Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Stare amplitunery sony to zło?

Jakie zło? Po prostu dźwięk z tego wzmacniacza Sony TA-F345R jest bardzo płytki, bez polotu i drażni uszy. Będzie grało i już. Jest też dość wiekowy i znaleźć sprawny model jest trudno. Jeśli ktoś startuje w audio może być dla niego początkiem zabawy w dźwięk, nie każdego przecież stać od razu na droższe klocki, jednakże nie ma sensu rozprawiać nad kolumnami i spodziewać się poprawy jakości dźwięku do takiego zestawu, ponieważ poza wywaloną gotówką nic to nie da.

No chyba, że chodzi o popisaniu o starym szrocie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale ja nie podałem żadnego modelu, chyba, że z góry wiesz jaki to ;)

Słyszałem jak gra z tymi bose ml4 i jest przyjemnie, lepiej niż soundfinder 130 + technics, i lepiej niż moje VK + teac.

Postaram się o model tego zestawu.

Tym czasem głównie chodziło mi o kolumny bose ml4 - bo mogę to kupić tylko i wyłącznie jako zestaw za 550zł. Może 500. Sprzedać wieżę sony i zostawić te kolumny, tylko czy warto,

Szukam, patrzę... jest teraz coś na allegro ciekawego do 350-400zł? Bez dokładania. Coś co zagra, nie świetnie. Żeby grało w miarę dobrze ;)

Sprzedaję na dniach Grundig Professional Box 660B. Kupiłem je na niemieckim e-bay (dałem 60 jurków plus wysyłka), jednak jako że dostałem się na studia do innego miasta - wysprzedaję część gratów. Sądzę, że za 330zł z wysyłką skłonny byłbym Ci je odsprzedać. Jeśli jesteś z wlkp, lub z Warszawy to zapraszam także na odsłuch.

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Ale ja nie podałem żadnego modelu, chyba, że z góry wiesz jaki to ;)

Jeśli wybierzesz sprzęt sony w podobnej cenie moja odpowiedź będzie "coś w tym stylu", ponieważ nie licz na jakieś większe odstępstwa w prezentacji dźwięku za podobne pieniądze.

Piszesz tak jakby to dotyczyło tylko sony. Tak jest?

Jakiś amplituner do 200zł pewnie będę potrzebował, tylko najpierw muszę się zdecydować na jakieś kolumny.

Ze starszego sprzętu zdarzają się ciekawe modele, dlatego nie jest to reguła, jednakże te modele sony nie grzeszyły dobrą jakością dźwięku. W porównaniu do innych modeli były bardzo słabe. Dlatego w tym zakresie cenowym przebieranie w kolumnach nie ma jakiegokolwiek sensu. Kup cokolwiek i jeśli nie masz doświadczenia na pewno się spodoba.

Jaki Subwoofer, koniecznie aktywny, do 300 zł, możer być używany, pokój 12m2, sub do muzyki. Na allegro widziałem MAudio Sub8, Tonsil Fenix Sub, Yamaha YST-SW012. Coś z tych byłoby ciekawe?

Zdecydowanie YAMAHA. Model YST-SW 030 będzie miał już głębię, model 012 doda tylko trochę niskich tonów i sprawdzi sie jedynie w KD. Jeśli możesz wygrzebać dodatkową kasę to kup 30-stkę, w przeciwnym razie lepiej zaczekaj lub poszukaj go z drugiej ręki. Ci odsprzedają je szukając REL lub Veleodyne.

Witam.

Proszę o pomoc w doborze głośników do zestawu stereo. salon jak na załączonej fotce, wymiary 3,38x5,10. Myślałem o monitorach bo podłogówek nie bardzo jest gdzie wstawić. Teraz pytanie do ekspertów czy monitorki w ogóle sprawdzą się w takim pomieszczeniu. Budżet na głośniki to ~800zł najlepiej nowe. Muzyka jakiej słucham najczęściej to rock, chociaż ciężko to określić bo słucham raczej zróżnicowanych gatunków. Przeglądając net i forum zaciekawiły mnie głośniki. :

WHARFEDALE Diamond 10.2

Monitor Audio MR 2

Tonsil Fiesta/Siesta Sat 3

Mission M32i

Docelowo mają one grac z amplitunerem, który będzie dopiero kupowany więc i tu zdaję się na Waszą pomoc.

Myślałem o zestawieniu Denon PMA-510 AE + DNP-720 AE z kolumnami MA MR/BX2. Co powiecie o takim zestawie? Sprawdzi się w moim przypadku ??

A coś tańszego? Jamo SW400? JBL Sub 125? Jamo E4sub1? Jamo E5sub2? Nic z tego nie jest chociaż trochę opłacalne?

