Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Aha te dali 104 mają bass reflex z tyłu, a u mnie muszą stać gdzieś 1 cm od ściany - cy to nie będzie za blisko?

Są też za 450 i 650 zł. Mogą to też być modele 505 i 5005.

ŻADNA kolumna nie powinna stać 1 cm od ściany - 25 cm to dla mnie minimum.

Uważam że jak się za takie grosze kupuje przyzwoite kolumny to nie ma co wybrzydzać. Chyba że postawimy na walory estetyczne a nie dźwiękowe i w tej cenie kupimy gorsze i ładniejsze kolumny. Ale wtedy należy kupić po prostu to co się komu najbardziej podoba. Bo i dźwięk i estetyka za kilkaset złotych - to chyba za wiele życzeń na raz ...

Są też za 450 i 650 zł. Mogą to też być modele 505 i 5005.

ŻADNA kolumna nie powinna stać 1 cm od ściany - 25 cm to dla mnie minimum.

Uważam że jak się za takie grosze kupuje przyzwoite kolumny to nie ma co wybrzydzać. Chyba że postawimy na walory estetyczne a nie dźwiękowe i w tej cenie kupimy gorsze i ładniejsze kolumny. Ale wtedy należy kupić po prostu to co się komu najbardziej podoba. Bo i dźwięk i estetyka za kilkaset złotych - to chyba za wiele życzeń na raz ...

Masz oczywiście rację.

Możesz podać linki do tych za 450 i 600 o których wspomniałeś?

Wieczorem posiedzę jeszcze kilka godzin nad ogłoszeniami.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Poniżej jest aukcja kolumn Amtecha , znam ich brzmienie .

Taka ciekawostka , otóż przeglądając rozpoczynajace się aukcje co często robię , te kolumny były wystawione w opcji kup teraz za 250 złociszy , jak i z 1 zł , ktoś zalicytował i opcja kup teraz zniknęła oczywiście .

Ciekawe za jaką kwotę zostaną zlicytowane . :)

http://allegro.pl/kolumny-amtech-i5026037670.html

Witam,

Posiadam amplituner rx-v363 i chciałbym zakupić do niego kolumny stereo (oczywiście używane) głównie w celu muzyki (posiadam drobny zestaw 5.1, który zapewnia mi efekt przestrzenny w filmach, ale muzyka to kiepa straszna). Tu rodzi się pytanie, co moglibyście polecić? Sam znalazłem tylko coś takiego jak JBL LX800, Tannoy Mercury m4, lecz nie wiem jak to gra i czy tutaj akurat się je opłaca. Mój budżet to 700zł naciągane na 1000zł.

Z góry Dziękuję.

jak JBL LX800, Tannoy Mercury m4

Obie propozycje są OK do amplitunerka.

JBL da Ci muzykę jaśniejszą, z rozmachem, szybkością i dynamiką. Tannoy to brzmienie ciepłe, kulturalne, grzeczne.

Więc to zależy od Twoich preferencji.

Jeżeli wolisz brzmienie jak JBL to możesz też zainteresować się kolumnami Celestion F-30 / 35.

Dziękuję za odpowiedź, ale dopytam, bo zapomniałem wspomnieć, lecz wnioskuję że w takim razie do muzyki typu pop, rap, funk lepiej sprawdzą się JBL?

Ogólnie jaką cenę uważacie za atrakcyjną odnośnie tych kolumn? Pytam, ponieważ nie muszę ich kupować już jutro dlatego nie jest mi straszne poczekać i złapać okazję:)

Ostatnie już pytanie. Czego wystrzegać się najbardziej podczas kupowania przez internet takich używek? Bo czasami są takie małe haczki, że ludzie znający się, od razu je wyłapią, a człowiekowi dość zielonemu na myśl nie przyjdą (tak jak z laptopami, nie ma co kupować używek, które mają wymienioną wejście do zasilacza, jeżeli zależy nam na tym by bateria trzymała choć godzinę, wiadomo, że jak tam było majstrowane, to już do końca będzie krzaczyć i syfić baterię-taki skrócony przykład:)).

Eltax gra cienko jak dla mnie

To po co kupiłeś tego Grundiga ? Czego oczekujesz w takim budżecie ?

P.S. Koda (poza najtańszymi do KD) generalnie są OK.

Cześć!

Ostatnio miałem okazję zakupić pierwszy mój wzmacniacz NAD 302 i poszukuje do niego monitorów.

Będzie to grało w salonie ok 20m2. Interesują mnie raczej używane do 500zł za parę ewentualnie jakby były jakieś mega ogarnięte i polecane to mogę wydać ok. 900zł ( chociaż chciałem sobie zostawić te środki na DACa )

Możęcie mi doradzić?

