywiązują uwagę do tego na czym i jakiej jakości muzyki słuchają jest taniej i sprzęt bardziej zadbany. Pozatym praktycznie nie ma komisów z używanym sprzętem, a jeśli są to z reguły jest to półsprawny, poniszczony sprzęt, tzw. złom.

Yamaha AX-497 to praktycznie to samo co AX-396 tyle że w nowym "opakowaniu". Sam byłem posiadaczem AX-396 i niedawno się go pozbyłem bo już miałem dosyć... Jeśli chcesz kupić coś lepszego za kwote którą dysponujesz proponuje "second hand". W ogóle kupno droższego sprzetu nie opłaca się brać jako nowego bo jak póżniej bedziesz sprzedawał to bardzo dużo stracisz. Ja niedawno kupiłem używanego densena B-100 który w sklepie kosztuje prawie 5000 zł a ja go kupiłem w komisie za 1700 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi