Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kiedyś miałem KD marantza sr 4002 i trochę kombinowałem z tym zestawem przy Waszej pomocy. W końcu porzuciłem temat bo kasa była potrzebna na ważniejsze sprawy.

Niedawno sprzedałem KD zostawiając tylko dvd marantz sr 3002. Dokupiłem wzmacniacz marantza pm68. Teraz potrzebuję kolumn podłogowych do tego zestawu. Słucham wszystkiego po trochę: rap, soul, jazz, muzykę instrumentalną, rock ( raczej spokojny), trochę trance.

Zależy mi na kolumnach, które zagrają dynamicznie w tym zestawie. Ciepło, szczegółowo, nie męcząc zbyt jaskrawymi wysokimi tonami. Przede wszystkim żeby kolumny nie grały stłumione jakby przykryte kocem :).

Liczę na Waszą pomoc.

Zapomniałem o wysokości budżetu.

Kolumny najlepiej nowe. Chyba, że macie jakiś rarytas to używane ale maksymalnie za 1500 para.

Jeśli to miało mnie rozbawić to daruj sobie takie teksty. Gdybym nie czytał pochlebnych opinii to bym o nich nie pisał- to chyba logiczne. Proszę o rzeczowe wypowiedzi ludzi którzy słyszeli te kolumny.

W s606 góra kompletnie niezgrana ze średnicą, kolumny jazgoczące, niektóre nagrania aż świerczały po uszach. Lubię jasne kolumny, ale tutaj był kompletny chaos. Co do basu, każdy twierdzi że swietnie schodzi i to on jest wyeksponowany, ja twierdzę że to zależy od pomieszczenia i rozstawienia, zwłaszcza biorąc pod uwagę głośnik basowy z boku. Można powiedzieć że poprawnie grający, jednak mało dynamiczny i lekko monofoniczny.

Naprawdę wierzysz że bliźniacze kolumny będą znacząco różne?

A opinie to porównanie do altusów?

"Twoja opinia: Rewelacyjne brzmienie, jak na tą cenę. Bardzo dobry i nisko schodzący bas, zrównoważona góra i średnica. Kolumny bardzo wytrzymałe i bdb wykonane. W porównaniu do kultowych Altusów, to te kolumny grają, a nie dudnią."

pozdrawiam

Moja opinia??? bardzo ciekawe...A jeżeli twierdzisz że to bliźniacze kolumny to chyba ich nie widziałeś. 606 mają głośnik 8" na bocznej ścianie czego w 506 nie ma. Kolejne różnice to głośniki 2x5" w 606 i 2x6,5" w 506. Jeśli to w/g ciebie są bliźniacze kolumny to masz dziwne i oryginalne pojęcie w tym temacie.

Niezły wyrób. Ciekawy wygląd. Grające raczej skrajami pasma.Ostro u góry i dośc mocny basik. Srednica w stosunku do wymieninych pasm raczej slabsza, cofnięta ale ogólnie kolumienki całkiem zacne

Małe pytanko? Byłeś już po ich odsłuchu w chwili napisania tej opinii? Czy aby to na pewno opinia o F-100?

F-100 to kolejna versja (nowa seria oferuje podłogowe fronty: F-100, F-80, F-60), właściwie powinno się napisać: Platinum v.2 F-100. Poprzednia wersja miała tylko jedną kolumnę frontową zwaną: Platinum F.

Moja opinia??? bardzo ciekawe...A jeżeli twierdzisz że to bliźniacze kolumny to chyba ich nie widziałeś. 606 mają głośnik 8" na bocznej ścianie czego w 506 nie ma. Kolejne różnice to głośniki 2x5" w 606 i 2x6,5" w 506. Jeśli to w/g ciebie są bliźniacze kolumny to masz dziwne i oryginalne pojęcie w tym temacie

widze kolego że ty już wierzysz w to że one będą grać pięknie!tylko nie kumam po co pytasz?kiedy dostajesz odpowiedzi i jeszcze się z nimi sprzeczasz że nie mają racji!kolumny do bani! dawane w zestawach kina by do mebli nowoczesnych pasowały..

Edytowane przez dida83

Po pierwsze nigdy nie twierdziłem że grają lub maja grać pięknie.

Po drugie dostałem tylko dwie odpowiedzi z czego jedna dotyczyła Jamo s606

Po trzecie napisałem czym kolumny różnią się na pierwszy rzut oka

Po czwarte odpowiedzi, a w tym przypadku odpowiedź porównuję z opiniami ludzi którzy je kupili

I na koniec - mam nadzieję że je słyszałeś skoro wydajesz tak niepochlebną opinię?

Zatoczyłem opinie kogoś kto je kupił. Nawiasem mówiąć porównywał do altusów, więc imo powodzenia w zakupie i odsłuchach, będziesz miał dużo basu, dobrą średnice i super wysokie.

Nawet przypuszczam że nie byłyby warte uwagi gdyby kosztowały połowe tego co kosztują, a to nie możliwe bo: to gówno ładnie zapakowane. I zawsze znajdzie się ktoś kto zostanie oczarowany niskobudżetowymi kolumnami JAMO.

W takim razie zaproponujcie inne kolumny podłogowe w granicach 1000zł. Na razie posiadam dwa wzmaki : Denon pma 560 i Pioneer a 602r i do końca roku na pewno nic się nie zmieni. Pomieszczenie 20m kw.

Co słuchamy, i jak słuchamy, czego oczekujemy od kolumn.

Jeżeli mówimy o:

-Podłogowce

-Ładnie wyglądającej

-Najlepiej nowej

Będzie zajebiście ciężko,

Jak jesteś z łodzi jedź i się targuj, może sprzeda ci za 900zł. Zdeklasyfikują te "twoje" marketowe JAMO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albno przed ostatnia seria missiona.

Ukryta Zawartość

Jednemu się spodobają, drugiemu nie, ugnoił je troche kropelką, ludzie będą mu grymasić i nie wiem jak prędko je sprzeda, ma już nowe więc nie będzie mu zależeć, może się uda jeszcze coś utargować z 1000zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam możliwość zakupu kolumn Quadral Argentum 07.1 wraz kablami - cena ~900-1000 PLN.

Kolumny są w bardzo dobrym stanie, używane około 2 lat.

Szukam kolumn w granicach 2K PLN. Audiostereo.pl czynne całą dobę, więc szukałem i wybór padł na Roth'y oli 4 lub 30 lub 40. Niestety ze względu na godziny pracy ciężko mi zdążyć przed zamknięciem sklepów i odsłuchać.

Obecnie używany wzmaczniacz to Yamaha AX-500. Pokój w, którym będą grały 22 m^2 (w bloku). Słuchana muzyka: głównie rock.

Prośba o poradę, czy warto się zmobilizować i posłuchać Rothów?

pzdr,

Pscol

Witam wszystkich forumowiczów

To mój pierwszy post na tym forum i zarazem początek przygody ze sprzętem.

Do tej pory używałem głośników komputerowych Genius HF-1255a (które jak na swoją niską cenę sprawdzały się całkiem nieźle)

Odłożyłem nieco gotówki i umyśliłem sobie taki o to zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 22510.html

Ukryta Zawartość

W związku z tym mam zapytanie do wszystkich w temacie: czy ten zestaw sprawdzi się i czy jest wart swojej ceny, a także czy warto coś zmienic?

Pozdro

Wookasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczów

To mój pierwszy post na tym forum i zarazem początek przygody ze sprzętem.

Do tej pory używałem głośników komputerowych Genius HF-1255a (które jak na swoją niską cenę sprawdzały się całkiem nieźle)

Odłożyłem nieco gotówki i umyśliłem sobie taki o to zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 22510.html

Ukryta Zawartość

W związku z tym mam zapytanie do wszystkich w temacie: czy ten zestaw sprawdzi się i czy jest wart swojej ceny, a także czy warto coś zmienic?

Pozdro

Wookasz

Skąd jestes? Na zbyciu mam rapsodie, odsprzedam za grosze, w cenie tych monitorków, a zdeklasyfikują je w kazdym względzie.

Ukryta Zawartość

Coś innego za 350zł ciężko doradzić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam czy zna ktoś niżej wymienione kolumny??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie to szukam kolumn podłogowych do pokoju 20m2, muzyka trance,elektroniczna kwota max 700zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Się nie sprzedały, więc pogadaj z gościem :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Witam szanowne grono audio maniaków ;) Jest to co prawda pierwszy mój post na tym forum, ale czytuję je od dłuższego czasu i bardzo przydaje mi się wiedza zawarta w wielu wątkach. Dużo się mówi o łączeniu stosunkowo "młodych" klocków i paczek, natomiast nie spotkałem się jeszcze z relacjami o zestawieniach przykładowo kolumn AE 109, 209 z takim "staruszkiem" jak Dual CV 1700 np. Czyżby taki zabieg nie miał sensu, czy może nie lubi się Dual'owskich sprzętów ?

W takim razie zaproponujcie inne kolumny podłogowe w granicach 1000zł. Na razie posiadam dwa wzmaki : Denon pma 560 i Pioneer a 602r i do końca roku na pewno nic się nie zmieni. Pomieszczenie 20m kw.

Wiem gdzie można dostać nowe Missiony MX4 za 599 za sztukę. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na PW

Witam,

potrzebuję waszej porady. Szukam kolumn do ok. 2000-2500 pln, które dobrze zagrają z Yamaha AX900. Chodzi mi o niski punktowy bas, dobrze odtwarzający rock i metal. W tej chwili gram na JBL L36, ale to połączenie produkuje dużo basu, jak dla mnie za dużo, średnica i wysokie są wyśmienite.

Będzie to zestaw tymczasowy, który będzie u mnie grał do zakupu docelowego zestawu, który mam w planie, no chyba, że zauroczy mnie tak, że nie będę myślał o wymianie.

Edytowane przez KotD

Witam jestem świeży w temacie "audio" dlatego zwracam sie z pytaniem jakie to są kolumny posiadam je dwa nisko tonowe glosniki tonsil srednio tonowy Sony i nisko tez tonsil po plakietce made in Pologne sugeruje ze sa to tonsile lecz jaki model ?? wysyłam fotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam jestem świeży w temacie "audio" dlatego zwracam sie z pytaniem jakie to są kolumny posiadam je dwa nisko tonowe glosniki tonsil srednio tonowy Sony i nisko tez tonsil po plakietce made in Pologne sugeruje ze sa to tonsile lecz jaki model ?? wysyłam fotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pełna nazwa to: Tonsil Dynamic Speaker 370 -przeznaczony na rynek francuski. Kolumny pop rzeróbkach, średniotonowy jak sam zauważyłeś nie jest już oryginalny. Produkowane w połowie lat 80'. Jakość jak za głosniki za 100zł i to o ile znajdzie się ktoś kto wstawi coś z tak (jak dla mnie) nagannym wyglądem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Proszę kolegów o pomoc w doborze kolumn. Sytuacja wygląda tak:

Mój obecny zestaw to : Kolumny Wharfedale Modus 3; odtwarzacz Marantz cd-67 mkII OSE; Wzmacniacz lampowy ; DAC USB Audinst HUD mx-1. Słucham głównie lekkiego rocka, popu i jazzu w pokoju o metrażu 13 mkw z podłogą wyłożoną dywanem i z dużym łóżkiem (generalnie cały pokój jest zagracony a poza tym jest to poddasze z "krzywym" sufitem) . Słucham muzyki z "głową w głośnikach" stoją one na biurku około 70 - 100 cm od mojej głowy, więc nie słucham zbyt głośno, jednak liczę na jakość dźwięku. W obecnych głośnikach przeszkadza mi wycofana góra i praktycznie brak basu.

Chcę ten zestaw jakoś zmodernizować, ale jednocześnie nie wykosztować się za bardzo. Zebrałem trochę kasy i postanowiłem zainwestować pieniądze w nowe kolumny. więc was (jak mam nadzieję znawców tematu i chętnych do pomocy w doborze) pytam: jakie najlepiej kupić kolumny biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej i mój budżet ( do 750 zł)? Zastanawiałem się nad KEF'ami q1, Dali 1001, Dali Concept 1 ew. Tannoye. Co doradzicie, aby na kolumny nie trzeba było jakoś specjalnie polować i licytować?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Edytowane przez maxiak

Szukam monitorów do pomieszczenia 18 m2, jako wzmak (rozwiązanie tymczasowe) yamaha ax 700. Preferencje muzyczne to jazz, rock i trochę lżejszego metalu. Do wydania mam jakieś 1300 zł. Moja ślubna zwraca uwagę na stronę wizualną, czyli nie mogą straszyć wyglądem. Myślałem o monitor audio bx2, magnat quantum 653, a na allegro przyuważyłem usher s-520. Skłaniam się ku magnatowi ale Usherów kompletnie nie znam, jest w tej kasie coś sensowniejszego?

Dodam, że ushery są wg. mojej żony paskudne.

Edytowane przez Boleck

Witam! Proszę kolegów o pomoc w doborze kolumn. Sytuacja wygląda tak:

Mój obecny zestaw to : Kolumny Wharfedale Modus 3; odtwarzacz Marantz cd-67 mkII OSE; Wzmacniacz lampowy ; DAC USB Audinst HUD mx-1. Słucham głównie lekkiego rocka, popu i jazzu w pokoju o metrażu 13 mkw z podłogą wyłożoną dywanem i z dużym łóżkiem (generalnie cały pokój jest zagracony a poza tym jest to poddasze z "krzywym" sufitem) . Słucham muzyki z "głową w głośnikach" stoją one na biurku około 70 - 100 cm od mojej głowy, więc nie słucham zbyt głośno, jednak liczę na jakość dźwięku. W obecnych głośnikach przeszkadza mi wycofana góra i praktycznie brak basu.

Chcę ten zestaw jakoś zmodernizować, ale jednocześnie nie wykosztować się za bardzo. Zebrałem trochę kasy i postanowiłem zainwestować pieniądze w nowe kolumny. więc was (jak mam nadzieję znawców tematu i chętnych do pomocy w doborze) pytam: jakie najlepiej kupić kolumny biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej i mój budżet ( ok. 750 zł)? Co doradzicie, aby na kolumny nie trzeba było jakoś specjalnie polować i licytować?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Trochę poszukałem i poczytałem. Moja wstępna lista kandydatów:

Dali Concept 1 / 1001

Koda Harmony k-5200 / k2000B

Mission MX-s / M31i/ MX1

Jamo s604

Kef c1/ c3/ q1

pylon audio monitor pearl

monitor audio M2/ Mr1/ BR2

Magnat all ribbon 8 / quantum 603

Eltax liberty 3+ / 5+

Acoustic Energy aegis one/ 1 / evo one

które z tych warto brać pod uwagę jeśli chodzi o moje warunki i obecny zestaw? Czym jeszcze warto się zainteresować?

Pozdrawiam

Czym jeszcze warto się zainteresować?

...moze warto przesluchac najpierw ta liste i ustalic preferencje zanim ja poszerzysz?

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Jeśli ktoś zaproponuje miejsce gdzie możnaby ich wszystkich posłuchać to byłbym wdzięczny, a póki co to może ktoś się wypowie, które z nich sprawdziłyby się w moich warunkach, a jeśli żadne z mojej listy to jakie proponujecie?

Witam.Na sprzedaż,może kogoś zainteresują.Repliki Visaton Experience V-20.Całość konstrukcji SonusOliva.

Waga jednej szt. to 105kg.Dlaczego na sprzedaż, bo przeprowadziłem się da mniejszego mieszkania.Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Więcej pytań niż odpowiedzi :)) Macie uszy ? więc jakie was kolumny interesują to jadę odsłuchać/wybieram i problem z głowy,macie problemy.

Ano mamy, ale nie z uszami czy sprzętami. W mojej nawet dalszej okolicy nie ma sklepów z kolumnami i nie da się nic ciekawego posłuchać. Jak pytam w "sieciówkach" np. o Acoustic Energy, to gały wywalają jak by o promy kosmiczne chodziło :)

...ano problem jaki tu jest to ze wiekszosc pytajacych chcialaby gotowa recepte na dobry system. Najlepiej pojsc w jedno miejsce jak do supermarketu ,sprobowac wszystkiego w godzine i wyjsc zadowolona z zakupami....

...a jak juz sie pojawi ktos z rada to sie go ignoruje i chce wiecej rad bo im wiecej tym lepiej oczywiscie....

...a wyobrazcie sobie ze niektorzy czerpia radosc(swiry jakies) z odsluchu roznych glosnikow powoli, nie spieszac sie bo to ich hobby a nie sklep (nie) dla idiotow

Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

• Pokaż nowe odpowiedzi