PS Pytałem w klubie NADa ale aktualnie trwa tam kłutnia odnośnie przerabiania wzmacniaczy i nie mają czasu na takie pierdoły;)

Będzie to grało w salonie ok 20m2

To trochę większą powierzchnia niż klasyczne metraże dla monitorów. Tu raczej nieduże podłogówki były by lepsze.

Edytowane przez dlmtb

To trochę większą powierzchnia niż klasyczne metraże dla monitorów. Tu raczej nieduże podłogówki były by lepsze.

Mówisz? Dyskotek nie zamierzam robić lubie po prostu kameralnie posłuchać muzyki. Dla mnie wzmacniacz nie musi być rozkręcony na maxa. Dlatego sądziłem, że jak zastosuje kolumny podstawkowe to wykorzystam ich potencjał bardziej niż podłogówki.

To nieprawdziwe założenie. Podłogówki w takim pomieszczeniu zagrają zdecydowanie lepiej. Dystrybutor łączył Nada z Dali - 104 lub 505 będą "mega ogarnięte". Jeżeli koniecznie chcesz taniej to Eltax Liberty 5+ (jaśniejsze brzmienie) lub Mordaunt Short Ms25 (cieplejsze brzmienie).

Nie rozumiem tej pogoni za kolumnami podłogowymi, podczas gdy w pomieszczeniach do 30mkw trudno jest wykorzystać przy normalnym odsłuchu w pełni potencjał kolumn podstawkowych.Dla mnie wystarcza w 24mk2 odsłuch na poziomie -15db skuteczności większości kolumn kolumn.

Wyszedłem z założenia, o którym wspomniał pdi90 dlategoteż sądziłem, że będzie to dobrym pomysłem. Niemniej dzięki wielkie za podpowiedź.

Cześć, jako ze nie znam się na tych sprawach postanowiłem napisać tutaj na forum i liczę na pomoc. Planuje kupić używane kolumny do pokoju 25m2 w cenie do 600zł ale że jestem w tych sprawach zielony prosiłbym o propozycje. Wszystkiego słucham po trochu ale głównie rocka i popu. Liczę na waszą pomoc.

Nie można wrzucać wszystkich podłogówek i wszystkich kolumn podstawkowych do jednego worka! Dobre kolumny podstawkowe są lepsze od byle jakich kolumn podłogowych. Nie ma takiej reguły, i powiem więcej: małe monitory potrafią zagrać lepiej od kolumn podłogowych.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Liczę na waszą pomoc.

Mógłbym zaproponować Quadral QLX175 albo Taga Tav 606 - ale to zależy jeszcze od wzmacniacza ...

Nie można wrzucać wszystkich podłogówek i wszystkich kolumn podstawkowych do jednego worka! Dobre kolumny podstawkowe są lepsze od byle jakich kolumn podłogowych. Nie ma takiej reguły, i powiem więcej: małe monitory potrafią zagrać lepiej od kolumn podłogowych.

I vice versa oczywiście ...

No tak, wszystko finalnie rozbija się o prawidłowy dobór/zestawienie sprzętu do pokoju i preferencji brzmieniowych. Jednak dużym uproszczeniem jest stwierdzenie, że nieprawdziwym jest założenie, jakoby kolumny podstawkowe nie mogły nagłośnić poprawnie pomieszczenia 30mkw. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witam jeszcze raz. Z kolumnami dla siebie jestem raczej zdecydowany ( do amplitunera Yamaha rx-v363 kolumny JBL lx 800), ale teraz coś dla kogoś innego (będę się odnosił tak jak ja bym to miał, łatwiej będzie tworzyć zdania). Posiadam wzmacniacz Denon PMA720AE i poszukuję do niego kolumn, mój budżet to 1800zł z naciągnięciem do 2000+. System będzie grał w salonie o powierzchni 20m^2 (4x5). Muzyka dominująca to: pop, dance, muzyka filmowa (w takiej kolejności). Zależy mi by kolumny były nowe, bo takie gwarantują odsłuch w salonach audio. Cieszyłbym się gdyby były również długotrwałe.

Z góry dziękuję bardzo.

P.S. Czy jest możliwy odsłuch kolumn używanych w warszawie/łodzi(pytam w związku z pierwszą częścią postu dot. JBL)? Może istnieją takie miejsca, a nie mam o nich pojęcia.

Edytowane przez Sceptre

ale to zależy jeszcze od wzmacniacza ...

Co do wzmacniacza to coś pokroju pioneer a-447 bądź coś innego ale o podobnej mocy, oczywiście mówię o solidnym sprzęcie, badziewia nie kupie.

Co do wzmacniacza to coś pokroju pioneer a-447 bądź coś innego ale o podobnej mocy, oczywiście mówię o solidnym sprzęcie, badziewia nie kupie.

Ale żeś wybrał - dał spokój ...

Coś tam pomogłeś więcej nie musisz

justas32 nic nie musi ,co najwyzej chce .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Solidny sprzet ,badziewia nie kupuj .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi