Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałbym złożyć zestaw stereo do mniejszego pokoju (ok 5m2), budżet to 700zł na kolumny, chociaż chciałbym wydać jak najmniej.

Słucham rapu,ostrzejszego rocka, muzyki klasycznej, jazzu.

Aktualnie wziąłem pod uwagę :

Tannoy M1 (podoba mi się ich brzmienie, jednak przy głośniejszym słuchaniu, zwłaszcza ostrzejszej muzyki kolumna jakby się "gubi", mam wrażenie, że wszysko się zlewa.

Monitor Audio B1

B&W 601 (cena to już max niestety)

Acoustic Energy 100i (również wysoka cena)

Acoustic Energy Aegis One

Mission M32i

KEF Cresta 2

KEF Q1

Które z tych kolumn sprawdzą się najlepiej w tej muzyce ?

Napęd będzie wybierany w późniejszym czasie.

Czy przykładowe Tannoy M1 z odpowiednim wzmacniaczem zagrają lepiej niż np. solo7c ?

Pozdrawiam.

Jeśli jakaś kolumna osunie się na ciebie to wtedy poczujesz, inaczej będzie trudno marzenia te zrealizować.

Zdaje się, że źle mnie zrozumiałeś. Jak bym chciał estradowy sprzęt to nie pisałbym na tym forum.

Kolumny w 5m^2 ????! To nie może się udać przecież.

Dobre słuchawki i do tego wzmacniacz słuchawkowy lampowy. Dopiero taki zestaw zapewni ład i kompletne pasma poukładane w muzyce. I nie będzie za ostro, lecz przyjemnie dla ucha.

Słuchawki faktycznie były by lepszym rozwiązaniem, ale problem w tym, że nie widzę przekładać wzmacniacza, kupować przedłużkę kabla/rekabling i oglądać w tym filmy. Po miesiącu użytkowania nie wyglądałoby to jak słuchawki.

hm... wg mnie, można ładnie puścić przedłużkę/i tam gdzie potrzebujesz bez przenoszenie wzmacniacza, na tej samej zasadzie jak kable połączeniowe do kolumn; w listwach, za meblami, można porobić zmyślne wyprowadzenia gniazd gdzie się zechce. Przemyśl czy nie dałoby rady.

Ciężko, ba nawet szkoda pieniędzy w kupowania jakiś kolumn do 5m^2.

Jeżeli jednak byś chciał kolumny, to zobacz:

1. Indiana Line Tesi 240

2. Tannoy F1

3. Wharfedale Diamond 9.1 ---> te na pewno są spokojne na górze pasma

4. Kef Q1 ---> lepsza średnica niż diamond 9.1, góra też spokojna, fajniejszy bas.

Tu nie chodzi o same kabelki, tylko wygodę użytkowania. Czasami lubię, jak coś leci w tle, a filmy oglądam na leżąco i nausznice byłyby już zgniecione.

Z tych co podałeś najbardziej pasują mi KEFy i F1 ze względu na bas-reflex z przodu, chociaż znalazłem opinie, według których Fusion grały gorzej od M1/2.

Znalazłem na tym forum pewną wypowiedź, że w małych pomieszczeniach dobrze sprawdzają się kolumny z miniwieży pianocraft.

Po wstępnych wyszukaniu na allegro znalazłem sporo modeli w różnych przedziałach cenowych. Jak by to zagrało porównując do takich Tannoy F1 ?

A ja polecam JBL STUDIO 230, bardzo mi się podobały, w tej półce cenowej nie było dyskusji jak na moje ucho, ale dokładnie co tam jeszcze grało nie powiem, bo nie pamiętam ;)

Znalazłem na tym forum pewną wypowiedź, że w małych pomieszczeniach dobrze sprawdzają się kolumny z miniwieży pianocraft.

Po wstępnych wyszukaniu na allegro znalazłem sporo modeli w różnych przedziałach cenowych. Jak by to zagrało porównując do takich Tannoy F1 ?

Nie słuchałem nigdy pianocraft. Pewnie w małym pomieszczeniu się sprawdzą, ale czy lepiej od tannoy M1/F1 trochę bym wątpił.

Tannoye są dość wymagające, jeśli nie podłączy się wydajnej końcówki mogą poprzymulać, jednakże pomimo podobnej ciemnej tonacji, w porównaniu do firmowych głośników od PianoCrafta będą miały więcej powietrza, zdecydowanie lepszą rozdzielczość i bardziej zróżnicowany dół. To inna klasa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Potrzebuję kolumn podstawkowych. Pokój 13m^2. Zagrają z Denonem PMA-500AE i DCD-700AE.

Wcześniej korzystałem z Mission M34i, ale po przeprowadzce okazało się, że nie ma miejsca na kolumny podłogowe. Chciałbym coś, co zabrzmiałoby dużo cieplej od M34i.

Muzyka: jazz, muzyka świata, (indie) rock, wszystkiego po trochu + DUŻO filmów.

Budżet: jak najmniej, < 1200 zł.

Dziękuję za pomoc.

Tannoye są dość wymagające, jeśli nie podłączy się wydajnej końcówki mogą poprzymulać, jednakże pomimo podobnej ciemnej tonacji, w porównaniu do firmowych głośników od PianoCrafta będą miały więcej powietrza, zdecydowanie lepszą rozdzielczość i bardziej zróżnicowany dół. To inna klasa.

W takim razie te Pianocraft odpuszczam.

Znalazłem oprócz tych F1 i M1 jeszcze R1. Z tego co wyczytałem różnią się wykończeniem i terminalami ? Spotkałem się jednak z wypowiedzą, gdzie było napisane, że są łagodniejsze od "emek".

Jak się mają do tego Tannoy M2 ?

Czy zestaw np. Tannoy M1/F1 + tańszy model np. Camridge Audio A5 zagra lepiej od microlabów/edifierów R2600 ?

Pozdrawiam.

Witam, prosiłbym o radę w wyborze kolumn do amplitunera stereo CA Topaz SR10.

Muzyka: musiałyby odnaleźć się we wszystkim ale głównie: rock, metal, pop,

Cena: używki ~1k; nówki 1,5k

Metraż: aktualnie ~10m^2; docelowo ~20m^2 bez zmiany sprzętu

Nie bardzo jestem w stanie zorganizować sobie jakiś odsłuch także kupuje w ciemno.

Impulsem do zakupu sprzętu były wrażenia po odsłuchu NAD 356 + Monitor Audio BX6.

Wiem, że to nie ta półka ale może to was jakoś naprowadzi.

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.

Ze starego CA to zdecydowanie model A500. Pomiędzy nim a A5 różnica porównywalna będzie jak między wspomnianymi Tannoyami a głośnikami Pianocrafta. Z Tannoyów zdecydowanie model M. M2 mają więcej basu i zagrają pełniejszym dźwiękiem, jednakże w pokoiku 5m2 basu tego może być za dużo.

Model R1 był wersją premium modelu M1. Miał ciekawiej strojoną zwrotnicę i obudowę z MDF i litego drewna ( a nie sklejki).

Tylko czy w 5 m2 to usłyszysz? Może być ciężko.

Z kolei model F to już krok w tył, ot kolumienki stworzone raczej do Kina Domowego a nie odsłuchów audio.

Witam,

Prosiłbym o propozycje kolumn podłogowych w cenie do 700 zł które zagrają pod amplitunerem yamaha rx-397. Pomieszczenie to około 16m^2. Słucham praktycznie wszystkiego (ale głównie electro house, trance, epic music). Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez DeBove

Szukam dobrych kolumn do małego hmmm 10m2 jakoś pokoju niestety sluchawki odpadaja bo glowa mnie boli od sluchawek ... Cena około1500 za 2 kolumny raczej używane. Jeżeli w tym zakresie można mieć jakieś wymagania to zależy mi bardziej na jakości niż mocy, bas mniej ważny. Mam starszy tuner Yamahy RX-V496RDS i głośniki 5+1 też Yamahy ale brakuje jakości niestety w tym co słyszę :(

Daj trochę więcej informacji. Czy to ma być tylko amplituner z kolumnami i nic więcej? Czy masz zamiar podłączyć do tego też CD? Czego głównie słuchasz? Jeśli tylko radio to czy ogólnopolska sieczka (rmf/zet) czy coś ciekawszego np. PR3? Do takiego pokoju to tylko monitory, tym bardziej jeśli słuchanie w słuchawkach Ci przeszkadza...

Edytowane przez kahn

Tak, potrzebuje dwie konkretniejsze kolumny do tego tunera , te 5+1 też zostawię ta Yamaha ma fajny przełącznik system A / system B zrobię stereo na A i 5+1 na B chyba tak można?

Radia z godzinkę można również posłuchać niestety potem chce się rzygać ( nie od muzyki ). Co do reszty to mam stary odtwarzacz Sony CDP 250 ale zaczyna go reumatyzm dopadać widzę .. A czym się różnią monitory od zwykłych kolumn ?

Nie zrozumiałeś mnie...

Napisz konkretnie do czego ten zestaw ma Ci służyć (radio / słuchanie płyt z odt, cd / komputer / ??? ).

Monitory = kolumny podstawkowe (małe), które w małych pomieszczeniach nie "miażdżą" dźwiękiem.

Głownie płyty CD z odtwarzacza czasem radyjko internetowe . Rock i pochodne jeżeli chodzi i gatunek. Ok to wygląda jak coś dla mnie jakiś model może masz tych kolumn?

<br />Monitory = kolumny podstawkowe (małe), które w małych pomieszczeniach nie "miażdżą" dźwiękiem<br />

Jakież to niesłychane mecyje waszmość prawisz ? He...?

Sprawa jest bardzo prosta: monitory (wszelkiej wielkości: duże czy też małe), to po prostu zwykłe kolumny głośnikowe, zakwalifikowane do odsłuchu nagrań w studiach nagraniowych. I tyle.

Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, to proszę poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla ciekawości dodam że kultowe małe, monitory Yamaha NS-10M, firma Yamaha wyprodukowała jako zwykłe kolumny podstawkowe. Miały się zmieścić na półce razem z np. książkami. W tej roli się niestety nie sprawdziły :), Za to szybko "odkryto", że są baaaardzo wymagające dla sygnału stanowiącego źródło dźwięku. Ta cecha jest charakterystyczna właśnie dla dobrych kolumn w studiach nagraniowych. I tam się przyjęły.

Ukryta Zawartość

Ostatnio przeglądałem aukcje na allegro i zacząłem zastanawiać się, dlaczego nie są polecane stare kolumny ? Kiedyś trzeba było zapłacić za nie sporo więcej, wykonanie też dużo lepsze niż budżetówek (mowa o budżecie 400-600zł), ale jednak nie spotkałem się, aby oprócz niektórych modeli były wychwalane poza np. Tannoy M1.

Chodzi mi np. o Canton Fonum 250 czy też Heco PCX 3. Naprawdę grają tak źle ze względu na postęp techniczny ?

Pozdrawiam.

runik2,

Od strony technicznej jak najbardziej masz rację i się z Tobą zgadzam.

Fakt jest też taki, że wiele osób kolumny podstawkowe określa/nazywa monitorami, choć to nie jest zawsze to samo.

Ot szanowny Waszmość toć miałem na myśli pisząc powyższą wiadomość ... ;)

Głownie płyty CD z odtwarzacza czasem radyjko internetowe . Rock i pochodne jeżeli chodzi i gatunek. Ok to wygląda jak coś dla mnie jakiś model może masz tych kolumn?

Jeżeli słuchasz sporo płyt CD i zależy Ci na tym, aby mieć przyjemność z tego słuchania, to może zastanów się nad zakupem jakiegoś przyzwoitego CD + używane kolumny podstawkowe za tą kasę. Ten CDP250 rewelacją nie jest...

Edytowane przez kahn
<br />Chodzi mi np. o Canton Fonum 250 czy też Heco PCX 3. Naprawdę grają tak źle ze względu na postęp techniczny ?<br />

Kolego !: Zakup, jedne z wymienionych kolumn, umów się z kimś, kto ma kolumny Tannoy M1,na wspólne odsłuchy porównawcze. (Może przyjdzie też ktoś jeszcze, ze swoim kolejnym wzmacniaczem.)Można też znaleźć dwie osoby, które posiadają wymienione modele kolumn i "namówić" je do spotkania ( w celu posłuchania i porównania tych kolumn - oczywiście też postaraj się być na tym spotkaniu). Tylko tak dowiesz się, które kolumny twoim zdaniem brzmią "lepiej" (przy odpowiednim wzmacniaczu).

Zorganizowanie takiego spotkania, znalezienie osób z odpowiednim sprzętem audio, np. w dużym mieście nie jest aż tak trudną sprawą.

A warto, zdobędziesz własną, bezcenną wiedzę jak grają te czy tamte kolumny, z tym, a tamtym wzmacniaczem.

Pamiętaj że jest kwestią gustu, to jaki rodzaj brzmienia się lubi (albo nie). Nie wyrobisz sobie swojego zdania na ten temat, tylko czytając to forum.

PS. Na temat brzmienia "starych" kolumn made in West Germany, napisałem dwa słowa na poprzedniej stronie - raczej jako możliwie obiektywny komentarz, oceniający ich rodzaj brzmienia, niż coś w rodzaju zachwalania tegoż brzmienia pod sufit.

Dostałem amplituner stereo Yamahy RX-497. Chciałbym dodać do niego jakieś monitorki, które będą musiały stać na szafce, na wysokości ok. 70 cm i blisko ściany.

Pomieszczenie: 20 m2, ale część "odsłuchowa", to połowa z tego (jak na schemacie poniżej).