Musisz zdecydować się czy subwoofer ma być użyty do słuchania muzyki czy do łupania i buczenia. Niestety w tej cenie kompromisu nie będzie i wyjściem jest albo zakup czegokolwiek i zaakceptowanie tego albo odłożenie w czasie zakupu i zbieranie pieniędzy. Można kupić tańszy i słabszy tylko po co?

Co sadzicie o Heco Victa 701 do salonu ok 45m2. Muzyka bardzo różna. Wzmacniacz to stary model sony 2x80W w przyszłości do wymiany.

Kolumny moge miec za 750zł nowe.

Jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Biorąc pod uwagę wzmacniacz i pomieszczenie, zdecydowanie proponowałbym kolumny Kef C5. Z upustem dla klubowicza nadal jest to kwota powyżej 1000 zł., jednak system taki powinien Cię w pełni zadowolić.

Zwróć jeszcze uwagę na zestaw Pylon Audio Pearl Front, cena w założonym budżecie i dobra kolumna.

Jeśli masz taką możlliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Aha to dziekuje za pomoc a mam jeszcze pytanie odnośnie tego wzmacniacza. CZY TEN WZMACNIACZ AUTOMATYCZNIE DOSTRAJA MOC POD KOLUMNY?? Gdyz podlaczylem tymczasowo stare kolumny Saba ultra hifi box 450; 4ohm i tak na pokrętle widać ze musze duzo podkrecic zeby sie rozruszaly tak do polowy i jest bardzo glosno.

Witam . Poszukuję w cenie do 70zł maks 80 może 90zł kolumn głośnikowych . Kolumny będą używane w nie dużym pokoju do słuchania muzyki z gatunku polskiego rapu czy czegoś co ma fajne basy .

Wiem że taki budżet to bardzo mało ale nie mam więcej

Co myslicie o tych tonsilach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo Philipsach AK 141 / 10 ?

Poleccie coś z allegro

Ukryta Zawartość

Co myslicie o tych tonsilach
Szrot.

Tak jak i reszta z tego zestawu cenowego.

Edytowane przez sittek

Witam,

Proszę o pomoc w doborze kolumn do wzmacniacza Onkyo Integra A-8650. Podstawowe dane techniczne są tutaj:

Ukryta Zawartość

Sprzęt używany będzie do słuchania bardzo różnorodnej muzyki w domu, głównie samemu, czasami zdarzają się imprezy. Filmy oglądam tylko sporadycznie, więc nimi można się nie sugerować.

Zależy mi aby były dobrze zaakcentowane wysokie i niskie tony.

Co do designu, to dobrze jeśli kolumny nie będą wąskimi słupkami z głośnikami tylko wysoko u góry - optycznie bardziej leżą mi takie kształtem trochę zbliżone do kwadratu, choć nie jest to wymóg konieczny ;)

No i na koniec najważniejsze - cena. Z założenia chcę wydać na kolumny ok. 500 zł, więc w grę wchodzi raczej tylko sprzęt używany. Ale jeśli Waszym zdaniem na prawdę warto się szarpnąć na coś z wyższej półki (tak powiedzmy do 1000zł), to jest to opcja do rozważenia :)

Z góry dzięki za pomoc, każda opinia jest dla mnie ważna.

By the way - gdyby nie fora, to pewnie bym kupił Zeusy Tonsila, więc w zasadzie już jestem mądrzejszy :D

Ukryta Zawartość

Witam, od pewnego czasu zastanawiam się nad zmiana moich dotychczasowych kolumn na takie o bardziej ciepłym brzmieniu. Od pewnego czasu po głowie chodzą mi Technicsy SB-4500 lub większy/mniejszy brat z tej serii. Kolumny są "linear phase" czyli można wywnioskować, że mają płaską charakterystykę brzmieniową. Dobrze kombinuję?

Pytanie zasadnicze, to czy ktoś z Was słyszał coś podobnego i mógłby opisać ich brzmienie? Poszukuję kolumn o ciepłym brzmieniu z subtelnymi tonami średnimi (nie dzierżę wyeksponowanego "SZCZ").

Wzmacniacz: Technics SU-7700K

Pokój: 11,5m2

Dotychczasowe kolumny: JVC S-P33

Z góry dziękuję za opinie w sprawie tych kolumn oraz sugestie dotyczące innych zestawów.

"kluchy w szlafroku"

Tak, lubię ciepłe brzmienie takie jak z lamp, długo sączący się ciepły niski bas. Nie znoszę świstu i gwizdu, gdyż takie coś mnie po prostu męczy.

A że tak się spytam, to coś z takich starszych konstrukcji? Mniemam, że tym Technicsom ciepła brak?

Edytowane przez V126

polecam dynaudio 52se ale zeby je gdzies wyrwac to bedziesz musial uzbroic sie w cierpliwosc i wyostrzyc zmysly Sherlocka..

mialem je z caspianem m1 ng ale bylo za goroco- kolumienki z czystym sumieniem polecam..

• Pokaż nowe odpowiedzi