Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Witam chcialbym kupic kolumny uzywane do pokoju 6x4,5m grac to bedzie z wzmacniaczem yaqin mc-10l i denonem po lampizacji dcd-1450ar , a przeznaczyc chcę 800zl , muzyka pink floyd, susan wege, laure anderson, freidman, devis grusin. barzdzo bym prosil o jakies wskazówki... i ewentualnie co kupic i gdzie... . pozdrawiam was forumowicze zbyniu 360.

Edytowane przez zbyniu 360

1000 zł to już bardzo sensowny budżet jak na kolumny, tym bardziej na podstawkowe. Czemu vintage?

W jakim pokoju to zagra?

Wydaje mi się, że w vintage byłby większy wybór - stąd pomysł na coś starszego :)

Zagra w pokoju ok 3,5 x 5 metra. Ustawione przy krótszej ścianie. Być może wylądowałyby na parapecie, bo jest dość spory, pod warunkiem, że bass reflex byłby z przodu. W innym wypadku - podstawki,

Taki miałem pierwotny zamysł, ale nie mogę nic znaleźć.

Myślałem o Pylon Audio, gdyż słuchałem ich podłogowych Pearlów i byłem pod wrażeniem. Jednak nie wiem czy jest sens się na nie porywać, gdyż póki co nie mam miejsca na podłogówki i zwyczajnie by się mogły marnować... Pomyślałem o ich młodszym bracie (kolumnach podstawkowych) jednak mam wrażenie, że mogą tak nie zagrać...

Jednym słowem - jestem w niezłej kropce :)

...i stąd chciałem kupić coś tańszego i zobaczyć jak to zagra, by nie wkładać pieniędzy w coś droższego.

Pylon Pearl Front i Pylon Pearl Monitor mają te same bebechy, a przynajmniej tak wyczytałem na stereo i kolorowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pylon Pearl Front i Pylon Pearl Monitor mają te same bebechy, a przynajmniej tak wyczytałem na stereo i kolorowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bebechy te same, ale czy komora, budowa wnętrza nie jest inna?

Bas reflex nie jest w innym miejscu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Mam zamiar kupić sobie jakieś dobre kolumny głośnikowe, wraz z wzmacniaczem. Będą one stały w pokoju o powierzchni 25m2 . Ustaliłem sobie 1000 zł jako górną granicę, głównie słucham rocka i rapu.

Chciałbym żebyście doradzili mi jakie kolumny będą najlepsze i jaki dobrac do nich wzmacniacz wraz z kablami itd.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Bede bardzo wdzięczny za każda POMOC..!

Po sprzedazy Altusow 75 ( niskotonowy byl GDN 25/80w )

Zastanawiam sie nad czyms nowym, malym i w miare dobrym.

Kolumny beda chodzily pod Amplituner SONY STR-DB840QS.

Pokoj okolo 11-12mkw.

Kolumny będą około 20-30cm od ściany ( zależy od ich głębokości)

Slucham roznej muzyki np.: Enigmy, Andrea Bocelli, Celin Dion, Dire Straits, Scooter oraz inne podobnego typu (rock,pop,techno..)

Duza uwage zwracam na bass, lubie przede wszystkim kiedy jest go duz.

Bylem ostatnio w sklepie na odsluchu w pokoj okolo 16mkw.

1. WHARFEDALE DIAMOND 10.1 -za male...

2. WHARFEDALE DIAMOND 10.2 - b.dobrze graly lecz bass sredni.

3. Klipsch RB-61 - duzo drozsze , troszke mocniejszy bas..

Na koniec do pozycji nr.2 zostal podlaczony Subwoofer JBL 150w I to bylo to czego szukam!

Nie sluchalem i ciekaw jestem waszych opini na temat tych kolum.

- Monitor Audio BX2

- Monitor Audio MR2

- JBL ES 30

Na dzien dzisiejszy jestem chetny na kupno WHARFEDALE DIAMOND 10.2 a za jakis czas subwoofera.

Prosze o szczere i pomocne opinie.

Mile widziane beda tez inne propozycje.!

Kwota jaka dysponuje to 1.000-1.200

Witam, myślę że będzie cięzko.25m2 i 1000zł,jak piszesz o dobrych kolumnach.Moim skromnym zdaniem powinieneś trochę dozbierać do skarbonki i rozejżeć się za czymś używanym , albo DIY.Na rorum w zakładce STEREO masz wiele takich wątków, poszperaj trochę, może coś znajdziesz w tej cenie.Ja bym na kolumnach tak nie oszczędzał i starał się przeznaczyć jak największą kwotę, w miarę możliwości.Poszperaj najpierw na forum co piszą inni w tych tematach. Może zmienisz zdanie, albo znajdziesz coś dla SiebieJa to trochę cienko widzę jeśli kolumny mają być dobre.Weś także pod uwagę z jaką elektroniką ma to grać i oczywiście pomieszczenie.W takim metrażu można już trochę zaszaleć i zbudować coś konkretnego. Nie.dostałeś konkretnej odpowiedzi , bo Sam nie podałeś konkretów.Zapraszam do forumowej lekyóry,napewno dużo się dowiesz na ten temat i Twoje podejście może ulec zmianie ,czego życzę.Pozdrawiam.

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Scherzo 350

Zaeży czym chce to napędzić?? I jaki chce mieć bas, nie wspomnę o reszcie, bo sam autor tego nie sprecyzował??Trudno doradzi??

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

witam zastanawiam sie nad tymi kolumnami czy daly by rade zagrac z wzmacniaczem lampowym w pokoju 24m ,czy ktos zna jak graja te glosniczki i do jakich kolumn mozna je porownac na rynku europejskim.... kosztuja 1200zl -czy warte sa uwagi...