Do czego: dźwięk z TV / muzyka (50/50). Na razie tylko radio/mp3, dopóki nie ogarnę jakiegoś cd/dvd

Rodzaj muzyki: elektroniczna, pop, rock

Wygląd: najlepiej jasne drewno (czy raczej imitacja drewna), ew. białe/szare

Oczekiwania: dobrej jakości dźwięk na niskim poziomie głośności

Budżet: to najbardziej problematyczne :P Generalnie chciałbym się zmieścić w 500 zł, ale wiadomo, że za coś dobrego/ładnego jeszcze kilka stówek dołożę.

Proszę o propozycje modeli, które można dostać wśród używanych

Mile widziane konkretne oferty od forumowych sprzedawców

zapodaj.net/ca64b3dc2b4b3.png.html --link do schematu, kolumny zaznaczone na czerwono

I żeby było z konkretnymi propozycjami, co myślicie o monitor audio B1, np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego !: Zakup, jedne z wymienionych kolumn, umów się z kimś, kto ma kolumny Tannoy M1,na wspólne odsłuchy porównawcze. (Może przyjdzie też ktoś jeszcze, ze swoim kolejnym wzmacniaczem.)Można też znaleźć dwie osoby, które posiadają wymienione modele kolumn i "namówić" je do spotkania ( w celu posłuchania i porównania tych kolumn - oczywiście też postaraj się być na tym spotkaniu). Tylko tak dowiesz się, które kolumny twoim zdaniem brzmią "lepiej" (przy odpowiednim wzmacniaczu).

Zorganizowanie takiego spotkania, znalezienie osób z odpowiednim sprzętem audio, np. w dużym mieście nie jest aż tak trudną sprawą.

A warto, zdobędziesz własną, bezcenną wiedzę jak grają te czy tamte kolumny, z tym, a tamtym wzmacniaczem.

Pamiętaj że jest kwestią gustu, to jaki rodzaj brzmienia się lubi (albo nie). Nie wyrobisz sobie swojego zdania na ten temat, tylko czytając to forum.

PS. Na temat brzmienia "starych" kolumn made in West Germany, napisałem dwa słowa na poprzedniej stronie - raczej jako możliwie obiektywny komentarz, oceniający ich rodzaj brzmienia, niż coś w rodzaju zachwalania tegoż brzmienia pod sufit.

Zgodnie z radą przesłuchałem Tannoy M1. Nie mam porównania z niczym innym z tej półki cenowej, ale w tych kolumnach brakuje mocniejszego uderzenia, grają za lekko, spokojnie. Tyczy się to w ogóle monitorów czy po prostu takie już są te kolumny ?

Znalazłem takie kolumny jak Phonar a202 za 250zł, tylko sam głośnik nisko-średniotonowy to podobno słabsza tesla. O odsłuch raczej nie ma co, bo to drugi koniec Polski.

<br />le w tych kolumnach brakuje mocniejszego uderzenia, grają za lekko, spokojnie. Tyczy się to w ogóle monitorów czy po prostu takie już są te kolumny ?<br />

Są dokładnie takie jak je usłyszałeś kolego :)

O tym ze mają "pudełkowy bas" już chyba ktoś na forum napisał; ja sądzę z kolei że "cudów" z głośnika nisko-tonowgeo o tak małej średnicy nie będzie. Mimo tego wielu ceni te kolumienki jako podstawkowe, za ich dźwięk

Edytowane przez runik2

Poszukuję kolumn podstawkowych w przedziale cenowym do 1000 zł. Grana będzie muzyka klasyczna z zestawu Cambridge Audio A 500 + Cambridge Audio D500. Wpadły mi w oko Wharfedale Diamond 9.1/10.1. Można prosić o jakieś opinie na ich temat?

Poszukuję kolumn podstawkowych w przedziale cenowym do 1000 zł. Grana będzie muzyka klasyczna z zestawu Cambridge Audio A 500 + Cambridge Audio D500. Wpadły mi w oko Wharfedale Diamond 9.1/10.1. Można prosić o jakieś opinie na ich temat?

W zakładce OPINIE znajdziesz info na temat 9.1, poza tym skorzystaj z wyszukiwarki na forum...

Zgodnie z radą przesłuchałem Tannoy M1. Nie mam porównania z niczym innym z tej półki cenowej, ale w tych kolumnach brakuje mocniejszego uderzenia, grają za lekko, spokojnie.

Jestem przekonany, że nie jest wina tych kolumienek a raczej napędzającego go wzmacniacza. Podłącz je pod NAD, Rotel CA A500, czy starszego Denona to zobaczysz co te kolumienki potrafią powywijać w 10-15 m2 :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi