Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Bez różnicy, ale jeśli podłogowe zagrają lepiej to szukamy podłogowych.

Dali 104, Elac 105 Edytowane przez justas32

Teraz szukam kolumn które zagrają dynamicznie, wyraźne z głębokim basem ale nie taki który wszystko zamula.

Powinny grać żywym dźwiękiem bez żadnego ciepła ale też nie ostro po prostu naturalnie.

Myślałem o kolumnach od dali Ale nie wiem czy jakiś model zagra tak jakbym chciał.

Znalazłem jeszcze kolumny Gale 3030 tylko czy naprawdę są takie dobre jak ludzie piszą?.

Niektórzy piszą że to są najlepsze podłogówki do ceny 1000zł tylko ile w tym prawdy?.

To znaczy, że jeśli ktoś słucha trash metalu, to jeden ch*j z czego gra muzyka ;). A tak poważnie, brzmienie było dość dynamiczne, stopa perkusji i gitary fajnie brzmiały przy tych kolumnach.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jamo J71 (moje). Po odrestaurowaniu (nowy fornir) zmiescisz sie w cenie. Do muzyki klasycznej i jazzu niesamowite monitory w swojej cenie. Wszystkich zainteresowanych zachęcam do odsłuchu :). Skoro takie och i ach, to dlaczego sprzedaję? - ano dlatego, że nie mieszczę się ze sprzętem w domu (efekt wieloletniego kupowania sprzętu bez uprzedniego wyzbycia się sprzętu już posiadanego, co gorsza choroba zakupoholictwa postępuje :( ). Jeśli ktoś szuka kolumn, to można śmiało pisać do mnie na priv, podjechać ze sprzętem towarzyszącym. Samych kolumn, które mogę odsprzedać mam obecnie ponad 20 par (jest w czym wybierać). Z racji profesji, często jestem w delegacjach (więc na odsłuch trzeba się sporo wcześniej umówić).

Witajcie, potrzebuję waszej pomocy.

Szukam kolumn do 850 zł.

Mój amplituner to Denon DRA-700ae

Moje obecne kolumny to JBL LX 2005

Muzyka jaką słucham to dużo elektroniki typu: Schiller, Above&Beyond, Armin itp. Oprócz tego starszy rock i muzyka z radia.

Wszystko gra w pokoju 20m2 typu prostokąt na dłuższej ścianie.

Obecne kolumny są ok ale brakuje mi trochę dynamiki i jakby były za mało "wyraźne".

Co najlepiej kupić? Czy lepiej dołożyć do jakichś nowych kolumn za ok 1500 zł czy lepiej jakieś używki?

Na allegro widziałem fajne I.Q 3140, Avance Omega 503, Quadral Platin MK 3

Podejrzewam że fajne kolumny typu B&W 305 czy Celestion F30 nie będą się dla mnie nadawać.

Jak uważacie? Z góry dzięki za pomoc :-)

Szukam kolumn podłogowych do 2000 tyś.

Mój zestaw to wzmak Pioneer A 70 (ten stary ;) F-90, CT 90R, PL 8 i CD Denon DCD 960, Słucham głównie z kaset i płyt winylowych. Muzyka przeróżna, więc szukam kolumn w miarę uniwersalnych. Potrzebuję kilku typów, które warto by było posłuchać i dopiero podejmę decyzję.

Do tej pory miałem Mission m34, ale przeszkadzał mi w nich bas, a właściwie otwór bas-reflex skierowany do tyłu.

Myślałem o kolumnach z epoki wzmacniacza, ale nie wiem do końca, bo ceny takich vintage to przesada.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Mnie już szkoda czasu na doradzanie (osoby poważnie zainteresowane i tak radzą się na priv/szukają poza audiostereo, na żywo - na słuch). A tu i tak większość tu pytających uważa, że wie lepiej... albo po prostu bez środków, lubią sobie poteoretyzować. Trują dupę, pytają, męczą - a i tak kupują coś innego niż im doradzono. Dla mnie totalny koniec wchodzenia do tej zakładki. Zauważcie, że branża dała sobie już dawno temu spokój z doradzaniem tutaj :).

Życzę satysfakcji z zakupów!

Edytowane przez pdi90

Witam Wszystkich!

Proszę o pomoc w doborze kolumn. Posiadam wzmacniacz Onkyo A-8450 i chciałbym do niego dokupić jakieś uniwersalne kolumny o ciepłym brzmieniu na których można bez zmęczenia długo słuchać muzyki w cenie do 800zł. Mogą być używki. Mam miejsce żeby postawić podłogowe aczkolwiek nie upieram się przy nich. Pokój w jakim ma grać zestaw ma 17m2.

Ja akurat nie dostałem żadnej rady więc ciężko powiedzieć że robię i tak po swojemu. Byłem na jednym odsłuchu, jutro idę gdzie indziej na kolejny ale chciałem też wsparcia teoretycznego - czyli na co zwrócić uwagę żeby nie marnować czasu swojego i obsługi sklepu. Niestety, nie udało się go uzyskać.

Życzę powodzenia "takim jak ja" w doborze dobrego sprzętu :-)

Edytowane przez BartQ88

Witam Wszystkich!

Proszę o pomoc w doborze kolumn. Posiadam wzmacniacz Onkyo A-8450 i chciałbym do niego dokupić jakieś uniwersalne kolumny o ciepłym brzmieniu na których można bez zmęczenia długo słuchać muzyki w cenie do 800zł. Mogą być używki. Mam miejsce żeby postawić podłogowe aczkolwiek nie upieram się przy nich. Pokój w jakim ma grać zestaw ma 17m2.

Tannoy R2. W przyszłości wzmacniacz do wymiany.

Tutaj niestety nie wszyscy mogą liczyć na pomoc. Mi doradzili sprzedaż zestawu i kupno lepszego :D Jakbym spytał młodszej siostry..

Dostałeś dobrą odpowiedź. Po prostu nie jesteś w stanie jej zrozumieć. Tu dla ludzi jest ważne uzyskanie dobrego dźwięku a nie połączenie czegokolwiek z czymkolwiek. Z niektórych konfiguracji dobrego dźwięku się nigdy nie wyciśnie - więc nie ma o czym pisać. Edytowane przez justas32

Tannoy R2. W przyszłości wzmacniacz do wymiany.

Dzięki za odpowiedz i pomoc. Poszukałem ale nigdzie nie ma tych kolumn :/ i jeśli mogę dopytać to dlaczego wzmacniacz do wymiany i ewentualnie na jaki ?

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Zarejestrowałem się dopiero dzisiaj, ale forum śledzę tak na prawdę od lat.

Tak się niefortunnie złożyło, że straciłem swoje kolumny stąd proszę o poradę.

Mój zestaw wygląda następująco:

jego serce - Yamaha A-700, stary potężny klocek, który (mam nadzieję) posłuży mi jeszcze latami.

tuner - Kenwood KT-1100

cd - Sony CDP-790

do tego komputer w którym jest Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE

Zestaw do tej pory grał z kolumnami Tannoy M1 na podstawkach i byłem zadowolony, ale tak głupio wyszło, że straciłem kolumny i podstawki.

Prosiłbym o rady co mogę w miarę rozsądnych pieniądzach kupić pod ten wzmacniacz (tylko sprzęt używany, nie stać mnie na nówki), zaznaczam, że chciałbym z jakością dźwięku pójść nieco w górę. Jeśli chodzi o budżet to tak na prawdę nie jest on precyzyjnie określony ale powiedzmy 400 - 700 zł (wiadomo im mniej tym lepiej). Szukając w okolicy i na allegro znalazłem kilka ciekawych propozycji, jednak słyszałem niewiele z nich, a te które słyszałem to najczęściej z innym wzmacniaczem. Pomieszczenie w którym wszystko będzie grać to prostokątny pokój o powierzchni około 19-20m2.

Kolumny które mam na razie na celowniku to:

- Dali Concept 1 za 540 zł. Słyszałem Concept 2 i zrobiły na mnie wrażenie, jedynek nigdy nie słyszałem i nie wiem czy to jest podobny poziom, czy jednak dużo niżej. Jeden z czołowych typów.

- JPW ML 510 za 480 zł. Niby spoko ale nie jestem przekonany.

- Eltax Symphony 8.3 z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli 590 zł . Tu odpada problem podstawek i podobają mi się też z wyglądu.

- Mission E702E z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli 560 zł. Wygląda na to że są w super stanie.

- VISION DS2 design by B&W za 430 zł. Nigdy ich nie słyszałem, nie znalazłem też jakichś sensownych opinii, ale te które znalazłem były na tyle pozytywne, że biorę je pod uwagę.

- Eltax Liberty 3+ bez maskownic za jakieś 540-600 zł. Też są u mnie w czołówce zestawienia. To są chyba jakieś nowsze, wiem że te pierwsze 3+ były spoko, a z tymi nowszymi jak jest?

- Kef Cresta 2 tak samo za jakieś 540-600 zł.

Prześledziłem kilkadziesiąt stron tego wątku i tylko bardziej się zamieszałem, bo widziałem tu np. liczne zachwalanie Altusów czy Siesty, które w moim odczuciu buczą i dudnią zamiast grać... Sporo z was nie odnosiło się do wzmacniacza z którym sprzęt ma zagrać. Do STX'ów też nie jestem przekonany. Kolumny które mi przypadły do gustu, tylko są ponad budżet to Tannoye M2, Dali Concept 2, Zensor 3, Zensor 7, 606, Eltax Liberty 5+, Pylon Audio Pearl, Monitor Audio MR2 BX2, KEF C5, B&W DM602.

Poradzicie coś pod kontem tego wzmacniacza i ogólnej klasy sprzętu? Nie szukam walnięcia, a czystości, przezroczystości dźwięku, nie lubię też charakterystyki typu V. Obecnie poważnie zastanawiam się nad Dali Concept 1, ale tak jak pisałem wyżej, robię to na podstawie swojej dobrej opinii o Concept 2 i Zensorach.

Z kolumn które nie przypadły mi do gustu - to prawie wszystko do Tonsila, sporo JBL, najtańsze STX i prawie wszystkie Koda oraz Jamo.

Liczę na was i wasz głos rozsądku!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha A-700, stary potężny klocek, który (mam nadzieję) posłuży mi jeszcze latami

Poradzicie coś pod kontem tego wzmacniacza

Aż tak "potężna" to nie jest :) - model najwyższy z serii A-1000 jest jednak lepszy. Yamaha A-700 to mniejszy "braciak" modelu A-1000. Nie wiem czy słyszałeś o kolumnach monitorach Yamaha NS-1000M; wzmacniacz A-1000 był dedykowany (specjalnie stworzony) przez firmę Yamaha właśnie do tych kolumn. Wiem z własnego doświadczenia, że wszystkie modele kolumn Yamaha z serii NS (z obudową zamkniętą, tańsze od kolumn NS-1000M) grają bardzo "podobnym" brzmieniem i ładnie skomponują się "dźwiękowo" z twoim A-700. Modele tych kolumn wymieniłem przy końcu, na moim profilu. Na alle... drogo bywają także (przynajmniej część z nich) - teraz np. dwa modele Yamaha NS 690.

Najlepiej umówić się ze sprzedającym na odsłuch i pojechać ze swoim A-700; ale to także w przypadku każdych innych (planowanych do zakupu) kolumn :)

Jeśli mają być dwudrożne monitory Yamaha NS (do 500-600) PLN to podam propozycje też, jeśli pokażą się na alle...drogo.

Edytowane przez runik2

Witajcie,

Rozpoczynam swoją przygodę ze sprzętem stereo.

Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio A500 i szukam do niego używanych kolumn podłogowych.

Pokój ok 30m2. Budżet jaki mam na kolumny to 500-1000 zł.

Muzyka: bardzo różna. Rock, elektronika, kobiece wokale, fortepian.

Nie słycham: Jazzu, blusa, disco, metalu

Pomocy :)

Myślałem o Mission m73

• Pokaż nowe odpowiedzi