Czy będziesz kiedykolwiek w przyszłości rozbudowywał swój zestaw stereo o kino domowe?

Jeśli tak to nie musisz szukać drogich kolumn, bo i tak ten amplituner ich nie wykorzysta. Jest dobry do kina i tak niech pozostanie.

A jeśli nie nie będzie kina, to trzeba amplituner wymienić na wzmacniacz.

Mógłbyś sobie spokojnie kupić Eltax Liberty 3 lub 5. Jeszcze na podstawowy subwoofer wystarczy.

Albo Paradigm Monitor 3 - mają dużo basu.

Edytowane przez konradskala
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

nie chce doplacac to max -czy lepiej graja od kolumn avance omega 530 , omega 505 canton fonum 601, -szukam tez cos z uzywanych- co polecicie do tej kwoty...

Moj problem polega na tym ze lubię bass , a zarazem wiąże się to z tym ze jeśli sprzedam amplituner (na którego kupca miałem) muszę kupić w miarę dobry - bardzo dobry wzmacniacz stereo na którego bardzo chętnie przejdę. Tylko wiąże się to z tym ze nie podłącze pod niego Subwoofera....

Jeśli chodzi o wzmacniacz to jaki ? Liczmy ze mogę wydać do 1000 zł max ( ale liczmy niżej )

Do wzmacniacza też możesz podłączyć subwoofer.

Jeżeli priorytetem ma być bas i dynamika, to gwarantuję Ci, że takie Paradigm Monitor 3, oparty na 20 cm basowcu, w 11 metrowym pokoju zrobię z Ciebie miazgę.

I może się okazać, że subwoofer nie będzie do niczego potrzebny, a właściwie to będzie przeszkadzał.

Jak szukasz używanego sprzętu, to za 1000 zł masz bardzo duży wybór przyzwoitych wzmacniaczy - Sony ES, Rotel, NAD, Marantz - do wyboru do koloru.

Czy masz już podstawki pod kolumny? Jak tak - jakiej wysokości?

Propozycje Wzmacniacza :

Marantz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz mi gdzie jest wejście na SUBWOOFER?

I jeśli możesz do zapodaj linka z jakim o jakie Paradiqmy chodzi?

Zanalazlem np. takie :P

Ukryta Zawartość

Podstawki powinny mieć okolo 60cm , ale u mnie beda na szawce / komodzie RTV wysokość - 48cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to prośba w stylu, co możecie mi polecić z samochodów do 20.000 z obecnie dostępnych na aukcjach.

Może jakieś szczegóły co do wymagań, preferencji, sprzętu towarzyszącego.

@Pawlo00

Przytoczę cytat z "stereo i kolorowo":

Pylony Pearl Monitor są w zasadzie konstrukcją bliźniaczą do podłogówek Pylon, bo te duże są właściwie też monitorami, bo ich wielkie skrzynki przedzielone są na wysokości 2/3 stałą przegrodą wewnątrz co czyni je monitorami w skórze podłogówek. Jednak pomimo tych wielu podobieństw mogą te dwie pary charakteryzować się inną sygnaturą dźwięku.

a przypomnienia, jeszcze raz napiszę, że Pylon Pearl oraz Pylon Pearl Monitor to jest konstrukcja nieomal tożsama, ponieważ model Pylon Pearl to są monitory osadzone na zabudowanej podstawie, z zewnątrz wyglądające jak kolumny podłogowe. Po odjęciu tej podstawy otrzymuje się właśnie …Pylony Pearl Monitor.

W porównaniu do dużych Pylon Pearl grające niemal identycznie, więc ewentualny wybór najprawdopodobniej zależeć będzie od indywidualnych preferencji oraz ilości miejsca w pomieszczeniu odsłuchowym.

Paradigm monitor 3 do dobry wybór. Basu na pewno nie będzie brakować, podstawkowe to one są tylko z nazwy.

Ciekaw jestem czy ta wyprzedaż to za parę

Ukryta Zawartość

Na ceneo jest złe zdjęcie, w sklepie właściwe.

Zanim kupisz subwoofer zmień na solidny wzmacniacz. Po Altusach możesz mieć skrzywione podejście do basu.

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

moze o samochody mi za 20.000 nie chodzi ale cos godne uwagi za 1000zl by sie znalazlo tym bardziej uzywanego -system jak teraz obecnie mam to wzmacniacz yaqinmc-10l i odtwarzacz denon dcd 1450 ar po lampizacji , moze to nic super,ale monitory mialem ,i mi sie nie sprawdzily ,kolumny podlogowe chyba najlepiej by zagraly w takim pomieszczeniu,a kwota na glosniki nie za duza -dlatego zwracam sie o porade. pozdrawiam, / czego bym oczekiwal od dzwieku... przedawszystkim dobrej srednicy , scena dzwiekowa w gląb ,dobrze odanych instrumentow wysokie dzwieczne i detaliczne a zarazem nie ostre kujace, bas krotki wmiare kontrolowany i i potrafiacy zejsc bardzo nisko to tyle

A czy taki wzmacniacz bedzie dobry?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To masz podobne dźwiękowe do moich i... ciężką sprawę w tym 1000 zł. Zwykle niestety na tym poziomie budżetowym przy dobrej muzykalnej średnicy, bywają problemy z kontrolą basu i z przejrzystością.

Z obecnie dostępnych wziąłbym pod uwagę:

Kef Q3

Ukryta Zawartość

mission m34i

Ukryta Zawartość

To jest też ciekawa sprawa, choć na tej aukcji dość droga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi