Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Nowe stx FS-250 za te pieniądze? W tej kwocie to kupi się zestawik Creativa 2+1 do komputera, a nie duże podłogówki.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Można dorzucić też kilkadziesiąt złotych i kupić fajne kolumienki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

To mysle, ze warto to zrobic. Przesluchac wszystkie kolumny w zadanym budzecie, ochlonac i wybrac. Ja niedawno w tej klasie cenowej testowalem Jamo 606 i 608. Calkiem niezle zestawy jak na te pieniadze. Wiadomo ze za 1600zl kupisz lepsze uzywki, ale tutaj trudniej o testy.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No właśnie.Zastanawiałem sie też nad tym żeby kupic jakieś używki jak już będe dysponował kasą ale boje sie że wybiore źle i ich brzmienie mi nie będzie odpowiadało.

Poczekaj i dozbieraj chociaż do około 500-600zł .

Kup coś z czego będziesz zadowolony ale nie przesadzajmy z cenami w stylu 150zł.

@Tekanu: moznaby sprobowac cos takiego znanych niemieckiech firm Elac czy Grundig:

1. Elac ELR-54 3-drozne z bass-reflexem 38x25cm 6kg/szt 100W 45Hz-20kHz 90dB 4-8ohm (kosztowaly kiedys 200DM/szt.):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) => byly wystawione kiedys od 170zl, wiec mozna sprobowac zapytac o taka cene

2. Grundig Box5700 3-drozne w super stanie 48x28cm 10kg/szt 100W 35Hz-20kHz 4ohm za 200zl:

Ukryta Zawartość

moze inni powiedza cos na temat takich, ale w tej cenie ciezko znalezc dobra jakosc:

1. MB-Quart QL-E-52 na Tonsilu :

Ukryta Zawartość

2. Heco Interior Reflex 10 z bass-reflexem 32x21cm 42Hz-30kHz 89dB 4ohm (kosztowaly kiedys 250DM/szt.):

Ukryta Zawartość

3. JBL LX2001

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rob4u

No to chyba postaram sie kupić te JBL skoro maja być lepsze od tych tonsili.

Tylko nie kupuj komputerowych. Mam sąsiada z takimi głośnikami. Składam im częste wizyty. To nie gra tylko wali i jest słyszalne w promieniu +/- 4 piętra. Lepiej kupić słuchawki np. takie

Ukryta Zawartość

Witam:) Mam zamiar kupić sobie nowe kolumny, narazie nie drogie do 150 zł.Zastanawiam się miedzy Tonsil space 86, Zg30c115 i zgc40-580-8.

Wiem że nie są to super kolumny ale na inne mnie raczej nie stać.Które z nich najlepiej kupić?Posiadam wzmacniacz Harman/kardon pm635 .

Kolego, za 150 zł nie kupisz nawet dobrego głośnika ;-) Z tanich i dobrze grających głośników, to Yamaha NX-E800 lub E400 ale 800tki są nowsze, NS-BP300 (zupełnie nowa konstrukcja - wymienili wszystko) i może Tannoy M1 ale nie mają takiego kopa jak Yamahy. Jak chcesz posłuchać rocka, metalu, to Yamaszki będą lepsze. Te głośniki możesz nabyć w cenie od 300 do 400 zł i bez problemu je później sprzedasz. A przy okazji nie obudzisz w nocy sąsiadów - jak ci moi - o 4:30... zachciało im się słuchać. Nie wiedzieliśmy co się dzieje... no cóż - Creative jest do gier, nie go grania ;-)

PS. Te JBLe, które polecają koledzy, też głupio nie wyglądają... i pewnie będą tańsze ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

A przy okazji nie obudzisz w nocy sąsiadów - jak ci moi - o 4:30... zachciało im się słuchać. Nie wiedzieliśmy co się dzieje... no cóż - Creative jest do gier, nie go grania ;-)

Lol może mieli ustawione jako budzik do roboty :)

Nie, to studenci - mają inny tryb życia ;-) Jeszcze lepsi są kolesie od starego opla. Stają pod garażami, otwieraja bagażnik i słuchają sobie muzy. Raz do nich podszedłem. Z kabiny dobiegało cyk, cyk, pss, a z bagażnika bummm, łuuuummmm. Nie było słychac co tam śpiewa i czy w ogóle. Uświadomiłem ich, że właśnie tam w bloku na przeciwko ludzie walą sobie w kaloryfery, bo myślą, ze u kogoś jest impreza... Trzęsły się nam szyby z jednej strony, a łomot przez miaszkanie przetaczał się straszny. Teraz już nie schodzę. Dzwonię na policję i jest spokój. Zastanawiam się jaka jest przejemnosć z takiego słuchania muzyki?

Z głośnikami komputerowymi tez raz spotkałem się w biurze. Kolesie do dużego radiomagnetofonu podłączyli sobie Creativa. U mnie było słuchać, jakby ktoś gumowym młotkiem "napierdalał" w ścianę. Niestety - szybko musieli to wyłączyć ;-)

A propos studentów - ostatnio zrobili taką imprezę, że policja interweniowała 3 razy. Za trzecim spisali wszystkich i wywalili za drzwi! Była 2 w nocy...

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

Naprawde warto dołożyć kase do yamaha nx-e800 lub tannoy m1?Bo jeśli tak to chyba zdecyduje sie poczekać aż będzie mnie na nie stać.

To ja bym polował na NS BP300. Poza tym lakier piano pasuje do wszystkiego.

Pozdr, Krzysiek

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zaczekać na sezon polowań na kaczki:)

Tekanu,czy masz obecnie jakieś kolumny?

Jak nie,to nie wydziwiaj kiedy nie masz mamony,tylko brać JBL,szału nie będzie bo monitorki ograniczenia mają,zresztą jak wszystkie małe konstrukcje.

JBL często zestawiawiane są z elektroniką Harmana,ta seria to jedna z lepszych wypuszczonych przez JBL.

Więc chyba zaczekam aż będzie mnie stać na te yamachy lub tannoy podane przez Rydza:). Które z nich będą miały łagodniejsze brzmienie?

A i czy do 15 m2 podłogówki czy też monitorki.

Edytowane przez Tekanu

Dziekuje za wszelkie propozycje. Probowalem negocjowac z kobieta i namowic ja na podlogowki ale niestety do tego "salonu" odpadaja. sciana na ktorej stoja stojaki z monitorami ma ok 5.5m ,odleglosc kolumienek od sciany ok 20 cm a od frontow kolumn do sluchacza ok 1.5-2 m a za sluchaczem od razu sciana

I- ----------------------------------I

I Kol - 2.5m- Kol I

I I

I I-2m I

I sluchacz I

I--------------------------------------I

wiec mimo tych ok 20m2 przy takim ustawieniu sklaniam sie ku monitorom.

Jakos mam sentyment do tych BW 601s2 , dzwiek naprawe podoba mnie sie ,jest selektywny ,detaliczny ,scena ok ,basu w sam raz. Jedyne co chialem z niego uzyskac przy uaktualizacji tych kolumienek to wszystko to o ciut poglebic i przede wszystkim polaczyc te selektywnosc srodkow ,tonow wysokich i basu ,zjednac je ze soba ,jakos cieplo i miekko polaczyc w calosc cale pasmo - w tym moj problem:)

Moze lepiej bedzie wykrzesac z tych monitorow wszystko co maja do zaoferowania i dac im odpowiedni do nich wzmacniacz ,anizeli dopasowywac jakies nowe kolumny do tego mojego Audiolaba 8000a moze lepiej byloby wlasnie zaminic wzmak na cos soczystego dzieki czemu te 601 zaspiewaja odpowiednio?

co najlepszego moznaby zaoferowac tym monitorkom? a pozniej w przyszlosci moc wykorzystac do innych potencjalnie lepszych o kolejny krok kolumn.

Pioneer A400

Music fidelity a3

creek audio 4330

czy moze jeszcze cos innego....

Ehh wiem zawracam gitare ale gdzie indziej jak nie na tym forum czerpac drogocennych porad.:) dzieki

Zakupilem w koncu swoje wymarzone Rogersy LS7, poezja - sa dokladnie tym czego szukalem, Polecam kazdemu z czystym sumieniem ,klarownosc ,separacja, spojnosc w calym zakresie czestotliosci ,szczegolowosc ,echh ktokolwiek bedzie mial okazje - ZACHECAM!

Dziekuje wszystkim za porady.

Zakupilem w koncu swoje wymarzone Rogersy LS7, poezja - sa dokladnie tym czego szukalem, Polecam kazdemu z czystym sumieniem ,klarownosc ,separacja, spojnosc w calym zakresie czestotliosci ,szczegolowosc ,echh ktokolwiek bedzie mial okazje - ZACHECAM!

Dziekuje wszystkim za porady.

Jakiej cenie kolega nabył Ls7 ,jeżeli nie jest to tajemnicą?

Ja już dziś nie ogarniam.

no tak, raz mam 9m2 a potem już 15 m2, najpierw mam 150 złotych potem już 1500 zlotych. Co dalej?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mam 2 pokoje.Jeden 9 m2 drugi 15.

Do tego 9 m2 chce kupić monitorki bo stwierdziłem że jednak lepiej poczekać i dozbierać te 500 zł (tannoy m1 lub yamaha nx-e800)

Ale nie wiem Czy do większego pokoju kupić też monitory czy podłogówki.Na to będę miał 2500 zł(myślałem żeby za 1000 kupić wzmacniacz a za 1500 stx fs-250).

Teraz wszystko jasne?

• Pokaż nowe odpowiedzi